ihracatklubusorulari

Friday, September 22, 2006

9

EDA HN. MERHABA,


YARDIMCI OLABİLDİYSEM NE MUTLU BANA. BAHSETMİŞ OLDUĞUNUZ USD 4000 ÖDEMEYİ DÜŞÜNMÜYOR SUNUZ İNŞALLAH? SİZ CIF TRABZON ALDINIZ MALI. NAKLİYECİ YANLIŞ BİLGİLENDİRİLDİYSE O SİZİN SUÇUNUZ DEĞİL. EĞER ÖDEMEK ZORUNDA KALDIYSANIZ, BUNU SATICIYA CLAIM EDELİRSİNİZ, SATIŞ ANLAŞMANIZDA NASIL GEİYOR? KOTROL LTF. YARDIMA İHTİYACINIZ OLURSA, HER ZAMAN HAZIRIM, SELAMLAR,
SG
METİN BEY MERHABA,
L/C LEHDARIN YANİ SİZİN TALİMATINIZLA AMİR ( İTHALATÇI ) TARAFINDAN AÇILAN BİR ÖDEME ŞEKLİDİR. NASIL BİR L/C İSTEDİĞİNİZİ AMİRE BİLDİRİN Kİ AMİR ONA GÖRE AÇSIN. YÜKLEMEYİ L/C METNİNE GÖRE YAPIN , SAKIN EKSİKLİK OLMASIN, BÖYLE DURUMLARI BAZEN AMİRLER PAZARLIK DURUMU OLARAK DEĞERLENDİRİLER.
ÇOK DİKKATLİ OLMANIZI TAVSİYE EDERİM.
SELAMLAR,
SELAMİ GÖK
RE: [ihracatklubu] Trabzon Limanina Arjantin'den Gelen Mal Hakkinda Bilgi
Selami Bey teşekkürler,
Hayır o miktarı ödemedik, sadece ikinci konşimentoda yazılı idi. Bize banka aracılığıyla ulaşan konşimento ile sonradan ulaştığımız konşimento arasında alıcı, boşaltma yeri ve miktar farklılık gösteriyor. Bunu kim ödedi peki? Veya ödendi mi? Saygılar
Eda Ozer
RE: [ihracatklubu] Trabzon Limanina Arjantin'den Gelen Mal Hakkinda Bilgi
EDA HN. MERHABA,
BİR MALA BİR B/L OLUR BAŞKA B/L OLMAZ SİZ DE BANKADAN ALDIĞINIZ B/L İLE GİDER ORDİNONUZU ALIR GÜMÜRÇE ONAYLANMIŞ BİR İŞLEME BAŞLARSINIZ. AMA BAZEN ALICI VE SATIIC FARKLI OLDUĞUNDAN MANİFESTO TECİLİNİN YAPILABİLMESİ İÇİN BOŞALTMA LİMANINDA İŞLERİN DAHA HIZLI VE CİRO GEREKTİRMEDEN GEMİNİN KİRACISININ ONAYI İLE KAPTAN KOŞİMENTOSU YAPILIR. SİZİNKİ DE ONDAN. ACENTA NE KOPARABİLİRİZ DEDİ. YAZILANLARA PEK ALDANMAYIN. DENİZDE HERŞEY PARA. ÖDEMEMEKLE İYİ YAPMIŞSINIZ.
SELAMLAR,
SG

SEVGİLİ ARKADAŞLAR,

İHRAÇ KAYITLI MAL VEDİĞİMİZDE FATURA NASIL TANZİM EDİLMELİ ? TL VEYA USD ? FATURA ÜZERİNDE NE GİBİ İBARELER OLMALI ? YARDIMLARINIZI BEKLİYORUM.
SELAMLAR,
SELAMİ GÖK
Merhaba,
Oncelikle siz imalatcisiniz degil mi? Tl olacak,normal maliye tasdikli faturanizdan duzenleyeceksiniz.
"xxx kanun geregi ihrac hayitli olup KDV den muaftir " gibi bir ifadesi var.Hem kanun no sunu hemde tam ifadeyi ya buradaki arkadaslar bildirir yada musaviriniz yada muhasebeciniz size soyler ama burada dikkat edeceginiz onemli husus "Fatura tarihinden itibaren 90 gun icinde ihracatin gerceklestirilip,GB nin firma nushasinin(yesil nusha) Noter tasdikli kopyasinin ihracatci tarafindan size ibraz edilmesi ve sizin de Maliyeye bildirmeniz.Bu konu ınemli yoksa Maliye KDV yi cezai faizi ile sizden tahsil eder (siz de bu parayi ihracatcidan alabilirseniz alirsiniz(icra yada mahkeme ile tabi) ama onemli olan bu duruma dusmemek.Onun için ihracatcidan emin olun yada saglam bir teminat alin derim.Saygilar
Niyazi SOYDAN
Dogru dusunuyorsunuz.Muhakkak fatura lazim eger imalatci degilseniz (imalatci olsanizda ara mamuller icin lazim). Balikcilarda fatura olmazsa mustahsil makbuzu vs de kesebiliyor olmalilar.Gruptaki arkadaşlardan tam cevap alabilirmisiniz bilemem ama Sanirim en dogru cevabi Mali mişaviriniz verecektir.SaygilarNiyazi SOYDAN
Re: [ihracatklubu] Zagreb'e parsiyel ve ful taşıma yapabilecek
MERHABA
ISTANBUL DA BİR ARKADAŞİNİZ VARSA ESENLER VEYA BEYAZİT CİVARİNDA BU ŞEHRE ÇALİŞAN OTOBUS ŞİRKETLERİ DERDINIZE EN IYI CARE OLUR. SIZIN TANIDIGINIZ SIRKET YOKSA DA ALICIYA SOYLEYIN ONLARIN CALISTIGI OTOBUS FIRMASININ TELEFON VE YETKILI ISMINI ALIP KARGO ILE ULASTIRIN ONLAR GONDERIRLER. GUMRUK VS ILE NE SIZ NEDE KARSI TARAF UGRASMAMIS OLUR.
SAYGILAR
NIYAZI SOYDAN
RE: [ihracatklubu] Trabzon Limanina Arjantin'den Gelen Mal Hakkinda Bilgi
Merhabalar,
Bir mala birden fazla b/l hazirlanabilir ve ikisinde teslim yerleri farkli olabilir.Yukleme bir forwarder ile gerceklestirilmis anladigim kadari ile ve s/line mali Istanbul'a kadar tasimakla yukumlu ise,dogal olarak mb/l'de teslim yeri olarak Istanbul yazmasi normal.Istanbul'dan Trabzon'a kadar olan kisimdan forwarder sorumlu ve o da hb/l'ye 'place of delivery : Trabzon' yazmis ise problem yok.
Iyi Calismalar,
Ozgur
RE: [ihracatklubu] ]HRAG KAYITLI FATURA TANZ]M]
1 -Niyazi bey in dedigi gibi oncelikle imalatci olmaniz sart.2 - Faturanizi YTL kesip Kdv yi de her zamanki gibi belirtirsiniz ancak fatura üzerine "3065 nolu KDV kanunu'nun hükümlerine göre ihrac edilmek kaydiyla teslim edildiginden KDV tahsil edilmemistir " ibaresini yazmalisiniz. ( Fatura doviz olarak da ksilebilir, bir mahsuru yok ancak muhasebeestirme acisindan fatura uzerinde kur belirtmelisiniz ) 3 - Ihracat 90 gun icinde yapilip tarafiniza kapanmis GB gelince aldiginizKDV tutari kadar olan ceki ilgili firmaya geri verirseniz isi saglama almis olursunuz. Selamlar,Mustafa YILMAZ
SAYIN İHRACAT KULUBU UYELERI
ÇİN’DEN YAPACAĞIMIZ İTHALAT (MOTORSİKLET ) İÇİN (IRREVOCABLE SIGHT L/C) GERİ DÖNÜLMEZ PEŞİN AKREDİTİF AÇTIRMAK İSİTİYORUZ. BU AKREDTİFİN ŞARTLAR (CONDITIONS ) KISMINA AŞAĞIDA BELİRTİLEN ŞARTLARI KOYMAK İSTİYORUZ. BU ŞARTLARI AKREDİTİFE YAZIP YAZAMAYACAĞIMIZ HAKKINDA GEREKLİ BİLGİNİN VERİLMESİNİ RİCA EDİYORUM.
ŞARTLAR
1-KARŞI TARAF BİZE EEC SERTİFAKASI İBRAZ EDEMEZSE BU AKREDİTİF GEÇERSİZDİR.
2-EEC SERTİKASINI BİZE GÖNDERDİKTEN SONRA GEREKEN MERCİİLERE (TÜRK STANDARTLARI ENSTİTÜSÜ, SANAYİ E TİCARET BAKANLIĞI,TİCARET ODASI,DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI ,İLGİLİ GÜMRÜK MÜDÜRLÜKLERİ GİBİ ) UYGUN OLMADIĞI TAKDİRDE BU AKREDTİF YİNE GEÇERSİZDİR.İTHALATI YAPMAMAMA VE AKREDITIFI İPTAL HAKKINA SAHİPTİR. SAYGILAR GOKHAN
Niye bu şartı akreditife koyuyorsunuz ki?Niçin, önceden EEC belgeniz var mı diye sormuyorsunuz? EEC belgeleri varsa akreditifi açarsınız, şayet yoksa, kendinize EEC belgesi olan başka bir firma ararsınız.
Dolambaçlı bir yol seçmişsiniz gibi
selam arkadasla ben 7 ulkede 8 Branch Offices : KAZAKSTAN -Almaty & Astana; RUSSIA - Moscow; SAUDI ARABIA - Jeddah; CHINA - Ningbo; HUNGARY - Budapest; GERMANY - Frankfurt; UAE - Dubai... olan bir disticaret firmasinin cin ofisinden yaziyorum. Buradan bir cok ulkeye degisik sektorlerde urunler satiyoruz Basta elektrik ve aydinlatma malzemeleri. mobilya mobilya aksesuarlari.textil ve insaat malzemeleri olmak uzere bir cok farkli sektorlerde farkli urunlar satmaktayizburadan herhangi bir urun talebinde bulunan firmalar, veya hali hazirda buradan urun aliyor olabilirsiniz urunlerinizin uretim asamasinda kontrolu bittikten sonraki kontrollerinin yapilmasiistenen sekilde malin eksiksiz ve problemsiz yuklenmesi gibi konularda isbirligi yapabilirizisteyen arkadaslar altta belirttigim maillerden irtibata gecebilirler saygilarST FOREİGNTRADEMurat yesiltuna
Re: [ihracatklubu] Trabzon Limanina Arjantin'den Gelen Mal Hakkinda Bilgi
iyi günler ;
bu konuya yorum eklemek istiyorum.
1-Bir mala birden fazla konismento hazirlayabilirsiniz.Bu su sekilde gerceklesir,forwarder firma hat veya acenteyle arasindaki diyaloglardan dolayi kendi konismentosunu kullanma yetkisi ister.acente veya hat sahibi bu izni verdigi taktirde forwarder kendi konismentosunu duzenler.Bu arada hat ve acentede aynı mala gemi dokumantasyonları icin,cıkıs liman acentesi,varis liman acentesi icin ve gemi gumruk cikis islemleri icin bir konismento duzenler.Boylelikle bir malin 2 konismentosu olur.bunu asagida verdigim ornekle görebilirsiniz.

örnek;
Navesco co.ltd ile eda ozer arasinda mal satisinin tasinma isini UTL GLOBAL LINE forwarder olarak CARIB SHIPPING LINE kumpanyasını kullanarak yapsin.

gonderen : Navesco co. ltd.
alici : eda ozer
ihbar :ayni

UTL GLOBAL LINE forwarder konismentosu su sekildedir.

shipper : navesco co ltd. -buenos aires-argentina
consignee : eda ozer--ali sokak n0:23- Trabzon
notify party : same as consignee
vessel name :Carib trader 04/05
port of loading :buenos aires
port of discharge : kumport
freight :prepaid
b/l no :2005/TUR-IST/013


Buna karsilik olarak CARIB SHIPPING LINE kumpanyasının hat veya acente konismentosu asagidaki gibidir.

shipper : UTL GLOBAL LINE maritime services co.ltd. acibadem cad.bayir sokak no:23-b uskudar-istanbul ON BEHALF OF NAVESCO CO LTD.

consignee : TO THE ORDER OF DULY ENDORSED BL.NO:2005 /TUR-IST/013
notify party : EDA OZER -ali sokak no:23-Trabzon
vessel name : Carib Trader 04/05
port of loading :buenos aires
port of discharge : kumport
freight :prepaid
b/l no : SRITRIST 2031


SIMDI YUKARIDAKI ORNEKLERI IYI INCELERSENIZ ARADAKI FARKI GORECEKSINIZ.BU IKI KONISMENTODAN TUM ISLEMLER SADECE FORWARDER KONISMENTOSU UZERINDEN YAPILIR. BUNDAN SONRA MALIN SON VARIS YERI TRABZON OLDUGU ICIN;
B/L ILE ORDINO ALINIR,EGER VARSA MALIN GUMRUK VERGILERI ,AYRICA KDV SI LIMANDA GUMRUGE YATIRILIR.MAL BUNDAN SONRA TEMINATLI OLARAK TRABZON GUMRUGUNE GONDERILIR.TRABZON GUMRUGU MAL ULASTIGINDA GELIS NUHSASINI AMBARLI GIRIS GUMRUK MUDURLUGUNE MAL VARDIGI ICIN GONDERIR (EGER ON LINE SISTEM VARSA EKRANDA KAPATMA ONAYI VERIR )BUNDAN SONRADA TRABZON GUMRUGUNDE ISLEMINIZI YAPTIRIR MALI CEKERSINIZ.VEYAHUT GUMRUK IDARESINE DILEKCE VERIR HER NE KADAR SON NOKTA TRABZON OLSA BILE GUMRUK ISLEMLERINI VARIS GUMRUGUNDE YAPMAK ISTIYORUM DIYE ,TUM ISLEMLERI GIRIS GUMRUGUNDE YAPTIRIRSINIZ.MAL GUMRUK ISLEMLERI BITMIS MILLILESMIS SEKILDE TRABZONA GIDER.
SIZIN MALINIZDA CIF OLDUGU ICIN GUMRUK ISLEMLERI HARIC TUM NAKLIYE MASRAFLARI TASIYICI FORWARDER ' A AITTIR.GEMI ACENTESI EGER ADRES TESLIMI TASIMAYI KABUL ETTI ISE YINE GUMRUK HARIC TUM TASIMA (TEMINATLI ARA TASIMADA ) ONA AITTIR.
SAYGILARIMLA,
H. UZUN
UTL GLOBAL LINE DENIZCILIK SERVISLERI &GEMI ACENTESI
Merhaba Mehmet Bey,
Diger arkadasin dedigi gibi istediginiz sertifikayi size ibraz eden firma ile calisin diyecegim ama galiba
buldugunuz firma size "bu sertifikayi siparis verirseniz aliriz " dedi.Ya bu bedeli onceden sizden istediler yada akreditif acin ki ciddi oldugunuzu anlayalim,o zaman kendimiz parasini oder aliriz dediler.
simdi bu sekilde oldugunu dusunelim.
1-Bu belgenin ibrazini istersiniz ama ibraz edilmezse akreditif gecersizdir diye ifade konmaz cunki bu belge sart ise ve ibraz edilmezse zaten "rezerv" konusu olur ve siz rezervi kabul etmezsiniz ve satici parayi alamaz ve akreditif zaten iptal olur.
2-Iste bu madde hic olmaz.Yani siz satici olsaniz,mali gonderip vesaikleri aliciya teslim ettirseniz ama sonra alici kendi ulkesindeki cesitli mercilerin bu belgeye itibar etmemesinden dolayi mallarinizin o ulkede kalmasini veya tekrar Navlun odeyip geri getirmeyi ve buyuk ihtimalle malinizin elde kalmasini kabul edermisiniz? Bunun disinda bu maddeyi bankanin da,saticinin da kabul etmesi mumkun degil.
Neden?Bankalar icin mali evraklar temsil eder.Akreditif evraklarini siz uygun bulup kabul ettiginiz anda ODEME yapilir ve daha sonra cikacak herhangi bir problem (orn.uygun evsafta olmayan mal gibi) sadece alici ile satici arasinda halledilir,bankalar bundan sonra devre dişi kalirlar.
Daha evvelce Cin ile EEC belgesi gerektiren islemler yaptim.EEC belgesini Cin de akredite firmalardan almalarini saglayin.Bunlarin hangileri oldugunu TSE den ogrenin ve de TSE nin istedigi NORM lari tam olarak bildirin saticiya. Ondan sonra akreditifte xxxxxx firmasinca duzenlenmis ENxxxx normalarini ihtiva eden EEC belgesinin ibrazini sart kosabilirsiniz ancak. Bunun disinda akreditifi iptal etme hakkiniz zaten yoktur(irrevocable ise) akreditif suresi dolmadan ve boyle bir ifade de akreditifte yazilmaz.Hele ithalatin yapilip yapilmamasi hic yazilmaz akreditifte. Benin tavsiyem yukardaki gibi saglama almaniz kendinizi ve mumkun olan en az miktar ve tutarda gerceklestirmeniz
ilk ithalatinizi.Zaten bu akrediti acmadan ilgili bakanliktan gerekli izinleri de almaniz gerek.Yoksa mali getirir ,her turlu uygun belgeyi de tedarik etseniz dahi mallariniz gumrukte kalir odeyeceginiz ardiye vs gibi masraflar cok buyur.
Kolay gelsin
Niyazi SOYDAN
Re: [ihracatklubu] Trabzon Limanina Arjantin'den Gelen Mal Hakkinda Bilgi

Merhaba, Konuyu ben de biraz biliyorum. Firmamiz mali Trabzon da gumruklemek istedigi icin CIF.Trabzon istiyor.Istanbul da gumruklemek isteseydi CIF.Istanbul anlasirdi satici ile. Eger bu ithalati ben yapsaydim ve elimde de CIF Istanbul olan Combined B/L olsaydi ,nakliyeciye O MALI TRABZON gumrugune kadar getirtirdim. Bunun icinde geminin varis noktasi olan Istanbul gumruklerinde KDV odenir de sonra teminatli olarak tekrar Trabzon gumrugune nasil gider (asagida mavi ile isaretledigim ifadeniz) de orada ithali yapilir anlamadim ? Bende Antalya ya kamyon ile avrupadan mal getirdim defalarca.Mal nerede gumruklenirse orada KDV ve varsa diger vergileri odenir.Bunun disinda Nakliyeci(araci) olarak siz getirmis olsaydiniz bu mali ne yapacaktiniz ben maki Trabzon da teslim olarak anlaştiysam ve elimde CIF.Trabzon olan Combined B/L olsaydi? Istanbul gumrugunda malin gidecegi son gumrugu Trabzon gumrugu olarak deklare edecek,Aktarma beyannamesi ile Konteyneri bir TIRa yukleyip Trabzon Gumrugune gonderecktiniz ve Alici firma B/L i bankaya ciro ettirip sonra da kendi cirosu ile size ibraz edip Ordinosunu alacak ve Trabzon Limaninda gumrukleyecekti degil mi? Ista arkadasimizin yapmak istedigi de bu ama nasil olduysa acenta bir cok problem cikarmis.Yoksa alici firma mali ,cıf Trabzon istedigi halde sonradan vazgecip Istanbul da gumruklemek istemek gibi bir istegi yok.Bu konuyu acenta "mali gonderen saticiya" Turkiye kanunlarina gore ithal mallar giris gumruklerinde ithal edilmek durumundadir" gibi sacma ve de buyuk ihtimal artniyetli olarak beyan etmiz ve mali Istanbul da gumruklemek istemistir.Bunun nedeni de Konteyner ini bosaltmak ve bir an evvel geri gondermek veya doldurmak vede Konteynerin Trabzona gitmesi icin odenmesi gereken masraflari vermemek istemesindendir.Belki Istanbul-Trabzon Nakliyesini de Alici firmaya yuklemek de istemis olabilirler.
Saygilarimla
Niyazi SOYDAN
Sournuzla ilgili olarak;
1.talep akreditife eklenebilir.Ancak,bu belgenin ithalatçıya gönderilmemesi (akreditifte koşul olarak 46a ‘da belirtilmesine rağmen) rezerv konusudur.Bu durumda ithalatçı rezervli vesaiki kabul etmek zorunda değildir.Akreditifi açan bankaya rezervin kabul edilmediğini ve vesaikin (dolayısı ile yüklenen malların) reddinin bildirilmesini isterse,banka bu talebi yerine getirir ve bu durumda ithalatçının hiç ve akr.açan bankasının hiçbir koşulda ödeme zorunluluğu/taahhüdü kalmamıştır.Ancak bu durumda akredifin iptal edilmesi hususu akreditifin ruhuna aykırıdır ve düşünülmemelidir.
2-akreditifin, dış ticarette yeknesaklık sağlamak,uluslararası farlı temayül ve uygulamalarda uluslararası bir standart getirme özelliğini tahrif etmek uygun olmaz.Bu yüzden,ilkeli bankalar ‘şartlı akreditifi’ sıcak bakmazlar.İhracatçı,üzerine düşen tüm yükümlülüğü yerine getirmiş ve akreditifin koşullarına uygun vesaiki ibraz etmiş ise karşılığında ilgili bedelin ödenmesini beklemek elbette en doğal hakkıdır.Bu noktadan sonra .... makamı’nın onayının ardından ancak ödema yapılabilir gibi bir kondüsyon ileri sürmek akreditifin anlamı/amacı/ruhu ve işlerliğinin tamamen yokedilmesi anlamına gelir.Ben şahsen lehime böyle bir akreditif gelse asla kabul etmem,eğer bankadan bu işleme teyit vermesi istenmişse ,hiçbir aklıbaşında banka da bu işleme teyit vermez(çok çok büyük bir risk taşır) veya bu tür bir akreditifi teminat olarak kabul etmez...
Re: [ihracatklubu] AKREDİTİF TEKLİF MEKTUBU

Sayin Metin Bey,Burada imalatci oldugunu belirtmissiniz, beneficiary de araci ihracatci demissiniz. Simdi konuyu genelhatlari ile ele alirsak; 1) Akreditifi ithalatci acar.(burada ithalatci italyan firma ise, akreditifi onlar acacak) 2) Trasferable (devredilebilir) bir akreditif soz konusu. Soyle aciklayalim ;Amir (italyan firmasi), ilk lehdar (araci ihracatci) adina bir transferable akreditif acar. Ilk lehdarbankaya devir talimati verir. Banka akreditifi kismen veya tamamen (burada akreditifin ilk lehdarinintedarikci lehdarlarinin 1'den fazla olmasi ya da akreditif dahilinde gonderecegi malzemenin ne kadarlikbir kismini baska bir tedarikciden alacagina bagli) ikinci lehdar / lehdarlar'a ( sizin firmaya,ureticiolarak) devreder. Siz bu devredilen akreditifteki sartlari yerine getirip evraklarinizi bankaya teslimeder ve suresinde paranizi bankadan alirsiniz. Yani ozetlersek, aslinda uretici olarak sizin muhatabinizburada akreditifin ilk lehdari olan araci ihracatci ve burada bilgi almak istediginiz konularin direktmuhatabi kendisidir. Umarim faydali olmusumdur. (Eksik veya yanlis bir beyanatim varsa ozur diler, diger kulup uyesi arkadaslarin duzeltmesini rica ederim)Iyi Calismalar,Ozgur Murat TURKMENUrban Insaat A.S.
Sayin Caglar Kurtar,Oncelikle resmi (gumruklu) bir yolla boyle bir malzeme gonderme soz konusu degildir. Cunku size girisi olmayan bir mali, baskasina satmaniz mumkun degil. Eger ufak bir malzeme ise, bu malzemeyi ya yolcu beraberinde ya da tnt,dhl gibi kargo sirketleri vasitasi ile gonderme sansiniz var.Iyi Calismalar,Ozgur TURKMENUrban Insaat A.S.
Merhaba değerli arkadaşlar,
Bir konuda yardım ve görüşlerinize ihtiyacım olacak. İlginize şimdiden teşekkür ederim.
Firmamız Almanya'dan bir müşteri için kalıp üretecek ve bu kalıplarla parça imalatı yaparak ihracat gerçekleştirecek.Kalıplar üretilmiş, ihracatı gerçekleştirilmiş, tekrar bu kalıplar firmamıza gönderilmiş ve bu kalıplardan parça üreterek ihracat yapılacak gibi düşünürsek...
Kalıplar için bir KDV muafiyetinden nasıl faydalanabiliriz?
Yani kalıplar müşteri adına üretilecek, aynı müşteri için bu kalıplardan parça imalatı gerçekleştirilecek ve bu parçalar yine aynı müşteriye ihrac edilecek. Bu parçaların ihracat faturalarına KDV eklemiyoruz.
Ancak kalıplar müşterinin adına üretildiği halde, bu kalıplar ihrac edilmiyor. Firmamızda kaliyor ve bu kalıplardan imalatı yapılan parçalar ihrac ediliyor.Anlaşma devam ettiği sürece kalıplar firmamızda kalıyor...Ama müşteri anlaşmayıbitirme kararı aldığında kalıplar onun olduğu için kalıplarını da alabiliyor.Kalıp faturalarında KDV eklememek için bir uygulama var mıdır? Normalde kalıpların imalatı yapıldıktan ve ilk parçalar için onay alındıktan sonra kalıp faturasını KDV de ekleyerek kesiyoruz.
Kalıp müşteriye ait olduğu halde ve yurt dışı müşteri olduğu halde bu KDV eklemesi fiyatımızı ister istemez %18 artırıyor. Bu uygulama için bilgilerinizi rica eder iyi çalışmalar dilerim.
Alparslan SAGLAM Resp.İmports & ExportsBulut Kalip Birlik Sanayi Sitesi 2.Cadde No 116 / 118 Beylikduzu/ Istanbul / TurkeyTel: +90 212 875 12 70 Fax:+90 212 875 32 69 e:mail alparslan@...web: www.bulutkalip.com
Re: [ihracatklubu] Trabzon Limanina Arjantin'den Gelen Mal Hakkinda Bilgi
SN.Niyazi SOYDAN,
Haftanin son gunu olmasi nedeniyle ve disarida bulunmam sebebiyle yaziniza cevabim biraz geç oldu.sordugunuz soruların cevabi gumruk kanununda acikca belirtilmistir.Bu yapilan islemede gumruk kanunu dahilinde transit rejimi adi verilmistir.teminatlari vermis oldugumuz detaydaki gibi giris gumrugunde yatirabilirsiniz.ve transit aktarimini yaparsiniz. yazinizin sonunda belirtiginiz gibi hic bir acente konteynerin bir an evvel geri donmesini istemez,zaten ulkeye giren yabanci menseili konteynerlerin geri cikis sureleride kanunlarla belirtilmistir. aksine acente konteynerin geri donmemesini ister, cunku bilirki verilen free time suresinde gerekli islemleri bitiremediginiz zaman,konteyner demuraj kapsamina girecektir.Buda acentelerin ozelllikle istedigi bir konudur. lease ettikleri konteynere gunluk usd 2-5 veren gemi kumpanya bu konteynerden gunluk 15-30 usd demuraj parasi alarak para kazanmaktadir. ayrica gemi acentelerinin ve kumpanyalarinin hiçbiri eger teslim adresi Trabzon olan bir konteynerin nakliye bedelinden kacarak ,bedeli aliciya yuklemek istemez ve yapmazlarda(eger malin trabzona goturme isi acenteye ait ise)cunku zaten yukleyiciye verilen tekliflerde bu bedel Trabzon'a teslim olarak fiyatlandirilmistir.
Burada aslinda bosuna yorum yapiyoruz.konunun asil muhatabi olan acenteye sorun nedir bu talepleri neden yapiyorsunuz diye sorup cevap almak lazimdir.Burada eger arada bir forwarder var ise bu sorunun tamamen forwarder dan kaynaklandiğini zannediyorum.cunku acente navlun bedelini aldi ise,varis limani lokal masraflarinida almis ise geriye birtek konteynerin demuraji kalir ( eger demuraja girerse ) bu bedelde zaten konismentolarda belirtilmistir.kac gun gecikme varsa faturasini keser ve almis oldugu teminattan duser geriye kalan parayi iade eder.

konuyla ilgili detayli gorusmek isterseniz ,
ozel mailimiz ; info@... mail atabilirsiniz.
Ihracatta kdv uygulaması
Sn Alparslan bey eğer söz konusu malzmemeye KDV ödemek istemiyorsanız o malzemeyi Türkiyeye geçici ithal etmeniz gerekecektir. Geçici ithal haricinde bir yöntem yok en azından resmi olarak. Eğer geçici ithalat yapılacak ise yine KDV ödüyorsunuz yanlız teminat yatırmak kaydı ile. işlem g.k. 128 mad kapsamına gerçekleştirilecek olup 6 ay süre ile Türkiye de eşya kalabilir.(Süre uzatma Hakkı saklıdır)Üretim bitip malzeme geri gönderildiği taktirde yatırılan teminat mektubu geri alınır.
Bilgi edinilmesini rica ederim
Değerli grup üyeleri;
Çin'den çelik kapı ithal edeceğiz. Gümrük tarifesinden öğrendiğime göre vergiler haricinde özel şart olarak TSE'ye tabi olması var. Gelen üründen bir adet numune TSE'ye deneye gidiyor ve uygun olduğu takdirde aynı tip ürün 1 sene boyunca deneye gitmeden çekilebiliyor.
Benim sizlerden öğrenmek istediğim TSE'nin bu deney aşamasında çelik kapıda ne gibi özellikler aradığı. Malzeme cinsi, kalınlığı, görünümü vs. gibi şeyler mi? Bu konuda bilgi verebilirseniz sevinirim...
Selamlar...
Merhaba Arkadaşlar,
Çinden yan textil malzemesi ithal edeceğim .Karşı firmadan ne gibi belgeler istemem gerekiyor.Türkiyedeki kurumlar bu ürünü ithal etmem için benden ne gibi evraklar isteyecekler.(kalite belgesi vs.)Zorunlu belgeler var mı? Konuyla ilgili bilgilerinizi rica ediyorum.
Teşekkürler
Değerli Grup ÜyeleriBiz Süt için kullanılan bir katkı maddesinin ithalini yapmayı düşünüyoruz.Ancak bu konuda bir tecrübemiz yok.Bize ne tavsiye edersiniz.Bu maddenin ithalinin tüm ülkelerden serbest olduğunu vevergisinin olmadığını biliyoruz.Ayrıca ihracatçı firmanın ürününün türk kodekslerine uygun olduğunu biliyoruz.
* İzinin en kısa sürede alınması için ne gibi bir yol tavsiye ediyorsunuz?* Bu konuda tecrübesi olan Gümrük komisyoncusu firmalar varsa kontak kurmak istiyoruz.*Ayrıca bize kesin ithalatı yapılacaktır garantisi verebilen firmalar varmı?(Zira eskiden bu tarz garantiler verebilen gümrük komisyoncuları duymuştum)Yardımlarınız için şimdiden teşekkürlerSerhat Kaya
akreditif'te şart koşma hakkında
Fiyatta anlastık "ciddi oldugumuzu ispat icin" akreditif acmamız gerekiyor
EEC belgesini bu ay icinde alacaklarını soyledıler.
Once TSE 'den sorup "hangi normlara uygun EEC belgesi istiyorlar ise o belgeyi akreditife yazmak en uygun "
Ayrıca Verdiginiz cevaplar icin herkese tesekkur ederim.

RE: [ihracatklubu] ginden ithalat
Cin’den ithalat icin normal yukleme vesaiki isteyeceksiniz. Commercial Invoice Packing List
Weight List, Konsimento ( Bill of Lading) CIF ise sigorta policesi (Marine Insurance policy)
Mensei Sehadetnamesi (Certificate of Origin) * Zorunludur (mavi renkli)
Ayrica, Zorunlu olmayan ama faydali dokumanlar Satis Sozlesmesi
Cin Gumrugu Cikis Beyannamesi
Mal kotaya tabii ise, ITKIB’den ithal lisansi alacaksiniz. *** Zorunludur
Mal TSE’ye tabii ise Gumrukcunuz bir parka numuneyi TSE’ye takdim edecek ve onlardan belge alacak
Bunun disinda bir belge’ye ihtiyac yok. (Ne kaldi ki????? )
Saygilar
Yusuf KOCAK
Merhaba,
Gk 128 ithalat kapsaminda olan karton etiketlerim mevcut ve bunlarin suresi 1 yil..Sizin 6 ay yazmaniz uzerine tekrar kontrol ettim.Bir tanesinin suresi 6 aymis ve bu ayin 14 unde bitmis.Bu ay sonuna kadar cikis yapabilirmiyim.Bu konuda goruslerinizi bekliyorum..Bir goruse gore ay sonuna kadar dusum yapbilirim.Diger gorus ise dahilide isleme belgesi icin ay sonuna kadar sure oldugu benim durumumda bunun gecerli olmadigi uzerinedir.
Tskrler
Volkan
Sayın Yusuf Bey ,
Oncelikle vermis oldugunuz bilgiler icin tessekkur ederim.Ithal edecegımız urun kotaya tabidir.
ITKIB den ithal lisansı alabilmek icin neler gereklidir.?Konuyla ilgili bilgi verirseniz cok memnun olurum.
Tesekkürler,
Zeynep
Sayın Grup üyeleri,
Vagon ebatları ve hacimleri hakkında bilgiye ihtiyacım vardır.
Bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.
Malın öncelikle gönderileceği adres malı kabul edeckmi. Gittiği ülke malı kabul ederse buradan her şekilde mal gider, faturalı veya faturasız farketmez. Bizim gümrüklerde sorun olmaz. Gittiği ülkeye giremez.Eğerki yolcu beraberi yaparsanız,malın cinsine göre de değişir.
akemanci@...
Sayın Grup Üyeleri,
Almanyadan kuzenim elindeki 50 adet bilgisayarı (ekranları ile birlikte) internet cafe açmak üzere bana(Türkiyeye) göndermek istemekte. Kullanılmış elektronik eşya ithalatında problem olduğunu sanıyorum. Satış amaçlı olmadığını belirtmek isterim. Nasıl getirebileceğim konusunda bana yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Herkese iyi çalışmalar diliyorum...
Sayin Kulup Uyesi arkadaslar,2000 veya 2001 senesinde yurticindeki bir firmaya akreditif acmistik. Bununla ilgili de bir sikinti ilekarsilasmamistik. Ama gecenlerde yurticindeki bir firmadan akreditif dahilinde vadeli bir malzeme alimisoz konusu idi. Firma yetkilisi de " yurticine akreditif acilmasinin su anda mumkun olmadigini,bankalarin boyle bir islemi artik yapmadiklarini" soyledi. Kendi calistigim bankalardan birinesordugumda boyle bir kisitlama olmadigini soylediler. Konu ile ilgili bilgisi olan arkadaslarin yorumlarinibekliyorum. Iyi Calismalar, Ozgur TURKMEN Urban Insaat A.S.
Metin bey,
öncelikle akreditifi ithalatçı açtırması lazım. Siz ihracatçısınız. İthalatçı italyan firması akreditifi açtırsın ondan sonra kendi bankanızla istişare edin akreditifte sorun olmasın.
Saygılar. Adnan Kemancı
2005/9 SAYILI TEBLİĞ KAPSAMINDA İTHALİ YASAK, YANLIZ VE YANLIZ GÜMRÜKLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN İZNİ İLE İTHALİ GERÇEKLEŞTİRİLEBİLİR. AMA İNTERNET CAFE İÇİN O İZNİN VERİLECEĞİNİ ZANNETMİYORUM.
Merhaba, yurt dışına mal gönderirken ihraç kayıtlı yani resmi yollardan göndermeyecekseniz bizim gümrüklerde kaynağını sormazlar. Mal direkt olarak dışarı çıkar. Giderkende kimse bu mal kimin nereye gidiyor diye sormaz. Ama gittiği ülkede sorarlar. Bu malın kaynağı ne, sağlıklı mı, sahibi kim, bedeli ne, Ülkeye girişinde sakınca lımı. Adnan Kemanci . akemanci@...
Ne tip vagon istiyorsunuz. Bir çok vagon var. Hepsinimi istersiniz.
Ne tip vagon olculerine ihtiyacınız var , TCDD mi , avrupa mi yoksa Rus vagonumu.?
ABD, konteyner başına 500 $ zam yapınca, ihracatçılar alternatif aramaya başladı... NESRİN ŞİRVAN İhracat sektörü, düşük kurlar nedeniyle zor günler yaşarken, bir darbe de artan petrol fiyatlarını bahane göstererek navlun fiyatlarını arttıran ABD' li gemi firmalarından geldi. Yapılan 500 $'lık zamla birlikte, 1600 $ olan konteyner başına ücret 2100 $'a yükseldi. Petrol fiyatlarının ve Çin'in gemi talebinin anormal artmasını neden gösteren ABD'li firmaların geri adım atıp atmayacağı bilinmiyor. Öte yandan ihracatçıları asıl endişelendiren ise AB firmalarının da konteyner fiyatlarına zam yapabileceği endişesi. Öte yandan başta Ege ihracatçı Birlikleri olmak üzere, birlik temsilcileri gemi satın almayı hatta liman kurmayı planlıyor. DOLOGH: ABD'YE İHARACAT YAPANLAR ÖFKELİ İzmir Deniz Ticaret Odası Başkanı Geza Dologh, Çin'in uluslararası ticarette etkin olmaya çalışması nedeniyle kiralık gemi talebini son 5 yılda 5 kat arttırdığını belirterek, "Akdeniz limanlarıyla ABD limanları arasında çalışan gemi sayısında azalma var. Çin'in gemi talebi ve akaryakıt fiyatlarındaki artış ABD'li armatörlerin navlun fiyatlarını arttırmasına neden oldu. Bu sadece Türkiye'de değil, dünya genelinde yaşanıyor. ABD'ye mal ihraç edenler, bu konuda tepkili. Ancak yapacak bir şey yok." MISIRLI: ÇİN BİZDEN AVANTAJLI Öte yandan Ege Tekstil İhracatçıları Birlikleri Başkanı Fikret Mısırlı, akaryakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle tüm dünyada taşıma fiyatlarının arttığını belirterek, zam, iş yoğunluğunun artmasından kaynaklanan fırsatçılık zammıdır. ABD'ye yapılan ihracatta artış yaşanması nedeniyle acentalar, ihracatın az olduğu dönemde yaptıkları indirimi dengelemek için şimdi zam yapma kararı aldı. Bu zam sadece Amerika değil, Avrupa için de uygulanıyor. Çin limanlarından Avrupa ve ABD'ye yapılan taşımacılıkta çok daha düşük oranlarda zam yapıldığını savunan Mısırlı, Türkiye'nin Çin'e karşı coğrafi yakınlık avantajını da kaybettiğini ileri sürüyor. Bu gibi zam kararlarında ihracatçıların etkili olamadığını ifade eden Mısırlı, "EİB'ye bağlı 12 birlik ve Denizli Tekstil-Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin ortaklığıyla Ege İhracatçı Birlikleri Liman Hizmetleri A.Ş'yi oluşturduk. Şirketin faaliyete geçmesiyle bu gibi zam kararlarında diğer gemi acentalarıyla anlaşarak kendimizi koruma altına alacağız" diyor. KAHYAOĞLU: GEMİ ALMAYI PLANLIYORUZ İstanbul Mermer İhracatçı Birlikleri Başkanı Ali Kahyaoğlu da son zamların özellikle mermer gibi ağır hacimli malların ihracatı için büyük risk taşıdığını belirterek, "Biz birlik olarak birkaç gemi almayı bile düşünüyoruz. Çünkü rekabet koşulları giderek ağırlaşıyor. Mermer ihracatının 5 yıl içinde 8 milyar $'a ulaşması bekleniyor. Bu fiyatlarla mallarımızı taşıyamayız" diyor. ALİMOĞLU: EN ÇOK MERMER ETKİLENİR Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Alimoğlu, gelen zammın hacim ve ağırlık nedeniyle en çok ABD'ye ihracat yapan mermer ve doğaltaş sektörünü etkileyeceğini söylüyor. İzmir Limanı'ndan ihracat yapanların, konteyner başına 25 dolar 'sıkışıklık primi' ödendiğini belirten Alimoğlu, "Yeni zamlara akaryakıt fiyatlarındaki artış neden gösteriliyor. 400 dolarlık artışın diğer Akdeniz limanlarında da uygulanıp uygulanmadığını araştırıyoruz. Şu anda zamlar nedeniyle ABD deki alıcı firmalar alımlarını geciktirmeye başladı. Mallarımız 15 gündür ABD'ye giremedi. Bu bir süre sonra sıkıntıya neden olacak" şeklinde konuşuyor. GÜNTAŞ: İHRACATA YENİ DARBE Denizli Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri Başkanı Raşit Güntaş, söz konusu maliyetin ihracatçı firmaların maliyetini arttıracağını belirterek, "Zaten Çin gibi ülkelerle fiyat rekabetimiz varken, bir de navlun fiyatlarının yükselmesi ile fiyatlara 2-5 cent arasında zam yapmak zorunda kalacağız. İhracat zaten zor dönemeçte. Bu zamlar bizi endişelendiriyor" diye konuştu.
MerjabaBende yurt içinde akreditif açilmasinin bizim hukuk ve kanunlarimiza uymadigindan açilmadigini biliyorum ama madem bankaciniz açilir diyor ve de siz daha oncede yaptik diyorsunuz vede akreditif açabileceksiniz,satici firmaya açin akreditifi ve sorun bitsin.Ama ben hala Akreditif açilmayacagini biliyorum ve tabi gerçekten açilabiliyorsa ögrenmek isterim.SaugilarimlaNiyazi SOYDAN
RE: [ihracatklubu] RE:cinden ithalat & ithal lisans} nas}l al}n}r
Zeynep Hn., Proforma fatura ya da fatura ile beraber bir form dolduracaksiniz. Itkib kotalari kendi belirledigi bir katsayiyi baz alarak dagitiyor. Ilgili teblig ektedir. Lutfen dikkatle okuyup oradaki formu eksiksiz doldurunuz. Gumrukcunuzle isbirligi yapiniz ama yakin takibe aliniz cunku aksi halde islerinizde gecikme yasayabilirsiniz.
Saygilar
merhaba,
Çek Cumhuriyeti nde acentası olan Türk nakliye firmaları hakkında bilgiye ihtiyacım var. yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
RE: [ihracatklubu] çek cumhuriyeti ne ithalat

Zehra Hanım..Nakliye firmanızı seçerken çok dikkatli olun, baştan çok ilgilenip sonra sizi yarı yolda bırakan firmalar var.. İlgilienirseniz özelime yazın, bilgi vereyim:))) Saygılarımla,Fuat Küçükşahin


RE: [ihracatklubu] RE:cinden ithalat & ithal lisans} nas}l al}n}r

Yusuf Bey,
Vermis oldugunuz bilgiler icin cok tesekkur ederim.Ithal edecegimiz urune ait Yurt dısında yazısmıs oldugum firmalar farklı GTIP numaraları veriyorlar.Gumrukcum ise kotaya tabi diyor ama gorstugum bazı firmalarda gizli kota olabilir diyor.Bu durumda bende acıkcası arada kaldım.Vermis oldugum GTIP numaralarının hangi kategoride olduguna dair bilgi verirseniz cok memnun olurum.
56031180-56031290-56031390-56031490 diğer firmanin ki ise;5603929000
tesekkurler,
İyi calısmalar
zeynep
sayın zeynep hanım sanırım sizin işinize yarayacak bir web sitesi mevcut... www.gumrukmevzuat.com
bu siteye ücretsiz üye olup GTİP'sini bildiğiniz ürün hakkında bilgi alabilirsiniz.
LEVENT ŞENGENERAL MANAGERESIN FOREIGN TRADE CO.
RE: [ihracatklubu] RE:cinden ithalat & ithal lisans} nas}l al}n}r
Merhaba Zeynep H
2005 yılı tarife izahnamesinde 56031180 olarak yer alan bir GTİP yoktur.Sanırım bu da diğerleri gibi 80 yerine 90(diğerleri) açılımında olacaktır.Bu ve aşağıda yazdığınız diğer tarifelerin tamamaı kategori 96 kapsamına girmekte olup bu tarfelerle Çin’den yapacağınız ithalatlar için kota uygulanmaktadır.
Kolay gelsin
A.Kadir
RE: [ihracatklubu] RE:cinden ithalat & ithal lisans} nas}l al}n}r
Zeynep Hn.,
Urun hakkinda bilgi verebilmek icin urunu gormek ve incelemek gerekir. Aksi halde sizi yanlis yonlendirmekten korkarim. Bahsettiginiz GTIP’ler kategori 96’ya tekabul ediyor. Bu urune de kota var. Kotayi ITKIB’den alacaksiniz. Ayrica kota’nin gizlisi acigi olmaz. Kota vardir veya yoktur. Bunun disinda bir de gozetim vardir. O ise bask bir konu. Siz benim gumrukcum ZEKI Bey ile gorusun (Fetih Gumrukleme-0212 217 32 78) kendisi tekstil konusunda cok bilgilidir. Bence ona bir de numune verin size en dogrusunu soyler.
Re: [ihracatklubu] Re: İhracatta KDV Uygulaması
Değerli Arkadaşlarım ve Sayın Mahmut BAŞ, Merhabalar.
İlginize çok teşekkür ederim, Konuyu, İnanç Dış Ticaret tarafından verilen eğitim seminerlerinde, Eğitmen olan Sayın hocamız Ahmet CİHAN bey ile de görüştüm.Sonuç bizim için son derece memnuniyet verici oldu. Bu sonucu sizlerle de paylaşmak istedim.
Müşteri adına üretilen kalıp, zaten müşteri adına fatura ediliyor. Buradaki nuans farkı ve kafamızı karıştıran, kalıpların anlaşma devam ettiği sürece Türkiyede kalıması. Bu süre en az 5 yıldır.( Müşteri ile yapılan anlaşmaya bağlı olarak kısalabilir veya uzayabilir )

Müşteri adına üretilen bu kalıplar evet belki yurt dışı edilmiyor, ancak hizmetten yine yurt dışındaki aynı müşteri faydalanıyor ve kalıptan üretilen parçalar yine bu müşteriye ihrac ediliyor. Şimdi bu kalıplar müşteri adına üretildiğine ve ona fatura edildiğine göre, biz faturamızı hizmet faturası olarak keser ve bu faturanın bedelinin yurt dışından geldiğini, bankadan alacağımız DAB ile faturamıza eklersek, işin muhasebe ayağında KDV ile ilgili bir zorunluluk ortadak otomatik olarak kalkıyor. Müşteri yurt dışında ve bedeli de yurt dışından geliyor, kalıplardan üretilen parçalar yine aynı müşteriye ihrac ediliyor......Bütün olması gereken ayaklar tamamlanıyor.....Böylece KDV muhafiyeti doğuyor.. Konu, Ahmet CİHAN Beyden aldığımız bilgiler doğrultusunda etraflıca kendi muhasebecimiz tarafından da araştırılmış ve aynı kanaate varılmıştır.Yurt dışındaki müşteri adına üretilen kalıp faturalarına, KDV eklenmesine gerek kalmamıştır. İhracatımızın artmasına vesile olmasını temenni ediyorum..

Saygılarımla bilgi edinmenizi rica eder hayırlı günler dilerim.....

BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA NE GÜZEL OLUYOOOO!!!!!
Re: [ihracatklubu] yurtici akreditif islemleri
Selamlar,
Yurt içi akreditif açılabilir ancak aşağıda yer alan borçlar kanununun ilgili maddesine istinaden akreditif şartları arasına "Bedeli Türk parası olarak ödenecektir" şartının yazılması ve bedelinin lehtara Türk parası olarak ödenmesi gerekir. Bu konuyu mevzuat bölümümüz nezdinde araştırdık. yurt içi akreditif açılmasına engel bir durum olmadığı yönünde görüş aldık. Bilgilerinize, Saygılarımla, A.Özalp

Borçlar kanunu'nun ilgili maddesi;I - Memleket parasiyle Madde 83 - Mevzuu para olan borç memleket parasiyle ödenir. Akit tediye mahallinde kanuni rayici olmayan bir para üzerine varit olmuş ise akdin harfiyen icrası "aynen ödemek" kelimeleri veya buna muadil sair tabi- rat ile şart edilmiş olmadıkça borç vadenin hulülü günündeki rayici üzerinden memleket parasiyle ödenebilir. (Ek: 14/11/1990 - 3678/29 md.) Yabancı para borcunun vadesinde ödenmemesi halinde alacaklı, bu borcu vade veya fiili ödeme günündeki rayice göre Türk
parası ile ödenmesini isteyebilir.(1)
iyi günler dilerim
konyadaki ihracat yapan firmalar hakkında bilgi almak istiyordum nasıl veya nerden alabilirim bu konuda yardımlarınızı beklıyorum
Alpaslan Bey,
http://www.kto.org.tr/tr/genel/kto.asp Konya Ticaret Odasından yardım isteyebilirsiniz.
İyi çalışmalar, Nazım Ozan Çivi
RE: İngiltere parsiyel navlun Sayın ilgili arkadaşlar,İngiltere (büyük olasılıkla Londra) için 15 ton 90 m³ lük taşıma için fiyat verebilecek firmalar arıyoruz.Şimdiden teşekkürler..Fuat Küçükşahin
Firmanızın Kapısından İngiltere Londra Navlun Bedelimiz 2450.Paund Olarak Navlun Bildiriyorum
Irak Bagdata nakliye hizmeti veren firmalarla temasa gecmek istiyorum. Yakin zamanda 1 adet tam tir yukum cikacak. Ilgilenenler bana veya Koray Beye 216 4357033 nolu telefondan ulasabilir.
Selamlar, SERKAN KABAKCI Tanalize Kozmetik A.S.
Arkadaşlar,
Rusya'ya yapılacak ihracaatlarda kullanılan Gost sertifikası almak istiyoruz. Türkiye'den müracaat edebileceğimiz yerler var mı?
Bilgi verirseniz sevinirim,
Herkese kolay gelsin

Cemal Bey,
Aşağıdaki internet adreslerinden GOST-R sertifikası veren şirketlere ulaşabilirsiniz.
http://www.hsk.com.tr
http://www.sercons.com.tr
http://www.gost-r.com/
Arkadaşlar,

Sizlere bir konuda danışmak istiyorum. Amerika'ya bir ürün ihraç edicez. Firma ile ilkkez çalışacağız, aramızda bir sözleşme hazırlıyoruz, taraflar imzalayacak. Biz karşı tarafın imzalayacağı sözleşmeyi Türkiye konsolosluğunca da onaylı olmasını istedik. Bu bölgede tecrübesiziz, müşteriyi ve ülkeyi tanımıyoruz, açıkcası acele edip yanlış bir karar da vermek istemiyorum. bölgeye çalışan yada bilgisi olan arkadaşların yardımına ihtiyacım var. saygılar,
yasemin taş yüksel
RE: [ihracatklubu] yardım talebi
Yasemin hanım,
Açıkcası sözleşmenin cok fazla bır hukmu yok.Mahkemeye gıttıgınız zaman işe yarayabılır. Ama En garantili yontem konfirme donulemez akreditif actırmanız. Aynı zamanda bu sayede musterınızın kredıbılıtesini ogrenmis olursunuz. Saygılar,
Burak ANIL
Arkadaşlar;
Bir arkadaşım Amrikadan gelirken yanında 3 adet laptop bilgisayar getirmiş.Kontüroller sırasında 1 tanesine almasına izin vermişler.Diğer iki tanesini vermemişler.Eski bir gümrükçü olan bir arkadaşıma onları arkadaşım nasıl alabilir diye sordum, o da bana onları alabilmesi için normal ithalat mevzuatını uygulaması gerektiğini söyledi.Yani beyanname v.b. şeyleri hazırlanması gerektiğini söyledi.Acaba bu iki adet bilgisayarı bu yolla mı almak gerekir yoksa bunun başka bir yolu var mıdır? Yardımcı olursanız çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler.
Tayfun Gündoğdu
Sayın Tayfun bey

Bilgisayar ithalatı zor olan bir ithalat türüdür. Dolayısı ile o malzemenin oradan alınacağını zannetmiyorum ama yinede yardımıcı olmaya çalışayım. Öncelikle Arkadaşınız malzemeyi fatura eşliğindemi teslim etti veya kendi adınamı teslim etti kendi adına teslim etti ise mutlak surette bir şirket adına fatura getirmesi gerekecek ayrıca bu fatura söz konusu gümrükte deklere kağıdına işlenecektir. Daha sonra yapılması gerekenler,
1 Malzeme Garanti belgesi kapsamında olduğundan garanti belgesi gerekmektedir. Yanlızca Kendi şirketinde kullanıcağını ifade eder ise Bağlı bulunduğu Sanayi il müdürlüklerinden garanti muafiyet belgesi alabilir.
2 Malzeme rejim itibari ile CE 'ye tabi olduğu için malzeme ile birlikte decleration of conformity ve test raporları ile birlikte malzeme üzerinde "ce" işaretlemeside olacaktır.
3 Malzemenin İthalat işlemlerini Yolcu Salonu Gümrüğünden Sonlandıramıyacakları için Malzemenin yetkili bir gümrüğe. (En yakın Ahl gümrüğü, yolcu salonu gümrüğünde ithalat için kuyumculu eşyaları ve yocu beraberi diğer eşyalar yapılır)
4 Eşyanın Bilgisayar olması münasebeti ile malzeme kıymetinin %0,5 T.C. Ziraat Bankası Kültür bakanlığı hesabına yatırılır.
Söz konusu malzemenin Kati ithali için yukarıda saydıklarımın yerine getirilmesi gerekecektir.
Bunun haricinde arkadaşınız yurt dışına çıkarken bilgisayarı tekrardan yanına alıp tek tek yurt içine sokması gerekecektir. Onun haricinde bir yol bulunmamaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.

Saygılarımla,

MAHMUT BAŞ
İNANÇ ŞİRKETLER GRUBU
ÇINAR GÜM.MÜŞ.LTD.ŞTİ.
Merhaba Arkadaşlar,
Daha öncede gruba yönelttiğim Almanyadan bilgisayar getirme konusunda yeni bir sorum olacak. 50 adet bilgisayarı ticari kiralama yöntemi ile getirebilirmiyiz?
Simdiden tesekkurler...

almanyada mevcut bir şirketiniz varsa bu şekilde yurtdışındaki şirketinizden ticari kiralama yapabilirsiniz.
Tayfun Bey,
Arkadisiniz hayatinin hatasini yapmis.
Benzer bir durum bizim de basimiza geldi. FEDEX ile gecen agustos ayinda 1 adet Tablet PC geldi. Gumrukte el koydular. O zaman ogrendik ki, 1000 adet ile 1 adet bilgisayar ayni prosedure bagli. Markamiz Toshiba idi. Toshiba’dan malin CE belgeli olduguna dair sertifika istediler. Uzerinde yazili olan CE yazisina itibar etmediler. Buradaki Toshiba bunu vermedi. Sorun zaten CE’den cikiyor. Urun 2 aydan fazla gumrukte kaldi. Urun icin urun bedeli kadar masraf yaptik ve bir sekilde cektik ve bir daha boyle bir hataya dusmeyecegimize dair yemin ettik. Cunku gumruk memurlari kanunu cok kati uyguluyorlar. Daha detayli bilgiyi bizim gumrukcumuzden alabilirsiniz. O da bu konuda iyi tecrube kazandi. Mevzuati ve nasil cekilecegini iyi biliyor. (Fetih Gumrukleme – Zeki Bey, adimi da verebilirsiniz, 0212-217 32 78) Sizin icin en kolayi hic vakit kaybetmeden, hemen avrupa’da bir yakininiz varsa urunu ona gondermek ve oradan bir sekilde yavas yavas getirmek. Aksi halde maliyet biraz pahali oluyor. Saygilar
Konya yada Istanbuldan yukleyecegim malın Rusya Moskova da gumrugunu yapıp müşterimize teslim edecek nakliyeci(gumrukcu) firma arıyorum. Malın cinsi: ambalaj malzemesi. (fleksibl ambalaj filmi)
Bu şekilde çalışan nakliyeci (gumrukcu) bilgisi verirseniz memnun olurum

RE: [ihracatklubu] Vesaik mukabili ihracat icin DRAFT metni lazim?
Hasan bey teşekkürler, Ama bu akreditifli bir işlem değil. Sadece invoice, packing list, ve bill of lading’i toplayı müşterinin bankasına göndereceğim. Ve bununla birlikte bir draft lazım. Hepsi bu. Kabul kaydı, LC şartları falan olayı karıştırıyor. Daha basiti varsa elinizde, sanırım benim ihtiyacıma o daha iyi uyar.
Arkadaslar boyle durumlar cok fazla oluyor ama herkesin bu konuda yaptigi ucakta biri ile anlasip esyalari paylastirmak umarim baska arkadaslarada yararim olmustur ben ayni model aynı seri elektronik cihazdan 3 adet gecirmistim.. Bu arada en mantikli cozum herhangi bi ulkedeki bir tanidiginize gondermek en azindan burada gumrukte harcayacagin masraf ile 2 kere gider gelirsin...
Re: [ihracatklubu] Vesaik mukabili ihracat icin DRAFT metni lazim? MerhabaVesaik mukabili ihracatta neden policeye ihtiyac duyuluyor? Bankaniza evraklar "cash against documents" yani vesaik mukabili odeme şekline gore teslim edilmesi talimati ile verdiginizde bankaniz muhabir bankaya zaten bu şart ile vesaiklerin aliciya teslim edilmesi için talimat verecektir,tabikonşimentoyuda alicinin bankasi emrine duzenlemeniz işinizi daha da garanti altina alacaktirçAncak bu banka emrine yaptirmadan bankanizdan vesaiki gonderecekleri banka konusunda teyitleşip ondan sonra bu bankayi alicidan da teyit ettirip ona gore duzenletin lutfen. Cunki ABD bankalari eyalet bazinda faaliyet gosterir ve her banka da uluslararasi işlem yapmaz.Banka adinda Internatinol ifadesini aramaniz iyi olur eger New York dişindaki bankalardan biri ise. Kolay gelsin Niyazi SOYDAN
Merhaba Yasemin Hanim,
Sozleşme ile birlikte alici firmanin yetki belgesinin yani yetkililerinin kim oldugunu belirten birde belgeyi isteyin ki belgenin gecerliligi olsun.Yani konsolosluk sadece belgeyi tercume etmeyip o belgenin firma yetkililerince de imzaladigini yetit etsin.Sanirim bu konularda kullanilan ingilizce terimleri (eger bilmiyorsaniz) telefon yada e mail ile sorarak ogrenebilirsiniz sanirim. ABD firmalarinin gelekde acik hesap calistigini cok yillar oncesinden biliyorum ve sanirim haşa boyledir. Bunun için kendinizi garamti almanizin tek yolu Factoring yapmaniz.Mal gondermeden evvel Factoring firmalari ile gorusun bu onlari rahatsiz etmez merak etmeyin.Bu arada Factoring derken lokal faktoring şirketleri degil bankalarin fakroring firmalari ile irtibata gecin lutfen.Birde Exim Bank'in sigortalarini incelemenizi tavsiye edebilirim.
Saygilar
Niyazi SOYDAN
RE: [ihracatklubu] Vesaik mukabili ihracat icin DRAFT metni lazim? Selam Ben bu vesaiki karşı bankaya kendim göndereceğim. Benim bankam olaya karışmayacak. Böylece banka komisyon, dosya vs. masraflarını düşürmüş oluyorum. Ayrıca bu ABD bankası değil, bir Dubai'deki bir Iran bankası. Dediğim gibi elimde halihazırda kullandığım bir metin vardı ama gereksiz nezaket laf kalabalığı ile süslenmiş ve daha sade bir şey arıyorum.

Merhabalar
Cin'den yaptıgımız pesin ithalatın proformasın'da FOB Xingang -China olarak anlastık. Pesinatı yolladık.Simdi yukleyici firma bankamızın politikası olarak + kendi güvenlikleri ve riski azaltmak maksadıyla sigortayı kendileri yaptırmak istiyor.(ingilizcesi altta mevcut)boyle bir odeme sekli var mı ? hem FOB olacak hem de sigortayı karsı taraf yaptıracak. Sigortayı karsı tarafa yaptırırsak gumruk'te problemle karsılasırmıyız?
Bilgisi olanların bilgi vermesini rica eder , simdiden tesekkur ederim

Saygılar
Gokhan


, WE WOULD LIKE TO INFORM YOU THAT OUR BANK REQUESTED ON ALL OUR FOB ORDERS FOR CLIENTS IN EVERY COUNTRY BASED ON D/P OR T/T PAYMENT TERMS, WE HAVE TO BUY THE INSURANCE ON BEHALF OF OUR CLIENTS.
SINCE OUR BANK HAS TO CONSIDER THEIR INTEREST BASED ON OUR CREDIT, WE MUST PRESENT THE INSURANCE POLICY TO OUR BANK IN ORDER TO RELEASE THE B/L TO US. THANKS FOR UNDERSTANDING.
TO ASSURE THE SECURITY FOR OUR CLIENTS AND REDUCE THE RISK, WE WILL BUY YOU THE MARINE CARGO INSURANCE ON EVERY ORDER SHIPMENTS. SINCE WE HAVE NEGOTIATED WITH OUR INSURANCE COMPANY AND THEY CAN OFFER US THE SPECIAL RATE AT 0.2225 BASED ON 110% TOTAL INVOICE VALUE. HENCE, FOR YOUR ORDER AMOUNT USD26,580.00 AND IT WILL COST AROUND USD65.05
Re: [ihracatklubu] Vesaik mukabili ihracat icin DRAFT metni lazim? Nijerya'ya en uygun parsiyel deniz nakliyesi yapacak firma tavsiye edebilir misiniz?Teşekkürler,
Re: [ihracatklubu] boyle bir teslim sekli var mı ?
Merhaba
Oncelikle "mal bedeli ve sigortanin" odendigi teslim şekli var tabi.Eskiden CI diye geciyordu şimdi ise CIP=Cost andInsurance Paid to....".
Amaaa gelelim sizin saticinin(yada bankasinin) istedigine;Adamlar ya sizi zorlamaya calisiyorlar yada bankalari onlari ama boyle bir zorunluluk yok HELE ki peşin işlemlerde.Yazisinda D/P ve T/ demiş.Yani vadeli akreditif ve peşin işlemlerde.Ne alaka ise? eski bir bankaci olarak D/P de biraz anlarim ama Peşinde asla.Nes riski ne kredisi? sizin işlemde Kredi almalarini gerektiren ne var ki? gonderdiginiz parayi aliyorlar o kadar.Yok onlar faturanin kalan kismini kredi kullaniyorlar ise sizi
ilgilendiren bir şey yok degil mi? Kesinlikle kabul etmeyin ve "bizim kanunlarimiza gore de sigorta bizim ulkemizde yapilir" deyin. Ayrica onlarin dedikleri zorunlu sigorta ithalat akreditiflerinde olur ve akreditifi açtiran ithalatçıya,akreditifi açan amir banka zorunluluk koyabilir.Cunki size Gayrinakdi kredi açiyorlar ve gelecek mallarin ustunde hem B/L ile hemde sigorta poliçeci ile oncelik saglamak için bunu yapiyorlar.Ama siz akreditif açsaniz bile ihracatci sizi zorlayamaz.USD.65 dahi olsa niye
bu doviz ulkemizde kalmasin? boyle milyonlarca işlem oldugunu dununce rakkamlarin ne kadar buyudugu de aciktir degilmi? ayrica madem boyle peşin çalişiyrsunuz ,sigorta şirketleri ile konusup yillik ithalat bedeli kadar(takribi tabi) Abonman policesi yaptirinki gumruge orginal policenizi ibraz ettiginde yukleme tarihinden sonra bile olca orj.sig.policesinin tarihi size sorun olmaz ve gec sigortalama durumunda malda meydana gelecek hasarlarda kaybiniz olmaz.
Yukardaki gibi bizim kanunlara gore bizim ulkemizde yapilacak vede sizin bankanizi riske sokacak birsey yok biz size pesin oduyoruz ve bizim Abonman policemiz de var ayrica deyin.(ya biz mal satacagiz die mal mukabili gonderiyoruz aman ihracat yapalim diye adamlar neler yapiyorlar?).
Tabii onlarin ihracatinin FOB.Xingang_China oldugunu ve INCOTERMS geregi malin sevk vasitasinin uzerine yuklenmesinden itibaren sizin sorumlulugunuza gectigini ,bunu bankalarinin da gayet iyi bildiklerini soyleyin.Hatta birde sunu soyleyin bence; bankaniz size mallari yukleyene kadar sigorta yaptirin demişse bunun sizi ilgilendirmedigini ve FOB işlemlerde ise yuklemeden sonra sigorta mukellefinin alici oldugunu,ister peşin ister D/P veya sight L/C olsun sigortanin alici tarafindan yapilacagini, bundan sonra da bankalari israr ederse ya onlarin bankalarini degistirmesini yada sizin baska bir satici bulacaginizi yazin. Ama yine bir konuyu ilave etmek isterim.Isterseniz once bizdeki sigorta primlerini inceleyin,abonman policesinin dahi malin cinsine gor %05 ile &1 olacagini saniyorum.Saticinin verdigi oran ile cok farkediyorsa ve kabul etmek isterseniz de Proforma faturayi revize ettirip ,her seferinde de(her faturada da) FOB ve sig.tutarlarini ayri gosterip toplam CIP degerini de belirtmelerini isteyim.Epey karılık oldu ama :) Kolay gelsin hele CİN lilere anlatacaklar Allah Halil Ibrahim sabri versin:)
Niyazi SOYDAN
RE: [ihracatklubu] Vesaik mukabili ihracat icin DRAFT metni lazim?
Teşekkürler,
Walla bu işleri bir süredir böyle yapıyorum ve bir sıkıntıyla karşılaşmadım. Ama zaten kendi bankam bile, banka (kendileri) aracılığıyla göndermenin hiçbir artısı olmadığını söylediler bana. Nihayetinde onlar da evrakları toplayı karşı tarafa kurye ile gönderiyorlarmış. Ayrıca diğer bankalarda çalışan kambiyocu arkadaşlara da danıştım ve banka ile göndermenin hiçbir avantajı olmayacağını gereksiz yere banka komisyonu ödemememi söylediler. Şimdi evrakları hazırlayıp, DHL ile müşterimin bankasına gönderiyorum ve onlar da paramı gönderiyorlar.Zaten bankanın yaptığında bundan daha fazla bir şey değil mi?
Hüseyin
Bilgi Talebi

Aşağıdaki konularda yardımlarınızı bekliyorum.
1- Ahşap ambalaj malzemelerinin ithalat ve ihracatında getirilen ISPM 15 standardı uygulması 1.1.2006 dan itibaren başlayacak. Bununla ilgili bilgi ve giriş ve çıkış gümrüğünde veya ithalat esnasında istenebilecek belge konusunu,2- Hariçte İşleme Rejimini (Fason İşçilik Yaptırmayı Düşünüyoruz)3- D.İ.İ.Belgesi yeni uygulamalarını, Telafi Edici Vergi, Önceden İhracat konularını,4- Standart Uygulamalarını5- CE6- K K D FAyrıca tarifelere göre ithalatta aranan belgeleri gösteren bir online uygulaması veya kitap ismi bilgi olarak çok yararlı olacaktır.
Saygılar
İHRACATTA AHŞAP AMBALAJ MALZEMELERİ KULLANIMI HAKKINDA DUYURU (ISPM 15 Standardı)

Ülkemizin de üyesi bulunduğu IPPC (Uluslararası Bitki Koruma Konvansiyonu) Genel Kurulunun kabul ettiği, ahşap ambalaj malzemeleri kullanımını düzenleyen ISPM 15 adlı standardın baz alınmasıyla hazırlanan “Bitki Sağlığı Önlemlerine Yönelik Ambalaj Malzemelerinin İşaretlenmesi Hakkında Yönetmelik” 04 Mayıs 2004 tarih 25452 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanmıştır.
Yönetmeliğe göre, ihraç edilen ürün ne olursa olsun, her türlü ahşap ambalaj malzemesi (kalınlığı 6 mm.den az olanlar hariç, palet, sandık, kasa vb.) işlemden geçirilmiş (ısıl işlem veya metil bromür fümigasyonu) ve işaretlenmiş olmak zorundadır. Uygulama, yönetmeliğin yayınlandığı gün (4 mayıs 2004) resmen başlamış olsa da, söz konusu işlemleri ve işaretlemeyi yapmaya yetkili kılınmış, kendi kullanımı için veya piyasaya arz etmek için palet veya diğer ahşap ambalaj malzemelerini üreten sınırlı sayıda firma bulunmaktadır. Bununla birlikte, ihracatçıların ürünlerini sattıkları ülkelerde söz konusu uygulamanın ithalat işlemlerinde talep edilmesi halinde, ihracatçıların sorun yaşayacağı açıktır.
Bu sebeple, ahşap ambalaj malzemelerini kendileri üreten ihracatçıların yetkilendirme için Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü’ne başvurmaları; ahşap ambalaj malzemelerini piyasadan tedarik eden ihracatıçıların ise tedarikçilerinden başvuru yapmalarını istemeleri gerekmektedir.
İhracatçıların, mağdur olmamalarını teminen, ithalat yaptıkları ülkede ISPM 15 standardının talep edilip edilmediğini muhatapları aracılığıyla araştırmaları yararlı olacaktır.
Konuya ilişkin güncel duyuruları ve yetkilendirilmiş firmaların bilgilerini ise Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden takip edebilirsiniz
Degerli Grup üyeleri ,
Ev veya ofis icin kullanılan tekerlekli -stopperli - metal veya ahsap masaların gtip numarasını ögrenmek istiyorum İlginize simdiden tesekkur ederim
Almanya'ya yapacağımız ihracat için parsiyel ve ful gönderiler için uygun fiyat verebilecek firma bilgilerini verebilecek arkadaşların yardımları için şimdiden teşekkür ederim.
Herkese günaydın,
İhracatta fatura düzenlenmesi hakkında bir sorum var. Merkezi yurtdışında olan ve Türkiye'de de ofisi bulunan bir firmaya satış yaptık. Teslim yeri yurtdışı fakat faturanın yurtiçindeki firmaya kesilmesi gerekiyor. Bildiğim kadarı ile böyle kesilen faturalarda herhangi bir KDV ödemesi olmuyor. Fakat Türkiye'deki firma maliye bakanlığı onaylı faturanın ancak teslimatın yurtdışına yapılmasından sonra kesilmesini şart koşuyor. Bu durumda gümrükte nasıl bir fatura ile işlem yapılacak? Bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
Merhabalar,

Özbekistandan İplik ithalatı yapıyorum ama çok acil olarak nakliyecileye ihtiyacım var. Bu konuyla ilgili bilgisi olan varsa, yardımlarını beklerım....
Sayin Serpil Hanim,Merkezi yurtdisi olan ve yurticinde ofisi bulunan firmalarla ilgili ozel bir duzenleme var mi bilmiyorumama , bu islem sekil olarak transit isleme benziyor.Ornek vermek gerekirse; Satici olan "A", alici olan "B" ye faturayi kesiyor ama malin gidecegi adres "C" . Ama boyle bir islem yapilabilmesi icin "B" ve "C"'nin yurtdisinda yerlesik bir firma olmasi gerekli diye biliyorum. Yani yurticinde transit ticaret islemi yapilamaz. Ancak belki soyle bir durum olabilir; eger bahsettiginiz ofis, serbest bolgede yerlesik bir ofis ise; boyle bir islemin gerceklesme olasiligi olabilir.

Rejection maddesi
* Document's Required......- BENEFICIARY'S SIGNED CERTIFICATE STATING THAT BENEFICIARY WILL TAKE BACK THE WHOLE CARGOES IN CASE THE GOODS ARE REJECTED BY KOREAN GOVERNMENT'S HEALTH INSPECTION AUTHORITY AT DESTINATION PORT AND WILL BE RESPONSIBLE FOR ALL COSTS IN ORDER TO SHIP THE REJECTED CARGOES BACK AND ALSO REFUND TO APPLICANT THE WHOLE AMOUNT ALREADY PAID FOR THE CARGOES BY APPLICANTMalın Teslim şekli CFR, yani sigortayı onlar yapıyor. Ben burdaki sigorta şirketleriyle konuştum, böyle bir maddenin varlığında bizi koruyacak şekilde bir sigorta yapamayacaklarını söylediler. Ayrıcabanka da akreditifin içerisinde böyle bir madde geçtiği takdirde teyit veremeyeceğini söyledi. Sonunda Kore'dekileri zor da olsa bu maddeyi akreditiften çıkarmaya ikna ettim, ancak bu sefer de bunu ayrı bir kontratta yapmakta ısrar ediyorlar. Inspection şirketiyle çalışmayı da kabul etmiyorlar. Bu maddeyi nasıl yumuşatabilirim, ya da ne yapmam lazım.Önerilerinizi bekliyorum,Çağrı Kurbal
Irak'a yaptığımız beşeri ilaç ihracatında bir kalem ilacı iade almamız gerekiyor, karşı tarafın gümrüğündeki iade işlemleri bitirildi, bizdeki prosedürler ve sunulması gereken belgeler nelerdir?
Sayin Cagri Hanim,Sigorta sirketi ve bankanin yorumlari cok dogru.Soyleki, akreditif islemi evraklar uzerinde gerceklesen bir olaydir. Istenen sartlar ve bunlarin gerceklesmesi uzerine kurulu, sonucu "OLASILIGA"dayali olmayan bir islemdir. Burada Kore Saglik Bakanligi" izin vermezse malin mahrece iade islemlerive diger olasi masraflar size aittir gibi sacma bir sarti ne akreditif icinde, ne de ayri bir kontrattakabul etmemenizi oneririm. Aslinda cok basit bir islem soz konusu burada .. Sizin malinizin analiz sertifikasi, teknik spekleri vs .. bu tip datalariniz var. Kore firmasi da, bu datalara gore bu malzemeyi almayi kabul eder ya da etmez. ama bunun da en saglikli kontrolu malzeme yola cikmadan bir inspection sirketi tarafindan malzemenin sertifikalarinda ve verilen siparisteki ozelliklere sahip mi degil mi seklinde bir rapor vermesi. Uygunluk raporu verdikten sonra bundan sonraki problem alici veonlarin arasinda.. Bunun masrafini da ya siz ya da alici karsilar seklinde bir anlasma yapmaya zorlayin.Bu isin en mantikli cozumu bana gore boyle. Alici firmaya sunu onerin; onlarin ulkesendeki guvenilir birinspection sirketi kanali ile bu islem baslatilsin. Yani koredeki bir inspection sirketi bu islemi ustlensin, sanirim onlar acisindan daha guvenilir olur. Sizi optimum sekilde koruyacak baska bir yontem, yokgibi acikcasi.Iyi Calismalar,Ozgur TURKMENUrban Insaat A.S.
Re: [ihracatklubu] Rejection maddesi
Merhaba
Oncelikle bu maddenin Navlun bedelinin iadesini ongoren cumlesi ile baslamak istiyorum. Alici CFR teslim şekli ile bir akreditif açiyor.Siz mali yuklediniz ,evraklari bankaya verdiniz ve tutarı tahsil ettiniz varsayalim.Sonra mal Kore gumrugunde takilmiş olsun bu durumda alicii sadece navlun bedelini mi geri istiyor? Urun nedir bilmiyorum ama Gida ile ilgili gorunuyor.Dunyanin hiç bir yerinde "mal geldikten
sonra Alicini ulkesindeki Kamu kuruluşlarinin mali kabul etmemesi sebebiyle mallarin iade edilecegi şarti ile " o ulkeye mal gonderilmez.Alici gerekli serifikalari,analiz,vs onceden isteyip kontrol eder,eğer kendini korumak istiyorsa bir denetim firmasi ile anlaşir ve mali yuklemeden once kontrol edilmesini ve yuklenmesini saglar ve saticinin gorevi sona erer.CFR olmasi sizi, mallarin teslm yerine kadar olan navlun yukumlulugune sokar ama yolda meydana gelecek kaza,vs gibi mallara fiziksel olarak zarar verebilecek olaylardan dolayi riske etmez çünki sigortayi onlar yapacak.Eger onlarin sigorta sirketleri bu tur bir riski teminat altina alabiliyorsa zaten sorun olmaz onlara ama eminim onlarin sigorta şirketleri de boyle bir teminat vermez. Bence en iyisi denetim şirketinde israr ederek mallarin ulkemizden çikarken uygun oldugunun tevsiki ve ondan sonra meydana gelebileek istenmiyen olaylardan sorumlu olmamaniz.Bu şekilde ticaret yapmak isterlerse yaparlar yoksa olmaz bence. Mallarin kendi gumruklerinde kabul edilip edilmeyeceginden emin degilse Alici,bu işi yapmamasi lazim. Bizim ithalatçilarimizdan konuyu incelemeden ,gerekli belgeleri temin etmeden mallari gumruklere getiren ama eksikliklerden dolayi mallari gumrukten çekemeyip terketmek zorunda kalan nice ornek var ama hiçbiri boyle olacagini bilselerdi dahi boyle bir şart kabul ettirebilmeleri de mumkun degildi.Ihracat yapip mal satacagiz diye boyle bir şart ile (ister akreditifte,isterse ayri bir anlaşma) MAL satma riskine girmez,sizin de girmemeniz lazim bence. Bankanizin bu şartli bir akreditife Teyit vermemesi de dogal
Kolay gelsin
Niyazi SOYDAN
arkadaşlar merhaba dahilde işleme izin belgemizi kapatıyoruz ve belge bitiş tarihi 06.04.2005 sormak istediğim bu tarihten sonra ki alımları diib saydırabilirmiyiz. mesala ay sonuna kadar. bilgi verecek arkadaşlara teşekkürler..
MERHABALAR HALUK BEY,BELGENİZİN BİTİM TARİHİNDEN SONRA HAMMADDE ALMAMANIZI TAVSİYE EDERİM. BELGENİZİ RAHAT KAPATMAK VARKEN SIKINTIYA DÜŞMEZSİNİZ. OLA Kİ BİR SORUN OLUR İSE MEVCUT İHRACATLARINIZ ALIMLARINIZI DENGELER. EĞER HESAPLAMALARINIZDA YAPILAN İHRACATLAR (DİİB KAPSAMINDA) HAMMADDE ALIŞI SAĞLAYACAK NİTELİKTE İSE ALIN AMA DİKKATİLİ OLUN. SADECE YURT İÇİ ALIMI İÇİN....KESİNLİKLE VE KESİNLİKLE İTHALAT YAPMAYINIZ...İYİ ÇALIŞMALAR DİLERİM.ALİ GÜVENİN
Rejection maddesi
SABAH GÖNDERDİĞİM MESAJIN BAŞTARAFI ÇIKMAMIŞ, TEKRAR GÖNDERİYORUM,ŞU ANA KADAR DEĞERLİ YORUMLARINI EKLEYEN ARKADAŞLARA TEŞEKKÜRLER....
Subject: Rejection maddesiSevgili grup üyeleri,Güney Kore'ye dondurulmuş deniz ürünleriyle ilgili ihracatımız gerçekleşecek. Biz proformayı gönderdik, karşıdan da akreditif metninin bir draftı geldi. Ancak şöyle bir madde içeriyordu;* Document's Required..- BENEFICIARY'S SIGNED CERTIFICATE STATING THAT BENEFICIARY WILL TAKE BACK THE WHOLE CARGOES IN CASE THE GOODS ARE REJECTED BY KOREAN GOVERNMENT'S HEALTH INSPECTION AUTHORITY AT DESTINATION PORT AND WILL BE RESPONSIBLE FOR ALL COSTS IN ORDER TO SHIP THE REJECTED CARGOES BACK AND ALSO REFUND TO APPLICANT THE WHOLE AMOUNT ALREADY PAID FOR THE CARGOES BY APPLICANTMalın Teslim şekli CFR, yani sigortayı onlar yapıyor. Ben burdaki sigorta şirketleriyle konuştum, böyle bir maddenin varlığında bizi koruyacak şekilde bir sigorta yapamayacaklarını söylediler. Ayrıcabanka da akreditifin içerisinde böyle bir madde geçtiği takdirde teyit veremeyeceğini söyledi. Sonunda Kore'dekileri zor da olsa bu maddeyi akreditiften çıkarmaya ikna ettim, ancak bu sefer de bunu ayrı bir kontratta yapmakta ısrar ediyorlar. Inspection şirketiyle çalışmayı da kabul etmiyorlar. Bumaddeyi nasıl yumuşatabilirim, ya da ne yapmam lazım.Önerilerinizi bekliyorum,Çağrı Kurbal (BAY)



RE: [ihracatklubu] Rejection maddesi
Eğer böyle bir kotrol şart ise bunu mal henüz deponuzda iken veya numuneleri üzerinden yaptımanız mümkün olmuyor mu...Eger ille de malın kontrolu ithalatçı ülkenin gümrüklerinde olacaksa ben boylebir durumu Kabul etmezdim... Çünkü malın Kabul edilip edilmeme standartları bellı değil ve tamamen gözü kapalı bir gönderim olacak gibi..
Herkese Merhaba,
Elimde bilincsiz bir sekilde imzalanmıs bir hizmet sozlesmesi var. Biz bu sozlesmenin altına imza atıldıgını yurt dısındaki firmanın bize faturayı gondermesiyle ogrendik. Soz konusu hizmet internette 3 yıl sureyle firmanın reklamının yapılması/bir web sayfası altında. Firma Avusturya'da. 3 yıllık sozleşme bedeli 3000 euro. Sozleşmede siparişin 3 yıllık olmasının yanında irrevocable oluşu var.
Firmayla yaptıgımız gorusmeler sonucu siparisi iptal edemeyeceklerini bildirdiler bununla birlikte bi takım opsiyonlar sunmuslar ama acık soylemek gerekirse hicbir sekilde bu hizmetten yararlanmak - dolayısıyla da herhangi bir mebla odemek istemiyoruz.
İki sorum var .Yardımcı olabilecek bir oneriniz var mı? Parayı odemezsek ne olur?
Yardımlarınız icin simdiden tesekkurler
Merhabalar,
Oncelikle sozleşme kopyasini Avukatiniza gonderip fikr alin.Gondermeden de imzanin kime ait oldugunu ve yetkili olup olmadigini belirleyin.Eger firmayi temsile yetkili biri degilse işiniz kolaylaşacaktir sanirim.Birde eger odeme Kred Kartina baglanmişsa,kart sahibi bu firmadan gelebilecek odeme taleplerini kabul etmedigini Kredi Kartlari merkezine bildirp telefon ile
teyit alsin oncelikle.Sonrasini,yani avusturya firmasinin size dava açip açamiyacagini,vs avukatiniz ile
gorusursunuz.Kolay gelsin
Niyazi SOYDAN
Merhaba Betül Hanım,
Buna benzer bir olayı biz de yaşamıştık. Firma Avusturya'dandı. Biz o firmadan böyle bir hizmet(online firma tanıtım,link vs.) talebinde bulunmamıştık. Sözde bir sözleşmeden bahsediliyor.
Size bir fuar esnasında veya herhangi bir yetkiliye bazı formlar doldurtuluyor. Bir iki yıl sonra karşınıza çıkıyorlar vs bu tür talepleri oluyor. Firmamıza ait yetkili birinin imza-kaşe sözleşme altında olmadığı için böyle bir talebi ciddiye almadık. Sadece elemanlardan biri zamanında bir form doldurmuş o kadar. Birkaç temastan sonra irtibatı kestiler.
İyi çalışmalar
Şevket Demir
Re: [ihracatklubu] sozleşme
Niyazi bey merhaba,
Oncelikle dediginiz gibi avukatla gorusecegim. Bununla birlikte imza tamamen yetkili bir kişiye ait. Hatta bir sekilde sıyırabilir miyiz acaba diye sirkulerdeki imzaları kontrol ettim. Odemeyle ilgili hic bir girişim yok su an için. Zaten sozleşmede odemenin ne şekilde olacagı belirtilmemiş. Sadece faturada 30 days nett deyip geçmişler. Dedigim gibi fatura elimize gelene kadar herhangi bisey satın aldıgımızdan haberimiz yoktu.
Ugraşıyoruz bakalım.
Sagolun
Betul
MARSTEKS TEKSTIL AS
Re: [ihracatklubu] sozleşme
herkese iyi günler,
konuya tam vakıf değilim ama sanırım sanal alemdeki sanal veya gerçek soygunculardan birine denk gelmişsiniz..ingilterede bir söz vardır...eskimoya buzdolabı satan adama pazarlamacı derler...sizede faydalanmadığınız yada faydalanmak istemediğiniz bir hizmet satmışlar ve bunun için sizden bedel talep ediyorlar..şöyle bişey sorayım..siz yurtdışı bir firmaya mal mukabili(cash against goods) bir hizmet sunsanız, karşı taraf bu malı çekse ve paranızı ödemese ne yapabilirsiniz? kredi kartı yok, l/c yok!!! insanlara ve firmalara üzülüyorum, sizlere şeker uzatıp, hakim olmadığınız bir lisanda hazırlanmış belgelerin altına imza attırıp sonrada sizden yarı şantaj yarı tehdit kokan yöntemlerle para istiyorlar, bazıları ödüyor,bazıları bence yırtıp atıyor bu faturaları..ben ödemezdim...gelsin alsınlar nasıl alıyorlarsa.
herkese saygılar
yavuz
RE: [ihracatklubu] sozle~me

Merhaba,
Sizin karsilastiginiz problemle 2 sene once biz de karsilastik, sanirim ayni avusturya firmasindan bahsediyoruz, adi "fair guide" olsa gerek yanlis hatirlamiyorsam.
Bu tip firmalarin size imzalattiklari belgelerin icerisinde odeme maddeleri olmasi gerekenden cok daha kucuk yazildigi icin siz farkedemiyorsunuz. Ayrica bu tip kucuk yazilar kanunen onlari haksiz, sizi de hakli duruma dusuruyor. Yani size bu faturadan sonra odemediginiz takdirde 2-3 tane uyari mektubu yollayip odemeye zorlayacaklar ama sakin odemeyin, kanuni takibat yapamiyorlar.
Buradaki Avusturya ticari ateseligi ve Alman ticari ateseligi bu firmalardan cok muzdarip. Kesinlikle odeme yapmamanizi tavside edeceklerdir size.
Biz odeme yapmadik ve hicbir sikinti ile karsilasmadik.
Arkadaşlar,1-Açılacak bir geri dönülemez akreditifin maliyeti ne kadardır?(malın cnf değeri usd 16.000 olacak.)2-Akreditif açılacak ülkeye ve açtırılacak bankaya göre bu maliyet değişir mi?3-Aşağı yukarı kaç gün sürer?Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler,
RE: [ihracatklubu] sozlesme
Mrb.
Evet firma bu. Ticari Ateselik fikrini verdiginiz icin tesekkurler. Konuyla ilgili bir hayli rahatladik. Ufkumuzu genisleten tüm arkadaslara sonsuz tesekkurler,
Neler Ogrendik?
- Oku!
- imza atarken tekrar oku!
- Sorunla karsılastıgımızda paylasmak gerekir cunku dunya hep aynı carkın ustunde doner.
- kul sıkısmayınca hızır yetismezmis!
Bu arada Avusturya buyukelciligi bu tarz firmalar konusunda surekli uyarıda bulunduklarını ama genelde kimsenin dikkate almadıgını soyledi. Haklı. Daha dikkatli olmak gerekir.
elbette alabilirsin cevabı ancak;öncelikle aşağıdaki soruların cevaplanması gerekir;1) Açılacak akreditif teyitli mi teyitsiz mi bir akreditif mi?2) Akreditif peşin mi yoksa vadeli mi olacak?Saygılarımla,
1-Piyasada l/c maliyetleri 1,5%-2%/yıl civarında.Eğer Muhabir anlaşması olmadığı ülkeler (Polonya,Sırbistan...) sözkonusu ise Banka için işler biraz daha zorlaşıyor.Yurtdışı masrafları sizödüyorsanız,teyit,advising ve dhl masrafları akreditifin nihai masrafını bulmanız için gerekli olacak...2-Akreditif küşatı max.1 gün içinde yazılır.İthalatçı iseniz,ihracatçının küşat teyidi alındıktan sonra max.1 gün içinde l/c'niz açılır. 3-Bu soruda benden:İşlem teyitli/teyitsiz? Ve vadeli/at sight mı?Akreditiftürü de önemli.
Cevabınız için teşekkür ederim.Teyitli ile teyitsiz arasında ne kadar maliyet farkı olur?ve vadeli olursa aylık ne kadar vade farkı biner(ortalama)?
bankasina göre degisiyor bildigim kadariyla 30 - 40 $ civarinda fark ödemistim ben

Selamlar arkadaslar ...
Benim sormak istediğim , Mayıs sonu DUBAI yedek parca fuarı var.. Firmamız (otomotiv yedekparça) katılmak için sözlesme imzaladı .. Fakat geçerli bir nedenden dolayı firmamız fuara katılamayacaktır.. yaklasık fuar baslama tarihinden 50 gün öncesine kadar , fuar sirketine (ist'da) , katılamayacağımızın nedenini telefonla ve faxla bildirdik.. 2 adet sözlesme var ortada (Türkçe/Ingilizce).. Türkçe sözlesmede 30 gün öncesine kadar fuar masraflarının %50 sini ödemek kaydıyla tek tarflı vazgecebilir sirket deniliyor.. bu tamam ,sirketimiz bu bedeli ödemeyi kabul ediyor.. Fakat ist'daki fuar sirketi, bize Türkçe sözlesmenin geçerli olmadığını.. ve yurtdısındaki organizatör sirketin sözlesmesinin geçerli olduğunu ve bu sözlesmenin ingilizce metninde %100 ödenmesi gerektiğini yazıyor.. Bu durumda ne yapmamız gerekir ve hangi sözlesme geçerli oluyor Türkiye'de ? ªimdiden tesekkür ederim..
Saygılarımla...
Sayın; ÇAĞLAR,
Endişe etmeyin. Sözleşme Türkiye'de imzalanmış, Türkiye yasaları geçerlidir. Ayrıca Sözleşme farklı olamaz. Dolayısıyla, siz Türlçe sözleşme haklarınızla ret edebilirsiniz aşırı ödeme talebini..
Re: Rejection maddesi
Sayın Süleyman Taşçı, Niyazi Soydan ve Türkmen Özgür, Öncelike vakit ayırıp cevap yazdığınız için teşekkür ederim. Akreditifimiz, uzun pazarlıklar sonucu bahsi geçen (aşağıda) maddeçıkartılarak açıldı. Bu sefer de ayrıca bir döküman üzerinde bu maddeyi imzalamımızı istediler, yine biraz baskı koyarak onu da kabul etmeyeceğimizi kabul ettirdik. Şimdi, ürün kendi limanlarından geçerken arananacak standartları bana göndermişler. Ürün zaten gümrük tarımın kontrölünden geçecek ve bir "health certificate" ile gidecek, ancak gıda denetimi yapan ayrıca bir inspection şirketine ihtiyaç duyabilirim. Zira bu standartları karşılayan bir döküman gerekebilir, açıkçası gümrüktarım hangi standartlar doğrultusunda yapıyor bilemiyorum. Bu konuda gruptaki arkadaşların bana önerebilecekleri bir kurum var mıdır? Tüm arkadaşlara iyi hafta sonları dilerim....Çağrı Kurbal (Bay)
Idris beyArkadaşlarin bilgileri dogru ama bunlar size referans olacak cunki bankaniz kendi masraf listesini kullanacak ama cok da degismeyeegini umuyorum. burada gozden kacirmamaniz gereken nokta akreditifinizin tutar; bankalarin asgari kom sabit tutarlari vardir.ve buyuk ihtimal bu sabit komisyontutarlari usd.25-30 bin ve fazklasi işlemler için geçerlidir.Yani size bildirilen rakamlarin 2 kati bir masrafla karşilaşmaniz doğaldir. birde bankalar 3 er aylik dilimler uygular.Teminat mektubukullaniyorsaniz bilirsiniz 3 ayda bir kom alrlar isterse 3 ay +1 gun sonra getirseniz mektubu banka sizden 2 kere kom.alir. akreditifte de odeme vadesi ile akreditif açilma tarihi arasinda kaç 3 ay veartigi varsa o kadar komisyon alacaktir bankaniz ve hepsi asgariye uygulanan sabit tutardan olacaktir.Akreditifi açilmasi 1 gun surebilirde fazla da surebilir. Bu size ve çaliştiginz şubeye bagli ama siz muracaat ettikten sonra snairim 5 iş gunu içinde bankalar açmak zorundadir.Kolay gelsinNiyazi SOYDAN
Re: [ihracatklubu] Re: Rejection maddesi
Merhaba
Oncelikle bu tur urunlerin ihracinda bizim gumruklerde aranan bir belge Tarim Mudurlugunden alinan Kontrol belgesi veya saglik sertifikasi ise,bunu Ingilizce ye Tercume ettirip birde Kore konsolosluguna tasik ettirin vede uluslararasi gozetim şirketlerinden (Lloyds,SGs,vs) biri ile de gorusup birde onlardan istenen standartlari ihtiva eden ayri bir belde verip veremiyeceklerini, verebileceklerse de maliyetini ogrenip,hem bir ornek belge hemde ucreti aliciya bildirin ve onaylatin bence.Maliyet talep edilmeyecek kadar kucuk de olabilir,zaten bunu ogrenince karar verirsinizisteyip istememeye ama adamlari da nasilsa akreditif açtilar diye boşlamamanizin işin devamliligi için faydasi kesin gibi gorunuyor.Cinden boyle bir mal gelince Healt Certificate geliyor Ingilizce ve Cince matbu yazili,sanirim bizde de ingilizce ve Turkce matbu olabilir. Eger boyle ise fotokopisini tasdikletmeniz ve gozetim şirketi raporunun ornegini onlara fakslayip teyit almaniz ve sonra yukleme yapmaniz hem onlari hemde sizleri rahatlatir sanirim.
Saygilarimla
N Soydan
Grup Üyeleri;
İhracat planının nasıl hazırlanacağı konusunda bilgisi ve elinde dökümanı olan arkadaşlar yardımcı olursa çok memnun oluruz.
Saygılarımla
merhabaçin'den porselen duy ithal etmek istiyoruz ancak oluşabilecek navlun gümrük vergileri ve diğer masraflar hakkında bilgi sahibi olmadığımız için Türkiye'deki fiyatlarla bize gelen teklif arasında birkıyaslama yapamıyoruz. 1x40 konteyner mal bedeli 9.900 usd bana yaklaşık gümrük masraflarını vergileri ve navlun fiyatını verebilcek bir arkadaş varsa sevinirimSaygılarAli YURTTABİR
Sayın Yavuz UYAN ,

Diğer arkadaşlara bilgi olsun.. Daha önce bahsettiğim yurtdışı Dubai otomotiv fuara katılamayacağımızla ilgili.. Dün Ist'dan Master fuar yetkilileri geldi bizimle görüşmek için.. Fakat bize hiçbirşey yapamayacaklarını ve bizim yurtdışı organizatörle görüşmemiz gerektiğini söylediler.. Ayrıca bizimle ve Master fuarcılık arasında yapılan Türkçe sözleşmesi geçerli olmadığını , bu konuda Ingilizce sözleşme geçerli olduğunu yine dile getirdiler.. Biz yine durumu (acil sağlık raporu ve yazıları ile) , hem Master Fuarcılıga , hemde yurtdışındaki Organizatör şirketine bildirdik.. Ama bu konu hakkında (fuar iptali hususunda) kesin ve net cevap hiçbirisi veremiyorlar.. Bekletiyorlar..
Ne yapmamız gerekiyor ? Hukuksal boyuta taşımamız gerekir mi ? ..
Cevaplarınızı bekler.. saygılar sunarım
Veli CAGLAR
KONYA

DEĞERLİ ARKADAŞLAR
BANGLADESTEKİ BİR FİRMADAN ADIMIZA AÇTIRILAN BİR AKREDİTİFTE ŞU İBARE YER ALMAKTADIR.

COMPLETE SET OF CLEAN OCEAN BILL OF LADING ( SHIPPED ON BOARD NOTATION IS REQUIRED DULY VALIDATED) ISSUED TO OUR ORDER OF -----BANK------BRANCH SHOWING FREIGHT PREPARED AND NOTIFY THE APPLICANT AND US.
ANCAK GÖRÜŞTÜĞÜM NAKLİYE FİRMALARI TEMİZ KONŞİMENTO DÜZENLEMEYE YANAŞMIYOR. BU KONUDA NE YAPMAM GEREKİR.YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM.ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER
HİLAL KÜNYELİ
Türkçe sözlesmenin geçerli olmadigi seklinde bir itiraz temelde kabul edilemez ancak sözlesmede ingilizce sözlesmeye atif yapilan maddeler varsa her iki sözlesmede incelenmeli ve geçerlilik konusu açiga kavusturulmalidir. Basta söyledigim gibi salt ingilizce sözlesme geçerli türkçe sözlesmegeçersizdir itirazi kabul edilemez.
DEĞERLİ ARKADAŞLAR,
HAMMADDE SARFİYAT TABLOSU NASIL OLUŞTURULUR. BANA YARDIMCI OLUR MUSUNUZ.GENİŞ VE DETAYLI BİLGİLERİNİZİ BEKLİYORUM, SAYGILARIMLA
ESER YILMAZ
RE: [ihracatklubu] CLEAN B / L
Ne demek temiz konşimento düzenlemeye yanaşmıyorlar?Mallar normal vaziyette yüklendiyse temiz konşimento düzenlenir zaten.Sizin mallarınız da görünen bir kusur mu var ki?
Re: [ihracatklubu] CLEAN B / L
hayır herhangi bir kusur sözkonusu değil. ama konşimentoya clean on board ibaresi yazmak istemiyorlar.

Fw: ACİL YARDIM İSTEĞİ- DİİB KAPAMA
MERHABALAR,
HAMMADDE SARFİYAT TABLOSU İŞLETME ÜRETİMİNE GÖRE FARKLILIK GÖSTERİR. KABACA; KAPASİTE RAPORUNUZDA KAYITLI BİRİM KULLANIMLARI KALE ALARAK TOPLAM İTHALATA BÖLÜMÜ ve SONUCUN MAMÜL MALZEMELERİN KENDİSİNİ İFADE ETMESİDİR. İTHALATTAN İHRACATA DA GİDİLEBİLİR, İHRACATTAN İTHALATA DA GİDİLEBİLİR. HANGİ KURALIN UYGUN OLDUĞUNU İŞLETME BELİRLER. ŞUANDA BU KONU İŞLETMELERİN CAN DAMARINI OLUŞTURMAKTADIR. SABİT VE STANDART BİR UYGULAMA YOKTUR. (KABACA OLMASINA RAĞMEN)
İHRACATÇI BİRLİKLERİ PERSONELİ KİŞİSEL ANLAMDA FAKLI UYGULAMALAR YAPMAKTADIRLAR. ÖZELLİKLE TEKSTİL KONFEKSİYON BÖLÜMÜ.ÖĞRENMENİZ GEREKEN BİRLİK PERSONELİNİN SİZDEN NE YAPMANIZI İSTEDİĞİDİR. TABİKİ BU HST DÜZENLEMEK İÇİNDE TECRÜBE GEREKİR. ANCAK KURALLAR BASİTTİR.
NE GETİRDİN NE ÜRETTİN HANGİ MAMÜLDEN NE KADAR NE ÜRETTİN BOŞLUKLARA BU İBARELERİ YAZARSANIZ ÇOK GENEL ANLAMDA BAZI DETAYLARI GÖREBİLİRSİNİZ. PROFOSYONEL YARDIM ALMANIZI ÖNERİRİM...
İYİ ÇALIŞMALAR DİLERİM.

RE: [ihracatklubu] CLEAN B / L

Bir yanlışlık var. Ben de akreditif işlemlerinde clean on board yazdırıyorum ve hiç kimse şimdiye kadar yazmayız demedi. Zaten yazmak zorundalar. Mallarınızda bir kusur yoksa aksi söz konusu değil.
Re: [ihracatklubu] Re: Rejection maddesi
Merhaba Niyazi bey;
Müsade ederseniz ben de size bir konuda danışmak istiyorum.Biz bir logistics firmasıyız, italyadan fuara ata karneli bir mal getirdim.ancak müşteri 1 palet malı fuarda çaldırmış. elinde polis zaptı falanda yok.Bana önerilen kalan malları bölerek bir palet daha varmış gibi ata karnesini kapatmam. Ancak ben illegal işlem riskini almak istemiyorum.İtalyan müşteriden konsolosluk ve ticaret odası onaylı kayıp yazısı ve vergilerin italyada ödeneceğine dair taahhüt alsam , eksik kap adedi ile ata karnesini kapatabilir miyim?,
teşekkürler
ışın tülay yılmaz
bilgi / Fuar sözlesmesi - Ret etme.. - Sözleşme farkları
Sayın; ÇAĞLAR,
1- Siz sözleşmeyi türkçe ve ingilizce yaptığınızı biliyorum.
2- Türkçe de ayrı, İngilizcede ayrı şartlar mı var ?
3- Fuar öncesi iptal şartları Türkçe yazıyor ve 30 gün süresi de belirtilmişse mesele yok.
Sözleşmenizi görmediğimden ancak bu soruları soruyorum. Lütfen avukatınıza sözleşmeyi gösterin, ve şu an İptal talebi sizce her hangi bir bedel ödemeksizin, veya kısmen ödemelide olsa, geçerliyse fuarcılık şirketine yazınızı acilen noterden, Türkçe sözleşmeye istinaden gönderin. Siz cezasız süre içinde İptal ediyorsanız mesele yok, Fuar şirketi istediği kadar gözdağı versin. Aksini davranmayın.
Saygılarımızla,
Yavuz UYAN
Re: [ihracatklubu] CLEAN B / L
VALLA BEN DE ANCAK BASKA BIR NAKLIYECI BULUN DIYEBILECEGIM.ASLINDA YAZMASALARDA BU IBAREYI (AKSI DE YAZILMADIKCA) CLEAN ON BOARD SAYILIR VE MAALESEF BOYLE BIR SARTI BANKANIN YAZMAMASI LAZIM ICC ye gore ama madem yazmiş demekki ozellikle istiyorlar.Ve gemi acentalari da yazmak durumundalar boyle isteniyorsa. Onun için başka acentalar ile gorusun hem fiyat karşilaştirmasi da yaparsiniz.
Saygilar
Niyazi SOYDAN
Re: CLEAN B / L
Aynı şeyi geçen gün ben de araştırdım, bu ibareyi yazmak nakliyeciler için biraz meşakatli oluyormuş, o yüzden yazmaya yanaşmazlar, ancak daha sonra bankayla görüştüm ve aksi bir ibare olmadığı müddetçe CLEAN sayılacağını söylediler. Hatta bakmıyorlarmış bile temiz mi değil mi diye. Ben de size bu konuyu bankanızla görüşüp teyit almanızı öneririm, sonuçta hazırlayacağınız dökümanları onaylayacak olan bankanızdır.İyi Çalışmalar,Çağrı Kurbal
Re: [ihracatklubu] bilgi / Fuar sözlesmesi - Ret etme.. - Sözleşme farkları
Teşekkür ederim..
Evet 2 sözleşme var .. Sözleşmede Türkçe ayrı , Ingilizce ayrı sartlar var.. Ve bu konuda bütün arkadasları uyarmakta fayda buluyoruz, özellikle Uluslararası Fuar sözleşmelerini dikkatle inceleyin, iptali konusunda ihtilaf olabiliyor.. Bu konuyu avukatımıza ilettik ve hukuksal boyuta taşımaya karalıyız.. Bilgileriniz için tekrar teşekkürlerimi bildiririm..
Saygılarımla ,
Bizim gecen iki sene once gemiyle gelen bir malimiz yolda zarar gordu.Bizim deniz konsimentosunda Clear on Board yazmiyordu.Olay hala yargida ve bizim acimizdan da pek umutlu gorunmuyor.Bu konuda ben bir cok deniz nakliyati konusunda yetkili avukatla gorustum ve bana soyledikleri eger konsimentoda Clear on Board yazsaidi isimiz biraz daha kolaylasacakti. Dolayisiyla ben Banglades tarafinin bu hassasiyetini anlayabiliyorum.Mirac Kar
Sayin Hilal Hanim, Akreditif sarti icinde, "Clean on Board" must be written on B/L" gibi bir ifade goremedim ben.. Yani sizden istenen temiz konismento, konismento uzerine "clean on board" yazilacak diye bir ibare yok. Zaten boyle bir ibare de yazilmamali. Akreditif sartlari acik " Konismento uzerinde malzeme veya ambalji ile ilgili hasarli,kusurlu gibi bir ifade yer almadigi surece konismentolar temiz konismentodur." Ekte sizeorjinal sartlari gonderiyorum. Article " 23,24,25,26,27,28,30 ve 32".Bunlari bir incelerseniz,konuyu da netlestirmis olursunuz.
BANKANIN CLEAN ON BOARD IFADESINI ARAMASI DURUMU DEĞIL BENCE SORUN OLAN... NIHAYETINDE BOYLE BIR IFADEYI ACTIGI AKREDITIFTE ISTEYEN BANKA, COK BUYUK İHTİMALLE GELEN VESAİKTE DE AYNI İBAREYİ GÖRMEK İSTEYECEKTİR... EGER GÖREMEZ İSE DE REZERV BİLDİRİP VESAİKİ REDDEDEBİLİR... SARTLAR BOYLE İKEN BENCE BANKALAR GOZ ARDI EDİYOR DEYİP O VESAİKİ EKSİK DÜZENLEMEKTEN SE NAKLİYECİYİ DEĞİŞTİRMEK VE BU İBAREYİ YAZABİLECEK BİRİLERİNİ BULMAK (Kİ ŞU ANA KADAR YAZMAYAN BİRİSİNE RASTLAMADIM) DAHA AZ RİSKLİ OLACAKTIR KANAATİNDEYİM... .BUNUN YANINDA BİLGİ EDİNMEK İSTEDİĞİM BİR KONU VAR... AMERİKA 81310000011/12/13/14/15 GTIP NOLU ÜRÜNLERİN İTHALATINDA NE TÜR BELGELER, RAPORLAR, SERTİFİKALR İSTİYOR.... BU KONUDA TECRUBESİ OLAN VARSA YARDIMLARINA MEMNUN OLURUMSAYGILAR.....
Re: [ihracatklubu] CLEAN B / L
Hilal Hanım,
Burada dikkat edilecek bir kaç tane unsur var:
1- Akreditif metninde bir kelimenin olmaması halinde karşı taraf her hangi bir zarar durumunda size rahatlıkla dava açabilir. Yani "Clean B/L" şartı mutlaka olmalı.
2- Nakliyeci firmanız direkt acente yani Armatör ise şunu söyleyeyim hiç bir acente "Clean B/L" ifadesine yanaşmaz çünkü bu şu demek Ben malı sağ salim teslim aldım halbuki armatör malı değil konteyner-ı teslim alır.
3- Eğer nakliyeciniz bir Forwarder ise bu durumda yine hiçbir nakliyeci buna yanaşmak istemez ama eğer sizinle çalışmak istiyorsa Akreditifin bu şartını da yerine getirmek zorunda...
4- Son olarak eğer Akraditifiniz geri dönilebilir bir Akreditif ise İthalatcınıza karşılaştığınız, zorlukları anlatıp "Clean B/L" ifadesini kaldırmayı deneyin.....

İyi şanslar.........
DegerliArkadaslar
Yas Uzum ihracati hakkinda bilgisi veya bilen bilgisini paylasirsa svinirim yas uzum ihracati yapmak istiyoruz fakat firmamiz tekstil ihracatcisi bir firma ne yapmamiz gerkiyor veya nerelere basvuarabiliriziyi gunler
yaş meyve ve sebze ihracatçıları birliğine üye olduktan sonra zirai karantina müdürlüğünden sağlık sertifikasınıda müracaat edip kontrolüne müteakiben alırsanız mallarınız ihracata hazır duruma gelmiş olur bundan sonrasını gümrükçünüz ve nakliyeciniz halledecektir kolay gelsin
haluk örgün
inanç transport
Re: [ihracatklubu] CLEAN B / L
Merhaba Arkadaşlar,
Hilal Hanim a gelen cevaplardan bazilarina kendi bilgi ve düşüncelerimi eklemek istiyorum ve tabii bu genele yardimci olmak bilgi paylaşimi yapmak için.Tabi bazi bilgileri teyit etmek
bazilarini ise düzeltmek istiyorum affiniza siğinarak.
Saygilarimla
Niyazi SOYDAN
BANKANIN CLEAN ON BOARD IFADESINI ARAMASI DURUMU DEĞIL BENCE SORUN OLAN... NIHAYETINDE BOYLE BIR IFADEYI ACTIGI AKREDITIFTE ISTEYEN BANKA, COK BUYUK İHTİMALLE GELEN VESAİKTE DE AYNI İBAREYİ GÖRMEK İSTEYECEKTİR...arkadaşımız hakli genelde ama bu ifade ile ilgili ozel madde var "bu ifadenin yazilmamasi,aksi yazilmadikça Clean olarak kabul edilir" diye.Genelde bankalar "Clean B/L..." diye yazar ama arkadaşimiza gelen Akreditifteki ifade "sanki Clean " yazilmasini ozellikle istiyor gibi.Bankalar boşlukta kalmak istemez ve bu akreditifte ozellikle isteyebilir bu ifadeyi fazla ugrasmamak icin. Ama bu ifade bankanin işguzarligi veya teknik ingilizce sinin yetersiz olusu sebebiyle de olabilir.Ve aliciyi o kadar fazla enterese etmiyor da olabilir bu ifade.Onun için ALICI ile temasa gecip bunu "bankanizdan alacaginiz yaziliş şekli ile" değiştirilmesini talep edin bu arada,duzeltirlerse fazla zaman kaybetmemiş olunur yoksa kesinlikle Clean yazacak bir cok Forwarder vardir eminim.ayrica forwarder den bu iafednin B/L uzerine konulacagini da yazili olarak Teyit ettirin lutfen.Sonra ben dedim ,o demedi olmasin,başiniz agrimasin.
Saygilar
Niyazi SOYDAN
Re: [ihracatklubu] CLEAN B / L
TAM Ozgur Bey'e "YOK HAYIR OZELLIKLE YAZMIŞLAR" diye yazacakken,ifadeyi tekrar okudum ve ve kendime cok kizdim:( Hilal Hanim,maalesef o kadar tecrubeye ragmen ben de sizin ifadenize gore cevaplar yazdim ama vatandaşlarin istedigi "clean on board" ifadesinin yazilmasi degilki!!!!
PEKI,NE YAZILMASINI,YANI MALLARIN YUKLENMESI ILE ILGILI HANGI OZELLIGIN
KOSIMENTOYA YAZILMASINI istiyorlar? Hadi biraz antreman yapalim arkadaşlar.A tabi umarim Hilal Hanim in bu işi acil degildir? oyleyse hemen yazarim dusundugumu ama degilse,bu ifadeyi Hilal Hn in yazisini okumadan sadece şarti okuyup değerlendirelim ve ne dusundugumuzu paylaşalim.
Fw:Clean B/L
Arkadaşlar, bu işler bol şans dilemeyle, arzularımızı ifade etmeyle olmaz sanırım. Bizim referans alcağımız kaynaklar belirlidir ve onlara müracaat ederiz. Aynı sorun daha önce de tartışılmıştı. Bu gruba yazan arkadaşlar işlerinde uzmanlaşmış olduğu için görüşlerini referans olarak alıyor ve kaydediyorum. Geçen yapılan tartışmaya son noktayı koyan maili arşivlerimden çıkardım ve aşağıda gönderiyorum. Bu mailden sonra yapmanız gereken, şüpheleriniz varsa ICC metnini açıp bu ibarelerin doğruluğunu oradan teyit etmek.
Şu an "clean on board" ibaresi talep eden arkadaşımızın bir önceki b/l'de bu ibare belirtilmediği için başı dertte. Hukuki açıdan ICC kurallarının mahkeme üzerindeki yaptırımını bilemediğim için size mahkeme süreciniz hakkında bir şey söyleyemem.
Meseleye her iki tarafın hassayiyetlerini düşünerek yaklaşırsak çözüme ulşabiliriz sanıyorum. Nakliyeci değilim ancak nakliyeci açısından bakarsak onlar da haklı. Örneğin, biz çuval içerisinde mal gönderiyoruz ve kırmızı biber yerine tuğla tozu koysam bu nakliyecinin sorumluluğuna girmez. Temizlik şartını gözetim firmaları ile yerine getirmeyi de deneyebilirsiniz.
Saygılarımla,
Salih Soyyiğit
Re: [ihracatklubu] CLEAN B / L
SAYIN NİYAZİ BEY
NAKLİYECİ FİRMA İLE TEKRAR GÖRÜŞTÜM VE BANA SHIPPED ON BOARD İBARESİ İLE CLEAN ON BOARD İBARESİNİN AYNI ŞEYLERİ İFADE ETTİĞİNİ SÖYLEDİLER. BU DOĞRU MU? YANİ BİR SORUN MEYDANA GELİPTE DAVA AŞAMASINA GELİNİRSE SHIPPED ON BOARD İBARESİNİN CLEAN ON BOARD İBARESİNİN YERİNİ TUTABİLECEĞİNİ SÖYLÜYORLAR.
bır teyıtlı ıhracat akredıttıfı kredı olarak lımıt olarak kullandırılabılırmı ıhracatcıya
merhaba Cagri Bey
yazdiklariniz ile ilgili dusuncelerim
Aynı şeyi geçen gün ben de araştırdım, bu ibareyi yazmak nakliyeciler için biraz meşakatli oluyormuş, o yüzden yazmaya yanaşmazlar, ancak daha sonra bankayla görüştüm ve aksi bir ibare olmadığı müddetçe CLEAN sayılacağını söylediler.DOGRUDUR. Hatta bakmıyorlarmış bile temiz mi değil mi diye. BUNU YAPAN BANKA VARSA MUHAKKAK BAŞLARI YANAR. CLEAN ON BOARD IFADESINI ARAMAZLAR AMA AKSINE(HASARLI OLDUGUNU GOSTERIR) BIR IFADE YOKSA ONLARIN BAKTIGI "CLEAN ifadesinin yazilip yazilmadigidir bence,o da ICC geregidir. Ben de size bu konuyu bankanızla görüşüp teyit almanızı öneririm, sonuçta hazırlayacağınız dökümanları onaylayacak olan bankanızdır.
Re: [ihracatklubu] Re: CLEAN B / L
Mirac Bey
Daha once de yazdim bu konuyu ama bir kere daha yazayim sizin olayiniz ile ilgili gorusumu.
Oncelikle sizin B/L uzerinde Clean on Board yazmamasi degil bence sizi zora sokan. Clean on Borad ifadesi mallarin yuklendigi ambalajların Gemiye Hasarsiz yuklendigini ifade eder.Aksi yazilmadikça yani hasarli yuklendigi yazilmadiysa TEMIZ yuklendigi ICC geregi zaten kabul edilir ama sizin ifadeniz malin YOLDA zarar gordugu. Yani sizin muhatabiniz SIGORTA olmali bence.Siz kiminle mahkemeliksiniz? Malin teslim şekli ne idi? Saygilar
Niyazi SOYDAN
BENDE METNE TEKRAR BAKTIM VEISTENILEN SEYIN B/L DE CLEAN ON BOARD IFADESININ YAZMASI DEGIL CLEAN ON BARD B/L DÜZENLENMESI VE SHIPPED ON BOARD IFADESININ KESINLIKLE B/L DE YER ALMAZI GEREKTIÐI IFADEYI (SHIPPED ON BOARD NOTATION IS REQUIRED DULY VALIDATED)FARK ETTIM... BU DA DEMEK TIR KI CLEAN ON BOARD YAZILMASININ DEÐIL CLEAN ON BOARD OLMASI DURUMUNU ENGELLEYECEK BIR DURUMUN OLMAMASI (YANI HER HANGI BIR HASAR IFADESININ YER ALMAMASI) YETERLI OLACAKTIR. BU DURUMDA SORUN EDILECEK HERHANGI BIR SEY SÖZKUNUSU OLMAZSA GEREK... SANIYORUM B/L YE HASAR KAYDI DÜSÜLMÜS DEÐILDIR...BUNUN YANINDA BENIM BIR SORUM VARDI KIMSEDEN CEVAP ALAMADIM BILGISI OLAN RKADASLARIN BILGI VERMESI TEMENNISIYLE ASAÐIYA TEKRAR ALIYORUM.. (NIYAZI BEY SIZDEN BU KONUDA ÖZELLIKLE BILGI ALMAMIZ MÜMKÜNSE COK MEMNIN OLURUM) .. AMERIKA 081310000011/12/13/14/15 GTIP NOLU ÜRÜNLERIN ITHALATINDA NE TÜR BELGELER, RAPORLAR, SERTIFIKALR ISTIYOR.... BU KONUDA TECRUBESI OLAN VARSA YARDIMLARINA MEMNUN OLURUMSAYGILAR.....
Tabii ki ama bu kesin garanti degildir. Oncelikle bankanizda kredi tesis ettirmelisiniz. Banklara ihracatçi ve doviz kazandirici musteriler isterler ki ithalat için ihtiyaclari olan dovizleri temin edebilsinler. Teyitli bir ihracat akreditifi de ,daha once bildikleri, çaliStiklari ve hele ihracat yaparak bankada doviz bozduran muSterileri ise kaçIrmazlar . Akreditif açidiginda Ihracat Hazirlik Kredisi(yada benzer adli) bir kredi tesis ettirirseniz size ihraç mali yadayan veya ham maddesi temininde de faydasi olur.Yada yuklemeyi muteakip (vadeli odemeli ise) vade tarihine kadar Ihr.Vesaik karSiliði Kredi de olabilir. Veya Döviz Kredisi genel amaçli olarak tesis ettirebilirler Zaten siz onlarla konuStugunuzda hem durumunuza hem de Sartlariniza uygun Kredi Tesisine çaliSacaklardir.Niyazi SOYDAN
Re: [ihracatklubu] Re: CLEAN B / L
Sayin Mirac Kar,Sizin basiniza gelen olay ile, Hilal Hanim'in durumu biraz farkli gibi.. Burada "yolda" zarar gordu ibaresi kullanmissiniz, halbuki konismento duzenlenirken malzeme henuz yola cikmis degil. Eger yukleme esnasinda veya yukleme oncesi bir hasar durumu soz konusu olursa, konismento uzerinde bu belirtilir.Sizin konunuza donersek; ilk once teslim sarti olarak ne sekilde anlastiniz ? Eger " F Grubu , EXW , CFR , CPT " seklinde anlastiniz iseniz, yolda malzemenin basina gelebilecek tum hasarlardan alici mesuldur. Gonderenin belirtilen teslim noktasindan <> sonra olusabilecek hasarlar icin ve CFR,CPT icinse varis noktasina kadar olabilecek hasarlardan dolayi hicbir mesuliyeti yoktur. Cunku malzemelerin nakliye sigortasi size aittir. Iyi Calismalar,Ozgur TURKMENUrban Insaat A.S.
Re: Re: [ihracatklubu] CLEAN B / L
merhabaHiç sanmiyorum.Lutfen 1-2 acentadan teyidini alin cunki malin yuklendigini gostermesi ile Temiz yuklendigini gostermesi ayri Seyler. Söyle ki; gemi 10 Mayista kapatiyor diyelim ve siz mali bugun teslim ettiniz ve B/L istiyorsunuz.Bu durumda size House B/L vereceklerdir.Yani mali teslim aldiklarina dair B/L dir.Bazi alicilar bunu yeterli gorur ve pratikte saticiyi rahatlatir. Ama bu konSimentonun uzerine Clean on Board nasil yazarlar? daha mali gemiye yuklemediler ki Clean on Board desinler?ayin 10 undan sonra Mali gemiye yuklerken konteyner vinçten duserse nasil temiz yuklendi diye ayin 5 inde konSimento verirler? Acentanizi bilemiyorum ama bircok Uluslarasi Forwrder Sirketi var Istanbulda ,hem fiatlama hemde bu konular için onlarla temasa gecip biraz detaya inin bence. Daha evvel(1 sene) olsaydi ogrenirdim ama çaliSmadigim için kimseyle irtibatim kalmadi maalesef.Yeni bilgilerinize de bekliyorum Niyazi SOYDAN
BU TEYITLI IHRACAT AKREDIFITINI KREDI (LIMIT) GIBI KULANMAK ISTERSE
MESALA 90.000--usd lık tey ıhracat akterdıfı olsun . işlem odeme asamasına gelmıstır
fırma veya musterı bu gelecek ıhracat bedelını dusunerek okadar LIMIT tahsııs edılıp
onu yurt ıcı veya yurt dısı olarak kullanmasına ımkan verebılırmı?
Re: Re: [ihracatklubu] CLEAN B / L
merhabaHiç sanmiyorum.Lutfen 1-2 acentadan teyidini alin cunki malin yuklendigini gostermesi ile Temiz yuklendigini gostermesi ayri Seyler. Söyle ki; gemi 10 Mayista kapatiyor diyelim ve siz mali bugun teslim ettiniz ve B/L istiyorsunuz.Bu durumda size House B/L vereceklerdir.Yani mali teslim aldiklarina dair B/L dir.Bazi alicilar bunu yeterli gorur ve pratikte saticiyi rahatlatir. Ama bu konSimentonun uzerine Clean on Board nasil yazarlar? daha mali gemiye yuklemediler ki Clean on Board desinler?ayin 10 undan sonra Mali gemiye yuklerken konteyner vinçten duserse nasil temiz yuklendi diye ayin 5 inde konSimento verirler? Acentanizi bilemiyorum ama bircok Uluslarasi Forwrder Sirketi var Istanbulda ,hem fiatlama hemde bu konular için onlarla temasa gecip biraz detaya inin bence. Daha evvel(1 sene) olsaydi ogrenirdim ama çaliSmadigim için kimseyle irtibatim kalmadi maalesef. Yeni bilgilerinize de bekliyorumNiyazi SOYDAN
Sayin Mirac Kar,Sizin basiniza gelen olay ile, Hilal Hanim'in durumu biraz farkli gibi.. Burada "yolda" zarar gordu ibaresi kullanmissiniz, halbuki konismento duzenlenirken malzeme henuz yola cikmis degil. Eger yukleme esnasinda veya yukleme oncesi bir hasar durumu soz konusu olursa, konismento uzerinde bu belirtilir. Sizin konunuza donersek; ilk once teslim sarti olarak ne sekilde anlastiniz ? Eger " F Grubu , EXW , CFR , CPT " seklinde anlastiniz iseniz, yolda malzemenin basina gelebilecek tum hasarlardan alici mesuldur. Gonderenin belirtilen teslim noktasindan <> sonra olusabilecek hasarlar icin ve CFR,CPT icinse varis noktasina kadar olabilecek hasarlardan dolayi hicbir mesuliyeti yoktur. Cunku malzemelerin nakliye sigortasi size aittir.Iyi Calismalar,Ozgur TURKMENUrban Insaat A.S.
Tabii ki ama bu kesin garanti degildir. Oncelikle bankanizda kredi tesis ettirmelisiniz. Banklara ihracatçi ve doviz kazandirici musteriler isterler ki ithalat için ihtiyaclari olan dovizleri temin edebilsinler. Teyitli bir ihracat akreditifi de ,daha once bildikleri, çaliStiklari ve hele ihracat yaparak bankada doviz bozduran muSterileri ise kaçIrmazlar . Akreditif açidiginda Ihracat Hazirlik Kredisi(yada benzer adli) bir kredi tesis ettirirseniz size ihraç mali yada yan veya ham maddesi temininde de faydasi olur.Yada yuklemeyi muteakip (vadeli odemeli ise) vade tarihine kadar Ihr.Vesaik karSiliði Kredi de olabilir. Veya Döviz Kredisi genel amaçli olarak tesis ettirebilirler Zaten siz onlarla konuStugunuzda hem durumunuza hem de Sartlariniza uygun KrediTesisine çaliSacaklardir.Niyazi SOYDAN
BENDE METNE TEKRAR BAKTIM VEISTENILEN SEYIN B/L DE CLEAN ON BOARD IFADESININ YAZMASI DEÐIL CLEAN ON BARD B/L DÜZENLENMESI VE SHIPPED ON BOARD IFADESININ KESINLIKLE B/L DE YER ALMAZI GEREKTIÐI IFADEYI (SHIPPED ON BOARD NOTATION IS REQUIRED DULY VALIDATED)FARK ETTIM...BU DA DEMEK TIR KI CLEAN ON BOARD YAZILMASININ DEÐIL CLEAN ON BOARD OLMASI DURUMUNU ENGELLEYECEK BIR DURUMUN OLMAMASI (YANI HER HANGI BIR HASAR IFADESININ YER ALMAMASI) YETERLI OLACAKTIR. BU DURUMDA SORUN EDILECEK HERHANGI BIR SEY SÖZKUNUSU OLMAZSA GEREK... SANIYORUM B/L YE HASAR KAYDI DÜSÜLMÜS DEÐILDIR... BUNUN YANINDA BENIM BIR SORUM VARDI KIMSEDEN CEVAP ALAMADIM BILGISI OLAN ARKADASLARIN BILGI VERMESI TEMENNISIYLE ASAÐIYA TEKRAR ALIYORUM.. (NIYAZI BEY SIZDEN BU KONUDA ÖZELLIKLE BILGI ALMAMIZ MÜMKÜNSE COK MEMNIN OLURUM)..AMERIKA 081310000011/12/13/14/15 GTIP NOLU ÜRÜNLERIN ITHALATINDA NE TÜR BELGELER, RAPORLAR, SERTIFIKALR ISTIYOR.... BU KONUDA TECRUBESI OLAN VARSA YARDIMLARINA MEMNUN OLURUM SAYGILAR.....
Re: [ihracatklubu] Re: CLEAN B / L

Mirac Bey
Daha once de yazdim bu konuyu ama bir kere daha yazayim sizin olayiniz ile ilgili gorusumu.
Oncelikle sizin B/L uzerinde Clean on Board yazmamasi degil bence sizi zora sokan. Clean on Borad ifadesi mallarin yuklendigi ambalajların Gemiye Hasarsiz yuklendigini ifade eder.Aksi yazilmadikça yani hasarli yuklendigi yazilmadiysa TEMIZ yuklendigi ICC geregi zaten kabul edilir ama sizin ifadeniz malin YOLDA zarar gordugu. Yani sizin muhatabiniz SIGORTA olmali bence.Siz kiminle mahkemeliksiniz? Malin teslim şekli ne idi?
Saygilar
Niyazi SOYDAN
merhaba Cagri Bey
yazdiklariniz ile ilgili dusuncelerim aşagidadir.Niyazi Aynı şeyi geçen gün ben de araştırdım, bu ibareyi yazmak nakliyeciler için biraz meşakatli oluyormuş, o yüzden yazmaya yanaşmazlar, ancak daha sonra bankayla görüştüm ve aksi bir ibare olmadığı müddetçe CLEAN sayılacağını söylediler.DOGRUDUR. Hatta bakmıyorlarmış bile temiz mi değil mi diye. BUNU YAPAN BANKA VARSA MUHAKKAK BAŞLARI YANAR. CLEAN ON BOARD IFADESINI ARAMAZLAR AMA AKSINE(HASARLI OLDUGUNU GOSTERIR) BIR IFADE YOKSA ONLARIN BAKTIGI "CLEAN ifadesinin yazilip yazilmadigidir bence,o da ICC geregidir. Ben de size bu konuyu bankanızla görüşüp teyit almanızı öneririm, sonuçta hazırlayacağınız dökümanları onaylayacak olan bankanızdır.
bır teyıtlı ıhracat akredıttıfı kredı olarak lımıt olarak kullandırılabılırmı ıhracatcıya
SAYIN NİYAZİ BEY

NAKLİYECİ FİRMA İLE TEKRAR GÖRÜŞTÜM VE BANA SHIPPED ON BOARD İBARESİ İLE CLEAN ON BOARD İBARESİNİN AYNI ŞEYLERİ İFADE ETTİĞİNİ SÖYLEDİLER. BU DOĞRU MU? YANİ BİR SORUN MEYDANA GELİPTE DAVA AŞAMASINA GELİNİRSE SHIPPED ON BOARD İBARESİNİN CLEAN ON BOARD İBARESİNİN YERİNİ TUTABİLECEĞİNİ SÖYLÜYORLAR.

Arkadaşlar, bu işler bol şans dilemeyle, arzularımızı ifade etmeyle olmaz sanırım. Bizim referans alcağımız kaynaklar belirlidir ve onlara müracaat ederiz. Aynı sorun daha önce de tartışılmıştı. Bu gruba yazan arkadaşlar işlerinde uzmanlaşmış olduğu için görüşlerini referans olarak alıyor ve kaydediyorum. Geçen yapılan tartışmaya son noktayı koyan maili arşivlerimden çıkardım ve aşağıda gönderiyorum. Bu mailden sonra yapmanız gereken, şüpheleriniz varsa ICC metnini açıp bu ibarelerin doğruluğunu oradan teyit etmek.
Şu an "clean on board" ibaresi talep eden arkadaşımızın bir önceki b/l'de bu ibare belirtilmediği için başı dertte. Hukuki açıdan ICC kurallarının mahkeme üzerindeki yaptırımını bilemediğim için size mahkeme süreciniz hakkında bir şey söyleyemem.
Meseleye her iki tarafın hassayiyetlerini düşünerek yaklaşırsak çözüme ulşabiliriz sanıyorum. Nakliyeci değilim ancak nakliyeci açısından bakarsak onlar da haklı. Örneğin, biz çuval içerisinde mal gönderiyoruz ve kırmızı biber yerine tuğla tozu koysam bu nakliyecinin sorumluluğuna girmez. Temizlik şartını gözetim firmaları ile yerine getirmeyi de deneyebilirsiniz.
Saygılarımla,
Salih Soyyiğit
SAYIN NİYAZİ BEY

NAKLİYECİ FİRMA İLE TEKRAR GÖRÜŞTÜM VE BANA SHIPPED ON BOARD İBARESİ İLE CLEAN ON BOARD İBARESİNİN AYNI ŞEYLERİ İFADE ETTİĞİNİ SÖYLEDİLER. BU DOĞRU MU? YANİ BİR SORUN MEYDANA GELİPTE DAVA AŞAMASINA GELİNİRSE SHIPPED ON BOARD İBARESİNİN CLEAN ON BOARD İBARESİNİN YERİNİ TUTABİLECEĞİNİ SÖYLÜYORLAR.
bır teyıtlı ıhracat akredıttıfı kredı olarak lımıt olarak kullandırılabılırmı ıhracatcıya
merhaba Cagri Bey
yazdiklariniz ile ilgili dusuncelerim aşagidadir.
Niyazi
Aynı şeyi geçen gün ben de araştırdım, bu ibareyi yazmak nakliyeciler için biraz meşakatli oluyormuş, o yüzden yazmaya yanaşmazlar, ancak daha sonra bankayla görüştüm ve aksi bir ibare olmadığı müddetçe CLEAN sayılacağını söylediler.DOGRUDUR. Hatta bakmıyorlarmış bile temiz mi değil mi diye. BUNU YAPAN BANKA VARSA MUHAKKAK BAŞLARI YANAR. CLEAN ON BOARD IFADESINI ARAMAZLAR AMA AKSINE(HASARLI OLDUGUNU GOSTERIR) BIR IFADE YOKSA ONLARIN BAKTIGI "CLEAN ifadesinin yazilip yazilmadigidir bence,o da ICC geregidir. Ben de size bu konuyu bankanızla görüşüp teyit almanızı öneririm, sonuçta hazırlayacağınız dökümanları onaylayacak olan bankanızdır.İyi Çalışmalar,Çağrı Kurbal
Alparslan bey bu konu su açıdan dikaktimi cekti. Biz sşu anda dışticaret işlemlerinde alıcıya vadeli L/C ile odeme imkanı sunarak satıcıya da peşin akredtifler odeme yapan Hollandalı bir finans kuruluşunun temsilcisiyiz. Bu anlamda bu tur bir işlem yaptığında ihracatçı yuklemede (at sight ) ihracat bedelini tahsil ederek kendisine line yaratmiş olabilir.

10 Comments:

At 3:28 AM, Blogger Unknown said...

Merhaba,

Eğer bir kredi ihtiyacınız var mı? Biz muhtaç yardım ana amacı ile sertifikalı akredite kredi kredi şirketi vardır. Biz% 3 faiz oranı kredi sunuyoruz. Eğer ilgileniyorsanız Yani, sadece e-posta yoluyla bize ulaşın: Sgrmarketers@outlook.com

içtenlikle
yönetim

 
At 11:30 PM, Blogger Unknown said...

Acilen faturalarınızı ödemek için size Kredisi, mali aşağı, acilen mısınız gerek yok ve para gerek? Eğer iş için bir, ucuz, hızlı ve kolay kredi arıyorsunuz? 1000 dolar minimum 500.000.000 dolar maksimum kredi sunuyoruz, çünkü yok Worry. e-posta yoluyla bugün bize: cashcityloanlender@hotmail.com

 
At 11:06 PM, Blogger Unknown said...

Merhaba,

Eğer bir kredi ihtiyacınız var mı? Biz muhtaç yardım ana amacı ile sertifikalı akredite kredi kredi şirketi vardır. Biz 2% faiz oranı $ 15.000.000,00 maksimum kredi aralığı $ 5,000.00 minimum kredi sunuyoruz. Eğer ilgileniyorsanız Yani, sadece e-posta yoluyla bize ulaşın: Sgrmarketers@outlook.com

Web sitesi: Sgrmarketerscompany.webs.com

içtenlikle
yönetim

 
At 11:32 PM, Blogger Unknown said...

Merhaba, Kredi Başvurusu
Eğer% 2 @ kredi almak ilgileniyor musunuz? Eğer evetse,? Eğer kredi olarak ihtiyacınız olan kredi hakkında daha fazla bilgi için şimdi bize e-posta. Şimdi aşağıdaki bilgilerle birlikte bize ulaşın.
$ 3,000.00 £ '10,000.000.00 Bizim teklif de daha fazla bilgi için başvuruda
{Krediler aşağıdaki formu doldurun}
Adınız: ===========
ÜLKE: ===========
DEVLET ===========
ADRES: ===========
TÜR: ===========
Tutar gerekli: ===========
DÖNEM: ===========
TELEFON NUMARASI: =========== =============

gloryloanfirm@gmail.com Telefon Numarası: Bu e-posta adresinden bizimle irtibata +19516021658
Meşru şirketlerin daha iyi hesap.

Cevap

 
At 3:55 PM, Blogger luis said...

Merhaba,

Firmamiz 210 milyon abonesi olusan bir çogunlukla ABD / Kanada çevrimiçi agi kontrol eder. Kullandigimiz teknoloji bize insanlar herhangi birini veya ana arama motorlarinda ariyor en iyi, tercih edilen seçenek göstermek için yetenegi saglar. Biz ABD, Kanada, Avrupa krediler ve çevresindeki pazarlarda ariyor halkimizi ve arkadaslariniza göndermek için en iyi tercih seçim ariyoruz. Tüm kredilerin% 1 faiz oraniyla yalnizca mevcuttur. Ciddi Basvuran sadece daha fazla bilgi için irtibata geçiniz. Biz yukarida $ 10,000.00 için $ 500,000,000.00 ve degisen krediler sunuyoruz. Biz dahil kredi her türlü sunuyoruz: E-posta: (luisfinanciallsev@gmail.com)


Bireysel krediler:
Isletme Kredileri:
Ögrenci borçlari:
Insaat krediler:
Ev kredileri:
Is genisletme kredileri:
Borç konsolidasyonu kredileri:


1 ila 25 yil SÜRE DÖNEMINE GELEN $ 500,000.000.00 USD IÇIN * BIZ KREDI UP *


Daha fazla bilgi için (luisfinanciallsev@gmail.com): ilgilenen Yanitla Email edin.
Bilge.
Sayin Boak Koma.

 
At 1:27 PM, Blogger Unknown said...

Merhaba,
  Şu anda değerli müşterilerimize% 3'lük düşük bir faiz oranı ile xmas kredisi veriyoruz. İşletmenizi finanse etmek için bir krediye ihtiyacınız var mı? Konsolidasyon kredisine ihtiyacınız var mı? Şu adresteki e-postamızı kullanarak hemen başvurun: oxford_loanfinances@hotmail.com

 
At 12:03 AM, Anonymous Anonymous said...

Biz Iowa City, Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Iowa Lutheran Hastanesi temsilcisiyiz, bir kez daha hastalarımız için böbrek almak için buradayız ve onlar kurtarmak için bir böbrek bağışlamak isteyen herkese iyi bir miktar para ödemeyi kabul etmişlerdir. Bir bağışçı olmak ister veya bir Hayatı kurtarmak istiyorsanız, aşağıdaki e-postada bize yazabilirsiniz.

Bu, sizin için tamamıyla zengin olmanız için bir fırsattır. Bizimle% 100 güvenli işlem garantisi veriyoruz ve garanti ediyoruz, her şey yasalara uyan böbrek donörlerine göre yapılacaktır.
Artık daha fazla zaman kaybetmeyin, lütfen bize iowalutheranhospital@gmail.com adresinden yazın.
Ayrıca whatsapp +1 929 281 1248 numaralı telefondan bizi arayabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Iowa Lutheran Hastanesi.

 
At 5:48 PM, Anonymous Anonymous said...

Bir hayatı kurtarmak için bir böbrek satmak isteyen 18 yaşından büyük ciddi böbrek vericileri arıyoruz ve her bağışçı için iyi bir teklif ve diğer tazminatlarımız var.
Bizim sürecimiz hızlı ve güvenliğiniz garantilidir.
Lütfen bize ulaşın iowalutheranhospital@gmail.com
Ayrıca whatsapp +1 929 281 1248 numaralı telefondan bizi arayabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 
At 7:46 AM, Blogger General Finance Corp. said...

Günaydın efendim / Madam.
İşinizi genişletmek, borçları netleştirmek ve birleştirmek için bugün meşru bir kredi teklifi mi arıyorsunuz? Düşük kredi notu nedeniyle bankalar tarafından geri çevrildiniz mi? Genel finans kurumu ile hızlı kredilerinizi alın.
Email: generalfinancecorporation.org@gmail.com

 
At 3:54 PM, Blogger Rebecca Michaelson said...

MERHABA, Avrupa'da yaşayan adıyla Rebecca Michaelson. İşte ilgilenenler için güzel bir haber. Bugün boş bir [ATM KARTI] karşılığında stres teması olmadan (THOMAS FREDDIE) para kazanabilir ve bu kartlardan yararlanan şanslılardan biri olabilirsiniz. Bu PROGRAMLANMIŞ boş ATM kartı, dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir ATM makinesine sızma yeteneğine sahiptir. Ana kartımı internetteki iyi bir Hacker'dan aldım, bu ATM Kartıyla her gün kişiler aracılığıyla 5000 dolar toplayabiliyorum:
+1 (985) 465-8370 {thomasunlimitedhackers@gmail.com}
Çok fakirdim ama bu kart beni zengin ve mutlu etti, Zengin olmak ve işini kurmak için bu fırsatı elde etmek istiyorsan o zaman bu Master kart için başvur, bundan çok mutluyum çünkü geçen hafta benimkini aldım ve bende var THOMAS FREDDIE UNLIMITED'dan 240.000,00 $ almak için kullandı Hackerlar kartı sadece fakirlere ve muhtaçlara yardım etmek için veriyor ve AYRICA FİNANSAL YARDIM SUNUYOR. sizinkini bugün THOMAS FREDDIE SINIRSIZ HACKERS'den alın. Lütfen e-posta ile thomasunlimitedhackers@gmail.com onlarla iletişime geçin.

Teşekkür ederim ve Tanrı korusun

 

Post a Comment

<< Home