ihracatklubusorulari

Friday, September 22, 2006

10

konuyu müzakere etmenin faydaları !!!!! karşı tarafın istediği tam takım temiz konşimento
"clean on board" ile uzaktan yakından ilgisi yok

DOGRU "CLEAN ON BOARD" ILE ALAKASI YOK AMA NE ILE ALAKASI VAR O TIRNAK ICINDEKI"SHIPPED ON BOARD ...." SARTININ?
işlem odeme asamasına gelemdı vadelı olduugu ııcın vede teyıtlı vadesınden once bu gelecek olan mıktar kadar kredı kullanmasını sormusuutm
'shipped on board' ibaresi yer alsın istiyorlar işte - tabi sadece ibare olmasın mallar gemiye de yuklenmiş olsun anlamında. Tertemiz adam gibi konşimento yani. Degil mi? Sabahtan beri heyecanla izliyorum yazışmaları. Oturup bi odada tartışsak daha etkili olamazdı sanırım. Hepiniz süpersiniz. :)Betul
Slovenya’dan tahsil edemedigimiz bir ihracat bedeli var,bu konuda nasil ilerlemek gerektigi yada slovenyada avukat tavsiyeniz varmidir?
Arkadaslar ben de bilgilerimi paylasmak istiyorum. Özellikle de bu konuda
clean on board temiz konsimento demektir.
varis limaninda malda görülebilecek hasar ziyandan kimin sorumlu oldugu ile ilgilidir. konsimento temiz degilse, (malin hasarindan, ayibindan tasiyici sorumlu degil demektir.) hasar ziyan karsi taraf tarafindan kabul edilmedikçe paranizi alamazsiniz. Bu da suiistimale açik bir konudur ve çogunlukla alici tarafindan suiistimal edilir. Malinizi zararina vermek zorunda kalabilirsiniz.
konteynir tasimaciliginda, konteynirin saglam oldugu gemi tarafindan teyit edilir, dogrudur. Ama bu ibarenin en önemli oldugu yerler dökme yük gemileridir ve bu ibare yükün tasiyiciya kusursuz teslim edildigini ve yolda ugrayabilecegi zararlardan tasiyicinin sorumlu oldugunu belgeler. Bu tür hasarlar her ne kadar nakliye sigortalari tarafindan belli bir yüzde ile karsilasa da yine de ödenecek sigorta primini artirdigi için özellikle gemi ile alici arasinda sorunlar çikmasina sebep olabilir. Bu sebeple de dökme yük gemilerinden Clean on Board almak deveye hendek atlatmaktan zordur. Onlar mutlaka bir sey bulup bunu mate receipt’e yazarlar. Hatta bu 2. kaptanlarin özel görevidir diyebilirim. Ve normal olarak konsimentolar mate receipt ’e uygun olarak hazirlanmalidir.
clean on board bir konsimento ile nakledilen bir yükte yüklemeden limana teslim anina kadar meydana gelebilecek tüm hasar ve ziyandan nakliyeci sorumlu olur ve alicinin (ddu, ddp teslim sekillerinde satici) hesap sorma adresi nakliyecidir.
Basarilar dilerim
SU “CLEAN ON BOARD” BILGI ALIS VERISI BAYAGI UZADI BENCE !!!!!! CLEAN ON BOARD = HASARSIZ GEMIYE YÜKLENDI SHIPPED ON BOARD = GEMIYE YÜKLENDI.
Evet madem vadeli ve sureniz var bunu bankanizla gorusun ve size uygun bir kredi şeklinde mutabil kalirsiniz. Zaten bankaniz akreditifin bedelini odemeyi teyit etmiş size,eh o zaman parayi x gun once odeyip faiz de almaya bayilmasi lazim. Akredifi teyit eden bankaniz ile gorusun, sanirim tamaminayakinini (faiz tutari hariç) size kullandirabilir.SaygilarimlaNiyazi SOYDAN
Betul Hanim "shipped on board" yazilmasini istiyorlar diyor ve dogru ama "shipped on board" yazilmasinin aliciya ne faydasi var da bunu özellikle istiyor?
COMPLETE SET OF CLEAN OCEAN BILL OF LADING (!!! SHIPPED > > ON BOARD NOTATION IS REQUIRED DULY VALIDATED Benim burda yorumladığım : Gemiye yüklendiğine dair ibarenin tam olarak onaylandığını gösteren tam takım temiz deniz konşimentosu ..... nakliyeciye hitaben konşimento talimatında veya yükleme notasında " goods clean on board" şerhi ve yazma zorunluluğu konmadığı müddetçe ben nakliyeci olarak hazırladığım cmr veya b/l de yukardaki ifadede "clean on board" beyanınıda ihtiva edebileceğinin iddiasını kabul edemem herkese kolay gelsin
haluk örgün
inanç transport
Re: Re: [ihracatklubu] CLEAN B / L
Niyazi Bey,
birkac nakliyeciyle gorustum ama onların dedigine gore zaten her konsimentoya shipped on board ibaresi koyuyorlar ve clean on board ifadesi yukumluluklerini arttırdıgı icin buna yanasmiyorlar. Bilgilendirmis olmakla beraber istedigim yanıtı alamadım. yani dediginiz gibi neden ısrarla shipped on board ibaresini yazsınlar/istesinler. sonra biraz arastirma yaptim ve sansimi denemek istiyorum. bence asagidaki nedenden oturudur. Yani shipped on board ibaresinin tarihi yüklemenin yapıldı tarihi gosterir. Bu da akreditif acisindan onemli bir noktadir.
Bilmiyorum ne kadar dogru ... okumaya devam ettikce birsuru sey cikiyor ortaya.
Date of Shipment in Ocean Freight
In cases where the bill of lading (B/L) has pre-printed wording indicating that the goods have been loaded on board or shipped on a named vessel, the issuance date of such B/L is considered to be the date of loading on board or the date of shipment.
In cases where the B/L does not have pre-printed wording indicating that the goods have been loaded on board or shipped on a named vessel, the loading on board a named vessel is evidenced by the on board notation (e.g. "on board", "laden on board" or "shipped on board") on the B/L, which must be initialled and dated by the carrier or its agent. The date of the on board notation is considered to be the date of shipment.
Saygılarımla,
Betul
Re: Re: [ihracatklubu] CLEAN B / L
Sayin Hilal Hanim,Bu konu hakkinda bayagi yorumlar oldu ama gercekten de cok onemli bir konu ve belge olmasindan kaynaklaniyor. Bazi arkadaslarin da konu hakkinda sikilmalarina da cok anlam veremedim; Niyazi Bey'e de bu konuda cok hak veriyorum ve degerli bilgi ve birikimlerini bizimlepaylastigi icin de saygilarimi iletiyorum; ayni sekilde diger buyukleriminde.. Simdi akreditif dahilinde istenen belge ve sartlari ; "COMPLETE SET OF CLEAN OCEAN BILL OF LADING (!!! SHIPPED ON BOARD NOTATION IS REQUIRED DULY VALIDATED...", gayet mantikli bir sart. MilletlerarasiTicaret odasi'nin yayinladigi "Vesikali Krediler Icin Yeknesak Teamuller ve Uygulamalar" da da aynen boyle gecer . Madde 23 Deniz/Okyanus Konismentosu .. "Shipped on Board Notation is required ...." ile ilgil kismi da aynen soyle.. b)sikki .." indicates that the goods have been loaded on board, or shipped on a named vessel.Loading on board or shipment on a named vessel may be indicated by pre printed wording on the bill of lading that the goods have been loaded on board a named vessel or shipped on a named vessel, in which case the date of issuance of the bill of lading willbe deemed to be the date of loading on board and the date of shipment. In all other cases loading on board a named vessel must be evidenced by a notation on the bill of lading which gives the date on which the goods have been loaded on board, in which case the date of the board notation will be deemed to be the date of shipment. Kisaca burada konismentoyu size verecek acenta " shipped on board" seklinde bir notation yazilmis konismentoyu size vermek zorunda.; eger malzemeler gercekten konismentoda adi gecen gemiye yuklenirse. Bunu nasil netlestiririz ? Acentaniz malzemenin yuklenecegi gemiye rezervasyonunu yaptirir. Onemli olan, akreditifde belirtilen son yuklemetarihini kacirmamaniz. Yani kendinizi son yukleme tarihinden biraz daha onceki bir tarihte yuklemeyapacak sekilde hazirlamalisiniz. Malzemelerinizi gemiye yuklettiginiz ve "marked - shipped on borad"seklinde konismentonuzun tam takim bankaya teslim ettiginizde ortada bir problem olmaz.. Gelelim su temiz konismento olayina ; ICC Yayin No:645 Uluslararasi Standart Bankacilik Uygulamasi (ISBP).Madde 91. AKREDITIF "CLEAN ON BOARD" KONISMENTO VEYA "CLEAN ON BOARD" KAYDI DUSULMUS BIR KONISMENTO ISTESE DAHI BIR KONISMENTODA "CLEAN" KELIMESININ YER ALMASINA GEREK YOKTUR.Iyi Calismalar,Ozgur TURKMENUrban Insaat A.S.
Re: [ihracatklubu] CLEAN B / L
Ogrendigim kadarıyla nakliyeci 5 i tarihli konşimento duzenleyebiliyor. Bu da demektir ki ödeme vadesi normal sartlarda 1 hafta kadar kısalmış oluyor. Bununla birlikte malların - bilmiyorum ne kadar olası - 12 degil de 19'undaki gemiye yüklenme ihtimali de olabilir mi? Eger olursa bu malların gelişinden cok daha once parayı odememiz demek.
Butun bunları yazdım ama sadece sizin acıklamanız daha erken gelir mi diye. Sabahtan beri konuştugum nakliyeciler iyice aklımı karıştırdı.
Saygılarımla,
Betul
Arkadaşlar Selam,İhracat faturası bastıracağım, elinde örneği olan arkadaşlar var mıdır? Bunu kaç nüsha bastırmalıyım, ve baskı için önerebileceğiniz Mecidiyekoy civarinda maliye onaylı basım yapan yer biliyor musunuz?
Re: Ihracat faturassi
Merhaba Çağlar Bey Yurt dişindaki alici firmalara gondereceginiz ingilizce faturadan mi bahsediyorsunuz? Evet ise bunlari Maliye onayli bastirmaya gerek yok bildigim kadari ile (Hatta istesenizde bastiramazsiniz sanirim). Bilgisayarinizda bir ornek yapip(ya da proforma orneginin aynisini Proforma Invoice yerine ORIGINAL yada COMMERCIAL INVOICE yazarak her ihracatta A4yada antetli kagidiniza bastirip,kaşeler imzalar gonderirsiniz,bu da yeter size de aliciya da. Elimdeki orneklerden gonderiyorum her halukarda. Umarim faydali olur.SaygilarimlaNiyazi SOYDAN
CLEAN B / L
Merhaba Arkadaşlar,Goruyorum ki herkes ogrenmeye ve paylaşmaya açık.Bu beni çok mutlu etti.Yıllar evvel YKB çalışani iken Kambiyocular, her mevzuat değişiminde,birbirimizi arar goruşlerimizi paylaşir,dogrulugunu
teyit eder yada ettirirdik ve bundan da hiç zul duymazdik. Ne guzel bir grubuz diye dusunurdum.Demek ki bizim meslege soyunan herkes hala paylaşmanin faydasini bilip tad almaya ve dayanişmaya devam ediyor, ne kadar guzel. Gelelim konumuza,sanirim bir iki ufak açıklama yapsam istedigim cevabi hemen alacagim.Mumkundur ki,tam olarak anlatamamış olabilirim de sizleri nereye vardirmak istedigimi.Ama bu arada cok guzel bilgiler elde ettik.Ozellikle ICC nin turkce ve/veya Ingilizce paragraflarini üşenmeden yazan arkadaşlarimiza ozellikle teşekkur ediyorum ve diğer
arkadaşlara da bu bilgileri,tek paragraf olsa dahi biriktirmeye başlamalarini salik veriyorum. Tabii olmayan arkadaşlara. Eminim FCR ile CMR arasindaki farki hepimiz biliyoruz. B/L de uzakdogu dan ithalat yapanlar da House B/L kullaniyorlardir genelde.Cunki Ocean B/L i Ana geminin hareket limanindaki acenta veriyor ve bu da 10 gun kadar suruyor.O zamanda satici evraklari bankaya zamaninda vermede sıkıntı yaşıyor.Onun için House B/L kabul ediyoruz ama bunu kabul ederken hem cok sık Gemi kalkmasi ,hem de Acenta ve satici ile Gemi tarihi ve rezervasyonu ile ilgili olarak devamlı temasta oluyoruz ve istenen tarihte mallarin yuklenmesini 99% sagliyoruz. Kendimizi Benglades ten ithalat yapiyor dusunelim.Acentamiz ile gorusup ne sıklıkta gemi oldugunu ogrenelim ki en iyi ihtimal haftada bir defadir.Yol da ortalama 30 gun surer. Akreditifi açtık ,2 ay yukleme,15 gunde vesaik ibraz suresi verdik.Odemeyi de B/L tarihinden itibaren 30 gun gecikmeli kabul ettirdik. Satici erken hazirladi mallari.Eh iyi ne guzel.Mallari gemi acentasina teslim etti. Diyelim ki 5/Mayis ta ve gemi kapanis gunu her hafta persembe, ve bu ana gemi olsun.Biz de daha evvel 12 Mayis a gore rezervasyon yaptirdik .House B/L veya shipped on Board ibaresi şarti olmayan B/L kabul etsek ne olur,şart olan B/L istesek ne olur? Sonuçta mal nasilsa gelecek yani paramizin karşiliği mali alacagiz mi? yoksa başka bir kaybimiz olur mu ?Umarim aklimdaki soruyu netleştirebilmişimdir.
Saygilarimla
Niyazi

CLEAN B / L
DEĞERLİ ARKADAŞLAR
ÖNCELİKLE YAKLAŞIK İKİ GÜNDÜR GÖSTERMİŞ OLDUĞUNUZ İLGİYE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.
BEN BU KONUYLA ALAKALI BİR ÇÖZÜME ULAŞABİLDİM VE BU SİZİNLE DE PAYLAŞMAK İSTEDİM. SİZDEN EDİNDİĞİM BİLGİLER IŞIĞINDA HEM MÜŞTERİMLE HEM DE BANKAMLA YAPTIĞIM GÖRÜŞMELERDEN ŞÖYLE BİR ÇÖZÜME ULAŞTIM.
HER NE KADAR AKREDİTİF KÜŞADINDA CLEAN OCEAN B/L YAZSADA AKSİ BİR İBARE YAZILMADIĞI ( CLEAN YAZMASA BİLE) MÜDDETÇE KONŞİMENTOYU TEMİZ OLARAK KABUL EDİYORLAR SADECE ÜZERİNE SHIPPED ON BOARD VE FREIGHT PREPAID İBARELERİ YAZILDIĞI TAKTİRDE TÜM PROBLEM ORTADAN KALKIYOR VE HERHANGİ BİR REZERV SÖZKONUSU OLMADAN İHRACAT BEDELİNİ TAHSİL EDEBİLİYORUZ.HERKESE İYİ ÇALIŞMALAR

SAGILARIMLA
HİLAL KÜNYELİ

Re: [ihracatklubu] YARDIM EDEBILIRMISINIZ LÜTFEN
Sayın Yetkili
Bir süre once avusturalya'ya kayısı ve fındık satmayı denedim benden asagıdaki belgeleri istediler.
Bu isi yapan koklu firmalar oldugu icin ve orada bayileri oldugu icin bu isi (ticareti ) basaramamıstım.
Fikir vermek icin mesajın aynısını -istedegi evrakların ingilizcesi altta-yolluyorum.
Gıda urunleri oldugu icin HACCP ve ISO ve GMO sertifikaları istenebilir.
Saygılar
Gokhan

Dear Mehmet,

Thanks for your email. To give you more specific details we are an Australian food import company. We import foods in 20 foot full container loads into Sydney.
The products we are specifically interested in are:-

Hazelnuts levant 13-15mm in 12.5kg vacuum packs
Hazlenut meal blanched in 12.5kg vacuum packs
Hazlenut meal natural in 12.5kg vacuum packs

Sultanas - Turkish No 9 in 12.5 kg polyline export quality cartons
Figs Lerida No 2 in 10kg cardboard carton with paper liner
Figs Lerida No 4 in 10kg cardboard carton with paper liner

Apricots whole fancy No4 in 12.5kg new clean food grade polythene liners contained within a new clean strong sealed cardboard carton.Apricots whole fancy No2 in 12.5kg new clean food grade polythene liners contained within a new clean strong sealed cardboard carton.

Can you please also answer the following questions for us:-

Are you a broker or do you actually grow the product?
How long have you been in business?
Do you supply other Australian companies and if so please advise some of the companies you deal with?
Are you HACCP and ISO Certified?
Can you provide product specifications, certificates of analysis and GMO certificates?
Can you supply samples.
Selamlar,Isminizi bilmedigim icin arkadasim diye hitap edecegim. Bu tip bir malzemenin ithalati ile ilgilihic tecrubem olmadi ama bir kac seferdir soruyorsunuzdiye yardimci olmak istedim. Benimde gerekli gordugum takdirde yardim aldigim bir site ismini vermek istiyorum. www.gumrukmevzuat.comBu siteden malzemenin ithalati ile ilgili ne tur prosedurler uygulandigi hakkinda tatminkar bilgialabileceginizi dusunuyorum. Eger karmasik gelirse prosedurler, bir gumruk musavirinden de gereklibilgileri alabilirsiniz. Boyle bir grubun olusturulmasina cok buyuk katki saglayan Inanc Grubabagli "Cinar Gumruk Musavirligi" size yardimci olabilir. Ben de onlarin bir musterisiyim, beni refereedip sorabilirsiniz.
Biz yunanistan'a örme kumaş ihrac ededen bir firmayız.müşterimiz bizden yunanistanda yen, çıkan uygulamaya göre boyor maddelerimizin ekolajik olduğunu gösterir bir yazı istemektedir yanlız bu yazının ticaret odasından olması gerekiyormuş.Bu konu ile bilgisi olan arkadaşlar varsa lütfen yardımcı olabilirler ise çok mutlu olurum.
transıt ticaret hahkında bazı ınformaton ıstıyorum
Transit Ticaret malin Turkiye disindaki bir ulkeden alinip ucuncu ulkeye Turkiye ye girmeden gonderilmesidir. Transit Ticaret Turkiye de kurulmus, Turkiye de ki Serbest Bolgelerde kurulmus veya dunyanin herhangi bir yerinde kurulmus bir firmayla yapilabilir. Gumruk Beyannamesi duzenlenmez, GV, KDV , KKDF, vb. vergiler odenmez, Kambiyo ve gumruk kanunlarina tabii olmaz.
Paperwork ve prosedurleri azdir.
Re: FW: [ihracatklubu] TRANSIT TICARET

Sayin Arkadaslar,Emre arkaasimizin verdigi bilgilerde bir duzeltme yapmak istiyorum. Transit Ticaret isleminde malin turkiye'ye girmeden tanimlasi eksik bir tanimlamadir. Soyleki, malzeme fiziki olarak Turkiye icine girebilir ama "SERBESTDOLASIM" da degildir. Yani Turkiye icinde bir antrepoya veya fiktif bir bolgeye malzeme girebilir, burada baska bir araca aktarilabilir, ya da ambalaji degistirilip ayni arac ya da farkli bir arac ile baska bir 3.ulkeye ya da ayni ulke icindeki bir serbest bolgeye gonderilebilir; ya da Turkiye'yi transit olarak gecebilir. Eger Turkiye icine girmeden(transit gecmesi de dahil), sizin mali sattiginz ulkeye devam ederse; sizin burada sadece yapacaginiz, transit ticaret formu doldurup calistiginiz bankaniza basvurmaniz ve ekinde size girisi yapilan fatura ve sizin mali sattiginiz firmaya kestiginz faturalari da ibraz etmeniz. Yalniz, cikis faturasinin tutarinin, giris faturasinin tutarindan fazla olmasi gereklidir. Eger malzeme turkiye hudutlari icine girip (Turkiye'yi transit gecmesi degil ) antrepo veya fiktif depoya malin inmesi durumda, transit ticaret beyannamesi duzenlenir.Iyi Calismalar,Ozgur TURKMEN
Re: [ihracatklubu] CLEAN B / L

Gunaydin Arkadaşlar,
Evet,Hilal Hn in problemi çözüldü ve tabi kendisi çözdü.Çünki yazilan şartin Nakliyeci-Banka
için herhangi bir problemi yoktu ve rutin bir madde idi. Burada "shipped on board" ifadesinin konşimentoda yer almasinin istenmesi de sadece Alicinin "erken odeme "yapmamasini saglamak içindi. Dun Betul Hn dogru cevap verdi aslinda.Alici bu şarti eklemeseydi ve siz Geminin kalkiş tarihinden çok once yada herhangi bir rezervasyon yaptirmadan mallarini Nakliyeciye teslim
edip B/L alip bankaya diger evraklarla verseydi; sight akr. ise parasini 2-3 gun içinde alirdi.
ama bu Alicinin aleyhine olur cunki daha mali gemiye bile yuklenmeden parasini odemek
yada Vadeli/Kab.Krd. ve de vade başlangici B/L tarihi olan bir akreditif olsaydi Vadesi başlamiş
olacakti.
Eger ithalat yapiyorsaniz ve Uzakdoguda Cin/Kore/Japonya gibi Turkiye ye yogun Gemi Nakliyesi ve dolayisi ile haftada 1 veya 1 den fazla Gemi olan ulkeler dişinda bir Ulkeden ithalat yaptiginizda bu hususu goz onune alirsaniz,firmanizi finans açisindan birazi rahatlatirsiniz. Ama unutmamak gereken bir konu da şu (ve bu konuda Gemi acentalarinda çalişan arkadaşlar da detaylarda yardimci olursa sevinirim);Istanbul ana liman ve Clean B/L almak sorun ve zaman kaybi olmaz. Ama Uzakdoguda bir cok ulkeden ithalat yaptigimizda,mallar once ara gemilere yuklenip Ana Limana gonderiliyor ve Ana Limanda yuklendikten sonra Ocean B/L duzenleniyor. Şimdi ornegin Vietnam dan ithalat yapiliyorsa Clean / Ocean BL istenirse bu B/Li ancak ana limandaki acenta tanzim ediyor ve bunu da mal Ana gemiye yuklendikten sonra yapiyor. Bu halde de Sizin malinizin Vietnamdan yuklenip ana Limana gelmesi ve orada tekrar yuklenmesi 10-15 gunu buluyor ve siz akreditifte vesaik ibraz suresini 21 gun dahi verseniz evraklari bankaya suresinde ibraz etmeleri imkansiz oluyor. Ama House B/L isteyip,yuklemeyi de takip ederseniz hem onlar sıkıntıya girmiyor hemde mal zamaninda yuklenip gonderiliyor.Cok ekstrem bir durum olursa aktarma yerinde belki 1 hafta gecikme oluyor en fazla.
Evet benim sizlerin dikkatlerini cekmek istedigim konu bu idi ozetle. Bu arada ICC ile ilgili cok degerli dokumanlariniz da oldu eger yok ise ama bu işi yapan şirketlerde bulunmasinda buyuk fayda var (aslinde bence olmazsa olmaz) ICC 500 , Incoterms vb birkac dokuman. Hatta işyeri almak istemiyorsa bile sizler kendiniz için satin alsaniz hiç fena olmaz.
Gorusmek uzere
Niyazi SOYDAN
“AB Surecinde Girisimci KOBI’ler ve Organizasyonlarin Rolleri” basliklicalismamizi bilginize sunuyorum.Direkt olarak Site’mizden ulasabileceginiz calisma icin baglanti adresi soyle:http://www.akademiktisat.net/makaleler/ab_girisimci_kobiler_ve_organizasyonlar.h\tmSelamlar,Dr. Mehmet Behzat Ekinci.http://www.akademiktisat.net
Yurt dışından alacağınız bir makina ile ilgili aldığınız ülkeden kredi kullanabilirsiniz. Kredi teminatı olarak yurt içindeki bir bankadan banka garantisi vermeniz gerekiyor.Aşağıda işlemlerin özeti mevcuttur :ÜLKE KREDİLERİGSM KredileriE.C.G.D. KredileriHERMES KredileriERG KredileriÜlke kredileri, firmaların yatırım malı ithalatlarının orta ve uzun vadeli finansmanına ilişkin yabancı ülke İhracat Kredi Kurumlarının (Export Credit Agency/ECA) garantisi kapsamında, BankaNızın vereceğiHarici Garanti karşılığında muhabir bankaların kullandırdığı, vadeleri 2 ile 5 yıl arasında değişen kredilerdir.İhracat Kredi Kurumları'nın amacı kendi ülkelerinden yapılan ihracatı teşvik etmeye yöneliktir. Sözkonusu kurumlar kendi ülkeleri dışındaki ithalatçılara sağladıkları, mal alımına yönelik orta vadelikredilerle kendi ülkelerinden yapılacak ihracatı arttırmış olurlar. Eğer siz de bu ülkelerden ithalat yapacaksanız uzun vadeli ve düşük maliyetli ülke kredilerinden kullanabilirsiniz.Ülke kredisi sağlanabilecek ülke kredileri ve ilgili İhracat Kredi Kurumu listesi aşağıdaki gibidir.ÜLKE ADI İHRACAT KREDİ KURUMUAlmanya HERMES İsviçre ERG Avusturya ÖKB Belçika OND İspanya CESCE ABD US EXIMİtalya SACE Fransa COFACE Japonya MITI Finlandiya FINNVERA Danimarka EKFHollanda NCM Güney Kore KEXIMBANK Avustralya EFIC İngiltere ECGD İsveç EKNDanimarka EKF
arkadaşlarmobilya makinası ihracatı yapacagım.egen marka morsa makinası yanlız makinanın yaşı 9 oldugu için faturası yok fabrikada kapanmış..lütfen yardımcı olun teşekkürler. kdv tarafımdan ödenecektir.saygılarımla
Merhaba Arkadaşlar,
Ödenmeyen ihracat bedeli ile ilgili bir problemimi tartışmaya açmak ve tavsiyelerinizi almak istiyorum.
04.03.05 tarihinde Fransa'da bir firmaya vesaik mukabili 30 gün vadeli alıcı kabullü protestolu poleçe ile 8,776.38 EUR tutarında ihracat yaptık. Vade geldiğinde firma mal bedelini ödemedi ve poliçe protesto oldu. Mümessil ile yaptığımız görüşmelerde firmanın yönetimine el konduğu ve borçların sıraya konarak ödeneceği bilgisini aldık. Bu arada yüklemeden önce mümessil firma bedelin ödenmediği takdirde ademeyi kendisinin yapacağını e-mail yoluyla bize taahhüt etmişti..
Bu aşamada bedelin tahsili için ne yapmalıyım. Mümessil firmanın bu taahhüdü ne kadar geçerli olur.
Konu ile ilgili tavsiyelerinizi bekliyorum.

Saygılarımla
Fikret Yılmaz
Selam Arkadaslar ..
Benim sormak istedigim 2 adet konsimento hakkında..
16/02/2005 tarihinde Cezayir'e yuklememiz oldu.. Yuklememiz Cezayir limanına sorunsuz varmıstır . Fakat malı cekecek firma iki adet konsimentoyla karsılasır , ve bu yuzdende malımızı gümrükten yaklasık 25 gündür cekememiştir . Bizim buradan zor da olsa gayretler neticesinde Konsimentoyu düzeltirerek malımızı cekebilmişlerdir .
Fakat bu bahsettiğim olayda , Uluslararsı Naklıyat şirketinin (..ki hatayı kabul etmiyor) , aynı yüklemeye ait 2 adet konşimento düzenleme hakkının olup olmadığını .. Bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim..
Simdiden Teşekkürlerimi bildiririm.. Saygılar
İyi günler,
halihazırda elinde İngilizce Stand by- Revolving-Irrevocable Letter Of Credıt metni bulunan varsa gönderebilir mi,Konuya hakim olan var ise ana başlıkları ile özelliklerini yazabilir mi?
İiyi Çalışmalar..

Re: [ihracatklubu] Stand by- Revolving-Irrevocable Letter Of Credıt

Merhaba Osman Bey,
Stand By LC ler mal alişverişlerinden ziyade "hizmet" alişverişlerinde kullanilir .Irevocable yani gayrikabilirucu(dönülemez9 akreditifleri de biliyorsunuzdu sanirim.Revolving ozelligi de;ayni cins,miktar ve tutardaki ithalat-ihracatin periodik donemlerde yapilmasi durumunda kullanilir.Orn.her ay 1.000 ton "Brim fiyat/usd.1.000/ton" toplam USD.1.000.000.- luk petrol urunu alinacak veya satilacak.Bu işlemde 1 yil yani 12 ay boyunca surecek.Bu durumda toplami USD.12 milyon olan bir akreditif acilir ve her ay toplam USD.1.000.000,- olup 12 kere revolve edilecek denir.Tabi artik bakiyelerin ne olacagi taraflarin anlaşmasina goredir(yani +/-%x oraninda tolerans kabul edilir denip
ayrica eksik kalan tutar diger ay fazla yuklenebilir yada kullanilmaz denebilir. Akreditif metnine gelince,bunu ya saticidan taleo edip uzerinde calismaniz(bankanizin da fikrini alarak) ,yada bankanizdan ornek metin(swfit) almanizi tavsiye edebilirim ancak. Kolay gelsin
Niyazi SOYDAN
veli bey
acenteler house ve/veya master olarak farklı konşimentolar tanzim edebiliyorlar. bu başlığın altında yükleyicinin veya alıcının talebi doğrultusunda bir veya daha fazla sayıda orjinal ve/veya surette tanzim edebilirler ancak burda anlamadığım nokta sizin ifadenizde "konşimentoyu düzelterek malınızı çekebilmişlerdir" diyorsunuz buda bende konşimento tanzim hatası gibi bir şüphe uyandırıyor konuyu biraz daha detaylandırabilirseniz birlikte tartışabiliriz
kolay gelsin
Teşekkürler Orgun bey ,

Evet su an elimizde 2 adet konsimento var. Talebimiz üzere yurtdışındaki firma bize faxladı . Ve her 2 konşimentoda belirtilen SHIPPER ve CONSIGNE'ler farklı , diğer bilgilerin hepsi doğru .. Fakat 2 konşimentonun birinin arka sayfasına not düşmüşler . El yazısı ile Malı X şirketi çekebilir diye yazı var..
Bu durumda , malımız 25 gündür gümrükte kalmıştır.. Ve ekstra masrafları bizim tarafımızdan karşılanmıştır.. Daha önce belirtiğim gibi nakliye firması - hatasının olmadığını - tekrar beyan etmiştir . Peki hata kimde ? ve bu durum karşısında Nakliye firmasını dava edebilirmiyiz ?..

Saygılar
Re: [ihracatklubu] 2 ADET KONSIMENTO HAKK...

veli bey
acentelerin tanzim ettiği house b/l olsun veya ocean b/l olsun mutlaka alıcı ve ihbar adresleri yazılır veya şerh edilir .bir sevkiyatın 1 tane shipper'ı 1 tane consignee'si ,1 tane de notify'ı olur .konşimento üzerinde açılan bu haneler içine bu adresler dışında ne acentenin ne de nakliyecinin kendine göre alıcı veya teslim adresi tayin etme tasarrufu yoktur eger böyle birşey söz konusu ise tanzim edilmiş olan konşimento sizin talimatınız dışında hazırlanmış bir konşimentodur..Bu durumda doğal olarak sorumlusu acente veya nakliyecidir... Ve bu duruma konşimentoyu teslim aldığınız anda itiraz edebilirdiniz ??
Uluslarararası ticarette ,banka adına gönderilen vesaik mukabili sevkiyatlarınızı varış yerindeki acente veya nakliyeci vurudta ödemesinin "yine sizin talimatlandırdığınız banka kanalıyla yapılmasını teminen konşimentoyu direkt alıcı adına ciro ederek vesaikin ve malların serbest kalmasını sağlayabilir.Bu arada konşimento arkasındaki X ciro kim ? sizin talimatlarınız doğrultusunda olan birimi yoksa farklı mı ??
Bu doğrultuda yapılan işlemler haricinde gecikme vs. sebeplerden hasıl olan her türlü zarar için doğal olarak hukuki çözüm ve muhatap bulunur
kolay gelsin..
haluk örgün
inanç transport

Re: [ihracatklubu] Ödenmeyen ihracat bedeli

Merhaba Fikret Bey,
Durumunuz biraz umutsuz da galiba ondan cevap gelmedi.Eger Fransa daki firma borclarini sıra ile odese bile siziz alacaginiz sırada mi?yani orada takip eden kimse var mi? yoksa korkarim birsey alamazsiniz.Buradaki acenta ile yazili vede firma yetkililerin imzaladigi dogru bir sozlesme yoksa
e mail ile hicbir sey yapamayacaginiz kanaatindeyim.Bence bu konuyu avukata danisin ve cevabina gore hareket edin.Fransa daki firmadan alabilmeniz acisindan da soyleyebilecegin Fransa Ticaret Atesesiile gorusup bilgi ve yardim talep edin.Ne şekilde bu alacaginizi sorun ve bildikleri avukatlar
(Fransada) varsa onlarla temasa gecin diyebiliyorum ancak.Police fransa da protesto oldu degil mi?
Bir de bu Avrupa da da olsa AÇIK HESAP (yani mal mukabili) mal satmaktan vazgecelim lutfen,onlar bize peşin para almadan 5 kuruşluk mal gondermiyorlar.Uluslararasi ticaret yapiyorsa bir firma ve tutar da 5-10 bin USD civarında ise peşin odeme yapamiyorlarsa yapmayin bu işi lutfen. Police firma kabullu oldugu zaman ,policeli olmuş yada olmamiş ne farkediyor? Yani riskinizi saglam teminata alamiyorsunuz ki? ha Banka avalli police olur,tamam? ama bu durumda da VesaikMukabili Kab.Krd olacak (Sevk evraki banka emrine) ki bir nebze faydali olsun. Neden bir nebze diyorum? Cunki siz mali gonderecek birde Nakliye masrafi ve banka masrafi yapacaksiniz ama banka ancak alici kendisine muracaat eder ve policeyi kabul edip vesaiki alirsa paranizi garanti alirsiniz,aksi halde Banka en fazla "adem-i kabul" den policeyi protesto eder(tabi bunu bankaniza talimat vermeniz lazim) bu da şuan daki durumunuzdan bir adim onde olmanizi saglar ama bu parayi tahsil etmeniz için yine alicinin ulkesinde bir avukat tutmaniz lazim ki buda ilave masraf gerektirir ve de paranin tahsili için garanti de degildir.
Tabii birde malinizi geri getirme masrafiniz olacak. Butun bu riskler her tarafi kar olsa EUR.8.000 lik bir satiş için deger mi? Eger boyle kucuk meblagli ihracatlariniz cok fazla olup yekun tutuyor ise o zaman Eximbank sigortasi veya Factoring yaptirin ki başiniz agrimasin.
Umarim paranizi almayi başarirsiniz.
Saygilarimla
Niyazi SOYDAN
Re: [ihracatklubu] Ödenmeyen ihracat bedeli

bu tür şeyler benim konum değil ama mantık şöyle diyor...önce mümessil firma yetkilisi ile dostane görüşün ve bedeli onlardan talep edin..olumsuz yaklaşması durumunda bir avukat ile tahsil yoluna gidiniz..merak ettiğim mümessil firmanın e-mail ile size geçtiği taahhüt hukuki açıdan ne kadar geçerli olduğudur.. hukuki belge kabul edilirse, ki bence öyle olmalıdır, mümessil firmanın derhal üzerine gidiniz
saygılar
Re: Ödenmeyen ihracat bedeli

Sayin Fikret BeyKonuya tam vakif degilim ama ilk once paris ticaret ateseligi ile temasa gecerek firmanin son durumu hakkinda bilgi isteyin buyuk ihtimal size tam bir bilgi vereceklerdir adreslerini igeme.org.tr`denbulabilirsiniz cunku bizimde basimiza buna benzer bir olay gelmisti ateselik sayesinde kurtulduk durumu bir onlarla gorusmenizi tavsiye ederim ama mail hukuksal anlamda vesaik olarak kabul ediliyor galiba cunku resmi gazetede elektronik imzanin resmi kabul edilecegine dair bir konu olmasi lazim kisacasi siz araci firmayi sıkıstırmaniz lazimsaygilarimlaA.Kadir KATLAN
Re: [ihracatklubu] 2 ADET KONSIMENTO HAKK...
Merhaba
Anladigim kadari ile; Satici olarak siz mali yukledikten sonra Konşimentonuzu aldiniz ve aliciya bir şekilde gonderdiniz ve bu B/L uzerinde gonderici,alici,varsa notify ve mala ait diger bilgiler dogru idi
ve siz orjinalleri aliciya gonderdiniz (ki copy nushalardan biri de sizdedir eminin). Sonra alicinin gumrugunda problem cikti,devreye girdiniz ve aliciniz degisik bir B/L faxladi. Bu B/L kopyasini da sanirim Geminin oradaki acentasindan temin etti. Haluk Bey; satici firmanin işlemin başinda itiraz edecegi bir şey yok çünki dogru B/L alip alici firmaya gondermişler ama problem alicinin mali cekememesi uzerine araştirilarak farkli bir konşimentodan dogdugu anlaşilmiş(anladigim kadari ile).
Peki Bu nasil oluyor? B/L yukleme limaninda tanzim edilen nushalarindan ,gondericiye verilen nushalarin dişindakiler gemi kaptani ve variş limanindaki acentalar gonderilmiyormu? oradaki
acenta farkli B/L i(el ile yazilmiş şerh ihtiva eden?) aliciya vermesi nasil oluyor? Pratikte boyle bir şey olmasi mumkun mü? Yoksa aklima gelen,aktarma yapildi da aktarma ile ilgili B/L den dolayi,karşi acenta çuvalladi ve problem çikardi aliciya?Cevabi ne olursa olsun,eger aliciniz size,oradaki acentanin mali teslim edememesi ile ilgili yazılı bir evraki var ve bunu noterden tasdikletip TC konsolosluguna onaylatma imkani var ise vede e mail de olsa sizin buradaki acenta ile yazişmalariniz da var ise VE DE bu işlerde iyi bir avukatiniz var ise bence işleme başlayin. Uzun da surse,netice alamasaniz da hiç olmazsa Acentayi bundan sonraki işlemleri dogru yapmaya zorlarsınız vede bu arada başka bir acenta arayışı içinde de olun ve bundan sonraki işlemlerinizi belki biraz pahali ama ciddi ve temiz iş yapan bir acenta ile gerçekleştirin derim naçizane "Bugun de şansa hep tavsiyeden ileri gidemedigim konulardan geldi sorular:( " ama inşallah başka arkadaşlar daha net cevap verebilirler.
Saygilar,
Niyazi SOYDAN
Mrb.Fikret Bey;

Aslında size nekadar yardımcı olabilirim bilmiyorum ama yinede faydası olabilir.Daha önceden bu tür bir olayla bizde karşılaştık araştırmalarımız sonucunda mümessil firmadan bedelini tahsil edemiyeceğimiz söylendi ve bizde parayı beklemek durumunda kalduk sonuçta geçde olsa paramızı alabildik yalnız bedelin tamamını alamadık bilginize.Şimdiden allah sabır versin dileklerimle.

Mehmet YILDIZ
TESEKKÜRLER , 2 ADET KONSIMENTO HAKK...

Sayın Niyazi Bey ,

Konuyu doğru anladınız.. Bilgileriniz konusunda teşekkürler.. Ve bu konuyu hukuksal boyuta taşımaya karar verdik..
Umarım bu konumuz ticaretle uğraşan firmalara örnek olup , doğru-dürüst büyük Acentalarla çalısmalarını dilerim.. Bizler dahil.. :)))
Saygılarımla ,

Merhaba Fikret Bey

Kabul Kredili Vesaik Mukabili bir ihracat yapmışsınız. Yalnız bu işlemde banka avali istememekle hata etmişsiniz. Bundan sonra yapacağınız şey öncelikle bu firmanın gerçekten iflas edip etmediğini öğrenin. Eğer bilgi doğruysa alacaklı olarak ödeme için sıraya girmeniz gerekiyor. Bunun için ya Fransa ya gitmeniz ya da sizin işemlerinizi orada takip edecek birini bulmanız gerekiyor. gerçekleştirdiğiniz ihracat rakamını da göz önüne alınca yapacağınız masraflara değer mi bilemiyorum. Seyahat, avukat ücreti v.s. ayrıca mümessilin email ile teyidi size hiç bir şekilde ödeme garantisi sağlamaz. Bunu sözleşmeye dökmeniz gerekiyordu. Tanımadığınız firmalara ihracat yaparken ödemenizi garanti altına almak için akreditifli çalışın ya da vesaik mukabili işlemlerde banka garantisi isteyin.
Selamlar,Fikret Bey maalesef mailin kesinlikle vesika olarak kabul edilebilecegini dusunmuyorum.Sebebi su ki; bir mail isteyen herhangi birisi tarafindan sahip olmadigi bir adresten gonderilebilir.Daha acikca ifade edecek olursam; size abc@... adresinden mail gelmis olsun. Maili atanin bu adresinsahibi ya da kullanicisi oldugu kesindir denemez.Baskasi da atmis olabilir. Bunu yapabilmelerinisaglayacak programlar var. Sonuc olarak bana su adresten boyle bir mail geldi demeniz manasiz olur.Karsi taraf "Hayir biz boyle bir mail atmadik"diyebilir. Ayrica elektronik imza cok farkli bir olay. Normalhayatta kullandiginiz imzadan daha guvenlidir ama maille falan karistirmamak gerek.Cuneyd Yasin AydinbasBilkent UniversitesiUluslararasi Iliskiler4. Sinif Ogrencisi
Fikret Bey Merhabalar,
Konu hakkında çok detaylı bilgim yok. Ancak dilimin döndüğü kadarıyle belki bir fikir verir düşüncesi ile birkaç şey söyleyebilirim. Konunun hukuki boyutunu yani yurtdışındaki-fransadaki boyutunu mümessil söylemiş zaten. El konuldu ise firmanın borçları sıraya konuluyor ve size sıra gelirmi , firmanın varlıkları tüm borçlarını ödemeye yetermi , siz kaçıncı sıradasınız vs. bunlar önemli.
Türkiye ayağına gelince, mümessillik ile yapmış olduğunuz sipariş öncesi bir yazılı sözleşme var ise bu sözleşmeyi delil gösterip, mümessil aleyhine onların gönderdiği mailide delil göstererek dava açabilirsiniz. Ancak tek başına mailin delil olup olmayacağını bilmiyorum. Doğrusu dava açmayı düşünürseniz avukatınızla görüşmeniz gerekir.
Selamlar
kemal
arkadaslar,konteyner harici bu tip yuklemelerde dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda deneyimli olanlardan bilgi alabilir miyim; - nakliyeci ile bir sozlesme yapmak gerekir mi - tahmin etmeyecegimiz masraflar cikabilir mi..... vs,vstesekkurler
uçakla giden bir malın sigorta poliçesinin başlığında air insurance policy yerine marine insurance policy yazsa bir sorun çıkar mı?
Biz çorap imalatı ile uğraşan bir firmayız ve suanda yurt dışından yani italyadan makine getirtmek için bu kredilerden birini kullanabiliriz. Fakat daha ayrıntılı bilgi alabilirsem bu kredilerin kapsamları ve kullanım şekilleri hakkında kendimize en uygun olanı kullanabiliriz.Geçen gün göndermiş olduğunuz yazıda ülkerin karşılarında yazan isimler banka isimleriydi sanırım dime? Bunuda bilgisi olan arkadaşların yardımlarını bekliyorum İthalat ülkesi İTALYA
RE: [ihracatklubu] YURT DIŞINDAN ALINAN KREDİLER HAKKINDA
İtalya'dan getirilecek mallarda ülkenin ECA "export credit agency" kuruluşu olan "sace " yi tavsiye ederim www.isace.it . Ancak ülke limitleri dolu olabilir.Tekstil için 2-3 yıl ödemesiz düşük faizle borçlanabilirsiniz Ama büyük bankalarımızın hepsinde tüm OECD ülkelerinden alınan malların ortavadeli finansmanını sağlayan banka line'ları var.Ayrıca Türk Eximbank'ın IDB kaynaklı ithalatın finansmanı için verdiği cazip kredisi var.Adı ITFO bankanın sayfasında ayrıntılı açıklama var.Avrupa Yatırım Bankası kredi kullanabilirsiniz,bunun için de Türkiye Kalkınma ankası,TSKB,Vakıfbank gibi aracı garantör banka sayfalarından bilgi edenebilirsiniz.Saygılarımla.

Sayın Grup Üyeleri,
ADG Uluslararası Fuarcılık olarak 19 – 22 Ekim 2005 tarihlerinde Rusya / Rostov ‘da gerçekleşecek olan 15. Uluslararası Yapı Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı Rostov Construction & Architecture Forum fuarının Türkiye Milli Katılımını gerçekleştireceğiz.
Fuar Rusya’nın Türkiye’ye en yakın bölgelerinden birisi olup, lojistik yakınlığıyla da ihracat avantajına sahip olduğumuz Güney Rusya / Rostov’da gerçekleşecektir. Fuara katılan Türk yapı sektörünün lider firmaları %65 oranında devlet desteğinden fayalanacaklardır.
İlgilenenlerin irtibata geçerek en kısa zamanda stand rezervasyonlarını yaptırmaları gerekmektedir.
İyi çalismalar
Sayın Grup Üyeleri ;Yurt dışından Markalı spor ayakkabısı buldum bunların Türkiye ye ithalinde bir sorun varmı bu konu ile alakalı bilgisi olanların benimle bilgilerini paylaşmalarını rica ederim şimdiden teşekkür ederimCemil Ağca
Sayın Grup Üyeleri,
Serbest bölgede uygulanan transit ticaret ile ilgili bilgi talep ediyorum.
1-Ürünler İng. veya büyük olasılıkla Fransa'dan alınacak (Transit Tic. için Talep formuna hangi belgeleri eklememiz gerekmekte?)
2-ÜRÜNLERİN DOĞRUDAN UKRAYNA'YA NAKLİ SÖZ KONUSU.

Bu işlemde Satıcı, Serbest bölge Md.,Banka ve Alıcıyla gerçekleşecek işlemler ve hazırlanacak belgeler konusunda bilgi verirseniz sevinirim.

Saygılarımla,
Korhan ÇAKIR
RE: [ihracatklubu] SPOR AYAKKABI

spor ayakkabıları eger markalıysa tr ye girerken problem mutlaka olacaktır dikkatli olmanı tavsiye ederim. telif hakkı alman gerekiyor
Re: Ödenmeyen ihracat bedeli
Merhaba Fikret Bey,öncelikle gecmis olsun demek istiyorum. alici firma sanirim konkordata ilan etmis ve konkordatomasasi da alacaklari siraya koymus. Bu durumda önce o firmada calisanlarin alacaklari, daha sonra Fransa`daki alacaklilar ve en son olarak yurtdisi alacaklarinin ödemesi yapilir. Her ihtimalekarsi konkordatonun ilan edildigi mahkemedeki ilgili masaya alacaginizin varliginin tespit edilecegi evraklari göndermeniz gereklidir. Veya bir mektup yazarak alacaginizin varligini belirtmeniz halinde size bir form yollanir. Bu formu doldurarak ilgili evraklari eklemeniz halinde alacaginizi tahsil etme sansiniz olur. Mümessilin yazisinin kefalet olarak gecerli olup olmadigini ise bir avukat arkadasimiza sormanizi tavsiye ederim. Ama bir an önce firmanin bagli bulundugu yerel ticaret mahkemesine yazili olarak basvurmanizi öneririm.Iyi calismalar,Necmiye Enginol
Nijerya Nakliye Teklif Talebi

SAYIN MEHMET AKİF ÖZYURT BEY,
İSTEDİĞİNİZ BİLGİLER HERGUN GUNCELLENEN WEB SITESI OLAN www.nakliyerehberim.com da mevcut..
SAYGILARIMLA,
LEVENT ŞEN





Re:serbest bolge transit ticaret
Merhaba Korhan Bey
Serbest Bolgedeki islemler Kambiyo rejimine dahil degildir dolayisi ile Transit Tic Formuna ihtiyac yoktur.Siz bankaniz ile konusup akreditif (eger ihtiyacininiz varsa) acip acamayacaginizi ogrenin Alicinin akreditifini bankaniza getirin sonra ona uygun akreditifi saticiya acin aradaki fark sizin serbest bolgedeki banka hesabinizda kalacagi icin sorun yok. ama eger daha sonra bu parayi turkiye deki banka hesabiniza aktarmak isterseniz o zaman Trans.Tic.formu doldurup kar beyan ederken lazim olur yoksa gerek yok.
Hayirli olsun
Niyazi SOYDAN
Re: [ihracatklubu] Serbest Böl. Transit islemler

Niyazi Bey, bu faydalı bilgiler için çok teşekkür ederim. Ayrıntılar önem arz ediyor. Sayenizde öğreniyoruz. Bundan sonraki işlemlerde nakliyede komple hizmet alabiliriz.
Saygılar,
Korhan ÇAKIR
Re: [ihracatklubu] Serbest Böl. Transit islemler

Merhaba Korhan Bey
Faydali olabiliyorsam ne mutlu bana. Ama bazen yazarken tam anlamamaktan da kormuyor degilim dogrusu. Siz Avrupadan mali alip dogrudan Ukrayna ya gondereceksiniz anladigim kadari ile. Sizin bu işlemlerde sadece bankalar ile ilişkiniz olacak ve S.B. mudurlugu ile ilgili herhangibir ilişkinizde yk ve mal da SB ye girip çikmayacagi için Fon da odemeyeceksiniz,bilgi de vermenize gerek kalmiyor.
Eger işlemi Turkiye deki firmanizdan yapacak olsaydiniz ,o zaman Tr.Tic.Bilgi formu gerekiyor ve bunun icinde hicbr belgeye gerek yok,bu da aklinizda olsun.Sadece belki mal aldiginiz Proforma ile satacaginiz firmaya verdiginiz proforma gerekir bankalara,hepsi bu kadar.Simdi buraya kadar benim bilgilerim faydali olabiliyor size ve diger arkadaslara,yalniz bundan sonra sizlerin,işlemin pratigini yaptiktan sonra eger lusan bir aksaklik,ozellik, engelleme var ise bunlari grup ile paylaşmanizi da hem sizden hem de sorunlarini buraya aktaran arkadaşlardan rica ediyorum.Boyle olunca hep beraber konunun en son şekli ile pratiğinde bir sorun olup olmadığını da teyit etmiş oluruz.
Herkese bol şanslar
Niyazi SOYDAN
RE: [ihracatklubu] Serbest Bvl. Transit islemler

Niyazi Bey’e verdiği bilgiler sebebiyle bende teşekkür etmek istiyorum, Ama bahse konu işlemi defalarca yapmış biri olarak arkadaşımıza bir uyarıda bulunmalıyım.
Serbest bölgelere giriş çıkış yapmadan yapılacak transit ticaretlerde, bölgenin izni gerekmekte ve bölgeler bu işleme izin vermek için, tanım yerinde ise sizi süründürmektedirler. Bu işleme başlamadan önce serbest bölge yönetimi ile görüşüp onayını almanızda, hatta resmen izin için başvurmanızda yarar vardır.
Ben karşılaştığım zorluklar nedeniyle, bu tür transit ticaretimizi serbest bölgelerde yapma işleminden vazgeçtim. Saygılarımla


RE: [ihracatklubu] Serbest Bol. Transit islemler
Merhabalar,
Bakin işte daha once de soyledigim bu idi.Konunun en son pratigini yapan en taze bilgiye sahip oluyor.
Şimdi bu konuyu açalim. Serbest Bolge şirketlerine Serbest Bolge mudurlukleri neden ve ne sebeple zorluk çıkariyorlar? Transit işlem Kambiyo rejiminde bile sadece formun doldurularak,aliş ile satiş arasinda belli bir kar gostererek bankalara ibraz edilmek ve onlarin imzalamasi ile yapiliyor ve bu kadar basitken neden Bolgeler problem çikariyor? Ikinci nokta da,Bolgeye bir mal giriş çikişi olmayacaksa neden Bolgeden izin almak gerekiyor? Siz SB firmasi olarak ,alicidan bankaniza peşin havale ve/veya akreditif geldi ve siz de bunun karşiliginda saticiya peşin havale ve/veya akreditif açtiniz ve soz konusu mallar ister Turkiye sinirlarindan gecmeden ,isterse gecerek(ki SB girip çikmasina da gerek yok) alicinin ulkesine gidiyor ise ,bu işlemden SB idaresine haber vermek veya izin almak neden? SB mevzuatinda Transit Ticaret ile ilgili birşeyler var mi?Yok ise,SB idaresi SB firmalarinin banka hesaplari ve SB bankalarındaki aktiviteleri uzerinde denetim/bilgi/araştirma gibi bir yetkileri yok benim bildigim. Dolayisi ile siz proformalarinizi yaptiktan sonra,aliciya SB faturanizi degil de bilgisayardan hazirladiginiz A4 kagida basilmis bir Invoice (Turkiye deki ihracatci firmalarin yaptigi gibi) gonderirsiniz yeter.Siz aradaki kar ettiginiz rakami SB bankasinda hesabinizda tutacak ve
onu da istediginz gibi kullanabileceksiniz.Eger ulkeye sokmak isterseniz ancak o zaman Kambiyo rejimi geregi Transit Ticaret formu doldurup dovizin kaynagini ve mahiyetini acikliyor ve "biz,Turkiye kaynaklarini kullanmadan, şuradan mal alip şuraya mal sattik ve bu kadar da kar ettik ve bu parayi şimdi yurda getiriyoruz" anlaminda beyan veriyorsunuz.SB firmaniz oldugu gibi Turk firmaniz da var ise ve SB problem çikaracaksa da Turkiyedeki firma uzerinden işlem yaparsiniz olur biter.
Bu konuda bir şey hatirladim,4-5 sene evvel Antalya SB de Transit konusu oldu ve o zaman
bize %05 fon odersiniz dediler (giren mal için tabi,malum Turkiye dişina çikan mallara fon almiyor SB) ben de buna itiraz ettim,mal girişi olmuyor neden odeyecegiz diye ama sonuçta o işlemi gerçekleştiremedigimiz için,size tavsiye ettigim gibi yada başka şekilde yapma imkanim olmamişti.
Ozetle,Aliciya SB faturasi kesmenize gerek yok ve kesmediginiz surece de SB idaresinin
yapacagi bir sey yok ama siz genel bir bilgi almak istiyorum deyip kendi SB idareniz ile gorusun isterseniz.
SONER BEY;
Aman SB ye kizip vazgecmeyin bu işten .Anladigim kadar sizin Turkiye firmaniz da var ve SB problem çikariyorsa,Turkiye firmaniz adina doldurun TT formunu ,2 dakikada bankaniza imzalatin ve işinizi devam ettirin lutfen "pireye kizip yorgan yakilirmi?".
Kolay gelsin
Niyazi SOYDAN
RE: [ihracatklubu] Serbest Bol. Transit islemler
Sayın Niyazi Bey,
Detaylı bilgi için teşekkür ederim. Açıklamak istediğim bir şeyler daha var.Eğer serbest bölge tarafından onaylı faturaları kullanmadan transit ticaret yaparsanız bundan kimsenin haberi olmaz, doğrudur. Ama usul sizinde bildiğiniz gibi, önce onaylı faturayı hazırlamak ve sonra bu faturaya uygun, bilgileri birbirlerinin aynısı ihracat (İngilizce) faturasını hazırlamaktır. Bu şekilde yaparsanız serbest bölge faturası için bir giriş çıkış formu düzenlemek zorunda kalıyorsunuz ve bunun içinde bahsettiğiniz o parayı sizden alıyorlar.
Ben transit ticareti yaklaşık 2 yıldır yapıyorum. Başlangıçta bu G/Ç formlarını gayet rahat veriyorlardı. Fakat son 1 sene içinde bunu vermek için anasının nikahını istiyorlar. Sorduğunuzda da serbest bölgeler transit ticaret amaçlı değildir diyorlar. Bizleri vergi kaçırmak için SB firması kurmuş ve kullanıyor gibi algılıyor, ve serbest bölgelerden transit ticareti durdurmak için çalışıyorlar.
Bir şey daha ekleyeyim. Serbest bölgelerde kar marjını istediğiniz gibi ayarlayamıyorsunuz. Bana bedelsiz verilmesi (Ödül olarak) gerekli ticari bir malı 3. bir ülkeye sattım ve gerekli prosedür için sembolik bir fatura kestirdim. Satış faturamız gerçek değerlerde hazırlandı ve izin için serbest bölgeye başvurduk. Bize bu fiyatla o malı satamayacağımızı, çok açık olarak ifade ettiler ve biz alacağımız olan paradan feragat etmek zorunda kaldık.Bu arada, transit ticaretten vazgeçmiş değilim ve halen yapıyorum. Ama Türkiye’deki bir firma üzerinden.Sorduğunuzda, serbest bölgeler ihracat amaçlı diyorlar, ama serbest bölge üzerinden ihracat yapmak, eğer imalatı serbest bölgede değilse, maliyet düşürücü değil, aksine maliyetleri yaklaşık %3 artırıcı bir etken.Yani aslına bakarsanız, eğer imalatınız serbest bölgede değilse, tüccar firma olarak serbest bölgelerden ihracat yapmak için, tabirimi bağışlayın, aptal olmak gerekiyor.Bütün serbest bölgelerdeki uygulamanın aynı olması gerekiyor ama farklılıklar olabilir. Benim bahsettiğim Tuzla Deri Serbest Bölgesi. Yardımcı olabildiğimi umarım
Saygılarımla
Soner ELMA
RE: [ihracatklubu] Serbest Bol. Transit islemler

Niyazi Bey,
SB’den transit ticaret ben de yapiyorum, mallar Turkiye’ye gelmeden musteriye gonderiliyor. Bizde de basta sorun cikti, banka LC acmadi, sonra SB muduru ile gorustuk ve halletik. Bizimle ilgilendiler. Yalniz, SB Mevzuatina gore, mallarin SB’ye fiziki olarak giris yapmasi zorunlu, eger gelmeyecekse, Mustesarliktan izin alinmasi gerekiyor. Mallar fiziki gelmedigi icin fon odemiyorsunuz TT formu doldurmuyorsunuz.
Genel olarak burokratlar kendileri ile konusulunca iyi niyetli davraniyorlar, ancak, bir islem yapmadan once gerekli taraflarla gorusulerek (Banka, SB vb..) bir onay alinmasinda fayda var.
Kanaatimce, uluslararasi gelismeler o kadar hizli oluyor ki, bizdeki burokrasi buna adapte olmakta zorluk yasiyor. Bir de yasanan yolsuzluklar her firmaya tedbirli olarak yaklasmalari neticesini doguruyor. Eger tezinizi iyi anlatir, bu islemin artik dunya ticaretinde genel gecer bir kural haline geldigini anlatabilirseniz, sorun cozuluyor.
Iyi calismalar dilerim
Yusuf KOCAK
RE: [ihracatklubu] Serbest Bol. Transit ıslemler

Merhabalar,
Oncelikle Yusuf ve Soner Bey'e cok tesekkurler.Eminim tum arkadaşlar bu bilgileri gözleri gibi saklayacaklardir. Soner Bey in anlattigi detaylar cok onemli. Ilerde siz veya patronunuz SB ile calişmak isterse,karar vermek için elinizde çok sağlam doneler oluştu bile. Fatura konusunda ;Zaten anlatmaya calıştiğim mallar SB ye gelmedigi için SB onaylı fatura kesemeyeceginizden sadece Org Inv ile işlemi yapabileceginiz idi.Bu işlemi SB dişindaki firmaniz ile de yapsaniz sadece bu fatura kesilecek.
Eger aradak kari getirecekseniz ulkeye,o zaman zaten TT formu ile karinizi beyan ettiginiz
için resmileşiyor gelen para.Yani bu iş bir anlamda Kambiyo gelirlerine giriyor. Soner Bey'in aliş ve satiş fiatlarindaki sıkıntısı da aynen dogru.Makul bir kar marjini gecemezsiniz.Bunun nedeni de bir - iki artniyetli şahsin ,SB yi kotu niyetli kullanmiş olmalari. Orn.1.000 USD ye aldiklari mali 100.000 USD ye satti gosterip kara para aklamasi,vs gibi işlemlere tevessul etmeleri.E tabi boyle olunca ne yapmak lazim ? hemen OKULLARI KAPATMAK GEREK degil mi? aninda herkesi kotu niyetli addedip işi sonlandirmak,firmalarin kar etmelerini gerekirse engellemek.Mersin SB deki ÇAY ile ilgili problem oldugu gunler, biz de Antalya da hediyelik eşya işinde içinde çay/kahve var diye(50-100gr) problem çıkardılar da kendilerine aynen şöyle dedimdi " bizi de Kaçakçi ilan ettiginiz için size teşekkur mü etmemiz lazim?" binlerce ton çayi gumruk kapilarindan gizli çikarip devleti dolandiranlarla 50-100 gr lik paketlerle toplamda da 1.000USD aşmayan degerde ve dogru beyan ile işlem yapanlari ayni kefeye koyamazsiniz diye bozuk çalmiştim.Ama sonra "ne yapalim bize gelen talimat boyle" dediklerinde (ki bunu diyen SB Md.Yrd) tamam o zaman bize de ibraz edip okuyalim dedim.Iyiki demişim,Talimatta yazilan ile bizim işin birbirleri ile alakasi yok.Boyle olunca kem kum edip kabul ettiler ve paşa paşa da yaptik işimizi. Korhan Bey'in biraz kafasini kariştirmiş olabiliriz ama sizlerin enson pratik bilgileri sayesinde bu işlemi nasil yapacaklarini Tam ve dogru olarak kararlaştiracaktir boylece.
Sonuc olarak; Gerek Yusuf gerekse Soner Beylerin dediklerini dinleyip a)Musteşarliktan izin alinacak once, b)Hiç ugraşmadan Turkiye deki firma araciligi ile(Tabi TC firmamiz var kabul ediyorum)
5 dakikada bir form doldurup bankalar ile işimizi halledecegiz. Saygilar
Niyazi SOYDAN
NOT.Korhan Bey de sonucu yazarsa bu konuda sevinirim.
Re: [ihracatklubu] Serbest Bol. Transit islemler

Soner Bey,
Benzer sorunlari bizde yasadik, satici mallari yanlis limana gonderince ve SB israrla mali serbest bolgeye girip cikartmak zorunlulugumuz uzerinde durunca bedeli dusuk olan mallari gumrukten cekmedik. simdi yine transit ticaret yapacagiz, serbest bolgedeki sirketi hic bu ise bulastirmama karari aldik, SB bolge mudurlukleri ile ugrasmaktansa yurticindeki firmamiz uzerine mali getirtip ticaret yapmak daha az zaman ve para kaybina neden oluyor, ustelik sinirlerinizde yipranmiyor.
Tum grup arkadaslarima kolayliklar dilerim.
Saygilar,
Yasemin Tas Yuksel
RE: [ihracatklubu] Serbest Bol. Transit islemler

Sayın Arkadaşlar,
Ofis Dışında (ser.Böl.vs.) olduğum için mailleri az önce okudum ve herşey açıklanmış gördüğüm kadarıyla. Öncelikle yaptığımız işlem; durumu tamamen açıklayan bir dilekçe ve eklediğimiz alış ve satış proformaları ile Ser.Böl. Md'lüğüne başvuruda bulunduk. Ayrıca TT formuna gerek kalmayacak fakat bizim kar farkı aktarımı için hazırlamamız gerekecek. İzin başvurumuz kısmetse yarın sonuçlanacak. Paylaşımınız için tekrar çok teşekkür ederim.
Saygılarımla,
Korhan ÇAKIR
mahrece iade

Niyazi bey Merhabalar kolay gelsin,Belçikada ciddi bir halı firmasından halı ithalatı yapmayı planlamıştık. Yetkili kişi ile görüşmeleri yaptık siparişlerimizi teyit tmeden, hemen üretip adresimize göndermiş. Vade istedik istediğimiz vadeden değil de kendileri belirttikleri vadeden göndermişler. Firma bizimle ilgili araştırma yapmış ve malları gönderdi. yanlız ödeme vadesi kısa olduğu için kabul etmek istemiyoruz.İthalat için gerekli evrakların hepsi geldi.Malları çekmemizde bir sorun yok. Bu durumda malları mahrece iade etmek istersek ne yapmamız gerekiyor.
Saygılarımla. Macit
Re: [ihracatklubu] mahrece iade

SAyin Adem Bey,Her ne kadar Niyazi Bey'e hitaben yazdiysaniz da, ben de sorunuzla ilgili yorumda bulunmak isterim.Malzemeler gumrukte ve ithalat icin gerekli orjinal evraklar da elinizde ise, sizi gumrukte islemyapmaktan alikoyan bir durum yok gibi .. Pesin ithalat islemi yapilmayacaksa, K.K.D.F.'yi calistiginiz birbankaya yatirip malzemeleri de gumrukten cekebilir ve istediginiz zaman da parasini odersiniz, hatta daha uzun bir vadede de odeme yapabilirsiniz veya hic odemezsiniz. (biraz kaba bir tabir ama isin gercegi bu su anda). Illaki mahrece iade yapilmasini istiyorsaniz, bu durumda sizin yapacaginiz tek sey, malzemeleri getiren nakliyeci ile veya arzu ederseniz baska bir nakliye firmasi ile gorusup bu malzemeleri geri goturmelerini istemeniz, cunku siz su anda gumrukte resmi bir islem baslatmis degilsiniz, burada butun is nakliye firmasi ile alakali.. Tabii bu mahrece iade ile ilgili olusacak masraflari kimin karsilayacagi konusunda ihracatci firma ile anlasmaniz, hatta pesin olarak tahsil etmeniz.Iyi Calismalar,Ozgur TURKMENUrban Insaat A.S.
RE: [ihracatklubu] Serbest Bvl. Transit islemler
Sayın Niyazi bey,
Biraz önce bu konu ile ilgili bir yazı gönderdim ve bu maili sonra aldım. Bu işin pratiğini defalarca yaptım ve şunu üzülerek söyleyebilirim ki işin pratiği sizin belirttiğiniz gibi olmuyor. Her şeyden önce mal serbest bölgeye girmese bile serbest bölge giriş çıkış formları oluşturulmak zorunda. Bu formlar oluşması içinde serbest bölgeden transit ticaret için izin almanız gerekiyor. Maalesef bu izin için başvurduğunuzda, size vergi kaçakçısı gibi davranıyorlar ve bu ticareti serbest bölge dışı firmalardan yapmanızı istiyorlar.
Bu arada, fazla değil ama yinede serbest bölgeye bir para ödüyorsunuz.
Soner ELMA
Re: [ihracatklubu] mahrece iade

Merhaba Adem Bey,
Bu konu pek başinizi ağritacak bir konu değil. Sanirim Gumruk Muşaviriniz gerekeni yapip mallarin iadesini kolaylikla sağlayacaktir.İşlem tamamen gumrukle ilgili sadece. A tabi eger evraklari bankaya gonderdilerse bankaya da evraklari ve oluşabilecek herhangi bir masrafi kabul etmediginizi bildirin,iyi olur. Sanirim Saticiya da mallari iade edeceginizi bildirdiniz,degil mi? Belki kendileri nakliyecilerine
talimat verip aldirmak isterler,malum iade de ayri bir maliyet ve ozellikle nakliyeyi onlar ustlenecekler.Onun için once saticiya fikrinizi beyan edim derim.
Saygilar
Niyazi SOYDAN
RE: [ihracatklubu] Serbest Bvl. Transit islemler
Sn. Soner Elma,
Bence Niyazi bey in aciklamalari gayet net ve yerinde.Uzun zamandir cesitli mallar icin uzak dogudan Avrupa ya ve Brezilyadan Afrika ya kadar Transit Ticaret islemleri yapiyoruz.
Mallarimizi Serbest bolgelere sokmadik, Serbest bolge ile ilgili bir isimiz olmadi,olamaz.
Bankalar vasitasi ile islemler gayet kolay ve basitce halloldu. Sizin dikkatinizden kacan nokta sirketin TC gumruk sinirlari icinde olmasi gerektigi midir ?(Serbest bolgeler icinde ise durum farkli ) Saygilarimla, Mustafa Yilmaz
Merhaba,sizden habersiz bir malin Türkiye ye varisinda nakliyecinin ihbari size ulasmali, mal tanimini sormalilar ve ordinoyu almaya ve ordino bedeli ödemenizi talep ederler. Bu asamada mali kabul etmeyerekfirmaniz adina gümrükte manifostaya isminizin yazilmasini red edebilirsiniz.. malin sahibi olmadigini ifade edebilirsiniz.sizden habersiz gelmis, gümrük sahasina konmus mal islmelerine baslamaniz ve bitirmeniz içindeTESCIL SÜRELERI GEÇICI DEPOLAMA YERLERINE KONULAN ESYANIN ÖZET BEYANINVERILDIGI TARIHTEN ITIBAREN DENIZ YOLUYLA GELEN ESYADA 45 GÜN DIGER YOLLA GELEN ESYADA ISE 20 GÜN IÇERISINDE GÜMRÜKLEME ISLEMLERININ TAMAMLANMASI GEREKLIDIR. GÜMRÜK ANTREPOLARINDA (GEÇICI DEPOLAMA YERLERI HARIÇ) BULUNAN ESYA IÇIN SERBEST DOLASIMA GIRIS REJIMINE ILISKIN BEYANNAME VERILMESI HALINDE, GÜMRÜK ISLEMLERININ BEYANNAMENIN TESCIL TARIHINDEN ITIBAREN 30 GÜN IÇERISINDE TAMAMLANMASI GEREKLIDIR."maliniz geldi, iradeniz disinda gümrük sahasina kondugelis bilgisi de posta ile size ulasti... Siz sirket olarak ilgili gümrük müdürlügü'nde Küsat talebinde bulunursunuz, gelen mal ile ilgili tespitinizi yaparsiniz, uluslararasi gözetime yetkili kuruluslardan birine müracaat ederek konunuzu özetleyerek muteber raporlarini istersiniz, bu belge ve mahrece iade dileçeniz ile malin gümrüklü sahada bekleme masraflarini ödemeniz ile mali yurt disi edersiniz. Mahrece iade karari alinan malin konacagi kamyon TIR farkli gümrükleri gezmesi durumunda ilk bu malin yüklenmesi ve aracin kolcunezaretinde seyri uygulamadir. mali da çekmiyorsunuz geldigini de bilmiyorsunuz.... bekleme süresi dolan mal tasfiyeye tabii tutulur. satis ilani çikartilarak satilir.bilginizekolay gelsinahmet ç.Unutmadan,50 bin us$ ve muadili ithalat ihracat taahhüt kapatmasi lambiyo merciince takip edilmez, Mal mukabili isleminizi de çalistiginiz bankada yapmaniz dosyanin ileriye yönelik takibi açisindan size yarar ve iz saglar...
RE: [ihracatklubu] mahrece iade
Selam macit bey,Ben ise size neden mahrece iade işlemi ile uğraşmaniz gerektiğini sormak istiyorum. Eğer mali gönderen siz olsa idiniz ve karşı taraf mali almak istemese idi ne olurdu. Alıcıya istenmedigi halde gonderdiginiz malinizi tipis tipis oradan kendiniz ceker, veya orada isteyen birisine devrederdiniz.Hangi fiyata verebilirseniz. Bu sarlar altında eger istemiyorsanız. Mal ile ilgili hiçbir islem yapmayin, belki sadece evraklari geri gönderin ve firmaya mali cekmeyeceginizi soyleyin. Kimse mali niye cekmiyorsunuz diye sormaz. Emin olun onlar geregini yapacaklardir. Hemde sizin mahrece iade islemiyapmaniza gerek kalmadan. Bu arada ithalatına baslamadiginiz bir mali mahrece iade edebileceginizden emin değilim.SaygılarSoner ELMA
RE: [ihracatklubu] mahrece iade
Soner bey hakliBu islemde dusunmesi gereken ihracatci firma.Kanaatimce, fiili ithal gerceklesmedigi icin "mahrece iade'nin"de sartlari olusmamis oluyor. Zanediyorum, Soner Bey'in dedigi gibi firma malini geri ceker veya 3.ulkeye re-export yapar. Bu islemler icin sizin rizaniz (yani mali istemediginize dair yazili birbeyan) yeterli olacaktir, diye dusunuyorum.Saygilar
Gunaydın,Almanya'dan Trakya Serbest Bolge 'ye 235.000 eur tutarinda bir ithalatimiz olacak. Bu mallari daha sonra Tuzla Serbest Bolge'ye aktarip, orada musteriye teslim edecegiz. Sormak istedigim konu,Trakya Serbest Bolgeden cikista ve Tuzla Serbest Bolge'ye giriste fon , ardiye, sigorta vs odenecek mi ? Tamamen yurtdisinda iki firmanın arasindaki ticaret gibi olacagindan odenmeyecegini dusunuyorum ben. Prosedur nasıl isliyor, aktarma islemi mi yapılıyor sadece?Not: Neden Almanya 'dan direk Tuzla Serbest Bolge ye gelmesi mumkun degil, bazı sebeplerden dolayı.Yardımlarınız icin simdiden tesekkur ederimCanan
Sayın grup üyeleri,
Kanada dan gelecek 90 günlük L/C nin tamamını faktore etme şansım varmı ? yoksa firmanın kredibilitesine mi bağlı tamamen ?Belli bir kısmının faktore edildigini,kalan kısmının da vade dolumunda ödendigini biliyorum. Tamamını faktore edebilmem mümkünmü?
OMER ULUDAG
Merhaba Canan Hanim
Anladigim kadari ile belli nedenlerden dolayi ,mallari once belli bir bolgeye getirip (ki siz bu bolgede faaliyet gosteriyorsunuz sanirim) daha sonra da alici olan diger firmanın faaliyet gosterdigi diger bolgeye gonderip satacaksiniz. Bildigim kadari ile,Sizin bolgeye giriste fon alinacak,sonra yurt dişi sayildigi için diger bolgeye gonderirken odemeyeceksiniz ama saticinin bolgesine girerken onlarda odeyecekler. Ardiye odendigini sanmiyorum SB lerde ama,iki bolge arasi nakliye icin de sigorta yapmaniz lazim(şart olmasa bile çok gerekli). Diger serbest bolgeye gonderme işlemi de "aktarma" degil ,dogrudan "yurt dişina satiş" gibi işlem gorecektir ama diger bolgeye giriş,aynen yurt dışından gelen mal gibi işlem gorecektir. Burada arkadaşlar son hali ile uygulamayi yazacaklardir size buyuk ihtimalle ama bu arada sizin de hem gum.muşaviriniz hem de SB idaresinden bilgi almanizda yarar var. Kolay gelsin
Niyazi SOYDAN
Merhaba Omer Bey,
Eger G.Kabilirucu ve teyitli akreditif açiyorlarsa Factoring e gerek kalmadan bankanizdan
uygun Dov.Krd kullanabilirsiniz.Bu Hazirlik kredisi de olabilir(Akr açildiktan sonra kullandirilan),
ve/veya Ith Akr Vesaik ve/veya Police(vadeli akreditife de benzeri uygulanabilinir) Kredisi de
kullanabilirsiniz.Bu konuyu Bankaniz ile konusun cunki zaten bir garanti soz konusu ve banka
bu parayi uygun vesaik ibrazi şarti ile size odemeyi tahhut ediyor "teyit" vermekle.
Factoring işlemini ise Mal Mukabili yada açık hesap çaliştiğiniz/çalişacağiniz alicilar için
devreye sokun.Factoring bunlarda kullanişlidir.Tabi akreditifi de yaptirirsiniz ama akreditifte
(teyitli) zaten banka araci ve garantor oldugu için factoringe gerek yok.
Kolay gelsin
Niyazi SOYDAN



Herkese Merhaba,
Elimde 18.02.2005 tarihli bir mesai makbuzu var. Çıkışımız 02.02.2005 tarihli. Yer bursa gümrüğü. Öğrenmek istediğim bu makbuzun bizim yüklememize ait olup olmadığını nasıl anlarım.
Teşekkurler,
Betul
MARSTEKS TEKSTIL AS
Re: serbest bolgeler arasi islemler

Merhaba Niyazi Bey,Cevabınız icin tesekkur ederim.Uygulamadaki ayrintilarla ilgili olarak kendi gumrukcumuz da bizzat serbest bolgedne bilgi almaya calisiyor.Bu isleme paralel baska bir islemimiz daha olacak. Mallar yine Almanya 'dan bizim sirketimiz disinda baska bir Turk firmasina fatura edilecek , çünkü bu firma Alman tedarikciye L/C acacak. Mallar Halkalı gümrgüne gelecek ve oradan serbest bolgeye gonderilecek. Tuzla Serbest bolgede mali bizim firmamiz teslim alacak ve musterimize de Tuzla Serbest Bolge de mali teslim edecegiz.Sorularim sunlarMal Halkali'ya gelince , gumrukleme yapilmadan direkt serbest bolgeye aktarimi ve gumruklemenin orada yapilmasi mumkun mu ? Bu soruyu vadeli L/C olacagindan dogacak KKDF yükü ve KDV den kurtulma imkani nasil olur acisindan soruyorum. Yoksa bu islem Halkali 'ya ithalat+serbest bolge ye ihracat kapsaminda mi olur. ?Yardimlariniz icin cok tesekkur ederimCanan
Canan Hn,Mal Halkali'ya geldiginde ithalatini gerçeklestirmeden Transit beyannamesi açarak Serbest bölgeye aktarilmasini saglayabilirsiniz. Hatta nakliyeci firmanin varis gümrügünü ilgili serbest bölge açmasinisaglayarak , malin direk Serbest bölgeye gelmesini de saglayabilirsiniz ki bu sizin zaman kaybinizi da minimize etmis olur.Iyi ÇalismalarA.Kadir
Sayin Canan Hanim,Konu ile ilgili ben de soyle bir yorumda bulunabilirim.. Malzemeler, Halkali gumrugune "A" firmasi adina gelir."A" firmasi transit beyannamesi duzenliyerek sizin adiniza (Tuzla Serbest Bolgede yerlesik bir firmasiniz diye dusunuyorum) fatura keser ve mallari Tuzla Serbest Bolge'ye ihrac etmis olur (transit ticaret kapsaminda). Yani sorunuzun cevabi da ortaya cikmis olur. Halkalida ithalat islemi gerceklestirilmeden, kkdf ve kdv yukunden kurtulmus olursunuz.Ama ek masraf olarak ; serbest bolgeye giris fonu ve oraya kadar gerceklesecek olan nakliye ve malzemelerin yolda hasargorme riskine karsi yaptiracaginiz sigorta masraflari ortaya cikar. Bununla birlikte bu gelen malzemeyiTurkiye icinde yerlesik bir firmaya satmaya kalktiginiz takdirde, bu da turkiyedeki firmanin ithalat islemi yapmasi demektir. Ayrica yine ek masraf cikis fonunu siz mi yoksa ithalat islemini gerceklestirecek firma mi karsilayacak ?Iyi Calismalar,Ozgur TURKMENUrban Insaat A.S.




Re: [ihracatklubu] mesai makbuzu
Turgut bey,
Bildigi kadarıyla ihracatta mesailer orjinal beyannamenin belirlenmesinden once veriliyor ve bu yuzden beyannameden once duzenlenmiş ve beyanname nosu taşımıyor olma ihtimali var. niteki taşımıyor da.

Gümrükçü tarafından odemenin toplu yapılması ve o yuzden tarihin yuklemeden sonraki bir tarihe ait olması mumkun mu?

Saygılarımla,
Betul
RE: [ihracatklubu] mesai makbuzu
Betül hanım
Benim size tavsiyem gümrükçünüzün işlem sırasında gçb numaralarını makbuza yazmasıdır. Bu durum işinizi kolaylaştıracaktır. Beyanname tarihinin mesai makbuzunun tarihinden sonra olması durumunda konu ile ilgili gümrükçünüz ile konuşmanızı tavsiye ederim.
Re: serbest bolgeler arasi islemler Günaydın Özgür Bey,İlginize teşekkür ediyorum öncelikle. Bu işlemdeki tüm masraflar bize ait olacak çünkü şu an L/C için limitlerimiz yeterli olmadığından " A " firması belli bir komisyon karşılığında bizim adımıza L/C açacak. Hiçbir şekilde ne mallarla, ne nihai alıcıyla,ne Almanya'daki tedarikçiyle vs alakası yok.Bu nedenle Almanya çıkıştan itibaren tüm masrafları bilmemiz gerekiyor.Tuzla Serbest Bölge de bizim yerleşik bir şirketimiz var. Malları oraya aktarmamızın nedeni de , bu malların nihai alıcısıyla( yani bizim müşterimizle)teslimatın Tuzla 'da yapılmasına dair bozulamayacak bir sözleşme var. Malın %80 i bu şekilde teslim edilecek , kalan % 20 lik kısım bizim Istanbul 'daki vesair müşterilerimize ait .Bunların Tuzla'dan ithalatını Istanbul^da yerleşik merkez şirketimiz gerçekleştirecek ve dağıtımını yapacak. Bu zaten sürekli yaptığımız bir işlem problem yok.Umarım derdimizi net olarak anlatabildim. Teşekkür ederimCanan
Re: serbest bolgeler arasi islemler
Günaydın Niyazi Bey, Sizin mesajınızdan özetle anlaşılana) Malların Almanya'dan Trakya Serbest Bölge 'ye girişinde fon +ardiye+sigorta ödenecekb) Trakya 'dan Tuzla Serbest Bölge'ye çıkışında ise Tuzla yurtdışı sayıldığı için ödeme yok c) Tuzla'ya girişte ise, Trakya'dan gelen mal , yurtdışından gelmiş sayılacağı içinyine fon vs ödenecek. Ancak, gümrükçümüz bu konuyu Tuzla Serbest Bölge idaresine sordu vegelen cevaba göre ( b ) şıkkında da ödeme var bu bana tamamen mantıksız geldi ancak rakamın yüksek olması nedeniyle emin olmamız gerekiyor.Fiili olarak bu tarz işlem yapan ithalatçı arkadaşlar ve gümrük müşavirlerinden yardım bekliyorum.Teşekkür ederimHerkese iyi çalışmalarCanan
Re: [ihracatklubu] Re: serbest bolgeler arasi islemler

Gunaydin Canan Hanim, Kusura bakmayin dun cevaplayamadim sorularinizi. 2.işlemde KDV ,vs dogmaz ama dogru işlem yapmak lazim. Halkali gumrugune gelince KDV niye odensin? daha dogrusu mal neden Halkali gumrugunde işleme tabi tutulsun? eger siz normal vadeli akreditif açarsaniz ,mali TC gumrugunde millileştirip,tekrar SB ye ihrac etmeniz gerekir.Yoksa Kambiyo taahhutunuzu kapatamazsiniz. Ama bunlara hiç gerek yok.Serbest Bolge işlemlerinde küçük ama ÖNEMLİ bir
konuyu gozden kaçiriyorsunuz.Orasi TC gumruk ve kambiyo rejimine tabi degil, TC firmasi da degil oradakiler.Orasi da yabanci bir ulke gibi. Peki o zaman ne yapilacak?Yani Akr açtiran firma.
Transit Ticaret
Yani bankalarina Transit Tic.formu doldurup Almanya daki firmaya L/C açacaklar. Mal dogrudan Sizin iştigal ettiginiz(Trakya) Serbest Bolgeye sevkedilecek ve alici siz olacaksiniz.Siz %05 fonu odeyip Ser.Bolgenize girişini yaptiktan sonra "kendi faturanız" ile Tuzla S.B. deki müşterinize malinizi SATACAKSINIZ. Mallarin iki bolge arasi gidişi de (ki bunu gumrukcunuz biliyordur zaten) ister aktarma
ister normal GB ile olsun herhangi bir KKDF,KDV işlemi dogurmadan son aliciya ulaşmiş olur.
YANI sizin "GUMRUKLEME" diye kasdettiginiz GB tescili ve ithali,dolayisi ile malin millileştirilmesi diye bir şey olmayacaği için KKDF/KDV de olmayacak.Bu mal eger Tuzla SB deki firmaca Turkiyedeki br firmaya satilirsa,bu firma bu mallari ithal ederken odeyecek yukumlulukleri ki bu da sizin sorununuz degil zaten. Umarim anlatabilmişimdir anlatmak istediklerimi? anlaşilmayan bir şey olursa da çekinmeyin lutfen. Burada cevap verirken en buyuk sıkıntım da olabilecek ifade eksikligi nedeniyle
yanlişa goturmek soru soran arkadaşlari. Çunki bilindigi gibi birşeyi bilmek ile anlatmak biraz farklidir.E bir de buna yazi ile ifade etmek ve bir yaziyi da 10 kere ara vererek bitirince,insan bazen aklindakileri yazmadan yazmiş gibi düşünebiliyor,tabi buna bazen soruyu yonelten arkadaşlarin da kisa ifadeler
ve yetersiz açıklama ile sorularini yoneltmeleri(aman bu sizinle ilgili degil genel olarak soyluyorum) eklenince epey tedirgin oldugum da oluyor. Evet,bu arada biraz da size serzenişte bulunayim. Transit Ticaret ile ilgili yazişmalarimizin daha murekkebi kurumadi(internet dilinde bunu
nasil soylememiz lazim:) ,ayrica S.B. ler ile ilgili yazişmalar da keza,sanki biraz dikkat edilseydi bu uygulama şekli o yazilardan çikardi gibime geliyor,eger o yazişmalara atifta bulunup "ben bu işlemi şöyle yapmayi duşunuyorum" deyip dogruya yakin bir sonuç çizerek sorsaydiniz,sanki daha bir keyif alırdık (tabi bu konularda yazan ve işlemleri bizzat yaşayan diger arkadaşlarimi da kastediyorum), gibime geliyor ama (yukardaki serzenişim de kişisel değil aman takilayim derken kimseyi üzmeyeyim,üzülürüm sonra).Sanirim işlemi anlatabildim ama eksik bir şey olursa çekinmeden yazin lutfen, VE TABI SONUCU DA KADEME KADEME (PRATIKTE YAPILANLARI) BIZIMLE PAYLASIRSANIZ,bu degerli bilgiler de digerleri gibi hepimizin bilgi dagarcigina eklenecek ve diger bircok arkadasa da faydali olacaktir.
Saygilarimla,
Niyazi SOYDAN
Re: [ihracatklubu] Re: serbest bolgeler arasi islemler

Gunaydin Canan Hanim,Umarim biz de derdinize care olabilmisizdir. :-) Yapmak istediginiz islemlerle ilgili gorulecegi uzereyasal olarak bir engel yok . Ama masraflarin ne kadar yuksek olacagi ortada.. Sadece bir soru sormakistiyorum.. Bizim musterimizle, teslimatin Tuzla'da yapilacagina dair bozulamaz bir sozlesmemiz vardediniz. Ithalat islemini siz gerceklestiriyorsaniz, bunun artik yurtici satis isleminden bir farki yokdemektir. Bence ; eger mumkunse, akreditif acan "A"firmasi sizin adiniza ithalati gerceklestirip, ortayacikacak masraflar+komisyonunu sizden alsin. Serbest Bolgeye aktarip ondan sonra ithalatini yapmak daha masrafli olacak gibi. Tabii , malzemenin ozelligini bilmeden bunu soyluyorum. Eger, sanayi bakanligindan garanti belgesi alinmasi gibi bir durum varsa veya buna benzer ozel bir durum, tabii ki serbest bolge uzerindne islem yapmak en dogrusu .Iyi Calismalar,Ozgur TURKMENUrban Insaat A.S.
Mrb.Arkadaşlar ;

Yunanistandaki bir müşterimize örme kumaş göndermekteyiz,müşterimiz bizden bundan sonraki yüklemelerimizi Bulgaristana göndermemizi istemektedir mal bedeli bize yunanistan dan gelecek bunula ilgili nasıl bir yol izlememiz gerekmektedir yardımcı olursanız sevinirim.

Mehmet bey

Bu ıslem ıhracat konusunda sıkca yapılan bır ıslemdır tıcaret anlamında Yunanıstan bosaltma adresı olarak Bulgarıstan gorunebılır yapacagınız ıslem Yunanıstandakı alıcı fırmanın unvan ve adresı nın altında Notıfy: olarak Bulgarıstandakı fırmanın unvan ve adresını yazmanız yeterlı olacaktır naklıyecınıze konsımento bılgısını bu sekılde vermenız yetecektır Gumruk beyannamenızde Malın gıdecegı ulke Bulgarıstan gorunecek EUR1 belgesı duzenlenecek, Tıcaret yapılan ulke hanesınde Yunanıstan gorunecek Eur1, Gb ve T.faturanızda Yunanıstan adresı ustte altına Notıfy: olarak Bulgarıstan fırmasını yazmanız sorununuzun cozulmesını saglayacaktır yabancı Faturanızı (ınvoıcenızı) Dırekt yunanıstan adresıne kesebılırsınız bılgınıze...

Tarık NAMDAR
Cınar Gum.Mus.Hız.Ltd.Stı.
Ith.Ihr.Mus.Tem.
Tel:630 40 50 113/114
Merhaba
Bu istekleri normal.Size bir zarari yok. Ancak mali gondermeden parasini alir veya L/C uygun açilmasi şarti ile. Cunki mali Bulgaristan da başka firmaya gonderiyorsunuzdur buyuk ihtimalle,degil mi?
Boyle ise,muhatabiniz Bulgar firmasi olur ancak Yunan firmasi parayi odemezse. Onun dişinda GB ye ilgili hanelere ve faturaya gidecegi ulkeyi Bulgaristan yazarsiniz. Sanirim buyuk ihtimal Bulgar firmasi adina fatura etmenizi de isteyeceklerdir. Kambiyo taahhutu açisindan da sorun olmaz.Bankaniz ile gorusun ve gelen mal bedelinin beyanini buna gore verin.Onlarda İhracat Uygulama (TCMB) vardir ve orada bu konuya açıklık getirildigini gorebilirsiniz.
Saygilarimla,
Niyazi SOYDAN
not.İhr Uyg Talimatini bulamazsaniz da bize bildirin lutfen.
Mrb.Niyazi Bey;
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.Yunanistandaki firmamızla aramızda factoring sözleşmesi bulunmaktadır gönderdiğimiz tüm mallar garanti altındadır (bedeli bakımından :)) ) aslında daha önceden bına benzer bir ihracat yapmıştık ama o zaman gümrükçümle sorun yaşamıştım bu konuyla ilgili.Ben sadce şimdiden tedbirimi almak istedim yardımınız için teşekkür ederim size ve TARIK Bey'e.

İyi çalışmalar

Mehmet YILDIZ

Re: [Spam] Re: [ihracatklubu] ihracat
Merhaba Mehmet Bey,
Tabi onceden onlem almak,araştırmak hem gerekli hemde çok iyi ama buradaki sıkıntımız
genelde bilgileri eksik verilmesi. Orn. Yunanli firma siparişi veriyor ve mali Bulgaristan'a gondermenizi istiyor. Peki,alici kim? siz kime fatura edeceksiniz? Yunan firmanin oradaki aynı isimli bir kuruluşu da olabilir, başka bir Bulgar firmasi da. Siz mallari Bulgaristan da mukim bir firmaya Mal mukabili gonderdiniz ve parasi gelmedi ne Bulgraistan nede Yunanistan firmasindan,Factoring den paranizi nasil alacaksiniz? Yok oyle degil de Tarik Bey in verdigi ornek gibi bile olsa işleminiz Factoringe danişip yazili OK almadan sakin mal gondermeyin derim Bunun dişindaki evrak ve proseduru eger Tarik Bey in anlattigi gibi olacak ise zaten neler yapacaginizi biliyorsunuz.Ama paranin odenmesi icin detaylari tam ogrenip Factoring iihmal etmeyin lutfen
Saygilar
Niyazi SOYDAN
Mrb.Niyazi Bey ;

Bizim Yunanistandaki firmaya göndermiş olduğumuz kumaşları Bulgaristanda başka bir firmada imalat yaptıracak bize söylediği bundan ibaret ama Bulgaristandaki firmanın müşterimizle herhangi bir ortaklığı bulunmamakta. Sizin dikkat etmemizi söylediğiniz konuyla alakalıa factoring firmasıyla görüştüm beyannameyi Yunanistandaki firma adına açtığımızda herhangi bir problem olmayacağını söylediler.Uyarınız için teşekkür ederim.

Mehmet YILDIZ
Re: [ihracatklubu] ihracat

merhaba Mehmet Bey, bu tür uygulamalari biz de çok sik yapiyoruz ihracat islemlerimizde.hiç biendiseniz olmasin.bütün evraklarinizi mali göndereceginiz adrese düzenletmeniz gerek.yanibeyannameniz,türkçe faturaniz ve EUR-1 Bulgaristandaki firma adina ve adresine düzenletiyorsunuz.türkçe fatura ve beyannamede ve konsimentoda tabiiki notify olarakyunanistandaki firma(ödemeyi yapacak olan)belirtiyorsunuz.beyannamenizde 10.haneyemalin gidecegi ülke:bulgaristan,11.haneye ticaret yapi lan ülke:yunanistan olarak belirtiyorgümrükçünüz.gelelim yabanci faturaya "invoice",invoice yunanistandaki ödemeyi yapacak firmaddina ve adresine düzenleniyor.notify olarak bulgaristandaki mallari gönderdiginiz firma ünvan ve adresini belirtirsiniz.biz gümrüklememizi de kendi bünyemizde yapiyoruz ve ne gümrükle ne ödemeyi alma konusunda factoring firmasiyla hiç sorun yasamadik bu güne kadar.factoring firmasi zaten sizindüzenlediginiz invoice'u dikkate alacaktir.beyannameniz de prosedüre uygun zaten.hiç bir problem yok.ihracat bedeli kapatma konusunda da probleminiz olmayacaktir bu prosedürleri izlerseniz.çok kolay gelsin.saygilar,Bidar sen
L/C ihracat bedeli tahsilatı DEĞERLİ ARKADAŞLARGRUP ÜYELERİ ARASINDA FİNANS KURUMLARI İLE ÇALIŞANLARLA BİR UYGULAMAYI / BİLGİYİ PAYLAŞMAK İSTERİM. YURTDIŞINA CONFIRMED, IRREVOCABLE L/C BAZINDA BİR İHRACAT GERÇEKLEŞTİRDİK. L/C ŞARTLARINA UYGUN OLARAK YÜKLEMEMİZİ YAPIP, YİNE NORMAL ZAMANINDA EVRAKLARIMIZI İLGİLİ FİNANS KURUMUNA TESLİM ETTİK. BURAYA KADAR HERHANGİBİR PROBLEM YOK. NORMAL BİLDİĞİMİZ L/C İŞLEMİ. ZATEN ÇOK SIK OLMASADA, ŞİMDİYE KADAR YAPMIŞ OLDUĞUM BİR UYGULAMA. SADECE, İLK OLARAK BİR FİNANS KURUMU İLE ÇALIŞIYORUM.SONUÇTA, İHRACAT BEDELİNİN TAHSİLATI KONUSUNDA, L/C TEYYİTLİ OLMASINA RAĞMEN, SIKINTI YAŞADIK. İLGİLİ FİNANS KURUMU, KENDİ ÖZEL ŞARTLARINA HAS BİR UYGULAMAYI BAZ ALARAK, KARŞI TARAFIN ÖDEMESİ GELMEDEN, FİRMAMIZA ÖDEME YAPMADILAR. SONUÇTA, FİNANS KURUMLARININ, L/C İŞLEMLERİNDE NORMAL BANKLARDAN FARKLI BİR UYGULAMA İÇİNDE OLABİLECEĞİNE DAİR, DAHA ÖNCE BİR DENEYİM YAŞAMIŞ OLAN ARKADAŞLARIN DÜŞÜNCE VE GÖRÜŞLERİNİ ALMAK İSTERİM.Mehmet KARAKAŞ

Mehmet bey,Yapilan islemlerde pek hata yok. Bankalar risk acisindan L/C bedelini karsi banka gondermeden odeme yapmazlar. Odeme suresi karsi bankanin bulundugu kita ve diger faktorlere bagli olarak uzayabilir.Sayet eger ihracatcinin bankasi teyitli L/C`yi ihracatcisina bedel gelmeden odeme yapmak isterse bu bir nevi ihracatci ile bankasi arasinda Credit Line acilmis olur.Tabi bu ihracatci ile bankasi arasindaki iliskiye ve guvene bagli olan islem. Her nekadar L/C sartlari ihracat bedelini hemen odenmesi gerektigini belirtse de bankalarin kendi sartlari once gelmektedir.SaygilarimlaKubat ChopievEcobank
RE: [ihracatklubu] L/C ihracat bedeli tahsilatı

Sanirim bu finans kurumlarinin adlarini belirtmek daha faydali olur. Boylece arkadaslarimiz benzer bir durumda onceden tedbir almaya calisabilirler, bu tip banka yada finans kurumlari ile calismayi secmeyebilirler. Bizde bazi Afrika ulkeleri ile ilgili olarak ayni problemi Arap Turk Bankasi ile her zaman yasiyoruz. RESERVSIZ ihracat evraki teslim ettiginizde L/C niz teyidli olmasina ragmen muhabir bankadan odemeyi almadan size odeme yapmiyorlar. Yani hem teyid komisyonu veriyorsunuz, hemde amir bankanizdan odeme garantisi dahi alamiyorsunuz. Bu tam bir sacmalik, basina buyrukluk gibi gozukuyor. MTO / ICC mevzuatlarini tartissaniz bile netice hep isinize gelirse ... oluyor. Ayrica at sight L /C leriniz 21 gun yada 30 gun odeme vadeleri ile aciliyor, sozluklerinde at sight diye bir kavram yok. Mumkun oldugunca bu tur bankalardan uzak duruyoruz, ancak bazi Afrika ulkeleri icin maalesef tekrar tekrar ayni konularla problemlerle muhatap oluyoruz.Bilgilerinize..Saygilarimla,Mustafa Yilmaz
Gunaydin,
Finans kurumlarina Akreditif açma yetkisi verildigine ve de ICC 500 e gore işlem yaptiklarina gore degisen bir sey olmamasi lazim. Anlattiklarinizdan,UYGUN vesaik ibraz etmenize ragmen size odemeyi yapmadilar ta ki evraklari muhabire gonderip muhabir banka(yani amir) da uygun bulup odemeyi yapana kadar,degil mi? Boyle ise;
a)Orj.Akreditif metninde Confirmed yazabilir ama size ihbar yazilarinda Teyit verdiklerini yaziyormuydu??
b) Yazili ihbar etmeseler de sizden TEYIT komisyonu aldilar mi?
c)Kendi ozel şartlarina has??? uygulama detaylari nedir?
a) ve/veya b) şikkini yaptilarsa ve UYGUN vesaik ibraz edildiyse boyle bir haklari yok.
ya en azindan Teyit Komisyonunu ve hatta Ibraz Tarihiniz ile Mal Bedelini geldigi tarih arasindaki FAIZ (Pardon Zarar Payi :) tutarini talep edin Finans Kurumundan. Ve tabi bundan sonraki çalişmaniz için de bu tur Uygulamalari netleştirin ki başiniz ağrimasin.
Kolay gelsin
Niyazi
RE: [ihracatklubu] L/C ihracat bedeli tahsilatı
SAYIN KUBAT BEY,EĞER ISLER SIZIN SOYLEDIGINIZ GIBI YURUYORSA, TEYITLI VA TEYITSIZAKREDITIF ARASINDA NE FARK OLUYOR? BIZ NEDEN BANKALARA EKSTRADAN TEYITMASRAFI ODUYORUZ?SONER ELMA
Soner Bey,Aslinda her akreditif teyitlidir.Sonucta, teyitsiz bir akreditifde de amir bankanin teyidi vardir, yani uygunvesaik ibrazinda odeme yapmasi gereklidir.. Teyid, ihracatcinin istedigi bir sart oldugu icin, genelde, teyitli akreditiflerde teyit bankasi, ihracatcinin calismak istedigi banka veya bankasinin iyi muhabir iliskisi oldugu bankalardan biri olur. Bu L/C bedelinin kisa surede odenmesi icinyapilabilecek en iyi sey; yuklemeyi muteakip evraklarin hemen bankaya (teyit bankasi) verilmesi,bankadan da incelemeyi en kisa surede yapmasi icin baski yapilmasi (yoksa kanuni olarak 7 is gunusuresini kullanma hakki var) ve bir rezerv konusu yoksa da ivedilikle amir bankaya ulastirilmasininsaglanmasi.Iyi Calismalar,Ozgur TURKMEN
Re: [ihracatklubu] L/C ihracat bedeli tahsilatı
Soner bey,ICC 500 kurallarina gore L/C geri donulemez ve de teyitli ise ihracatcinin bankasi ihracat evraklari L/C sartlarina uygun ise ihracat bedelini hemen odemeyi hukmeder. Ancak gercek hayatta hicbir banka uzerine risk almak istemez. Dolayisiyla ihracatcinin bankasi `hesaba gecti` teyidini (reconcilement)almadan ihrac bedelini odememeye calisirlar. Hernekadar ICC kurallari ne derse desin ihracatci, ithalatci ve de teyit eden bankalar birbirini pek tanimamaktalar. Sonuc olarak bu bankalar rist tasirlar. Eger bankalar basiretli davranmaz iseler ihracatci veya taraflar paralarini hic alamayabilirler.Dolayisiyla ihrac bedellerini odemelerinde 1-2 gun ekstaradan ongormelerinizi tavsiye ederim.SaygilarimlaKubat Chopiev
Merhaba Arkadaslar,
Kubat Bey, Ecobank yazmissiniz ama biraz detay verirmisiniz? Yurt dişi bankamidir? Siz Dış Ticaret ile ilgili bir bolumdemisiniz? Kusura bakmayin,Ecobank'i daha once duymadigim için hem genel bir bilgimiz olsun istedim hemde eski bir Kambiyocu/Bankaci olarak da yazdiklariniza itirazim olacak.Malum burada biz lerin verdigi bilgiler bircok arkadasimiza kaynak ve referans oluyor bu nedenle TEYIT işleminin ne oldugunu net anlatmamiz lazim .Oncelikle "yapilan işlemlerde pek hata yok.Bankalar risk acisindan L/C bedelini karsi banka gondermeden yapmazlar" dediginiz zaman ve bu ifade TEYITLI akreditif icin soylendiginde tamamen yanlis olur.Teyit (confirm) neden var? Saticinin bankasi,alicinin bankasi ile zaten credit line (kredi tahsisi) tesis etmistir ki ondan gelen akreditife teyit versin.Yoksa zaten teyidini eklemez. Ekledi ise de bunun anlami sudur.(tabiuygun vesaik ibrazi sarti ile) "Sen satici firma,ben senin bankan olarak akreditifi acan bankayi taniyorum ve onun adina bu
parayi sana odemeyi taahhut ediyorum".Alici da batsa,alicinin bankasi(amir banka) da batsa
bu parayi odeme yukumlulugu tamamen saticiya Teyit veren bankadadir ve be Teyit komisyonunu da bunun icin tahsil ederler. Burada arkadaslarin L/C metinlerinde dikkat etmesi gereken bir diger nokta da "reimbursement" yani odeme sartidir.Bu sart Teyitli akreditiflerde,teyit eden bankaya hitaben " uygun vesaikin tarafinizca teslim alinmasini muteakip x(2 veya 3 ) is gunu icinde xx bankasindaki hesabimizdan Virman talep edebilirsiniz" anlaminda bir ifade seklindedir.
Eger bunun disinda "vesaiklerin tarafimizca incelenip uygun bulunmasini muteakip tarafimizca hesabiniza havale edilecektir" seklinde ise(ki bu ifade teyitsiz akr. icindir) bu sarta hemen itiraz edip duzeltmelidir Teyit veren banka ama banka bunu atlar yada isine geldigi icin kulak arkasi yapar ise (ki hic bir ciddi bankanin boyle birsey yapmaz) o zaman SIZ ihracatcilarin derhal ve yazili olarak bu sarti degistirtmeniz gerekir ki banka bu yanlis ifadeyi aleyhinize kullanmasin. Bunun disinda ISO,ICC gibi kuruluslar tum dunyada ayni isi yapan milyonlarca firma ve bankanin "ayni dili" konusmasini temin etmek icin vardirlar ve herkes burada kullanilan ifadeler ve bunlarin sartlari ile baglidirlar.Vede teyitli bir AKREDITIF ile ilgili uygun vesaik teyit veren bankaya ibraz edildiginde,Teyit eden banka bu bedeli "reimbursement" sartinda yazili valorde (2 veya 3 is gunu) IHRACATCIYA odemek zorundadir.
Aksi halde nasil firmalar bankalara odemelerini gec yaptiklarinda bankalarin faiz isteme ve
alma haklari dogarsa,siz ihracatcilarinda bankalarin size gec odeme yapmasi halinde gecikme
faizi isteme hakki dogar.
Saygilarimla
Niyazi SOYDAN
Tekrar Merhabalar,
simdi Mustafa Bey in uyarilari (Afrika ulkeleri ile calisirken dikkatli olunmasi) cok yerinde. Ama diger konularda yine ayni fikirde degilim tabi. Biraz evvel bahsettigim ;orjinal L/C metninde Confirmed yazilmasi sizi %100 baglamaz.Bu L/C yi ihbar eden bankanin ayni zamanda TEYIT ettigini de bildirir (yada teyit komisyonunu alirsa ki bu bile %100 yeterli degil illa ki yazili olarak TEYIT gerekir) ise gecerlidir. Ama bir banka bana L/C yi teyit ettigini bildirip komisyonunu da alirsa vede ben uygun vesaik ibraz eder de yine bir evvelki yazimda bahsettigim uygun reimbursement sarti varsa L/Cde,
Ben parami Valorunde isterim ve eger banka odemezse once yazi yazarim(yazimin kase imzali alindisini da alirim ki zaten vesaiki teslim ederken de aynisini yapmaniz lazim) yok yine kulak arkasi ederse vede ipleri koparacaksam (kredi kullanmak gibi bir bagimliligim da yoksa) veririm Avukata ,bakin bakalim o zaman neler oluyor?
Saygilar
Niyazi SOYDAN
Merhaba
Soner beyin aciklamalari tam ve dogru. Teyit komisyonunu bankalara ,paramizi L/C deki virman sartinda belirtilen sure icinde ve Garanti olarak almak icin oduyoruz. Afrika nin bilmemne ulkesindeki Banka bana teyitsiz akreditif acsa ve bankam bunu teyit etmese,ben de bu mali oraya gonderip uygun vesaikleri bankama versem,onlarda vesaiki hemen gonderseler ve Amir bankadan hic bir haber cikmazsa ben ihracatci olarak Nasil ve ne kadar zaman ugrasip ,ne kadar para harcarim vede sonuc alabilirmiyim acaba? Teyitsiz akreditif Deutsche Bank tan gelirse tamam hic sorun degil ama Afrika veya Rusya da bir bankanin Garantisi olsa ne olur olmasa ne olur Turkiyedeki ihracatciya? İste bunun icin Teyitli olmasina ozen gosterip belli bir komisyon odeyoruz rahat uyuyabilmek icin.
Saygilarimla
Niyazi SOYDAN

Re: RE: [ihracatklubu] L/C ihracat bedeli tahsilati
Çin'e akreditif açtım, ihracatçıdan gelen yanıta bakın "vakıflar bankası iyi bir banka değilmiş, bu nedenle değiştirmeliymişiz. aracı banka da amerikan express." hayret birşey yahu...
Merhaba Ben Kosta Arslanoglu

Şu anda Yunanistan- Türkiye hattı olan bir uluslararası nakliye firması olan Intertransta çalışıyorum.
Selanikteki bir müşterimiz mobilya aksesuarı ( zigon masa ayna altı ) üreticileri arıyor . Önümüzdeki hafta Türkiyeye geliyor. Üretici firmaların irtibata geçmesini rica ederim.
Telefon numaram 0030 697 89 89 097
Cin Akreditif
Hic uzulmeyin,gelen yaziyi Vakiflar Bankasina gonderin. Onlar,Bunu soyleyen Cin Bankasina gerekli cevabi uygun bir lisanla verirler.
Niyazi
Merhabalar,
ithalat hakkında bişey sormak isyiyorum. ithalatını yapmakta oldugumuz gelen malımzın gümrükçe CIF e dönüştürülüp kdv matrahının çıkarılması? nasıl oluyor? teslim şekliyle nasıl alakalı?
sayğılar C.A.T.
RE: [ihracatklubu] L/C ihracat bedeli tahsilatı
Kubat Bey,Ben bu soruyu cevabini bilmedigim icin sormadım. Sizin yaptiginiz aciklamanin bana mantiksiz geldigini belirtmek istedim.Eger ben bankamin bana, karsi banka odemeyi yaptiginda odeme yapmasini kabul etsem, bankamdan teyit istemem ve ona da teyit komisyonu odemem.Sizin mantiginizla gidersek diyecegiz ki, amir banka uzerine aldiği riski sifirlamak icin, alici parasini odemeden benim bankama odeme yapmayacak. Silsileye baktigimizde zavalli ben, akreditif oldugu icin kendimi guvende sanmama ragmen, yine alicinin insafina kalmisim. Emin olun dunyada risksiz, kazanmak kesin bir is olsaydi, hepimiz o isi yapardik. Ama böyle bir is maalesef yok ve hayatimizi kazanmak icin hepimiz risk almak zorundayiz. Ticaretin ana felsefesi bana gore budur. Risk almadan para kazanılmaz. Riski azaltmak icin calismalar elbette yapilacaktir, ama sen parani kazan ama risk sana parayi verenin ustunde olsun. Bu dusunce sistemi bana hic de etik gelmiyor. Size sormak istiyorum, eger karsi banka size herhangi bir sebeple odeme yapmazsa siz bana parami vermeyecekmisiniz? Eger cevap "hayır vermeyecegim" ise ben teyit icin komisyonu hangi riski devretmek veya hizmeti almak icin oduyorum?SaygılarımlaSoner ELMA
RE: [ihracatklubu] L/C ihracat bedeli tahsilatı

Zaten teyit ücreti denilen tutar bankanın üstlendiği riskin bedeli değil midir? Riskli ülkeye göre bu tutar artmıyor mu? O zaman banka hala niye riski bahane ediyor ki?
Re: [ihracatklubu] Tekrar itirazim var malesef !!
Merhaba Arkadaşlar ,Bu durumda bizim teyitli akreditif ile işlem yapmamız enayilik mi oluyor ?? eximbanka gebe mi kalıcaz herşeyin dört dörtlük olmasını istiyorsak ?? uluslarası ticari kurallara güvenmiyorsak ne şekildeticaret yapıcaz ?? Bu konu ile ilgili en garantili ,problemsiz bankalar listesi ve de uluslarası bankaların istihbaratını yapabileceğimiz moody's ve benzeri bilinmeyen ( fakat üyelik şart koşmayan ) siteleri bankacı arkadaşlarımız iletirlerse sevinirim.Saygılarımla ,
Merhaba,
Odeme sekliniz CIF,DAF,DDU,DDP gibi ise faturada FOB,NAVLUN ve SIGORTA DOKUMU OLMASI YETERLI. YOK EGER CFR gibi Mal bedeli ve Navlunu kapsiyorsa o zaman sizin yaptirdiginiz sigortanin(aman dikkat engeç malin yuklendigi tarihte tanzim edilmeli,eger bu tarihi ayarlayamam diyorsaniz once Flotan police yaptirin,bunu yaptiginizda daha sonra Kat'i police tarihi yukleme tarihinden sonra bile olsa her iki policeyi gumrukcunuze verin sorun olmaz,bir de ithalatiniz cok ise abonman sigorta yaptirabilr ve bu riskten kurtulursunuz) policesinde yazan teminat tutari GB de sigorta kısmina ilave ediliyor. Eger sigortayi gec yaptirdiysaniz policeyi hic ibraz etmeden gumrukcunuz FOB/CIF bedelin %3 u kadar tutarı sigorta bedeli diye beyan etmesi lazim. Bir miktarda diger tutara ilave yapip KDV ve varsa diger vergilere mesnet olacak matrah bulunuyor. KKDF da kullanilacak dis finans var ise devlet belli bir fon alinmasini ongoruyor. Yani eger yapacaginiz ithalatta; mal bedelini mallari ithal ettikten sonra oduyorsaniz,diger bir deyisle fiili ithal sirasinda mal bedelinin odendigini gumruge ibraz edemiyorsaniz KKDFodersiniz(ithal aşamasinda). Eski uygulamada Vadeli ve/veya Kabul Kredili odeme sekillerinde ithalden evvel bedeli odediginizde ve sonra ithal ettiginizde KKDF olmuyordu ama simdi bankada isleminiz Vadeli AKR veya Kab.Krd ise gumruk transferin yapilip yapilmadigina bakmaksizin KKDF odetiyor. umarim faydali olabilmisimdir
Saygilar
Niyazi SOYDAN
mahrece iade
Mahrece iade icin yurtdışından yazı almam gerekiyor.. Siparisleriniz iptal edildiği için tamamini şu adrese gönderiniz benzeri bir şey. Elinde bu ve benzeri formatta ingilizce yazi olan varsa çok memnun olurum..
Tskrler.
Volkan
Re: [ihracatklubu] Tekrar itirazim var malesef !!
ArkadaslarL/C tahtinda islem yapmak için her bir uluslararasi islem yapmaya Türkiye de hazinemüstesarligindan veya diger ilgili yerlerden yetki almis bulunan bankalar islemlerde sartlara uymakzorundadir.Bankalar uyacaklari kurallari ICC Brosürlerinden uygulamak zoruindadirlar.ICC kurallari ise TBMM karari ile uygulanmasi uygun bulunan bir yasal süreç baslangicidir.L/C iki ticaret erbabi arasinda güven unsuru olmadiginda tercihen kullanilan ve/veya çesitli kredi imkanlarinin degerlendirilmesi için kullanilan bir ödeme araci islemidir. Ne sartlarda alacak, ve satacak ise taraflar önce sözlesmelerinde sonra p/f üzerinde durumlarini belirtip araci banka L/C açim talimatini hazirlar cayilabilir cayilamaz,teyitli teyitsiz evrak türk banka kabullü mal bedeli türk banka talimati ile ödenecek tarzda bir çok uygulamasi bulunmaktadir. siz ne sekilde anlastiysaniz banka bunu sadece uygular... Banka veya bankanin basiretini gündeme getirmeyiniz. Banka hatali islem yaparsa lütfen bankalar birligi ve hazine müstesarligina özet bir dilekçe yazmaniz durumunda inceleme vegerekiyorsa bankaya ceza verilmesi gündeme gelir. Bir çok banka ceza da alir. ama müsterisinehazine servisinin ithalat veya ihracat bedeli ile ilgili müsait durumu olmamasi bahane edilerekkimseye bu durum belirtilmeden geçistirilmeye çalisilir. Bir çok büyük özel banka 1988 den bugüne gözlemlerim ile bu tür cezalari günlük sekilde de almistir.islemini tam anlamadim ama, teyitli,vesaik türk bankaca kabullü bir l/c de evraginizi verirsiniz l/c metninde en alt siralarda bulunan banka islem bilgileri için de de paranin hesaba nasil geçecegi bilgisi yer alir buna görede kendi bankanizdan paranizi istersiniz. arzu ederseniz l/c metni gönderin inceleme imkani bulup size bilgi aktarabilelim kolay gelsinahmet.
Re: mahrece iade geliş adresine iade yapılması yeterli... satıcı ile dialogunuz varsa bilgi vermeniz ve gideceği yeribelirtmesini istemenizde yeterli
Merhabalar,

Niyazi bey'in yorumlarına aynen katılıyorum. eğer bankanın teyit yazısında veya akreditifte bu konuda özel şartlar yoksa teyit bankasının derhal ödemede bulunması gerekir. amir bankadan ramburse olma tamamen teyit bankasının sorunudur. Lehtarı ilgilendirmez. Teyit yazısı veya akreditifte bu konuda lehtar aleyhine bazı şartlar varsa lehtarın yükleme yapmadan bunları değiştirmesi gerekirdi. Şartlı teyidi kabul etmemesi gerekirdi. Teyit verenin banka veya finans kurumu olması farketmez. Belgeler teyit bankası nezdinde uygun bulunmuşsa ve diğer bir deyişle 7 iş günü içerisinde reddedilmemişse derhal ödeme yapması gerekir. Lehtarın geçen günler için faiz talep etme hakkı vardır.
saygılarımla,
abdurrahman özalp
ICC Türkiye Milli Komite Üyesi
Tel. 212 6725521
0532 2073330

Re: [ihracatklubu] mahrece iade

ekteki ornekler isinizi gorur tahmin ediyorum. iyi çalismalar,Bidar Sen
değerli arkadaşlarım,
yurt dışındaki bir müşterim hurmadan şurup imal etmekte. ve şurubun rengi koyu , o ise bunun rengini açık bal rengine getiren bir tür ayrıştırıcı bir makine ithal etmek istiyor. italya ve almanyadan birkaç teklif almış böyle bir makinayı türkiyede üreten birileri var mıdır.
yardımcı olursanız çok sevinirim.
tşekkürler
ahmet inan
Rusya Türkiye den bitki ithalatını yasakladı...Üretici kan ağlıyor... Basın olaya küçük puntolarla yer verdi... Rusya pazarından tonlarca ürünün geri çevrilmesi üzerine üretici çaresiz kaldı...
Konuyla ilgili bulabildiğimiz tek haberi sizlerle paylaşmak istedik..
Türkiye'den bitki ithalatını yasaklayan Rusya, NARENCİYE ALIMINI DA DURDURDU... Tarım Bakanlığı, teyakkuzda...İHA - Rusya'nın Türkiye'den yaptığı narenciye ithalatını durdurduğunu açıklaması üzerine Türk makamları teyakkuza geçti.(28 Mayıs 2005 Cumartesi)
Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, Moskova Büyükelçisi'ni arayarak, böyle bir yasaklamayı gerektirecek bir durumun olmadığını belirtti ve alınan tedbirleri yerinde görmek üzere Rus yetkilileri Türkiye'ye davet etti. Rus haber ajanslarında, Türkiye'den sevk edilen çiçeklerde Akdeniz Meyve Sineği tespit edildiği, bunun üzerine Rusya makamlarının Türkiye çıkışlı meyvelerin Rusya'ya girişini yasaklayacak bir çalışma başlattığı yönünde haberlerin çıkması, Türkiye'de şok etkisi yaptı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı makamları bir araya gelerek, konunun teknik yönlerini inceledi. Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü ise, Rus Büyükelçisi'ni telefonla arayarak bilgi istedi. Türkiye'nin bu konuda aldığı tedbirleri sıralayan Güçlü, böyle bir yasaklamayı gerektirecek bir durumun olmadığını belirtti. Bakan Güçlü ayrıca, bu konuda alınan tedbirleri yerinde görmek üzere Rus yetkilileri Türkiye'ye davet etti. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Haşim Öğüt ise, Türkiye'den ihraç edilen bitkisel ürünlerde Akdeniz Meyve Sineği'ne rastlanmasının istenmeyen bir durum olduğunu belirterek, Tarım Bakanlığı'nın bu konu üzerinde hassasiyetle durduğunu ve gerekli tedbirleri aldığını söyledi. Öğüt, konuyla ilgili her türlü tedbir alınmışken, Türkiye'den giden meyvelerin Rusya Federasyonu'na girişinin yasaklanacağının duyrulması üzerine, Rusya Federasyonu nezdindeki büyükelçilikle temasa geçilerek, durumun ve gerekçesinin tespit edilmesinin istendiğini söyledi. Aynı zamanda Rusya Federasyonu Federal Veteriner ve Bitki Sağlık Denetim Servisi'ne de bir mesaj göndererek açıklama istediklerini belirten Öğüt, şöyle konuştu: "Türkiye'den Rusya'ya ihracat edilen çiçeklerde söz konusu sineğin görülebilme ihtimali vardır. Ancak bu sinek, dünyanın hemen hemen tüm tropikal bölgelerinde görülüyor. Rusya'ya 2004 yılında ihraç ettiğimiz ürünlerde böyle bir sorun çıkmış, ancak gereği yerine getirilmiştir. Hatta Rusya resmi gazetesinde, Türkiye'nin bu konuda önlem aldığına ilişkin bir yazı yayınlanmıştır. 2005 yılında hiçbir vaka görülmemişken Rusya'nın ihracatı açıklama yapmadan durdurması ilginçtir. Konu, Pazartesi günü belirginlik kazandıktan sonra, olası bir yasaklanmanın önlenmesi için Bakanlığın girişimleri etkin biçimde devam edecektir."Tarım Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Mart 2004'te Rusya Federasyonu'ndan, Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı'na, Türkiye'den Rusya Federasyonu'na narenciye ihracatında Akdeniz Meyve Sineği sorunu olduğu yönünde bir yazı gönderildi. Söz konusu yazının incelenmesinde 2003 yılında Türkiye'den yapılan narenciye ithalatı ile ilgili olarak Hatay Tarım İl Müdürlüğü'nde çalışan inspektörlerce Bitki Sağlık Sertifikası düzenlemesine karşılık, Rusya Federasyonu'ndan yapılan sağlık kontrolleri sırasında Akdeniz Meyve Sineği canlı larvalarının tespit edildiği öne sürüldü. Alınan tedbirler sonucunda, 2004 yılında iade olunan ürün miktarı 2003'e göre yüzde 64 oranında azaldı. Öte yandan Romanya, Polonya, Ukrayna ve Yunanistan'a da narenciye ihraç edilirken bu ülkelerden şikayet gelmemesi dikkat çekti.
Haberin Kaynağı: www.nethaber.com
http://www.nethaber.com/index.php?h=16318
Herkese günaydın,
Supalan işlemiyle ilgili her türlü bilgiye ihtiyacım var. Kanun, yönetmelik, tebliğ, vs.. yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
İyi çalışmalar dilerim.
Merhabalar ,İstanbul'da Brülör imalatçısı bir firmayız.Yurtdışından 10 adet sipariş aldık fakat şöyle bir durum var ; bu malların 1 tanesini KONSİNYE olarak göndereceğiz 1 hafta içinde fuar varmış ve oradasergilemek istiyorlar.Geri kalan 9 adeti normal bir ihracat işlemi olarak gerçekleşecek. Konsinye işlem daha önce hiç gerçekleştirmediğimden fazla bir fikrim yok bu konuda. Nasıl bir yol izlemem gerekiyor?Yardımcı olur musunuz?Saygılarımla ,UFUK GÜLER
Merhaba Ufuk Beykonsinye olarak gonderdiginiz takdirde mallari satisi yapilmasi gerek satis yapilmadigi takdirde mallari tekrar getirmeniz gerekir.konsinyenin sartlari budur.beyannamenin 44.duncu hanesine is bu ihracat konsinye diye belitmelisiniz. mallariniz fuarda kullanilacaksa fuar amacli olarak ta gonderebilirsiniz.iyi çalismalar
Merhaba,
Brulor'un brim fiyati nedir? biliyorsunuz USD.50.000 in altindaki alacaklari Kambiyo takip etmiyor. Toplam 10 bruloru normal ihrac edin,9 unun parasi gelip 1 inin bakiyesi kalsa bile banka kambiyo taahhutunuzu otomatikman kapatir. Konsinye gonderirseniz hem 2 defa işlem yapip masraf verirsiniz,hemde 1 yil icinde ya satisini yapmalisiniz yada geri getirmelisiniz. Ama normal ihracat yaparsaniz,bilahare yurt disindaki firma mali sattiginda zaten parasini size gonderir ve siz de ihracat bedeli diye bozdurup firmanin cari hesabini(muhasebede) kapatabilirsiniz rahatlikla. Bence hic degisik islem yapmaniza da gerek kalmaz.
Kolay gelsin
Niyazi SOYDAN
maerhabalar herkese yeni bir site sizlere onermek isdiyorum www.kumasci.com www.kazanc.com wep sayfasında cok seyde bilgi ala bilirsiniz.
brezilyadan mal alıcam ama kısa sürede nakledecek gemi acentesi bulamadım. Bu ülkeyle çalışan arkadaşların bilgilerine ihtiyacım var.
Sayin Grup Uyeleri,Asagida kisa bilgilerini, ilgilenen Imalatci Firmalara resimlerini gonderebilecegim EPS ( Disposable Foam ) Tabak Cesitleri konusunda calisan Firmalarin benimle kontak kurmalarini rica ederim.Saygilarimla,Haldan Sumer
Arkadaşlar,
www.ntcargo.com , %100 web tabanlı Freight Forwarder ve ithalat-İhracatçılar için yapılan bir portaldır.İthata ve ihracatçılara FREE.İstedikleri fiyatları site havuzuna gönderip ÜYE NAKLİYECİLERDEN teklif alabilirler. Portal MADE IN TURKEY(%100)... Hali hazırda 600 ün üzerinde worldwide üyelerimiz vardır. Bu noktada portalımızı desteklemenizi sizlerden bekleriz.
Saygılarımızla,
Bülent Karaman
Gecici kabul olarak cekilen etiketlerin mahrece iadesinde nelere dikkat etmek gerekir. Ayrica etiketleri gumruge terk etmek mi mahrece iade mi daha avantajlidir? Gumruge terk edebilmek icin en mallarin cekildigi gumruge mi terketmeliyiz.. Bizim baska bir sehirde fabrikamız vardi ve kapandi. Ancak cikislari hem istanbul dan hem de o sehirden yaptigimiz icin Dahilide isleme rejimi formuna cikis gumrugu olarak istanbul'u da yazmistik.. Etiketler istanbul da.. Bu etiketleri İstanbul da ki en yakin gumruge terkedemez mi yiz?İlle fabrikanın oldugu ve mali cektigimiz sehre mi gonderecegiz...
Yardimlariniz icin tskrler...
Aşağıdaki türkçe terimlerin ingilizcesine ihtiyacım vardır,-Gümrük Çıkış Beyannamesi-Taahhüt Hesabı-Taahhüt Hesabı KapamaBu terimlerin ingilizcesine acil ihtiyacım vardırteşekkürler
Merhaba, Tam krşiliklari olmayabilir ama bildigim kadari ile;GÇB:Custom clearance decleratioonTaahhut hesabi: export(veya import) regime Undertaking Taahhut hesabi kapama : Clearance of export regime Undertaking Bunlar tam karsiligimidir bilemiyorum ama Taahhut hesabi derken "account" ozellikle kullanmadim cunki bu "hesap" banka veya sirket muhasebelerindeki , içinde "para" olan bir hesap olmaktan ziyade,işlemin para ve mal ayaginin tamamlanmasini ifade eden bir deyim oldugu içindir.SaygilarNiyazi SOYDAN
gümrük çıkış beyannamesi :EX1 diye de bilinir.
Ocak ayında yurtdışına ilk ihracatımızı yapmıştık.KDV iadesi için gereken evraklar ve kurumlar konusunda yardımcı olabilecek arkadaşlardan cevap bekliyorum.
Arkadaşlar herkese merhaba,

Yaş meyve ihracatı yapmak istiyorum...Bu konuda ürünlerimiz şeftali ve japon eriği...Bu konularda daha önce çalışmış olan arkadaşlarımız varsa onlarla tanışmak ve yardım almak istiyorum...Bu konuda bana neler önerebilirsiniz? Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.
Saygılarımla,
Koralp GÖK
İbrahim Bey,
Gümrükçünüzde yaptığınız ihracata dair beyannamenizi isteyin.(muhtemelen kapanmış olarak size teslim etmişlerdir.)Kapanmış olan beyannameyi siz muhasebecinize vereceksiniz. Muhasebeciniz de bağlı olduğunuz vergi dairesine başvuracak.Ondan sonra bekleyeceksiniz.
Saygılar,
Bülent Karaman
HSB INT'L FREIGHT FORWARDING CO.

Merhabalar,Yurt disindan musterimiz bize kendi modelini numune olarak göndermek istiyor, bunu fazla masraf olmayacak sekilde hangi islemleri yapmamiz gerekmektedir.Biz modelleri inceledikten sonra tekrar Yunanistan'a gonderecegiz. Genelde ihracat yaptigimiz icin daha once boyle bir islemle karsilasmadik.Yardimci olacak arkadaslara simdiden tesekkurler,
Kıymetli Arkadaşlar,Almanya'dan sıfır ve ikinci el yedek parça ithal etmek istiyoruz.Alman arabalarının yedek parçaları.Bu ithalat ile ilgili bilgi talep ediyorum(herhangi bir kısıtlama var mı?)Dikkat etmem gereken hususlar nelerdir?teşekkürler...Selamlar...SELÇUK YILDIZ
Sn Selçuk Yıldız
Kullanılmış yedek parça ithali yasak. Yeni getirmeyi düşündüğünüz mal tanımlarını tarafımıza detaylı olarak verir iseniz size o malzemeler hakkında detaylı bilgi verebiliriz. Ama şunu bilin Otomobil Yedek Parçalarında Avrupanın Düzenlemiş olduğu A.TR belgesi ile gümrük vergisi muaf KDV %18'dir bilgi edinilmesini rica ederim.
Re: [ihracatklubu] Re: Almanya'dan sıfır ve ikinci el yedek parça ithalatı
SAYIN MAHMUT BEY,
ÖRNEĞİN,
MERCEDES SPRİNTER'IN aynaları,kiliti,fren balataları.Yani yedek parça adına ne varsa hepsini ithal etmek istiyoruz.Burada toptan satmak istiyoruz.
TEŞEKKÜRLER...SELAMLAR...
Selçuk bey ortam ve koşullar uyduktan sonra tabiki getirebilirsiniz aşağıda ayna ve fren balatası hakkındaki bilgiyi veriyorum kiliti'yi anlamadım?

6813.10.90.10.00
Tarife Lisanı
TAŞ, ALÇI, ÇİMENTO, AMYANT, MİKA VEYA BENZERİ MADDELERDEN EŞYA
Esası amyant (asbest), mineral maddeler ve selüloz olan, frenlerde ve sürtünmeyi temin edici her türlü cihazlarda kullanılmak üzere monte edilmemiş maddeler ve bunların garnitürleri (levhalar, rulolar, şeritler, segmanlar, diskler, rondelalar gibi) (dokumaya elverişli maddeler veya diğer maddelerle birlikte olsun olmasın):
Fren balataları ve yastıkları:
Diğerleri:
Fren balataları

Vergi ve Fonlar
Liste : 2
OLCU Birimi : - [- ]
AB/EFTA Gümrük Vergisi : 0
İsrail Gümrük Vergisi : 0 Romanya Gümrük Vergisi : 0 Bulgaristan Gümrük Vergisi : 0
Makedonya Gümrük Vergisi : 0 Bosna-Hersek Gümrük Vergisi : 0 EAGU Gümrük Vergisi : 0
G.Y.Ü. Gümrük Vergisi : 0 Diğer Ülkeler Güm.Ver.: 2,7 Özel Tüketim Vergisi(ÖTV): 0
Katma Değer Vergisi(KDV): 18
Diğer Mevzuat
150 E.A.G.Ü.(En Az Gelişmiş Ülkeler),G.Y.Ü.(Gelişme Yolundaki Ülkeler), AB,EFTA ve İkili Antlaşmalar ülkeleri
GTIP No Konu Başlığı
================ ===============================================
68 Sadece A tablosundaki ülkeler için GTS (GYU ve EAGU)
vergisi B tablosundaki ülkeler için D.Ü. vergisi uygulanır
158 İthalat Rejimi kararına ek karar dip notları
GTIP No Konu Başlığı
================ ===============================================
68 (Çin Halk Cum.İçin D.Ü. vergisi uygulanır)(Ith.Rej. Ek:3)
158 İthalat Rejimi kararına ek karar dip notları
GTIP No Konu Başlığı
================ ===============================================
68 (Meksika için D.Ü. vergisi uygulanır)(Ith.Rej.Ek:3)
158 İthalat Rejimi kararına ek karar dip notları
GTIP No Konu Başlığı
================ ===============================================
68 (Tayland için D.Ü. vergisi uygulanır)(Ith.Rej.Ek:3)
159 SEKTÖR LİSTESİ (İTHALAT REJİMİ EK:4)
GTIP No Konu Başlığı
================ ===============================================
68 16 Cam ve seramik
25 Dış.Tic.Standardizasyon tebliği(2005/1 Ek 3) (Tse'ye tabi mallar listesi)
GTIP No Konu Başlığı
================ ===============================================
6813.10.90.10.00 Demiryolu Taşıtları-Fren Balatası-Kompozit Malzemeli-
Asbest İhtiva Etmeyen 12465 [NUM.AL:84 AD]

Kotalar

Bilge de Sorulan Sorular

N O T


7009.10.00.90.00
Tarife Lisanı
CAM VE CAM EŞYA
Cam aynalar (çerçeveli olsun olmasın) (dikiz aynaları dahil):
Taşıtlar için dikiz aynaları:
Diğerleri

Vergi ve Fonlar
Liste : 2
OLCU Birimi : Adet [C62 ] AB/EFTA Gümrük Vergisi : 0 İsrail Gümrük Vergisi : 0
Romanya Gümrük Vergisi : 0 Bulgaristan Gümrük Vergisi : 0 Makedonya Gümrük Vergisi : 0
Bosna-Hersek Gümrük Vergisi : 0 EAGU Gümrük Vergisi : 0 G.Y.Ü. Gümrük Vergisi : 0
Diğer Ülkeler Güm.Ver.: 4 Özel Tüketim Vergisi(ÖTV): 0 Katma Değer Vergisi(KDV): 18
Diğer Mevzuat
150 E.A.G.Ü.(En Az Gelişmiş Ülkeler),G.Y.Ü.(Gelişme Yolundaki Ülkeler), AB,EFTA ve İkili Antlaşmalar ülkeleri
GTIP No Konu Başlığı
================ ===============================================
70 Sadece A tablosundaki ülkeler için GTS (GYU ve EAGU)
vergisi B tablosundaki ülkeler için D.Ü. vergisi uygulanır
158 İthalat Rejimi kararına ek karar dip notları
GTIP No Konu Başlığı
================ ===============================================
70 (Çin Halk Cum.İçin D.Ü. vergisi uygulanır)(Ith.Rej. Ek:3)
158 İthalat Rejimi kararına ek karar dip notları
GTIP No Konu Başlığı
================ ===============================================
70 (Meksika için D.Ü. vergisi uygulanır)(Ith.Rej.Ek:3)
158 İthalat Rejimi kararına ek karar dip notları
GTIP No Konu Başlığı
================ ===============================================
70 (Tayland için D.Ü. vergisi uygulanır)(Ith.Rej.Ek:3)
159 SEKTÖR LİSTESİ (İTHALAT REJİMİ EK:4)
GTIP No Konu Başlığı
================ ===============================================
70 16 Cam ve seramik
Kotalar
Bilge de Sorulan Sorular
Ramallahta bulunan bir firmaya ihracatımız olacak,aldığımız ithal permisinde firma adresi ramallah geçiyor ama permi israil sağlık bakanlığından alınmış bu firmaya düzenlenecek vesaiklerdefirma adresini filistin mi yoksa israil mi göstermek lazım. Konuyla ilgili bilgisi olan kişilerin yardımlarını bekliyorum
Re: [ihracatklubu] Re: Almanya'dan sıfır ve ikinci el yedek parça ithalatı DEĞERLİ KLÜB ARKADAŞLARIM, BİLGİSAYAR ORTAMINDA GÖNDEREBİLECEĞİNİZ (PRİNT ALINABİLMESİ İÇİN) ÖDEME ŞEKİLLERİ VE SEVK ŞEKİLLERİ BROŞÜRÜ OLAN VAR İSE GÖNDERMESİNİ İSTİRHAM EDERİM. Saygılarımla,
Biz filistine kargo gönderirken israil üzerinden gönderiyoruz, ve ihracatıda müşterimiz filistinli olmasına rağmen israile göndermiştik.Ama geçen sene olmuştu, genelde filistinde güvenlik sorunu olduğundan dolayı böyle olmuştu.Ama siz yine müşterinizle görüşün.
İyi çalışmalar,
Fatma
Re: [ihracatklubu] RAMALLAH nereye ait?
İyi günler;
Daha önce o bölgeye ait yaptığım ihracat işleminde hem firmanın hem de bankasının adresinde
"...RAMALLAH - PALESTINE VIA ISRAEL" YAZIYORDU. Siz de bu şekilde yazarsanız sorun çıkmayacağı kanaatindeyim.

İyi çalışmalar...
INCOTERMS 2000
TARAFLARIN SORUMLULUKLARI
VE
MASRAF PAYLAŞIMI






INCOTERMS
MAL BEDELİ
İÇ NAKLİYE SİGORTA
BANKA
NİSBİ AİDAT
VESAİK
GÜMRÜK
YÜKLEME
NAVLUN
SİGORTA
SİGORTA DIŞI HASAR
BOŞALTMA
GÜMRÜK
İÇ NAKLİYE SİGORTA
1
EXW
E
E
E
E
E
I
I
I
I
I
I
I
I
2
FOB
E
E
E
E
E
E
E
I
I
I
I
I
I
3
FCA
E
E
E
E
E
E
E
I
I
I
I
I
I
4
FAS
E
E
E
E
E
I
I
I
I
I
I
I
I
5
CFR
E
E
E
E
E
E
E
E
I
I
I
I
I
6
CPT
E
E
E
E
E
E
E
E
I
I
I
I
I
7
CIF
E
E
E
E
E
E
E
E
E
I
I
I
I
8
CIP
E
E
E
E
E
E
E
E
E
I
I
I
I
9
DES
E
E
E
E
E
E
E
E
E
E
I
I
I
10
DEQ
E
E
E
E
E
E
E
E
E
E
E
E
I
11
DDU














Re: [ihracatklubu] Re: Almanya'dan sıfır ve ikinci el yedek parça ithalatı
Sayın Mahmut Bey,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum, Yurt dışında "Misafir Araç" uygulaması varmış.Hakkında bilgi verebilirmisiniz.Kimler bu hakka sahip?
Selamlar,
Selçuk
SAYIN yılmaz,
ARADIĞINIZ ÖDEME ŞEKİLLERİ İLE İLGİLİ BROŞÜR DE www.dtm.gov.tr veya www.igeme.org.tr den ulaşabilirsiniz....


Değerli Grup Üyeleri,
İstanbul’da çok iyi tanıdığımız bir grup şirket kendisine ulaşan ve güvenilir olan bir talebi kurumumuz ile paylaştı, İsrail’de Mukim bir firma menşesi önemli olmaksızın (ekte teknik özellikleri belirtilmiştir) ASTM D-410 standartlarına uygun olmak koşulu ile 50,000 Mton kömür ithal etmek istemekte. Şayet fiyatlar uygun olur ise; Alıcımız üreticinin rezervi çerçevesinde yüksek miktarda ve düzenli olarak alım yapmayı hedeflemektedir.
Kömür konusunda bağlantıları olan değerli grup üyelerine Global Danışmanlık olarak önerimiz; Transit ticaret yaparak eşit oranda kazanç elde etmektir.
Saygılarımla,
Coşkun ÇELİKŞirket Müdürü
Merhaba İsa Bey,
Şu adresi deneyin.
http://www.ito.org.tr/ITOPortal/frmSDMBody.aspx?tabid=511&CatalogID=226&mid=999&link=gumruk
İyi çalışmalar,
Şükrü KAYA
İNANÇ DIŞ TİCARET HİZMETLERİ GRUBU
sayin coskun bey,

ben cin de yerlesik olarak yasamaktayim.burada ofisim var.ve genel olarak turkiye ve bazi ulkelerle ticaret yapmaktayim.komur siparisi hakkinda ayrintili bilgi verirseniz sevinirim.bana ait web page www.chinaticaret.com butun irtibat bilgilerimi burada bulabilirsiniz.

iyi calismalar
DİİB GEREKLI DOSYALAR

DIIB KAPATMASIYLA ILGILI OLARAK http://www.immib.org.tr/tesvik/index.asp http://www.immib.org.tr
ADRESINE BAKMANIZI TAVSIYE EDERIM. DETAYLI BILGIYI BULABILIRSINIZ. AYRICA GEREKLI OLAN DOSYALARI EXCEL FORMATINDA INDIREBILIRSINIZ.

Selamlar,
Nigaria’daki bir kişiyle temas kurdum ve adam hükümet düzenlemelerinden dolayı para gönderemeyeceğini ve ancak LC ile mal alacağını söyledi. Hükümet düzenlemeleri mazereti muhtemelen yalan. Fakat ülke Nigeria olunca LC olayına da kafam yatmadı. Adamı ya reddetmek yada LC’yi kendi koşullarımda kabul etmek durumundayım. Aramızda daha önce Nigeria ile LC işine giren var mı? Nelere dikkat edilmeli? Bankaları nasıldır? Teyit durumu kaça patlar ve nasıl olur?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler
Huseyin Bey Aman sakının,

Nijerya nin bankalari hicbir ise yaramaz. Teyit Falan da bulamazsiniz.

Re: [ihracatklubu] Nigeria Akreditiflerinde nelere dikkat edilmeli
Merhaba
Temkinli davranmakta haklisiniz.Nijerya olsun diger 3. Dunya ulkeleri olsun hep problemli yerler ama bankanizin teyit verebilecegi bir Nijerya bankasi varsa ,şartlarini da iyice kontrol etmek şarti ile olur tabi. Once bankaniz ile konusun.Buyuk ihtimal teyit verebilecekleri banka yoktur.Boyle ise hemen pes etmeyin ,o zaman aliciya sorun "1. sınıf ABD veya Avrupa Bankalarindan" birinden Teyit verdirebiliyorlar mi? evet ise,banka isimlerini alip tekrar bankaniza donup OK alin .Ancak boyle olabilir.
Birde Nijerya da Elciligimiz var ise,Aliciyi,Bankasini vs bir sorun kendilerine.Olumsuz bir cevap gelirse ,Teytli Akr de olsa girmeyin.
Bol şanslar
Niyazi SOYDAN
Mrb.arkadaşlar ;
İtalyada bir firma bizden kumaş satın almaktadır bugüne kadar malları İtalyaya gönderiyorduk ama yeni yüklememizde malların teslimat adresi olarak istanbulu veriyorlar malları burda bir firmaya teslim edeceğiz.Bu konuyla alakalı bana yardımcı olursanız sevinirim.
Mehmet YILDIZ
Re: [ihracatklubu] Yükleme Adresi

MERHABA MEHMET Bey
Yani teslim seklini FOB a cevirmediler de,Turkiye de başka bir firmaya teslim edilerek,
ihracati onlarin yapmasini mi istiyorlar? Siz imalatçi iseniz, İhrac kayitli teslim yapabilirsiniz
bu firmaya ancak GB firma nushasinin noter onayli nushasini size GB tarihinden 90 gun icinde gonderilmesini ve szin de bunu Maliyeye ibrazinizi atlamayin.
Para konusu nasil olacak?
Saygilar
Niyazi SOYDAN
Re: [ihracatklubu] Nigeria Akreditiflerinde nelere dikkat edilmeli

Sayın Ertaş,
Diğer arkadaşların da belirttiği gibi Nijerya bankaları pek güvenilir değil. Ama aşağıda yazacağım şartı sağlayabiliyorlarsa bir sorun çıkmayacaktır diye düşünüyorum.
L/C irrevocable and confirmed (by Turkish bank) from any first class /AA class european or USA bank
İyi çalışmalar
Berkant Kolcu
Re: [ihracatklubu] Yükleme Adresi merhaba mehmet bey;
mümessil vardır, tedarikçi tek fatura kesiyordur.tüm malları toplayıp te tırla çıkarıyorlardır.
Re: [ihracatklubu] Nigeria Akreditiflerinde nelere dikkat edilmeli
Size Onerim banka referans mektubu istemeniz alIcIdan...Bizimde NijeryalI bir Sirketle benzer bir olayImIz var. Bize faks yada emaille gOnderdikleri belgeler orjinaline neredeyse tIpatIp benziyordu. Sonolarak konsolosluGun bize Onerisiyle banka referans mektubu talep ettik. Elbette onu da temin ettiler... ama sahteliGi oldukCa belirgindi. ISe baSlamadan iliSki kesildi, gOnderdiGimiz numunelerin kargo bedelleridISInda kayIpsIz bu iSten sIyrIlmamIz SansImIz oldu. Mevzu Nijerya ise... AMAN derim... Sirketten belgeye herSey sahte... Cok dikkatli olun ve Nijerya bankalarInIn L/C lerine de gUvenmeyin, teyid verecek muhabir bir banka bulabilirmisiniz onu da bilemiyorum. HUkUmet dUzenlemeleri felan hikayelerini ciddiye almamanIzI Oneririm.

Re: [ihracatklubu] Nigeria Akreditiflerinde nelere dikkat edilmeli
Huseyin Bey ,Musterilerimizden bir cogu bu tip olaylarla karsilasiyorlar ve inanin gelen tekliflerin %90 lik kismi yalan ve uckagit. Bu ulkede tabiki gercek alicilarda var fakat kendi ulkelerinde bu tip oyunlarin ve hilelerinyapildigini bildiklerinden kendileri gelip firmalarla yuz yuze gorusuyorlar. Nacizane tavsiyem para hesabiniza girmeden sakin mali yollamayin , birakin onlar size guvensin , siz onlara degil.Kolay gelsin , saygiylaturgut mozak / mass logistics
Re: [ihracatklubu] Nigeria Akreditiflerinde nelere dikkat edilmeli
Merhaba,Nijerya'ya biz de makina yolluyoruz. Ama bu tür sorunlardan ötürü ödemelerini kesinlikle T/T transfer şeklinde istiyoruz.Saygılar,Mehmet Akif ÖZYURTHASSAS Mühendislik Ltd.Şti.
RE: [ihracatklubu] Nigeria Akreditiflerinde nelere dikkat edilmeli Nijerya ile ilgili bende bir sey sormak istiyorum. Su anda petro kimya urunu ithal edecegim ve Nijeryadan cok uygun fiyat veriliyor. Meblag da baya yuksek 3.000 ton. İthalatta kendimizi nasıl garantiye alacagız yada Nijerya dan bunu nasıl arastırabiliriz. Orada bildiginiz guvenilir bir inspection kurumu varmıdır ?Uygar
Re: [ihracatklubu] Nigeria Akreditiflerinde nelere dikkat edilmeli
Uygar Bey ,Bircok classification/verification ve qualification yapan firmanin orada ofisleri ve temsilcileri var ama bu konunun uzmani olarak DNV (Det Norske Veritas) onerebilirim , sayfalarindan herseyi bulabilirsiniz ayricaistanbulda ofisleri mevcut , Nigeria icin istediginiz link asagidadir.http://www.dnv.com/find_us/findus_result.asp?CountryCode=NGAumarim isinize yara
Re: [ihracatklubu] Yükleme Adresi
Mehmet bey merhaba malları yurt dışına teslim etmek yerine türkiye de bir firmaya teslim etmek konusundaki sorunuza karşılık - Türkiye de malı teslim edeceğiniz firmanın sizden malı teslim almasındaki amaç- malı alıp ihracat mı yapacak- malı alıp kendisi işleyecek mi yani ihracat değil mi?bir başka sorum ise şöyle, türkiye de teslimden kasıt her hangi bir serbest bölgedeki firmamı değl mi?şimdi eğer Türkiye de teslim edeceğiniz firma sizin amlı alıp ihracat yapıyorsa sadece imalatçı/tedarikçiolarak kendisine anlaşmaya bağlı olacak şekilde KDV ertelenmiş şekli ile faturanızı düzenler teslimedersiniz. Firmanın ihracat beyannamesinde siz durumunuza göre imalatçı/tedarikçi görülebilirsiniz.bu durumda tahsil etmediğiniz KDV nin devlete beyan sırasında KDV beyannamesi ile satıcı firmanın Gümrük Beyannamesi ihracatçı nüshası noter tasdiklisini sunmak zorundasınız. (Veya yeminli müşavir imzalı sureti ancak emin değilim) Kredi kullanıyorsanız ihracatçı olmadığınız için taahhüt hesabı kapatılmasına banka bu teslimi almaz. Yurt dışından Döviz gelmeyeceği için TC Ticaret kanunları ile alacak verecek ilişkisi kurulmak zorundadır. Önce malı teslim etmeniz istenen firmanın teslim sonrası ne yapacağını net olarak bilmenizde yarar vardır.kolay gelsin enver
Mrb.Aslinda bizim olay biraz karisik gibi.Biz normalinde Italyaya mallari gönderiyorduk(Örme Kumas)ve akreditifli olarak ihracat yapiyoruz,bu yüklememizdede ithalatçi firma bizden kumaslari Istanbulda bulunan birfirmaya vermemizi istiyor bu firmada kumaslari ürüne çevirip italyaya göndericek.Bize satmis oldugumuz kumaslarin parasini Italyadaki firma bize gönderecek problemde burdan kaynaklaniyor galiba.Mehmet YILDIZ
soru
Arkadaşlar,
Röntgen filmi (X-RAY film) ithalatında gümrükte istenen belgeler nelerdir? Sağlık Bakanliğindan talep edilen bir belge varmı? ruhsat gibi veya izin yazısı gibi...
Bilgisi olan arkadaşların yardımını talep ediyorum.

YARDIM
Sevgili Arkadaslar,
Sizleri yazdiklarimla yoracagim belki ama beni anlayacaginizi umarak sizlerin yardimina ihtiyacim oldugunu belirtmek isterim......Bundan 1 hafta evvel yurtdisindan bir malzeme getirdik yaklasik 10 m3 civariydi yurtdisindan yukleme onayi gelince Istanbul'da nakliyeci arayisina girdim Yurtdisindan yogun olarak Makina Parcalari getiriyorum fakat denizyolu tasimaciligini kullandigim icin bircok yeri aradim bunlarin arasindan en uygun fiyati veren vede ismini bircok kez duydugum icin buyuk bir firma oldugunu dusunerek Karinca Uluslararasi Tasimacilik firmasina bu malzemeleri tasimasi icin talimat verdim. 6 gunde gelecek yerden malzememi 20 gunde getirdi. Bu sure zarfinda kendilerinden hicbir bilgi alamadim. Malzeme Istanbul'a gelince cok geciktigimiz icin malzemeyi hemen cektik ve arkasindan telefonla Yetkili diye belirttikleri sahsi aradim isim vermek istemem ama kendisinin ithalat departman muduru oldugunu biliyorum kendisine telefonda siz bu sekildemi hizmet veriyorsunuz 20 gun malzememi ordan oraya gezdirdiniz insan bir telefon acar birkez telefonlarima cikar bir aciklama yapar dedigimde bana telefonda verdigi cevapla sok oldum. Bana eee yeter sizde amma cok aradiniz ithalat yogun onun icin gecikti biz nakliyeci olarak tum haklara sahibiz hicbir yasal islemide kazanamazsiniz iyiki bir kere 10m3 kucucuk mal verdiniz sanki her ay 20 - 30 yukleme veriyorsunuzda bu kadar hesap soruyorsunuz vermeseydiniz bize yuklemenizi o zaman dedi bende bunun uzerine bu zamana kadar vermemis olabilirim ama yuklemelerim yogun bundan sonra sizle calisabilirdim nasil bu sekilde bir musteriyle konusabiliyorsunuz dedigimde gulerek aman calisma istemez diyerek suratima telefonu kapatti. Sizden ricam ben bu terbiyesizligi bana yapanlardan hakkimi nasil arayabilirim nakliye sektorunde genel olarak sikayette bulunabilecegim biryerler varmi bu bana yapilan terbiyesizlik bu insanlara derslerini vermedigimiz muddetce hepimize yapilir lutfen bu konuda bana yardimci olmanizi rica ederim...Ayrica malzemeleri cikaracaklari tarihi vede varis tarihini belirten yazili sozlesme elimde mevcut...
Saygilarimla,
Ozlem Cinar
Sayın Özlem Hanım,

Bu konu için UND ( Uluslararası Nakliyeciler Derneği )ile görüşebilirsiniz.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home