ihracatklubusorulari

Friday, September 22, 2006

7

Uretim ve ihracat yapan prefabrik celik yapilar konusunda faaliyet gosteren bir firmayiz. Firmamiz kapsaminda bir dis ticaret firmasi kurduk. Amacimiz ihracat yapmayan kaliteli ve uygun fiyat saglayabilecek tedarikcilerimizin (ofis mobilyalari, endustriyel mutfak v.b.) urunlerini yurtdisina pazarlamak /ihracatini gerceklestirmek ve yurtdisindan birkac urunun distributorlugunu alarak yurtici pazara dagitimi gerceklestirmek, uretim/ proje ihtiyaci hammadde veya malzemelerin ithalatini gerceklestirmek. Dis Ticaretin ithalat ayaginda problem yok, zaten birkac yildan beri bunu yapiyoruz, sorun uretimimiz olmayan urunlerin yurtdisi pazar arastirmasini yapmak ve alici bulmak. Nereden baslamamiz gerekiyor, nasil bir yol izlemek uygun olur? Internet vasitasiyla birseyler yapmaya calistik ama herhangi bir sonuc alamadik. Bu konuda bana tavsiyelered bulunabilecek veya bilgi verebilecek arkadaslar var mi?
ithalat yapmış olduğumuz ürünlerimiz ile ilgili bir sorum vardır, umarimki çabuk cevap verirsiniz!Sizden soracağım soru, TSE ile ilgilidir. Mallımız kapsam dışı olduğu halde Florya TSE binasına gönderildi ve onlarda biz burada test yapamıyoruz ve Ankaraya gönderiyoruz, acaba doğru mu?
[Celik Ates / ILPAR] TSE memuru gözle muayene ederek kendisi karar veremez ise; kapsam dışı olup-olmadığının tesbiti için labaratuvara gönderebilir ve masraflarini sizden talep edebilir.
İhraç kayıtlı alınmış bir ürünün ihracatı yapılmış ama beyanname ve fatura üzerinde imalatçı olarak gösterilmemiş. Bu durumda nasıl düzeltme yapılabilir. Bilgisi olan arkadaşların yardımına ihtiyacım var.Saygılar, Yasemin Taş Yüksel
Merhaba,
korkarim hiç bir yolu yok bunun ama insallah vardir da bilen bir arkadaştan biz de ogrenebiliriz.
cok zayif hatta 0 şans ama korkarim KDV sini cezali olarak odemeniz gerekecek (ihracat yapilamadi) diye. amaaa fatura tarihinden itibaren 3 ay içinde yeni bir ihracat yapacaksaniz bu ihracatta gosterme şansizniz varsa sorun da kalmayabilir. Saygilar Niyazi SOYDAN

Niyazi Bey,
Malın çıktığı kestiğimiz faturada belli. Sadece imalatçı firmalar listesine koyulmamış.. Daha önceleri ihracatçılar birliği bir yazı veriyordu şimdi bu işlem genelgeyle kaldırıldı, kaldırılma nedeni şirketlerin mali kontrolünün birlikçe yapılmıyor olmasından dolayı idi. Bir dostum sorunun yeminli mali müşavirimiz tarafından çözülebileceğini söyledi fakat eminde değildi. Bu nedenle sizlere danışmak istedim(mali müş. eş zamanlı olarak)
Teşekkürler Niyazi bey,
Ufak bir bilgi vermek isterim. Biz ithalatçı bir firmayız ve " Teminat mektubu" nu Endonezya'daki ihracatçıya biz teklif ediyoruz. ( L/C yerine ).
Bir de bir sorum olacak. İthalatçı olarak teminat mektubunda biz nelere dikkat etmeliyiz? Bankamızdan neler talep etmeliyiz? İyi çalışmalar dilerim,
Dedigim gibi inşallah bir çözimi vardir da hep beraber ogreniriz ama Faturada gosermemişsiniz imalatçisini vede en onemlisi GB de gosterilmemiş.Beyanname işlem gordukten sonra degişiklik yapilmiyor.Gecen senelerde bir yazi veriyorlardi,eger gumrukcunuz boyle bir yazi alanilirse sanirim Mali müşaviriniz orada devreye girebilir. Gumrukcunuz ile gorustunuz mu bu konuyu? ne yapabiliyorlar gumrukte? sanirim onlarin cevabina gore Mali muşavirinizn işi kolaylaşabilir yada zorlaşabilir.
Kolay gelsin,sonucu bize de bildirin lutfen selamlar Niyazi
Merhabalar Nevşen Hanim şimdi daha iyi oldu. Akreditif sizin için her seferinde masraf ve uğraşı getirebilir ama sonucta ucu açik oldugu için tehlikeli de olabilir., Şöyle ki, teminat mektuplari şart içermezler ve karşıdakine istedigi zaman tansim etme hakki verirler. siz malin parasini gonderirsiniz ama onlar bir de teminat mektubunu tazmin edip size mukerrer odetebilirler. Oncelikle bankaniz ile konuşup ne yapmak istediginiz açikca anlatin ve sizi de koruyacak(mal bedelini odemeniz halinde)
bir metinleri olup olmadiginiz ogrenin.Metni okuyun ve tatmin olursaniz ihracatçiya Onayi için gonderin diyebilirim. Saygilar Niyazi SOYDAN
YASEMIN HANIM NIYASI BEYIN DEDIGI DOGRUDUR GUMRUKLER HICBIR SEKILDE IMALATCI DEGISIKLIK VE DUZELTMELERINE IZIN VERMIYORLAR ANCAK MALI MUSAVIRINIZ DURUMU BELIRTIR BIR RAPOR HAZIRLARSA VEBU SEKILDE BASVURULURSA BI SONUC BELKI ALINABILIR AMA GUMRUKLERIN IMALATCI KONUSUNDA DEGISIKLIK VERMEDIGINI DUZELTME YAPMADIGINI COK IYI BILIYORUM BILGINIZE
Re: [ihracatklubu] yardim talebi
Uzun süredir üye olmama rağmen ilk defa mail atabiliyorum.Grup atmosferi çok güzel.Çok faydalı bilgiler öğreniyoruz. Bu konuyla ilgili Ispatlayıcı belgelerle İlgili Gümrüğe müracaat debilirsiniz.Gümrük Fiil İhracı gerçekleşen evrak üzerinde değişiklik yapılamayacağına dair bir yazı verir.Bu aşamadan sonra Müşavirin devreye girmesi gerekir.Normal bir hata'da bu olumsuz yazıyla vergi dairesinde işlem yaptım.Fakat bu durumdan sizi kurtarabilirmi kesin bişey söyleyemem.
Sayın ilgililer Yurtdışından Getirmiş olduğunuzu malzemelerinizin ilgili memur tarafından kanaat getiremediği taktirde TSE çayırova veya TSE Ankara'ya gönderme yetkisi vardır. Ancak daha önce aynı malzemeden ithalat yapmışsanız kapsam dış raporlarınızı ibraz edebilir ve bu şekilde deney olmadan rapor alabilirsiniz Ancak memur bu raporlara rağmen de malzemeleri deneye göndermeye de yetkisi vardır.Ayrıca laboratuara gönderilen malzemeler için deney ücreti talep edilir ve deneyde kullanılan malzemeler kesilmiş kırılmış veya yıpranmış olabilir. bunların tümüne hazırlıklı olmalısınız.
Re: [ihracatklubu] yardim talebi
yasemın hn ,
konuyla alakalı gumrugun ılgılı yazısının kısa özetı soyledır;
ıhracatcı fırmaların ıstegıne baglı olarak,gumruk beyannamesının ek bılgı belge ve ızınler baslıklı 44 nolu sutununa ımalatcı fırma bılgılerını kaydedılmesı mumkun olmakla bırlıkte; bu bılgının gumruk ıdaresınce teyıt edılmesı mumkun bulunmamakdadır. ımalatcı fırma bılgısının duzeltılmesı degıstırılmesı veya beyanname uzerınde olmayan bu bılgının ıhracat gerceklestıkden sonra beyannameye eklenmesı yönundekı taleplerın gumruk ıdarelerı tarafından karsılanmaması 16,06,03-2003/12 sayılı genelge uyarınca mumkun bulunmamakdadır.
aynı sekılde elımızde malıye bakanlıgının - 55104 sayılı özelgesı kdv md11
gumruk cıkıs beyannamesınde ımalatcının yanlıs yazılması halınde yapılacak vergı ıncelemesı ıle ıhrac edılen malların ımalatcı tarafından teslım edıldıgının tespıtı sartıyla ,ımalatcının tecıl terkın uygulamasından yararlanması mumkun bulunmakdadır. gumruk cıkıs beyannamesınde ımalatcının yerıne ıhracatcının adının yazılması,bu malların ımalatcısı olan b nin ımalatcılık vasıflarını etkılemeyecegınden adı gecenın ımalatcı sayılmasında ve dıger sartların yerıne getırılmıs olması kaydıyla , sozkonusu teslım ıslemınde tecıl-terkın uygulamasından yararlanmasında prensıp olarak mevzuata aykırı bır husus bulunmamakdadır, ancak konunun bır vergı denetmenıne ınceletılerek bu hususun tespıt edılmesı ve yapılacak ıslemler konusunda rapordakı degerlendırmelere gore karar verılmesı gerekmekdedır. işinizeyarayacagını umarım -----serkan aslan ------inanc dıs tıc.hız.grubu
BILIYORMUSUNUZ,ISTANBUL-IZMIR-BURSA-DENIZLI'DE KURULU SADECE GIYIM IMALATI-IHRACATI YAPAN FABRIKALARIN DEPOLARINDA CESITLI SEBEPLERDEN ELDE KALMIS,YUKLENEMEMIS,GERI GELMIS,1.,2.,3. KALITE OLMAK KAYDIYLA TOPLAMDA 1 MILYAR ADET'TEN FAZLA,EVET YANLIS OKUMADINIZ BIR MILYAR ADETTEN DAHA FAZLA ATIL YATAN MAL KUZU KUZU YENI SAHIPLERINI BEKLEMEKTE. IHRACATCI,GUNLUK SORUNLAR VE YENI YUKLEMELERININ DAHA ONEMLI OLMASI SEBEBI ILE BU MALLARI NAKTE CEVIRMEKLE UGRASMIYOR-UGRASAMIYOR,UGRASSA BILE YARISINI SATIYOR,SATAMIYOR.GELIN BIRLIK OLALIM,BUYUK BIR SIRKET KURALIM,HERKES GUCU KADAR PARA KOYARAK,GUCU KADAR HISSE ALSIN,ORTAK OLSUN.BU SIRKET,PROFESYONEL BIR EKIPLE YONETILSIN,BU MALLARI SATSIN,HERKES KAZANSIN,TURKIYE KAZANSIN.SEVGILER ERHAN ERHAN TEVRUZ MARKHA FOREIGN TRADE www.markha.com
Sayın Sefer Petek,
ve Değerli Grup Üyeleri,
Zeytinyağı ihracatı için prosedürler nedir? Ne tür belgeleri nereden almalıyız? Dökme mi, şişelenmiş mi göndermek daha az maliyetli olur? Bazı müşteriler konteynır bazında talep geliyor. 20' deneme siparişi olarak çok değil midir?
Zeytinyağı dünya fiyatlarına ulaşabileceğim siteler var mı? Yapmış olduğum dar kapsamlı çalışmalarda aynı ülkede bile fiyat farklılıkları çok fazla.Ülkemizin bu değerli ürününün hakkını vermeliyiz diye düşünüyorum. Zeytinyağı ihracatçılarının da ayrıca tavsiyelerini bekliyorum.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler. Nurdan
Re: [ihracatklubu] Uzakdogulu telekomnikasyon cihazlari üreticileri
sanırım bu site yardımcı olur
http://www.keestar.com/
MERHABA ARKADASLAR,
CINDEN %100 POLYESTER KESIK ELYAF DIKIS IPLIGI ( %100 SPUN POLYESTER SEWING THREAD ) ITHAL ETMEK ISTIYORUM. KONUYLA ILGILI ELINDE CINLI FIRMA BILGILERI OLAN VE YARDIMLARINI ESIRGEMEYECEK ARKADASLARIN E-MAILLERINI BEKLIYORUM. AYRICA BU MALIN ITHALATINDA VERGI ORANLARI VS.MASRAFLAR-PROSEDURLER NE OLUR ? ILGINIZE SIMDIDEN TESEKKUR EDERIM.
ERCUMENT OZBEK
Fransa veya civarında ihrac ettiğimiz malları yüklemede kullandığımız standard EURO paletleri ürünleri boşalttığımızda satabileceğimiz herhangi bir alıcı var mıdır?
EAGÜ,GYÜ,BH VE DÜ;BU ÜLKELERİN İSİMLERİ NELERDİR? SELAMLAR...SAYGILAR..
Hindistan' da ortak çalışmakta olduğumuz bir firma bizden zeytinyağı istemektedir.
Mali durumu ve pazar altyapısı çok güçlü bir firma olup bizden verebileceğimiz tüm teklifleri beklemektedir.
Bu konuda uzun vadeli çok rahat bir çalışma imkanımız vardır, ilgilenen arkadaşlardan veya destek olabilecek olan arkadaşlardan acil yardımlarını beklemekteyiz.
Değerli Üyeler, İNTAÇ Tarihi konusunda pratik tecrübesi olan arkadaşların bilgilerini rica edecektim. Konunun muhatabı kanaatimce, bu tip işlemlerde tecrübe edinmiş firmalara ek olarak, daha çok gümrükçüler ve / veya Gemi Acentalerıdır diye düşünüyorum. Şöyle ki; Mesela MART ayının sonunda bir ihracat gerçekleştireceksiniz.Yükleme şekli Konteyner olabileceği gibi, kuru yük gemisi de olabilir.İşlemler sonucunda İntaç tarihinin 31. MART olarak gerçekleşme ihtimali var ama şayet İNTAÇ tarihi 01.04.2005 olsa, bu firmanıza bazı mali avantajlar getirebilecek. Sonuç olarak İNTAÇ Tarihi, üzerinde GÜMRÜK haricinde kesinlikle müdahale edilemeyen bir işlem midir, yoksa nizami bir şekilde Gemi Acentası veyaKaptanın da bu bağlamda belli bir insiyatifi olabilir mi?
RE: [ihracatklubu] İNTAÇ TARİHİ
intaç tarihi kesinlikle sadece gümrük idaresi tarafından online olarak vergi daireleri ve bankanında görebileceği şekilde onaylanmakta olup acenta ve kaptanların müdahale olanağı yoktur. ancak kaptanla görüşüp yüklemeyi 1 gün daha sonraya bıraktırdığınız taktirde gümrüğün bu konu üzerinde yapabileceği birşey olmadığı gibi sizin firmanız lehine nisan ayına kalacaktır.
İNTAC TARIHI GEMILERDE GEMININ LIAMANI TERK ETTIGI TARIH OLUP GEMIACENTASININ ÖZET BEYAN VERMESINE MUTEAKIP MUAYENE MEMURUNU BEYANNAMEYE INTACKASESI VURMASI ILE SONUCLANIR.BU SEBEPTEN DOLAYI KAPTANIN MUDEHALE EDECEGIBIR DURUM DEGILDIR.MALI MUSAVIRINIZ ACISINDAN KDV ALIMINI ANCAK BIR AY SONRAALMASI DEMEKTIR.
SN MEHMET KARAKAS BEYEFENDIBIZLER SUREKLI KAMYOMLA MALZEME IHRAC EDIYORUZ . VE INTAC TARIHI BIZIM ICINDE COK KRITIK BIR TARIHTIR .MALZEMELERIN YURT DISINDAN CIKTIGI KAPIDAKI GUMRUGUN BASTIGI TARIH KASESIILE BELLI OLUR . ORNEGIN ERENKOY GUMRUGUNDEN CIKIS TARIHI EGER MAL SURIYEYEGIDIYOR ISE INTAC TARIHI OLMAYIP GUNEDOGUDAKI CILVEGOZUNDEN GECTIGI ANVERILEN ONAY IN TARIHIDIR .GORDUGUM KADARI ILE GEMI ILE IHRACATTA HANGI LIMANDAN GUMRUKLEME YAPILIYORISE O LIMANDAN AYRILDIGI VAKIT YURT DISINA GITMEK KAYDI ILE YANI TURKKARASULARINI TERKETMEK AMACI ILE CIKMIS OLDUGU LIMAN VE TABIKI GUMRUKTEKICIKIS TARIHI SIZIN INTAC TARIHINIZ OLUR .SANIRIM BURADA NAKLIYECI VE GUMRUKCUNUZUN PEK YAPABILECEGI BIR SEY YOKTUR. EN IYI ZAMAN AYARLAMASINI SIZ GEMININ REEL OLARAK KESIN GUMRUKTEN CIKISTARIHINI EN AZINDAN GUMRUGE GIRIS TARININI KI BU BELLIDIR NAKLIYECINIZDEN SORARAK OGRENIP YAPMALISINIZ.NAKLIYECINIZ ANCAK ANLASIRSANIZ KONSIMENTO TARIHINIZLE BIRAZ OYNAYABILIRAMA BU ILK BASTAN YAPILABILIR . EGER KABUL EDER ISE . GUMRUKCUNUN ISE ZATENPEK BIR DAHLI OLACAGINI SANMIYORUM .UMARIM SIZE BIR FIKIR VEREBILMISIZDIR .
Sevgili grup üyeleri,İstanbul'da henüz kurmakta olduğumuz bir şirketimiz var ve şu anda Thailand'da üretilen elektronik bir ürünün (ozon hava temizliyici) Türkiye distribütörlüğünü alma konusunda görüşüyoruz. Biz Türkiye'debu ürünü alt bayiler vasıtasıyla satmayı düşünüyoruz. Daha önce distribütörlük almadığımız için, böyle bir anlaşmaya girerken nelere dikkat etmemiz gerektiğiyle ilgili fazla bir fikrimiz yok. Örneğin ürünün garantisini ve servis ağını nasıl ayarlamamız gerekiyor. Ne gibi problemlerle karşılaşabiliriz. Nelerbilmemiz ve önceden neler hazırlamamız gerekiyor. Bu konuda daha önceden böyle bir iş yapmış veya konuyla ilgili bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirlerse sevinirim.Çağrı Kurbal
Arkadaşlar,
Acil olarak şu kalıpların ne anlama geldiğini yazar mısınız acaba? Faruk Bağlı
Declaration of Conformity
(Firma )as declare under our sole responsibility that the products identified as (ürün)
....
to which this declaration relates, is in conformity with the following standard(s):
....
Following the provisions of the directive(s):

UYGUNLUK DEKLARESI (BEYANI)
... FİRMASI OLARAK TAMAMEN SORUMLULUGUM ALTINDA BILDIRIRIZ KI,BU DEKLERASYONUN ILGILI OLDUGU (RUCU ETTIGI) ASAGIDA ACIKLANAN URUNLER ,AŞAGIDAKİ STANDARDLARA UYGUNDUR.
Yonerge maddeleri aşagidadir.
-----------
Sanirim temin(ya da imal) edeceginiz ürünler ,için belli standratlar ve ürünlerim bu
standardlara uygun oldugunu beyan etmenizi istiyorlar.

kolay gelsin
Niyazi SOYDAN
Sayın Grup Üyeleri;
Türkiye’den A.B.D. ye kuru incir ve çay ihracatı yapmayı düşünüyoruz. Bahse konu mamüllerle alakalı, herhangi bir özel mevzuat var mı? Çay ihracatı hakkında özel bir durum var mı? Yardımcı olabilirseniz sevinirim.Teşekkürler.
Benim bildiğim kadarıyla çay ihracatı ile ilgili olarak türk menşeli olan çayların belirli bir oranda yurt dışından ithali gerçekleşmiş olan bir kısım çaylarla harmanlanıp
ihracının gerçekleştirilmesi gerekiyor... %100 Türk çayının yurt dışına ihracı diye bir şey söz konusu değil bildiğim kadarıyla... Ancak size en ayrıntılı bilgiyi İhracatçı birlikleri fazlasıyla verecektir...
iyi çalışmalar....
Niyazi Bey, Size şunu da sormak istiyorum, Çin den Fax Cihazı getireceğiz. İthalat şartlarını, belgelerini, bilmem gereken diğer şeyleri nereden öğrenebilirim.
Faruk Bey, 8517.21.00.00.00 GTİP'li telefax cihazlarının ithalatında aranan şartlar:
1) İthalat 2005-4 Tebilğ gereğince; gümrük beyannamelerinin tescilinde, Telekomünikasyon Kurumu tarafından düzenlenecek onay belgesi gümrük idarelerince aranır. Bu belgenin bir örneği gümrük beyannamesine eklenir
2) İthalat 2005-6 sayılı tebliğ kapsamında, gümrük beyannamelerinin tescilinde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca (Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü) onaylanacak garanti belgesi gümrük idarelerince aranır, Bu belgenin bir örneği gümrük beyannamesine eklenir.
Gümrük vergisinden muaf. KDV % 18.
İyi çalışmalar, Şükrü KAYA
Merhabalar,
Gerek Çağrı Bey'in gerekse Faruk Bey'in ithalatlarında gündeme gelecek belgeler için aşağıdaki bilgileri dikkatinize sunuyorum.
Herhangi bir ürüne garanti belgesi verebilmeniz için Sanayi Bakanlığından Bakım Onarım ve Servis Garantisi Belgesi alınması gerekiyor. Bu belge için gerekli ve daha önce alınması gereken bir başka belge de yine aynı Bakanlıktan temin edilen Satış Sonrası Hizmetleri Yeterlilik Belgesi. Yetkili Servislerle anlaşma bu belge için gerekli. İki belgenin de başvurusu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğüne yapılıyor.
Satış Sonrası Hizmetleri Yeterlilik Belgesi Uygulaması:
http://www.alomaliye.com/sanayi_mal_satis_sonra_yonetmelik.htm
Bakım Onarım ve Servis Garantisi Belgesi Uygulaması:
http://www.alomaliye.com/garanti_belgesi_uyg_yonetmelik.htm

Ayrıca,

Telekomünikasyon kurumundan alınan Onay Belgesi için Prosedürler:
http://www.tk.gov.tr/tds/link.html/ithalat-Pros-2004-08/Yeni-Ithalat-Proseduru.htm
http://www.tk.gov.tr/tds/link.html/ithalat-Pros-2004-08/Yeni_Ithalat_Proseduru_sorulan_sorular.htm

İyi çalışmalar dileğiyle,

Şükrü KAYA
Mrb.Arkadaşlar
Benim sorum Serbest bölgede yer açabilmek için neler yapmamız gerekir ve serbest bölgenin avantajları nelerdir.Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Mehmet
Kuru incir ve çay ihracatı ile ilgili herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.
Tamamen iki ürün de serbest ihracat kapsamındadır. Ayrıca, Çay ihracatı için ÇAYKUR Genel Müdürlüğünden anlaşma kapsamında ihraç fiyatı ile çay satın alınabilmektedir.
Ayrıca, ilgili ihracatçı Birliklerine kayıt olmanız gerekmektedir. İthal edilmiş ve Ülkemizde serbest dolaşımda bulunan çaylar ile serbest bölgelerde bulunan yabancı menşeli çayların dahi ihracatı veya transit ticareti serbestçe yapılabilmektedir.
İdris ÇEVİK
MERHABALAR MEHMET BEY,

SERBEST BÖLGELER İLE İSTEMİŞ OLDUĞUNUZ BİLGİLER AŞAĞIDAKİ GİBİDİR,

SERBEST BÖLGE AVANTAJLARI
1. SERBEST BÖLGELER; AB VE ORTA DOĞU PAZARLARININ YAKININDA, AKDENİZ, EGE VE KARADENİZ ‘DEKİ BÜYÜK LİMANLARA, ULUSLAR ARASI HAVAALANLARINA, KARAYOLU AĞLARINA, KÜLTÜR, TURİZM VE EĞLENCE MERKEZLERİNE YAKIN YERLERE KURULUR.

2. SERBEST BÖLGELERDE VERGİ RESİM HARÇ TAHSİLATI YAPILMAZ

3. KAMBİYO MEVZUATI UYGULANMAZ

4. FİRMALAR ELDE ETTİKLERİ KAZANÇLARDAN GELİR VERGİSİ, KURUMLAR VERGİSİ VE KDV ÖDEMEZLER

5. İŞÇİ ÜCRETLERİ ÜZERİNDEN GELİR VERGİSİ ÖDENMEDİĞİ İÇİN İŞÇİLİK MALİYETİ DÜŞÜKTÜR.

6. SERBEST BÖLGELERDEN ELDE EDİLEN KAZANÇLAR TÜRKİYE VE DİĞER ÜLKELERE RAHATLIKLA DÖVİZ TRANSFERİ YAPILIR.

7. KAMBİYO MEVZUATINA UYGUN OLARAK DÖVİZ TRANSFERİNİN TÜRKİYE ‘YE YAPILMASI DURUMUNDA GELİR VE KURUMLAR VERGİSİNDEN MUAFTIR.

8. SERBEST BÖLGELER GÜMRÜK HATTI DIŞI SAYILDIĞINDAN TÜM İTHALAT VE İHRACAT İŞLEMLERİ DIŞ TİC. HÜKÜMLERİNE TABİDİR.


9. SERBEST BÖLGELER İLE DİĞER SERBEST BÖLGELER VEYA BU BÖLGELERLE DİĞER ÜLKELER ARASINDAKİ İTHALAT VE İHRACAT İŞLEMLERİ DIŞ TİCARET REJİMİNE TABİ DEĞİLDİR.
10. SERBEST BÖLGELERE SAĞLANAN TEŞVİK AVANTAJLARI YERLİ VE YABANCI İŞLETMELERE EŞİT ORANDA SAĞLANIR.

11. SERBEST BÖLGELERDE EŞYA SINIRSIZ KALABİLİR.

12. SERBEST BÖLGE KURULDUKTAN SONRA 10 GREV VE LOKAVT UYGULANMAZ.

13. FİYAT KALİTE VE SATANDARTLARLA İLGİLİ OLARAK KAMU KURUM VE KURULUŞLARINA VERİLEN YETKİLER SERBEST BÖLGELERDE UYGULANMAZ.


14. SERBEST BÖLGELERDE HERTÜRLÜ ÖDEME DÖVİZ İLE YAPILIR.

15. SERBEST BÖLGELER ÖZEL İŞLETÇMECİLER TARAFINDAN İŞLETİLİR.


DİĞER TERCİH NEDENLERİ

1. ÜLKE İÇİNDEKİ BÜROKRASİ VE VERGİ YÜKÜNDEN KURTULMAK İÇİN

2. İTHAL GİRDİ KULLANAN İŞLETMELERİN PAZAR PAYLARINA DAHA REKABETÇİ DAVRANABİLMELERİ

3. EMEK YOĞUN SEKTÖRLERDTE FAALİYETTE BULUNAN FİRMALAR

4. TİRANSİT TİCARET, REEKSPORT VE TAKAS TİCARET YAPAN İŞLETMELER

5. DÖVİZLE İŞLEM YAPMAK İSTEYEN, ÜRETİCİLER, BANKACILAR VE SİGORTACILAR

6. ALTYAPISI HAZIR MODERN İŞ ORTAMI ARAYAN FİRMALAR


%100 Kurumlar Vergisi Muafiyeti
Serbest Bölgede firmalar, Türkiye’de dönem sonunda ödemekle mükellef oldukları Kurumlar Vergisi’nden muaf tutulurlar.
%100 Gelir Vergisi Muafiyeti
Gerçek ve tüzel kişilerin serbest bölgelerde gerçekleştirdikleri faaliyetleri sonucu elde ettikleri kazanç ve iratlar Gelir Vergisi’ne tabi değildir.Muhtasar Ödemeleri muafiyeti: Personel için gelir vergisi ödenmediğinden %25-40 oranında ucuz işçilik sağlanır.
KDV Muafiyeti
Türkiye’den serbest bölgeye yapılan mal ve hizmet satışı ihracat sayıldığından, söz konusu mallar ve hizmetler katma değer vergisinden muaftır.
Serbest Kâr Transferi
Serbest bölgede elde edilen kâr ve iratlar Türkiye dahil istenilen herhangi bir ülkeye, kambiyo mevzuatına uygun olarak, vergilendirilmeden serbestçe transfer edilebilir.Gümrük Vergisi muafiyeti: Serbest Bölgeler gümrük hattı dışında sayılır; bölgeye giren mallar gümrük vergisinden muaftır.
KKDF Muafiyeti
Kabul kredili ithalatlarda uygulanan %6 oranındaki Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu serbest bölge içinde uygulanmaz.
Ucuz Enerji Kullanımı
Serbest Bölgelerde elektrik ve yakıt vergiden muaf olduğu için, ucuz enerji kullanımı mümkündür.
Grev, Lokavt Engeli
Serbest Bölgelerde 10 yıl boyunca grev ve lokavt uygulanmaz.
Minimum Bürokrasi
Serbest Bölgelerde bürokrasi en aza indirgenmiştir.
Diğer Muafiyetler
Serbest Bölgeler içindeki işlemler her türlü resim, harç ve fonlardan, banka muamele vergisinden muaf tutulur.
Mergaba Mehmet Bey,
Size gelen bilgiler dogrudur ama pratikte yine de sorunlar çıkıyor zaman zaman.Orn. Maliye Bakanligi devamli rahatsiz ediyor vergi alabilmek için.Tabii firmalara gelemiyorlar şimdilik ama bunu yapabilecek kanun degişikligi için ellerinden gelen, yapiyorlar.
Ayrica,işlem hacminiz ve diger bazi bilgiler de onemli.
Ruhsat harci disinda,Serbest Bolgelerdeki işyerlerinin kiralari,diger giderlerini de hesaplamaniz lazim.
Başka yardimci olabilecegim bir şey varsa çekinmeyin
sorun lutfen.
Niyazi SOYDAN
Arnavutluk'a ihracat ile ilgili bilgiye ihtiyacım var.
Özellikle zeytinyağı, kurutulmuş domates,çocuk penye dış giysi, terlik konularında.Alıcılara nasıl ulaşırım? Taşıma hangi araçla daha hızlı ve uygun fiyata olabilir?
Sayın Mehmet Bey,
Serbest Bölgelerle ilgili olarak 07.02.2005 tarihinden sonra uygulanan değişiklikleri temin edip okumanızı tavsiye ederim.Özellikle üretim değilde alım-satım için kullanacaksanız yeni değişiklikler alım-satım işlemlerindeki avantajı ortadan kaldırıyor.
Buradaki gümrükçü arkadaşlar tam tebliğ tarihi yada resmi gazete tarihini verebilirlerse memnun olurum.
Herkeze Merhaba,
Biz yurt içinde üretici 300 kişilik personeli bünyesinde çalıştıran, 2004 yılında 33.500.000usd lık ithalat hacmine sahip bir firmayız. Bu ithalatlarımızın yarısını hammadde ithalatı oluşturmakta. Mallarımız H.paşa limanına konteynırla gelmekte ve tuzla serbest bölgeye aktarılmakta ordan da yurt içindeki firmamız malları satın almakta ve fabrikamızda kullanmaktadır. Tuzlaya gelen hammaddelerimiz oldukça hassas hammaddelerdir ve Tuzla da boşaltıldığında hasar görmektedir.
Gümrükçümüz son günlerde bu derdimize çare olarak ONAYLANMIŞ KİŞİ STATÜSÜ BELGESİ almamızı önerdi. Bu belgeye sahip firmalar Serbest bölgede Suppalan işlem yapabilirmiş. Ama bunun aksini savunanlarda var.
Aranızda bu belgeye sahip olan veya bilgi sahibi olan var mı? Bana bilgi verir veya net bir kaynak gösterirseniz sevinirim.
Bahar Hanım Merhaba

ISPM 15 Standardının Türkiyeye girecek ahşap ambalaj malzemeler için 01.01.2006 tarihine ertelenmiştir.2006 tarihi yalnızca Türkiye için. AB ülkelerine ihrac edilecek ürünler için zaten 01.03.2005 tarihinde uygulamaya konulacaktı....Anlaşılan odur ki bu uygulamada bir değişiklik yok. Ab ülkelerine göndereceğimiz malzemeler için kullanılacak ahşap ambalajlarda ( palet,kasa...vs.. ) ISPM 15 Standardına uyacağız.

İyi çalışmalar
Alparslan SAĞLAM
Aylın hanım Onaylanmıs kısı statu belgesı Gumrukte ısleme gırılırken evraklar memura verıldıgı anda mavı hat dıye tabır ettıgımız ozellıkten dolayı dırekt vezneye paranın yatırılıp malın cekılmesı anlamına gelır yanı bu belgenın sıze getırısı budur evraklarınız sonradan kontrol edılır dolayısıyla sanırım gumrukcunuzun dusuncesı su ; mavı hattan dırekt malı cekecek oldugundan mal muayene edılmeyecegınden malın depoda yada arac ustunde olup olmadıgını (memur) bılmedıgı ıcın supalan yapması kolay olacaktır, ama sunu bılınkı supalan ıslemı yasal bır ıslem degıldır gb lerın BS3 koduna supalan gırılırse ve serbest bolge yada gumruktekı mudur supalana ızın verırse yapılabılır bu durumun ozetı malların supalan yapılabılmesı ıcın gumrukcunuzun sıze soyledıgı onaylanmıs kısı statu belgesı alın soylemı yasal olmasa da ıslemın ıstenılen sekılde gerceklestırılebılmesı ıcın yeterlıdır, sızın sorununuz yanı malların hasar gormesı ancak supalan yapılırsa yada cok cok dıkkatlı yukleme ve bosaltma yapılırsa gercekleesecegınden supalan yapma ımkanınız, eger ızın alınabılırse gerceklesebılır saygılar

Tarık namdar
merhabalar,

romanyaya makine ihracatı yaptık.
ordan conformity certificate veya certificate of conformity denilen bir belge isteniyor örneği varmıdır.
Herkese Merhaba arkadaşlar,
Aylin Hanim sizin mallarinizin gelecegi yer Haydarpaşa degil Tuzla Serbest Bolge olmali,
yani final destination Tuzla Free Zone olmali sevk evrakinda.Gumtukcunuz, ya aktarma beyannamesiyle yada HaydarpaşaLimani-Tuzla Serbest Bolgesi Koridor olarak kabul edildiyse
buna da gerek kalmadan Tuzlaya gider:Varıis yeri Serbest Bolge olan malin diger gumruklerde
indirilip bindirilmesi yada ithalata tabi tutulmasi nerede gorulmuş???
Tuzla ile Haydarpaşa arasi uzak oldugu için serbest koridor statusunde değildir sanirim.
O zaman ihracatçilariniza orn.Tuzla Free Zone via Haydarpasa/Istanbul port yazdirip ,mallar
gelince de aktarma beyannamesi ile serbest bolgeye ayni konteynerlarda cekmeniz lazim.
Zaten Serbest bolge firmasi adina gelmiş bir mali diger gumruklerden fiilen ithal etmenize gumrukler musaade etmezler dolayisi ile de Onaylanmiş kişi vs gibi belgeler ihtiyaciniz yok.
Serbest bolge firmalari kamyon dışınde bir vasita ile mal getiremezler diye bir kaide kondu da ben mi bilmiyorum?????
Gumrukcu arkadaşlar kadar izahat edemem ama Supalan(ithal edilecek malin"makina,buyuk mitarli mallar,komur,demir vs gibi bazi mallarin,"gumrukte getirildikleri araçtan gumruklu sahaya indirilmeden,yada gemiden dogrudan kamyona yuklenmesi suretiyle vasita uzerinde
gumruklenmesini saglayan bir Gumruk-ithalat rejimidir,siz ise mallariniz ithalini haydarpaşadan yapmiyorsunuz(yapamazsiniz da) sadece gidecegi son noktaya aktarma etmeniz gerekiyor. Bu mallari ha Haydarpaşa uzerinden başka bir ulkeye karayolu ile transit yapiyorsunuz,ha (biraz kaba oldu-pardon) serbest bolgeye cekiyorsunuz,arada FARK yok.Onun için belgeye de gerek yok ama gumruk ,vergi,KDV gibi tutarlari mallarin ulkeye sokulmasini onlemek amaci ile teminat altina almak istiyorsa o zaman başka.Boyle birşey varsa ve bu belge sizi buyuk montanli teminat odemekten kurtarabilecekse onu bilemem ama
sanirim sizin kadar buyuk olcekli firma için Teminat mektubu almak ve gumruk idarelerine vermek de sorun teşkil etmese gerek.
Kolay gelsin
Niyazi SOYDAN
Üye arkadaşlarımızdan biri (maili sehven sildiğim için ismini hatırlayamayacağım) certificate of confirmiti örneği talep etmişti. Ekte gönderdiğim örnek umarım kendisine yardımcı olur.
Bildiğim kadarıyla geçtiğimiz yıl başından itibaren AB ülkesi dışından gelen (ATR belgesi ile gelmeyen) bazı mal gruplarında TSE uygunluğu için CE certificate of confirmiti ve EC declaration confirmiti bizim gümrüklerimizce de istenen belge olmaktadır. Tahminimce Romanya da aynı uygulamayı yürütmekte.

sudanda bir müşterimiz kendi ülkelerinde mal rejimi gereği peşin ödeme yapamayacaklarını
ancak vesaik mukabili ödeme yapabileceklerini iddia ediyor. ilk defa mal göndereceğimiz bir müşteri olduğu için parayı almadan malı göndermek istemiyoruz . acaba sudanda böyle bir sistem gerçekten varmı? bir banka garantisi nasıl sağlanabilir ? ( akreditif açılacak kadar bir miktar değil ) saygılarımla berkant kolcu
Berkant bey Sudan da boyle bır sıstem olup olmadıgını bılemıyorum ama vesaık mukabılı yuklemede sız malı gonderdıkten sonra alıcı bankaya parayı odemeden (orjınal evrakları banka kanalı ıle gonderecegınızden) malı cekemez dolayısıyla vesaık mukabılı de garantı sayılır yalnız malı gonderdıgınızde malı cekmeyebılır oda bır rısktır.bılgınıze..
Merhaba Berkant bey, Sudan buyukelciliginden konuyla ilgili detayli bilgi alabilirsiniz.
Alev hanim veya Camal bey size yardimci olacaklardir. Tel: 0 312 4413884-85
Berkant Bey,
Bende Berkant Beyin söylediğine ufak bir ekleme yaparak uyarmak istiyorum.Banka sisteminin gelişmediği ülkelerde hatta geliştiği ülkelerde bile olabiliyor banka ile sağlanan ilişki neticesinde ödeme yapılmadan firma bağları ile evrakları alıp malı çekebilir ve sizde ödemenizi alamayabilirsiniz..
Feride Gür
Arakadasların dedıklerıne de katılıyorum yalnız naklıyecıye bıle konsımento bılgısı olarak (orjınal evrakaları arac ıle gondersenız bıle) banka odeme dekontu gorulmeden orjınal evraklar teslım edılmeyecek dıye bılgı versenız banka odeme dekontu gorulmeden orjınal evrak teslım edılmes ve mal cekılemes ama Mustafa bey ve Levent beyın dedıgı gıbı konsolosluktan bılgı almaktada fayda vardır ıyı calısmalar
Vesaik mukabili ödemede her ne kadar bankaya "müşteri sevkiyat bedelini ödemeden orijinal evrakı teslim etme" şeklinde bir talimat verilse de uygulamada bu talimata uyulmadığı durumlar olmakta ve alıcı parayı ödemeden orijinal evrakı bankadan alabilmektedir. Bazı durumlarda ise alıcı firmanın malı gümrükten copy evrakla ve hatta evrak olmadan çektiği bile görülebilmektedir. Sonuçta vesaik mukabili ödeme şeklinde de dikkatli olmak gerekiyor. Hakan Güraksu Türk Eximbank Tazminat Müdürlüğü
konşimentoyu alıcı banka adına düzenlerseniz .
vesaik mukabili bir ödemede mal beraberi de copy evrak gönderirseniz, asıl evrakları da bankaya gönderirseniz ödeme yapmadan müşteri malı çekemez. (ödemenin at sight) olmasına dikkat ederseniz sizin için risk kalkar.
Soylenenlere ek olarak vesaik mukabili işlemde konsimentoyu banka adına tanzim ederseniz en azından banka kontrolunu kesinlestirirsiniz. Cunku drawee, bankadan ciro alamadan malını cekemez.
Sorun sadece ödeme alamamak degil, siz malı yükler gonderirsiniz, ithalatci malzeme geldikten sonra (eger daha once hic calismadiysaniz) sizden ekstra bir indirim isteyip, yoksa mali almamakla da tehdit edebilir bence bu da goz onunda bulundurulmasi gereken bir durum
Maalesef bu ödeme şekli de garanti değil..
Hakan beyin dediklerine ek; banka adına konşimento düzenlettirip, üzerine de “bankadan ödemeye ilişkin dekont görülmeden mallar alıcıya teslim edilmeyecektir” ibaresi koydurduğum halde, y.dışı banka, gümrük ve nakliyeci acentalar alıcının tarafında olduğu için, hiç bir geçerliliği olmayan “... bankası olarak dokümaları teslim alıyoruz” v.s. gibi ödemeyle ilgisi olmayan yazılara ve kopya evraka istinaden malları teslim ediyorlar. Sonra biz de bekliyoruz vesaik muk.sattım mal bedelim gelecek diye..İnanın ki, Dış ticaret kurallarına sadık ve bilgili olan Türkiye’den başka ülke yok. Ama maalesef bu durumlar karşında bırakın y.dışında gözetilmeyi, y.içinde birbirimizi gözetemiyoruz.
Benim tecrübelerime göre riski hiçbir zaman sıfır yapamıyorsunuz. Öncelikle, Müşteri peşin ödemeye razı olmaz. Çünkü o zaman kendisi risk altına girmiş oluyor. Ancak, konşimentonun banka adına düzenlenmesi bankayı ciro yapmaya zorladığı için ortada yazılı bir işlem-belge bırakıyor. İş sarpa sarıp yargı aşamasına geldiğinde bu bir kanıt-belge sağlıyor. Ancak doğrudan firma adına tüm belgeleri düzenlerseniz, el altından belgenin sızdırılması durumunda elinizde belge de kalmıyor.
Mısırdaki bir müşterimiz göndermiş olduğumuz iki konteyneri sahte evrakla çekmeye çalışmıştı da, rakiplerinin onu ihbar etmesi sonucunda haberimiz olmuştu. Ama buna karşın Afrika’da, Gine’deki müşterilerimizle bir çok sorun yaşamamıza rağmen bir pislik yapmadılar. Yani her türlü ihtimal mümkün. Ben vesaik mukabili ödemede en azından %20 peşinat almadan işe başlamıyorum. Böylece müşterinin pazarlık etmek için malı reddetme ihtimali ortada kalmıyor. Size tavsiyem de bri miktar peşinat isteyin böylece sonradan fikir değiştirip malı reddedemez. Malı reddedecek olursa da ciddi sıkıntı yaşarsınız.
Degerli Üyeler ,
Benin'den - veya Gabon - mal almak isteyen bir şirket bize talebini bildirdi.Proforma istiyorlar .Bu ülkelere güven problemi oldugu icin acık adresini ve telefonunu istedik onu da gönderdi. Yinede çeşitli istihbarat kaynaklarından bu firmanın kredibilitesi sormak istiyoruz. Bunu nereden ve nasıl öğrenebiliriz ? Veya bu problemi aşmak için başka bir yöntem var mıdır ? İlginize şimdiden teşekkür ederim Ahmet Caner
Vesaik mukabili ödemede her ne kadar bankaya "müşteri sevkiyat bedelini ödemeden orijinal evrakı teslim etme" şeklinde bir talimat verilse de uygulamada bu talimata uyulmadığı durumlar olmakta ve alıcı parayı ödemeden orijinal evrakı bankadan alabilmektedir. Bazı durumlarda ise alıcı firmanın malı gümrükten copy evrakla ve hatta evrak olmadan çektiği bile görülebilmektedir. Sonuçta vesaik mukabili ödeme şeklinde de dikkatli olmak gerekiyor.
aşağıdaki değerli yorumlara katılıyorum. ben de katkıda bulunmak istiyorum. Sudan gibi ülkelerde ülke riski vardır, bankaları da çok güvenilir olmayabilir. Bu durumda siz önerimiz müşterinizin size birinci sınıf bir Amerikan veya avrupa(Türkiye dahi)bankasından garanti veya aval sağlaması veya yine aynı bankalardan bir teyitli ihracat akreditif açmasıdır. işlemin küçük olması önemli değildir. iyi günler dilerim. saygılarımla, abdurrahman özalp
Berkant Bey ,

Son birsey eklemek istiyorum arkadaslarin soylediklerine , bir musterimizde ayni durum vardi ve biz alici ile temasa gecip B/L e alici olarak bankayi yazacagimizi ve Notify olarak alici firmayi koyabilecegimizi belirttik , kabul etmediler gerekceleride ulkelerindeki ithalat rejimiydi. Hatta onlarin bu konuya ilskin verdikleri cevap ta asagida

++
dear sir,as we earlier informed you that our local banker have agreed to established payment by T/T upon presentation of the AWB number at their counter before they will reimbursed your presenting banker on currency of the credit with 48 hours upon receipt of same. And for kind information,our local banker advising you should prepared the AWB as below stated.consignee:DIMOTEX SARL.NOTIFY PARTY:DIMOTEX SARL. ATTN:AKWU OGBA KALU. So we are instructing you to following our banker advising and stated the AWB as above listed because they stand intermidiary to defend international and dosmetic business partners here,so don't entertain fear because we are God fearing people and we don't involved ourselves in any sluggish business of any kind. And they promise to issue your company to payment slip for you to be sure that you will get your money within 2 banking days you effect the shipment and fax them all neccessary shipment documents for their thorough verfication that the goods in question has been despatch to the destination lome-airport before reimbursement.thanks and best regards,kaluAnd Mr Kalu , This is my last answer , there is 2 great ways to stay in touch. 1) cnee must your bank and notify as you . 2) you will send us swift copy than we will prepare AWAB. we have no other option , pls understand us

Brgds turgut
Sn. Ahmet Bey,

Bu ulkelerde tabiri caizse "Avcilar" var. Binbir turlu trickler uyguluyorlar. Benin'den bir firma benden de mal talebinde bulundu. Cok kisa surede siparis verdi. Pesin odeme yapacaklarini bildirdi. Daha sonra, uretim sertifikasi talep etti. Bazi prosedurler oldugu icin avukat araciligiyla islemlerin takip edilmesi gerektigini, bunun icin de belirli bir tutarda odeme yapmamiz gerektigini bildirdi. Bu tarz firmalar, iki yol deniyorlar. Birisi yukarida belirttigim gibi, hic ise baslamadan para talep ediyorlar.

Diger yolu da ben de sizin gibi arastirma yaparken ogrendim. Banka problemleri, vs gibi nedenlerden dolayi odeme yapamadiklarini, kendilerinin gelmeleri gerektigini bildiriyorlar ve sizden davetiye istiyorlar. Iltica icin kullaniyorlar bu davetiyeleri.

Ben de Benin'den bir firma ile bir kac hafta oncesine kadar yazisiyordum. Sizin gibi bir ihracatci arkadasla kontrol ettirmek istiyordum. "Sizi Allah gonderdi" diyebilirdim ama ben bu firmanin niyetini cozdum.

Sizin isinize tas koymus gibi oldum. Bu noktalara dikkat edin, gerisi icin Allah muvaffak eylesin. Telle daha detayli gorusebiliriz.

Salih Soyyigit
Bilgi paylaşımınız için teşekkür ederim. Uluslarası Nakliyat işlerinizi nasıl yapmayı tercih ediyorsunuz ?
Her ihracat veya ithalat sevkiyatı için ( özellikle kara taşımacılığı ) spot teklif almak mı daha iyi yoksa belli bir zaman dilimi bir nakliyeci ile anlaşma yapıp malları taşıtmak mı avantajlı ?
Merhaba
A.Ozalp arkadaşimizin dediklerine harfiyen uyun bence. Yani bankalrindan degil,I.sinif bir ABD veya Avrupa bankalarindan biri ile muhatap olmayi kabul edin sadece. Bizim bankalaarin hiçbirinin bu ulkelerde muhabiri(hesap veya işlem) muhabiri yoktur. O zaman da A/B i alicinin bankasi emrine duzenlemeniz bile yetmeyebilir. Bu tur ulkelerden COK COK saglama bağlamadiğiniz muddetçe lutfen dikkate bile almayin. Aslinda Avrupa da dahi olsa,cok bilinen iyi firmalar dışında (ki her halukarda factoring yaptirmak en iyisi) Avtupali firmalara dahi mal mukabili yada firma kabullu poliçe ile mal gondermeyin ltf. Kolay gelsin Niyazi SOYDAN
Değerli üyeler.
Vesaik mukabili ödemede görüşlerinize katılmakla birlikte bilinmesi gereken bütün bu unsurlara ilaveten malı gönderdiğiniz ülkenin gümrük mevzuatı uygulamalarıdır. Çünkü her ülkenin hem mevzuatı hem de uygulaması farklı, kaldı ki gümrük birliği ülkeleri dışındaki ülkeler tamamen kapalı kutu. Örneğin: vesaiki gönderdiğiniz ülkenin bankası ithalatçıyı arar ve vesaikin var der, ithalatçı buna karşı, sanki iyi niyetle konuyu tam bilmediğini söyleyerek evrakları kendisine fakslamasını ister. ilgili bankada nasıl olsa orijinallerini vermiyorum diye bunda bir mahzur görmez. Netice de, o ülkenin mevzuatı gereği veya o firmanın iş bitiriciliği sonucunda bu firma faksla gelen bu evraklarla malı çekebilir. Ve sonrasında da sıkıntıyı siz çekebilirsiniz.
Kurban KOÇ
Sn. Uyeler,

Avrupa dan 2. el ve/veya 0 km araba ithalati yapilabilirmi? Eger yapilabilirse sartlari nelerdir?
Herkese Merhaba,
Benim sorum ISPM 15 Standardı ile ilgili.
Bildiğim kadarı ile ISPM 15 standardı AB' ye yapılacak ihracatlar için zorunlu. Bu kapsama Serbest Ticaret Anlaşması'na dahil ülkeler de (mesela İsrail) girer mi?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Engin Tüfekçioğlu
SAHRA KABLO
Sayın Nazım Bey
İthalat veya ihracat yüklemelerinizde kara nakliyeyi tercih ederken o ülkede uzman olan firmalarla çalışmayı dikkat edin.Spot fiyat ile yıllık fiyatlar arasında çok fazla fiyat farkı yoktur.Arada 50€ - 100€ arasında değişiklik olur.Oda kimi zaman yükselir kimi zaman alçalır.Nakliyeci yılın belirli dönemlerinde müşteri seçer, bu dönemler yılın son ayı ve Temmuz ayının sonu Ağustos ayının başıdır.
Nakliyeci yıl içinde devamlı onunla çalışmış müşterisini hiç bir zaman madur etmek istemez.Mesala İtalya da dozvola sıkıntısı yaşandığında bizim gibi firmalar öncelikli olarak kendi müşterisini tercih ederler daha sonra dışarıdan gelen müşteriye farklı fiyatlarla hizmetini satarlar.Yıl içerisinde kendisiyle devamlı çalışmış müşteri onun için çok değerlidir.Kendisiyle ilk kez çalışacak bir firma,devamlı çalışan müşterisine nispeten 2 misli ücret verse dahi önce kendi müşterisinin yüklemesini seçer.O yüzden nakliyeci seçiminde eğer nakliyecinizin hizmetinden memnunsanız ve taşıma ücretlerinde çok farklılık yoksa nakliyecinizden kolay kolay vazgeçmeyin ve yıllık anlaşma yoluna girin.

RENTRANS ULUSLARARASI TAŞIMACILIK
Pazarlama Sorumlusu : HASAN GÜNGÖR
Değerli grup uyeleri,
Firma olarak ilk defa ABD de bir gida fuarina katilacagiz. Bildigim kadari ile oncelikle FDA ya register olmamiz gerekiyor. Ancak register sayfasinda bir yere gelince bizden o ulkede mallari alacak kisinin acık adresi telefonu ve mallarin gidecegi deponun adresi vs. gibi bilgiler isteniyor. (oysa benim orada henuz musterim ya da kesinlesmis bir alıcım yok, zaten fuara bunun icin gidiliyor.) Bazi gorustugum kimseler bana orada bir food agent bulmam gerektigini ve her urun icin ayrı ayrı ucret vererek firmami ve urunlerimi o firmaya ucreti karsılıgı temsil ettirmemi soyledi. Kafam karismis durumda. Orada illaki bir agent mi bulmaliyim,(oyleyse bunu kac paraya mal edebilirim tarife soyle ilk urun icin 600$ ikinci urun 300$,ucuncu urun 200$) yoksa orda bulunan okuyan Turk arkadaslar var, onlarin adreslerini vermem yeterli olur mu?
Nasıl bir yol izlemem gerektigi konusunda bana yardimci olabilecek arkadaslara simdiden tesekkur ederim.
Fatih ANCIN / Izmir
0 232 878 19 80
RE: [ihracatklubu] ABD ye fuara giderken..
Ben ABD’de fuara katıldım ama ev eşyaları ile ilgiliydi. Hiçbir yere register falan olmadım. Ama illa bir adres göstermeniz gerekiyorsa niçin fuar firmasını göstermiyorsunuz ki?Bu durumda malları alan firma fuar firmasının kendisidir, ve deposudur. Başka bilgi yanlış olur zaten
Bildigim kadariyla ABD mukim bir arkadasinizin (sanırım sirketide olması gerekiyor )adresini vermeniz yeterli.
Ali Goker
TERGAN AS
Merhabalar, Tek kisilik sirket kurma ile ilgili bilgisi olan varsa (nasil kurulur, kurulus sermayesi vs) paylasmasindan memnuniyet duyarim. Bu sirket ithalat-ihracat da yapabiliyor mu? Saygilar, Semra Ozbek
Mrb;

Hüseyin beyin dedikleri tamamen doğrudur,bizde 1,5 yıl önce Amerikada fuara katıldık ve tüm malzemelerimizi fuar firmasına teslim ettik ve sadece fuar org.yapan firmaya fatura kestik kendileri üm gümrük işlemlerini hallediyorlar ve mallarınızı stanta teslim alıyorsunuz,yalnız dönüşte dikkat etmeniz gereken sadece götürdüğünüz ağırlık kadar geri getirmenizdir.

Mehmet
Single Country Declaration" kelimesinin içeriği hakkında yardımcı olursanız, memnun olurum.

Nilay Hanım, ABD'ye tekstil ürünleri ithalatında ürünün birim fiyatı 5 $ üzerindeyse ve ürün tamamen tek bir ülkede üretilmişse "single country declaration", birden fazla ülkede işlem görmüşse "multiplecountry declaration" isteniyor. Google da bu belgelerle ilgili arama yaptığınızda pek çok örnek görebilirsiniz.

Semra Hanim ,http://www.girisimciliknetwork.gen.tr/yayinlar.html adresinde bazi bilgiler bulabilirsiniz.


RE: KKDF
Değerli grup üyeleri,
Antrepoya alınan mal daha sonra yurtiçinden başka bir firma tarafından bedeli ödenerek ithali yapılabilir mi? Yani beyannamede ithalatçı yurtiçindeki firma yazılır mı?
Malı asıl getirten daha sonra yurtdışına mal bedelini 60 gün vadeyle öderken kambiyo mevzuatı açısından nasıl bir uygulama yapılacaktır? Ödemeyi neye istinaden yapacaktır? Bankalar parayı transfer ederken ne gibi belge talep ederler? KKDF yükümlülüğü doğar mı?
Acilen görüşlerinize ihtiyacım var.
Saygılar,

Nurdan Hanim,
Gumruklere gelmiş mallarda Ithalatçi değişikliği mumkun .Sanirim Antrepoda daki mallar
içinde ayni olacaktir.Cok zor birşey degil. Bu konuyu gumrukçünüz ile konuştunuz mu? Gumruklerden gerekli taahhutname vb bir iki belge var.Onlari siz ve diger firma imzalayip gumrukcunuze veriyorsunuz,o kadar. Banka işlemlerine gelince,yapilan Ithalatci degisikligini zaten bankaya bildiriyorsunuz. Daha once yapilmis odeme dahi olsa bankalar buna gore taahhut hesabini kapatirlar.
Kolay gelsin Niyazi

İthal konusu malların devredildiği kişilerin yukarıda 1.maddede belirtilen kişi (x) olması kaydıyla (Akreditif amirinde değişiklik, konşimento veya diğer taşıma belgelerinin cirosu ve diğer ticari belgelerin devri suretiyle) fiili ithal tarihine kadar ithalatçı değişikliği yapılabilir.
Mal bedelinin transfer tarihi ile fiili ithal tarihi arasında yapılan ithalatçı değişikliğinde, ilk ithalatçının, malları devrettiği ithalatçıyı hesap kapatma süresinden önce bankasına bildirmesi zorunludur.
(x)İthalat işlemleri, 95/7606 sayılı İthalat Rejimi Kararına ilişkin İthalat Yönetmeliğinin 3. maddesinde belirtilen nitelikleri haiz gerçek veya tüzel kişiler tarafından yapılabilir.

Merhaba Semra Hanim
Bu kobuda uzman olmasam da biraz aydiinlatabilirim.Tabii biliyorsunuz sermaye şirketi (AŞ,LTD vs) degil şah,s şirketi kurabiliyorsunuz. yani kendi adiniza (yaninda unvan da kullanabilirsiniz orn. Semra Ozbek-Ozbek Ith Ihr Dıs Tic) vergi mukellefi olabilirsiniz.Ve vergi mukellefi olunca yani vergi levhaniz olunca da ithalat-ihracat yapanilirsiniz. Kuruluş için,herhangi bir Serbest muhasebeci ile anlaşmaniz yeterli. Yeminli Mali müşavir gerekmez ama ihracat yapacaksaniz,KDV iadelerini daha cabuk almaniz için faydali olur.Sanirim sermaye gereksinimi yok ama olsa da eskisi gibi degil.Bankalara bloke gerekmiyor.Zaten o bloke tutatri da 1 ebfazla 2 gun içi idi.Bu sürede şirket kurulup sonra bankadan serbest birakiliyordu. Sanirim çevrenizden veya şirket merkezi olarak kullanacaginiz yerin bulundugu semtten bir muhasebeci ile konuştugunuzda diger detaylari Tam olarak ogrenebilirsiniz.Dış Ticaret yapmanizda da bir sorun yok. Hayirli olsun Niyazi SOYDAN
Pardon bazi sorularinizi atlamişim. Artik mali asil getiren siz de olsaniz,bundan sonra Ulkedeki mevzuat geregi muhatap yeni ithalatçi olur ve transfer onun yükümlülüğüdür.Sizin adiniz artik GB de geçmez. 60 gun vadeli olmasi tabii ki GB de beyanin mal mukabili olmasiniz ve dolayisi ile KKDF
odenmesiniz gerektirir. Tabi siz bankaya da ithalatçi degişikliğini tevsik etmek zorunda oldugunuzdan bankanin da bu degişiklikten haberiş olacak ve yeni firma muracaati uzerine transferi yapacaktir.
Bir konuyu hatirliyamiyorum " acaba gumruk idaresi yurt dişindaki saticidan da muvafakatname
istiyormuydu,isyitor sanirim ama emin degilim şimdi?" ama gumrukcunuz zaten soyler size (bize da bildirirsiniz). tabii bu arada ihracatçi ile sizin aranizdaki ilişki nedir bilemiyorum.Yani yeni alici transferi yapmazsa vve USD.50.000.- in altinda ise GB,kambiyo ile ilgili hiçbir yaptirim yok bildiginiz gibi.
Tekrar kolay gelsin Niyazi

Selamlar, Takas usulü alışverişte, evrakların en güvenli değiş tokuşu nasıl sağlanır. Bir müşterime kamyon yedek parça vereceğim ve karşılığında ondan rulman alacağım. Yani para sözkonusu olmayacağı için banka aracılığı olmayacak. Ben evrakları ona gönderince o kendi yüklemesinin evraklarını göndermezlik eder mi diye korkuyorum. Karşımdakinin iyi niyetli olup olmadığını bilmiyorum. Evraklar güven esasına göre mi değişilecek yoksa başka bir güvenli yol var mı? Saygılar
Merhaba Nurdan Hn,
İlgili uygulamayı iki şekilde yapabilirsiniz.Bunlar,
Gümrüğe sziin adınıza gelmiş olan bir malın ithalatını farklı bir firmanın yapabilmesi için Gümrük Yönetmeliğinin 291. maddesine istinaden Devir İşlemi gerçekleştirilebilir.(Bunun için gümrük idareleri mahreçten yazı istemektedir.)
Adına yükleme yapılan firma Antrepo Beyannamesi açar (zaten siz açmışsınız) ve ithalatı yurt içinde hangi firma gerçekleştirecekse onun adına ihracatçı yeni bir fatura düzenler, bu fatura ile sözkonusu x firması isizin antrepo beyannamenizden düşümlü yada komple malın ithalatını gerçekleştirebilir.Bu arada sizin borçlandırıldığınız fatura için ihracatçı firma bir Credit Note düzenler.X firması adına yeni bir fatura düzenlendiği ve ithalat x firması tarafından gerçekleştirildiği için asıl borçlu x firması olur.( Bence uygulamanız gereken prosedür de budur)
Uygulamayı gümrükçünzüle de check edebilirsiniz.Umarım faydalı olmuşumdur
Global Danışmanlık İthalat & İhracat Ltd. Şti. olarak Ankara merkezli bir firmayız, bir müşterimiz için Çin Halk Cumhuriyetinden mobilya sektöründe kullanılmak üzere bir makine ithalatı gerçekleştireceğiz fakat firmanın ürünleri için CE belgesi yok biz ithalatı hangi koşullarda yapabiliriz.Daha önce Çin’den CE belgesi olmayan makine ithalatı yapmış şahıs veya şirketlerin tecrübelerini bizimle paylaşmasını talep etmekteyim. En kısa süre içerisinde duyarlı grup üyelerinden olumlu haberler almak dileğiyle,

Sayın Coşkun Bey,
Makina ithalatı için öncelikle Sanayi Bakanlığından onaylı Garanti Belgenizin olması gereklidir. Belgelendirme konusunda; öncelikle Sanayi Bakanlığının yayımladığı CE, LVD, EMC Listelerine bakmanız gereklidir. Makina bu listelerden hangilerinde bulunuyor ise, o belgeler talep edilir. CE konusunda ise, makina eğer riskli guruba giriyor ise, bir Notified-Body (Onaylanmış Kuruluş) den alınmış bir CE Belgesi talep edilir. Eğer riskli gurup söz konusu ise, sadece firmanın kendisinin hazırlayacağı uygunluk beyanı (Decleration of Confirmity) yeterlidir.
Saygılar,
Mehmet Akif ÖZYURT
HASSAS Mühendislik Ltd.Şti.

Birkaç konu öncesi şahıs şirketinden söz edilmişti. Bununla ilgili olarak bir soru da benim var. Yardımcı olabilecek arkadaş olursa sevinirim.
Soru: Tek kişilik şahıs şirketi ile diğer sermaye şirketleri (özellikle Ldt ile) arasında yatırım teşvik ve diğer devlet yardımları uygulamaları bakımından genel olarak ne tür farklar vardır? Tek kişilik şirket bu bakımdan avantajlı mıdır, yoksa dezavantajlı mıdır, yoksa devlet destek politikalarında şirket yapısı değil de başka ölçütler mi esas alınıyor??!
Tam somut bir soru olmadı belki, ama genel olarak sorunun çerçevesi yeterli, sanırım.
Teşekkür ederim. / Muhammed Ayter
CE başvurusunda bulunmak kolay Çin'de. Ve de ucuz. Firma bilemiyorsa biz yardımcı olalım.

Regards,Long Dragon / Necmettin PolatChinaTurk International Trading & Services Org (Glocal)Director
Merhaba,
“at sight” = göründüğünde. Ödeme yapılır. Mallar ithalatçının gümrüğünde olup müşteri bankadan evrakları alınca ödeme yapılır. Ancak örneğin çin den ithlat yapacaksınız. Transport süresi 20 günü geçtiğinde bankanız ödemeyi yapmak zorunda (mallar gümrüğe gelmemişse bile)
Benim bildiğim kadariyle, hiçbir çeşit L/C de ödeme yapmak için malların gümrüğe gelme koşulu aranmaz. Yani transport süresi Ödeme şartı değildir?
Sn. Uyeler,
360 gunu gecen mal mukabili ithalat alislarinda KKDF den muaf olmak gibi bir durum soz konusumudur? Saygilarimla,
Re: [ihracatklubu] AT SIGHT L C

Merhaba
Sight L/C(Gayrikabilirucu ve teyitli mi?),saticilar icin en az riskli olan odeme çeşitlerinden biridir.
Ama tabi akreditifin şartlarina TAM uygunluk esastir.G.K.Rucu ve teyitli ise Yuklemenizi yapar,uygun ve tam evraklari bankaniza ibraz eder ve bankanizin vesaiki kontrol edip uygun bulmasi ile; akreditifteli Rambursman şartinda belirtilen sure sonunda mal bedelinizi tahsil edersiniz. Yukleme ve vesaik ibraz tarihleri,parsiyel yukleme-aktarma şartlari ve vesaikle ilgili koşullara tam uymaniz halinde hiç bir sorun
olmaz. Eger daha evvel akreditif ile ihracat yapmadi iseniz ve akreditif küşadinin kopyasini scan edip uzerindeki alici firma, mal degeri vs gibi bilgileri silip gonderme imkaniniz var ise,daha detayli bilig vermem de mumkun olur. Kolay gelsin Niyazi SOYDAN
MAL MUKABİLİ ODEME ŞEKLİNDE İTHALAT TAHHUT KAPATMA SURESİ 180 GUNDUR. BILDIGIM KADARI ILE 360 GUNU AŞAN ODEMELERDE İŞLEMİ BORÇ KUTUGUNE KAYDETMEK GEREKİR AMA BUNUN İÇİNDE İŞLEMİN YATIRIM TEŞVİK BELGESİ KAPSAMİNDA YAPILMASI GEREKLİDİR. KKDF ZATEN MALLARIN ITHALI AŞAMASINDA ODENIR VE BILDIGIM KADARI ILE
DIIB KAPASAMI DIŞINDA İSTİSNASİ YOK.
SAYGILARIMLA NIYAZI SOYDAN
Merhaba Volkan Bey,Vadenin uzun olması KKDF’den muafiyet sağlamaz.Ancak sizlerinde bildiği gibi teşvikli yada Geçici İthal olarak çekilen mallar için KKDF yatırılmayabilir.
Bir çok akreditifli ihracat ve ithalat yaptım. Hiç birisinde ödeme için malların gümrüğe gelmesini beklemedik. Hiçbir banka ve müşterim de “mal gümrüğe gelsin de ödeyeyim” demedi. Zaten L/C at sight demek evrakların görüldüğünde ödenmesi anlamına gelir. Aksi takdirde mesela Kore’ye gönderdiğim konteyner 45 günde ulaşıyor ki; bunun tahsili vadeli akreditif demek gibi bir şey olur.
Kitaba tekrar baktım ve ifade şu; “.. ödeme lehdarın akreditif şartlarına uygun vesaiki ibrazı üzerine yapılır.”
Vermiş olduğunuz bilgilerde bir yanlışlık var Veysi Bey. Dayanaklarınızı belirtirseniz aydınlanırız.
Saygılar
Kkdf konusu acilmisken ben de birkac sey sormak istiyorum.
Pesin ithalat yapiyoruz, ancak bazen Kkdf odememiz gerekebiliyor. Muhasebemiz de biraz karisik oldugundan ipin ucu kaciyor ve ne icin Kkdf odendi ne icin odenmedi karisiyor. Ozellikle bu hafta bunlari cıkariyorum ve Kkdf ile cekip de sonra odemesini yapmadıklarımızı cıkarmak istiyorum. Bunun icin beyannameden faydalanmam en kolay yol dimi. Yani Mal mukabili yazıyorsa Kkdf ile odenmistir, yazmiyorsa pesin odenmistir, Dogru mu??
Diger sorum ise, Eger daha sonra ben bu Kkdf odedigim mal icin parti parti odemeler yapmissam ihracatciya, bunlari kapatırken fazla odeme sorun cıkarır mı ?
Cumlelerimle anlasilir oldum mu bilmiyorum ama eger anlasilmadiysa ornek verebilirim
Hacer
MERHABALAR,

KONUYLA İLGİLİ FİİLİ BİR ÖRNEK VERMEK İSTERİM. BİZ İTHALATÇI BİR FİRMAYIZ VE KOREDEKİ BİR İHRACATÇIYLA L/C AT SIGHT ÇALIŞIYORUZ. MALIM 04/03/05 TARİHİNDE YOLA ÇIKTI. TÜRKİYEYE VARIŞI TAHMİNİ 04/04/2005. EVRAKLARIM 14/03/2005 TARİHİNDE BANKAMA ULAŞTI. ÜZERİNDE HERHANGİ BİR REZERV YOK VE BUGÜN İTİBARİYLE BEN BANKAMA ÖDEME YAPMAK ZORUNDAYIM. ( MALLARIM HALA YOLDA OLMASINA RAĞMEN. )
ÖZETLE ÖDEME, EVRAKLARIN BANKAYA GELİŞİNİ MÜTEAKİP 7 GÜN İÇERİSİNDE ( TABİİ BU SÜRE BANKANIZIN SİZE TANIDIĞI SÜREYE GÖRE DEĞİŞİR ) YAPILMAK DURUMUNDADIR.
Best Regards,Ms. Nevsen GulerImport Assistant
binde 5 fonu serbest bölgeye türkiye dışından getirilen mallardan alınan bir fon. türkiyeden giriş yapıldığı zaman alınmıyor ancak diğer serbest bölgelerden ve yurt dışından mal alımı yapılırsa bu fona CIF tutarının %0,5 i kadar peşinen yatırılıyor. serbest bölge işlem formuna dekontu ekleniyor.
Firmalar bu harcı ödememek için ne yapabilir?Yurtdışında bir firma kursa ve malların ithalini direkt Türkiye'ye yapsa...(serbest bölge değil) Evrak kısmı nasıl halledilebilir?
arkadaşlar bir sorum var...diyelim ki ithalat bedeli 50.000 Doların altında...ihracatta olduğu gibi banka bunu kendi kapatıyor mu? geçenlerde bir bankanın seminerin katılan bir arkadaşım verdi bu bilgiyi...benim bildiğim bu rakamın altında bile olsa ithalatın 180 gün içerisinde kapatılması..
teşekkürler
ürün serbest bölgeye gelmezse mesbaş için elbette harç ödemezsiniz.


Merhabalar,
Mal Mukabili olarak yapılan bir ithalatta Kambiyo Takibi sözkonusu değildir.Dolayısıyla bir taahhüt kapama zorunluluğu da yoktur.Yani sizin 50.000 USD’nin üzttünde Mal Mukabili bir ithalat yaptığınızı ve parasını ödemediğinizi varsayalım, Kambiyo Müdürlüğü bu işlem için siz taahhütünüzü kapatmamışsınız gibi bir yaklaşımda bulunamamaktadır.
Fakat diğer ödeme şekillerinde ( Ves. Muk. Peşin ,vs..) 50.000 USD’nin üzerindeki transferlerde taahhüt kapama zorunluluğu vardır.Taahhüt transferin gerçekleştirildiği an açılır ve ithalatın bitirilmesiyle kapanır.İlgili G.Beyannamesi ‘de gerekli şerhin düşülmesi için Bankaya gönderilir.
Saygılar A.Kadir
Değerli Grup Üyeleri,

Türk Eximbank Özellikli Krediler "Kısa Vadeli İhracat Alacakları İskonto Programı" hakkında tecrübesi olan arkadaşlardan, uygulamadan memnunlar mı değiller mi bilgi almak isterim....
Anladığım kadarıyla İthalatçı ödemeyi vadeli yapıyor 90gün 120 gün 180 gün , İhracatçı alacağını sevkiyat öncesi ve sonrası uygulanacak programa göre eximbank tarafından peşin alıyor.
Eximbank'ta bu işten %3 yada %4 gibi bir komisyon alıyor.
Bu uygulamanın avantajları ve dezavantajları nelerdir.
Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ederim.Sevket Demir
merhabalar,Hüseyin bey ve Niyazi bey'in söyledikleri doğru. sight L/C'de akreditif şartlarına uygun belgelerin ibraz edilmesi üzerine ödeme yapılır. akreditif bir banka taahhüdüdür ve bankalar mal ile ilgilenmezler. akreditif şartlarına uygun belgelerin ibraz edilmesi üzerine makul bir sürede banka ödeme yapmak zorundadır. Ödeme için makul süre; eğer akreditifte belirlenen bir süre yoksa 3 iş gününü aşmayan bir süre olarak kabul edilir. Bu konuda tereddüt edilen bir husus olursa arayabilirsiniz. 05322073330saygılarımla, abdurrahman özalp
Merhaba Volkan bey, Sabah yazinizi okudugumda hemen cevap verip çikmiştim. Ama konu kafama takildi.Uzun suredir çalişmadigim için birden hatirlayamadim.Onun için akşam gelip baktim ve yanliş yazdigimi anladim ve diger yazim ekinde TCMB nin uygulama talimatlarindan gerekli olanlari
gruba yazdim. Lutfen orada yazilan şekilde hareket ediniz.
Aşağıdaki özelliklere sahip uzman bir muhasebe görevlisi aranmaktadır. Bu konuda tavsiye edeceği aday olanalar veya kendleri başvurma isteyenler bana e-mail gönderebilirler.
NGuler hanim in dedigi dogru ancak bir konuyu atlamayin ltf.
NGuler hanimin bahsettigi 7 gun Vesaikin kabulunu yapacak bankanin vesaiki inceleme suresidir.
Bu sure beklenecek diye bir kaide yok.
Ayrica akreditifin TEYITLI yada TEYITSIZ olmasi da pratikte cok onem tasir odeme süresi açisindan.
Siz bankanin müşterisi olabilirsiniz ancak muhabir banka ile de bankanizin iş ilişkisi var.
Kontrolu basit bir işlemde saticiyi 7 gun bekletmezler genelde.
Odeme surenizi ,TEYITLI akreditiflerde yuklemeden sonra ihracatçi firmanin evraklari hazirlayip bankasina teslim edecegi sureyi tahmin edip uzerine 3-5 gun koyarak tahmin edebilirsiniz.
Saticinin bankasi vesaiki 1-2 gunde inceler ve Rambursami talep eder. Bankaniz
rambursman(odeme) maddesinde 2-3 gun sure istediginden 5(iş) gunu bulabilir.Teyitsizler de ise biraz daha zaman kazanabilirsiniz.satici evraklari verdikten sonra Lehdar banka incelemeden
ve vakit kaybetmeden amir bankaya(sizin bankaniza) gonderir,DHL veya muadili ile 2-3 gun içinde gelir ve incelenir.
Bundan sonra da parayi sizden isteyip saticinin bankasina gonderirler.
Unutmayalim ki bankalar mal ile degil vesaik ile iş yaparlar ve mallarin gumruklere gelip gelmemesi
ne bankalari nede alici ile saticilari baglamaz. Avrupadan yapilan ithalatlarda ,sevkiyat Kamyon ile yapildiginda mal gumruklere gelir ama vesaik daha bankaya ibraz edilmediginden odeme yapilmaz degil mi?(ama bir cok ithalatci malini bir an evvel cekebilmek ve iç piyasaya sunmak için ve/veya gumruklere ardiye odememek için bir takim vesaiki bankaya ibraz edilmeden kendilerine gonderilmesini isterler ki bir an evvel odemeyi yapip mallarini ithel edebilsinler. ama uzak ulkelerden ve gemi ile gelen mallarda da tersi durum soz konusu olur. Eger uzakdogudan gemi ile geliyorsa mallariniz,saticidan 1 ay vade isteyin(2 engeç 3 işlemden sonra bazen ilk işlemde dahi) vereceklerdir malum onlarda da rekabet var,degilmi? Kolay gelsin
Niyazi

0 Comments:

Post a Comment

<< Home