ihracatklubusorulari

Friday, September 22, 2006

4

Merhaba ,
Fransaya ihracatını yapmış olduğumuz malzemede ölçüm problemi nedeniyle iade edilmesi sözkonusu. Müşterinin iade nedenini belirten yazı ve faturası elimize ulaşmış durumda. Bu malzemeyi geri gelen eşya kapsamında çekmek istiyoruz.Taşıma bedeli hariç gümrüğe ödenecek veya başka ekstra bir maliyet sözkonusu mudur?
İlginize çok teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.
Alparslan bey,
geri gelen eşya kapsamında beyan edeceksiniz ve eşyanın ayniyeti tespit edilirse ve vergi dairesinden kdv iadesi almamışsanız herhangi bir vergi ödemeyeceksiniz.iyi çalışmalar.
Merhaba,
ihracat olarak denizyoluyla jeddaha direk servis yapan firmaları bilen arkadaslar varmı acaba?
Sinem Hanım Merhaba,
aşağıda detayları olan arkadaşlar sizlere yardımcı olabilir.

Yetkili Kişi :Turgay Saltan BeyGemkont Konteyner Loj. Denizcilik Uluslar Arasi Tasimacilik,Tic. Ltd.Sti.
Tel:+90 224 211 62 16-17-34Fax:+90 224 211 62 35

Saygılarımla
KİM TRANS
Cemal Fatih KARTAL
Şirketler kendi bünyelerinde gümrük işlemlerini takip edebilirler mi? Prosedürler nedir? Gümrük işlemleriyle ilgili ayrıntılı bilgilere nereden ulaşabilirim.
Yasemin hanım,
Şirketler temsilname yoluyla doğrudan temsilci tayin ederek kendi gümrük beyanlarını kendileri yapabilirler. Doğrudan temsilci için gümrüğe başvurarak şifre ve takip kartı alınması gerekir. bildiğiniz gibi şirketin kendi beyanlarını ve gümrük beyanlarını yapabilmeleri için gümrük yazılım programını ve edi çevrim programını almaları gerekir. Bu maliyetler sizin için uygunsa gümrük müşavirliği firması olmadan da işlemlerinizi takip edebilirsiniz. Bu konudaki bilgiyi Gümrük Kanunu ve Gümrük Yönetmeliğinin temsil başlıklı maddelerinde bulabilirsiniz.
Ayrıca Mersin Gümrükleri Başmüdürlüğünün ilgili servisinden bilgi alablirsiniz.
Herkese Merhabalar

Bir arkadaşımın bir sorusu var. Bende sizlerle paylaşmak istiyorum. Diyor ki " Müşterimiz ithal etmek istediği ürünün üzerine Made in Italy yazmamızı istiyor. Bu mümkün müdür ? Gümrükten geçer mi ? "
Recep Bey ,

Dünyadaki bir çok ülkede olduğu gibi ihraç ürünlerinde "made in Turkey" yazması zorunludur.Bildiğim kadarıyla üzerine böyle bir ibare yazdırmanız ve bu şekilde ihraç etmeniz mümkün değil.
Recep bey,
İhracat yapılacak mallar için sorduğunuzu düşünüyorum. Bu tür taleplere imkan verildi. Gümrük idaresinde herhangi bir sorun olmadan çıkarabilirsinzi ancak varış ülkesişndeki çıkabilecek problemlerin neler olabileceği de malumlarınızdır. Alıcı kabul ediyorsa probleminiz yok bence.


merhaba recep bey,
İhracat icin oldugunu varsayarsak ben bulgarıstana boyle mal gonderıyorum. TC Gümrüklerinde sorun olmadı. Hatta size gümr. baş.müd bir tasarruf yazısının sayısını veriyorum: 12.12.2001*30914
umarım yararlı olur.
Feride Hanım

Recep beyin sorusu ile ilgili olarak Gümrük Müsteşarlığını aldığı Bakanlık Onayı şöyledir;
Bu itibarla, ülkemiz ekonomisi açısından ihracatın taşıdığı önem dikkate alınarak Gümrük Kanunun 150/4 üncü maddesinin; gerektiğinde ihraç eşyasının cinsine, niteliklerine ve ihracatın özelliğine göre ihracatın daha kolay yapılmasını sağlayacak usul ve esasları belirleme konusunda Müsteşarlığımıza verdiği yetki doğrultusunda, tamamen veya kısmen yerli girdi kullanmak suretiyle Türkiye'de üretilen ancak alıcısının talebi doğrultusunda üzerinde Türkiye'den başka bir ülkede üretildiğini belirten ifade yer alan eşyanın ihracına izin verilmesi Müsteşarlık Makamı'nın 06.12.2001 gün ve 2001/289 sayılı Onayı ile uygun bulunmuştur .
Dolayısıyla italya menşelidir ibareli olarak yurtdışına mal gönderilmesi mümkün kılınmıştır.
Herkese iyi çalışmalar!Çindeki bir firmadan Romanya ve Bulgaristan'daki iki ayrı müşterimiz için aldığımız mallar, evrak üzerinde doğru yüklenmiş gözükmesine rağmen, gitmesi gereken ülkeye değil diğerine gitti. Adı geçen yerlere, gitmesi gereken konteynerler gitiği halde içindeki malların diğer müşterimize ait olduğu tespit edildi. Tedarikçimiz malları doğru yüklediğini evrak üzerinde beyan ettiğinden ondan herhangi birşey talep edemiyoruz. Bu durumda sorumlu kimdir ve ne yapabiliriz? Teslim şekli FOB Shanghai. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim, Uğur Yılmaz
Otomotiv yan sanayi alanında faaliyet gösteren imalatçı-ihracatçı bir firmayız.
İtalya veya Fransa'dan paslanmaz sac ithal etmek ve üretilen malzemeyi tekrar Fransa'ya ihrac etmek istiyoruz.İthal ed il e n malzemenin tamamı (hurdası hariç ) ihrac edilecektir. Böyle bir durumda benim D.İ.İ.B'den anladığım: Yalnızca mal bedelini biz ödeyeceğiz ve Türkiye' ye girişte gümrük vergilerinden muaf tutulacağız. İhtiyacımız olan malzeme ( hammadde ) yaklaşık 6-8 ton ve ortalama bedeli 40-50 bin $. Bu meblada bir malzemeye D.İ.İ.B almaya değer mi? müracat etmemizi tavsiye eder misiniz? Değerli bilgileriniz için şimdiden teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.
Merhabalar;
Süreklilik arzedecek bir işlem hacmi olacak ise Dahilde işleme izin belgesi almanızda fayda var. Ancak Birkerelik bir işlem hacmi olacak ise 13-15 milyar civarında bir vergi ödemesi söz konusu Bu nedenle Bürokrasi ile uğraşmamanız için Dahilde işleme izin belgesi almayabilirsiniz. Dahilde işleme izin belgesinin kapanması veTeminat çözümleri birhayli zaman alır.
Diğer taraftan İşletme maliyetleri düşünüldüğünde Dahilde işleme izin belgesi almakta fayda var.
En fazla size olan maliyeti Belge alımında iki hafta, belge kapamasında İki ay zaman ve 500 milyon civarında bir maliyettir. Saygılarımla
Alparslan bey,
DİİB almanızı ısrarla tavsiye ederiz. Sadece gümrük vergisi ve KDV muafiyeti değil bu işlemlerinizle ilgili Damga Vergisi ve Harçlardan da muaf olursunuz.
detaylı bilgi için ltf. 0.212.212 5980'den Kemal Akosman'ı arayabilirsiniz.
Sayın Şükrü Kaya,
Ülke bazında (AB, Uzakdoğu gibi) ithalat işlemlerinin iş akışı ile ilgili temel bilgiyi nereden bulabilirim? Gümrük işlemleri, belgeler vs. teşekkürlerimle,Nurdan
Merhaba Nurdan Hanım,
Bu tür bilgileri en doğru ve güncel şekilde gümrükçünüzden öğrenebilirsiniz. İthalat departmanımızdaki arkadaşlar size bu konuda her türlü bilgiyi vereceklerdir.
Çınar Gümrük Müşavirliği Tel: 0-212-630 40 50 (Ahmet Çimer, Mahmut Baş, Erhan Kurhan, Akif Külünk, Kenan Erdoğan)
Maalesef ithalat prosedürlerini ülkeye veya sektöre göre ayırarak işleyen yayınlar yok. Genel ya da ayrı ayrı yayınlar var. O da daha çok ihracatla ilgili.
Şu adreslerden temel bilgileri edinebilirsiniz: (Ayrıca ekte İTO'nun bir çalışması var.)
http://www.inancgroup.com/imprs.php
http://www.foreigntrade.gov.tr/ITHALAT/Ith.htm
Bu arada biz de İnanç Grup olarak bu eksikliği hissettiğimiz için bu yönde bir yayının hazırlığını yapıyoruz. Yayını sektörlere göre düzenleyeceğiz. Her sektörde ithalat ve ihracat işlemlerini vereceğiz. Bu bilgiler içinde alt ürün gruplarına ve ülkelere göre izlenmesi gereken prosedürler olacak. Örneğin tekstil sektöründe Çin'den kumaş ithalinde kotalardan referans fiyat uygulamasına, veya gıda ve ilaçta kontrol belgesine kadar o an geçerli olan prosedürler olacak. Kitabı eline alan ne ithal ya da ihraç etmek istiyorsa ve hedef pazarları neresiyse ona göre önünü görebilecek. Yıl başında yayınlamayı ümit ediyoruz. İyi çalışmalar, Şükrü Kaya İnanç Dış Ticaret Hizmetleri Grubu
Alparslan Bey,
Öncelikle anlayamadığıö konu 5-6 ton paslanmaz çelik usd.40050.000.- mı? paslanmazın tonu
usd.8.000.- olmaması lazım? ikincisi de,Birçok hammaddede oldugu gibi paslanmazı da aracısız (mümessilsiz) bulup ithal etmeniz pek mümkün gelmiyor bana. Hadi buldunuz diyelim. enaz 1x20" lik
konteynerin kağasitesi olan 20 ton getirmedikten sonra parsiyel maliyeti çok fazla olur.Hatta 1 konteyner bile getirseniz Navlunu ile pek avantajlı olacagini sanmiyorum.Birde kagit kirtasiye ,le ugrasmaya ne kadar değer bilemem.Onun için eğer 1 seferlik bir işlemse en iyisi iç piyasadan istediğiniz kalite ve evsafta mali titzlikle seçip alıp imal etmek gibi geliyor bana.eğrisini dogrusunu iyi tartin derim. Saygılar Niyazi SOYDAN
Merhabalar,Bu Mallari Çin den direkt gemi ile mi gönderdiniz bu ülkelere yoksa Istanbul da aktarma edip kamyon ile mi? eger ikinci yol ise hataniz buyuk.Bu Cin lilerden yakinda bircok kisi illallah diyecek ama ?Valla eger gemi ile veya kamyon ile ne ile gönderdi iseniz bu mallarin yani Konteynerlerin bir digerülkeye varmasini yani aktarmasini saglamaya calismak.Bu konuda ya o ülkelerdeki alicilarin yardimiile yada Nakliyeciniz ile koordinasyon saglayip yapilmali. Teslim seklinin ne oldugu pek önemli degil ama sanirim Çin'e parayi ödediniz bile. Bence en iyisi Nakliyeci ve alicilarla koordinasyon saglanip konteynerlerin dogru ülke ve alicilara gitmesinin teminine çalismak. Kolay gelsin Saygilar Niyazi s.
Sayın Özalp,
Bende sizinle hemfikirim.Etiğin ötesinde,Turk Mallarinin şimdiye kadar edindiği kötü izlenimi de silmeye çalışmak gerek. O zaman alıcıya "hayır biz iyi mal yapiyoruz ve Turk Mali" ibaresini yazariz başka türlü çalişmayız demek gerek. Bunu söyleyemeyecek kadar büyük mü verdikleri siparişler?
Eh tabi şu an ihracatçıların ve diğer firmaların içinde bulundugu durgunlugu da yadsımamak lazim,o da ayrı bir konu,umarım en dogrusunu yaparsınız ama galiba önce Şirketi ayakta tutmayı birinci öncelik yapmak lazim.Yok,bizim işlerimiz iyi,adamların da siparişi öyle kayda değer bir rakam değil,diyorsanız o zaman da Ulke prestijine öncelik verirsiniz umarım.Kolay gelsin Niyazi SOYDAN
İlginize çok teşekkür ederim. Efendim iç piyasada ne yazık ki bu malzemeyi ( 3mm 310 inox ) bulamadık. Zira 2 yıldır bu malzemeden ürettiğimiz malzemeleri Fransaya ihrac ediyor ve gerekli malzemeyi iç piyasadan tedarik ediyoruz.Ancak 1 aydır bu malzemede iç piysada bir sıkıntı var ve müşterimiz de bizi siparişleri konusunda sıkıştırıyor. İhtiyacımız bizim şu an 3,5 ton ancak sizlere de danıştığım bu konu ile bir gelişme yakalayabilirsek bu tonajı 5/6 tona kadar çıkarabiliriz. Kaldı ki iç piyasada bu malzemenin şu an fiyatı 6/7 dolar arasında idi en son. Tedarikçiler de bu meblanın tamamını peşin istiyor ve vadeye yanaşmıyorlar. Ben de düşündüm ki eğer peşin vereceksem D.İ.İ.B ile ithal etsem acaba daha karlı ve tez zamanda bu malzemeyi tedarik edebilir miyim? İş bu çerçevede sizlerin bilgilerine müracat ettim. Saygılarımla ilgilerinize tekrar teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.
Arkadaslar bir sorum olucak;Yapilan ihracat sozlesmelerinde Arbitration Clause bolumunde, tahkim merci olarak, Istanbul/Turkiye ve hakem olarak da Istanbul Chamber of Commerce yazmak mi sizce daha uygun yoksa ICC 'mi daha uygun olur?????
Tabii ki Istanbul Ticaret Odasi sizin lehinize olur ama kabul ettirebilirseniz tabii.tabii siz kendi ulkenizi isterseniz onlarda kendi ulkelerindeki Ticaret odasini isteme haklari olu.Onun için uluslararası kablu gormus ICC her iki taraf için de makul ve mantıklı olur sanırım. Saygılarımla
arkadaşlar bu tür tahkim olaylarında ICC kabul edilir ve sonuçlanacağı yerde burasıdır karşı taraf Istanbul Chamber of Commerce kabul etse bile uluslararası tahkime gidildiğinde mutlaka ICC de sonuçlanacaktır
ITO, sorunun Türkiye'de cozumlenecek olmasi ve masrafinin dusuk olmasi acisindan sizin icin daha uygun olur. Tabi sozlesmeye, uygulanacak hukuk olarak Turk Hukuku yazmaniz da sizin menfaatinize...
Tabi burada onemli olan konu su. Tahkim karari lehinize olursa alici firmanin ülkesinde takip yapabilmeniz için kararin, alicinin ulkesindeki mahkeme tarafindan taninmasi gerekir. Eger alicinin ulkesi New York Anlasmasina tarafsa sorun olmadan tanima ve tenfiz proseduru hizli bir sekilde isler. Eger anlasmaya taraf degilse prosedur epey uzayabilir.
Milletlerarası Ticaret Odası (International Chamber of Commerce-ICC) kurumsal tahkim kurumlarindan birisidir sadece. Taraflar kurumsal tahkimi secebilecekleri gibi Ad Hoc Tahkim denen usulu de secerek hakemleri, tahkim yerini, tahkim dilini, kararın verilme süresini, verilen kararın taraflar için bağlayıcı olup olmadığını, kararın gerekçeli olup olmayacağını, tahkim usulünü ve tahkimde uygulanacak maddi hukuku kendileri belirleyebilirler. Kurumsal tahkim secildiğinde ise sozu edilen hususlar tahkim kurumunun (ICC, ITO vs) belirlemis oldugu kurallara gore duzenlenir.
Sonuc olarak tahkim anlasmasi yapildiginda hakem veya hakemler tarafindan verilen karar ICC'nin onayina tabi degildir. Verilen kararin, icra edilecek ulkede taninmasi ve tenfizi gerekli ve yeterlidir.
ICC yaptırım gücü olarak daha etkin olduğundan anlaşma metninde ICC'nin yetkili kılınması daha uygundur
ICC hakemleri tarafindan verilen kararlar ile İTO hakemleri ve diger hakemler tarafindan verilen kararlar arasinda gecerlilik acisindan hic bir ayrim yoktur. Zaten soz konusu kararlarin kendi baslarina bir yaptirim gucleri de yoktur. Icra edilecekleri ulke mahkemeleri tarafindan mutlaka taninmalari gerekir. Taninmadiklari ve tenfiz edilmedikleri surece hakem kararlarinin, ICC tarafindan verilenler de dahil olmak uzere, kagit parcasindan ote bir degerleri yoktur.
Sirküler No : DTAM-2004/421
Konu : Genelleştirilmiş Tercihler Sistemine İlişkin Tebliğ İthalat: (2004/21)
İlgi : Şirket Sahibi, Dış Ticaret Sorumlusu
Tarih : 10.09.2004
“Bu Tebliğ, İthalat Rejimi Kararı'nda GTS'ne ilişkin tarife tavizlerinden yararlanan eşyalar ile ülkelerin belirlenmesinde esas teşkil eden hususları açıklamak amacı ile yayımlanmıştır.”
Genelleştirilmiş Tercihler Sistemine İlişkin Tebliğ İthalat: (2004/21)
Madde 1- Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında ihdas edilen Gümrük Birliği (GB) çerçevesinde, Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) kapsamında, En Az Gelişmiş Ülkeler (E.A.G.Ü.) ile Gelişme Yolundaki Ülkelere (G.Y.Ü.) ülkemiz tarafından tanınan tek taraflı gümrük vergisi tavizleri ithalat Rejimi Kararı ile belirlenmiş bulunmaktadır.
Bu Tebliğ, İthalat Rejimi Kararı'nda GTS'ne ilişkin tarife tavizlerindenyararlanan eşyalar ile ülkelerin belirlenmesinde esas teşkil eden hususları açıklamak amacı ile yayımlanmıştır.
Madde 2- GTS, ülkemizin başta Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) olmak üzere uluslararası yükümlülüklerine uygun olarak, İthalat Rejimi Kararı Eki II sayılı Listede (93 üncü fasıl ve Avrupa Kömür Çelik Topluluğu (AKÇT) ürünleri hariç) yer alan GB kapsamındaki eşyalar için tatbik edilmekte olup,
- Gümrük vergisi tavizlerinin tek taraflı olması,
- Tavizlerin verilişlerinin bağlayıcı olmaması,
- Tercihlerin kısmen veya tümüyle kaldırılabilmesi,
- Tek taraflı veya uluslararası müzakereler sonucunda yapılacak en çok
kayrılan ülke esasına dayalı tarife indirimlerini engelleyici olmaması
temel ilkelerine dayanmaktadır.
Madde 3- GTS kapsamında tanınan tavizli tarifeler, İthalat Rejimi Kararı ekinde yer alan II sayılı Listede "GTS Ülkeleri" sütununa derc edilerekyürürlüğe konulmuştur. GTS'den yararlanacak G.Y.Ü. İthalat Rejimi Kararı (EK:3 A) sayılı Listede, E.A.G.Ü. ise İthalat Rejimi Kararı (EK: 3 B) sayılı Listede yer almaktadır. GTS kapsamında tercihli tarifeler, bu Listelerdebelirtilen ülkeler menşeli eşyaların ithalatında uygulanır.
E.A.G.Ü. için GTS kapsamında yer alan eşyaların gümrük vergileri askıyaalınırken, G.Y.Ü. için gümrük vergileri askıya alınır veya indirimli gümrük tarifeleri uygulanır.
Taviz tanınan eşyalar hassaslık derecesine göre, İthalat Rejimi Kararı (EK: 5) sayılı Listede "hassas" ve "hassas olmayan" olarak iki gruba ayrılır. Eşyanın ait olduğu hassaslık grubu değiştirilebilir. G.Y.Ü. için hassas ürünlerde tarife indirimine gidilirken, hassas olmayan ürünlerde gümrük vergileri askıya alınmıştır.
Hassas ürünlerde, maktu gümrük vergileri %30 oranında azaltılmış, nispi gümrük vergileri ise İthalat Rejimi Kararı Eki II sayılı Listede Diğer Ülkeler (D.Ü.) sütununda belirtilen gümrük vergisi hadleri üzerinden 3,5 puan indirilmiştir. Ancak, 50 ila 63 üncü fasıllar (bu fasıllar dahil) arasında yer alan hassas ürünlerde, İthalat Rejimi Kararı Eki II sayılı Listede D.Ü.sütununda belirtilen gümrük vergisi hadleri üzerinden %20 oranında indirim yapılmıştır. GTS kapsamında tanınan tercihli tarifenin nihai oranı 1 inci ondalık sayıya yuvarlanmıştır. Ayrıca, AB'nin yürürlükteki mevzuat hükümleri dikkate alınarak, bazı eşya çin bir üst fıkrada belirtilen tavizlerden daha tercihli gümrük tarifeleri uygulanmıştır.
Tercihli tarife uygulaması sonucunda nispi vergi oranlarının %1 veya daha az olması, maktu vergilerin 2 EURO () veya daha az olması durumunda, G.Y.Ü. için gümrük vergileri askıya alınmıştır.
GTS kapsamında sağlanan tercihli tarifeler, İthalat Rejimi Kararı (EK: 3 A) sayılı Liste'de belirtilen ilgili ülkeler itibariyle hariç tutulan sektörler için uygulanmaz.
Gümrük Giriş Tarife Cetveli ve ülkelerin statülerinde olabilecek değişiklikler İthalat Rejimi Kararına yansıtılır.

GTS'nde yapılacak her türlü düzenlemeye ilişkin olarak yararlanıcı ülke/ülkeler konu hakkında bilgilendirilir.
Madde 4- GTS kapsamında sağlanan tavizler;
- Menşe kurallarının sistematik bir biçimde ihlal edilmesi,
- Menşe kurallarının kontrolü için gerekli idari düzenlemelerin dikkate alınmaması,
- DTÖ tarafından haksız ticari uygulamaların tespit edilmesi,
- GB'nin etkin işleyişine zarar verecek şekilde trafik sapması olması halinde ilgili ülkeler menşeli eşyalar için belirli veya belirsiz süreyle geçici veya daimi olarak askıya alınabilir.
GTS kapsamında tavizden faydalanan ülke menşeli bir eşyanın ithali benzerya da doğrudan rakip bir eşyanın yerli üreticisinin ciddi zarar görmesine neden olur ya da ciddi zarar tehdidi yaratır ise ilgili ülke menşeli bu eşya için İthalat Rejimi Kararı Eki II sayılı, Listede D.Ü. sütununda belirtilen gümrük vergisi hadleri yeniden yürürlüğe konulabilir.
Ayrıca, gerekli hallerde, GTS kapsamında yer alan eşya ve/veya sektör, GTS'den yararlanacak ülke için hariç sektörler kapsamına alınabilir.
Yukarıda belirtilen hususlar nedeniyle GTS kapsamı dışına alınan ilgili ülke/ülkeler, yapılacak değerlendirme sonucunda tekrar GTS kapsamına dahil edilebilir.
Madde 5- Türkiye, Gümrük Birliğinin etkin işleyişini teminen, GTS kapsamında gerekli düzenlemeleri yapma hakkını saklı tutmak kaydıyla, AB'ninkonu hakkındaki düzenlemelerini esas alır ve bu çerçevede, mevzuatında gerekli uyumlaştırmayı yapar.
Madde 6- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 7- Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.
Merhabalar,Ugur bey, bence bu kadar zahmet ve bosu bosuna nakliye parasi vereceginize ( tabii ürünleriniz ve degerleri konusunu bilmiyorum ) çin de bir alici bulup satmak daha mantikli bir is olur gibi geliyor bana. ayni durum bizdede olmustu. yaklasik olarak 5,5 / 6 yil önce bir müsterimize 1 konteyner mal satildigi halde adamlar parayi ödemek istemediler ve konteyner 70 - 80 gün yolculuk ve 15 - 20 gün de limanda bekledikten sonra hemen alel acele bir firma bulunarak satildi. ve nakliyeci ile de görüsülerek belgelerdüzeltildi. buradan yola çikarak siz zaten çinde bulunan müsterinize, baska ülkelere gidecek olan yüklemeyi yapmissiniz bence en akilli is çindeki müsterinize bu mallari kabul ettirip diger firmalaratedarik edeceginiz veya üreteceginiz ürünleri hazirlamak veya göndermek. umarim faydali olurum.
Burak Bey ilginiz için teşekkür ederim.Düşüncenize katılıyorum; bu ve benzeri durumlarda sonuç almak oldukça zor. Astarı yüzünden daha pahalıya geliyor. Biz sorunu her iki müşterimizden de kendilerine gelen malları kabul etmesini rica ederek kısmen çözdük. Burada çözümün sadece daha az zarar etmiş olmak olduğunu belirteyim.
Değerli üyeler,

Brezilya için kullanabileceğimiz dış ticaret portalleri / web siteleri nelerdir ?
Yardımcı olursanız sevinirim. Saygılarımla, ....nazım ozan çivi
Sayın Yetkili

Ben Amerika'dan bir ticari malı alıp ( malı alan Japon sevk adresi Hindistan )(turkiye'ye ugramadan)satmak istiyorum.Alıp-satılacak malın ticari degeri sirketimizin sermayesinden veya bankalardaki itibari parasal degerinden yuksek ( örnegin sirketimizin sermayesi 5 milyar ise yapılacak islemin degeri 200 milyar diyelim ).Bu durumda bu islemi banka kanalıyla yapmam icin back to back akreditif - yani ilk acılan (satın alan firma ) akreditifi karsı tarafa(satan firmaya) teminat olarak mı gostermek mi lazım (veya tam tersi ) ?Bu konuda bilgi sahibi olan varsa bilgi verebilirmisiniz?Bu cesit akreditif 'i kursta gormustum ama aradan sure gectigi icin pek hatırlamıyorum.Bu tur bir akreditif te hangi banka uzman ?
Son olarak birde konsimento'da ilk firmanın(yukleyen firmanın ) adı yazacagı icin bu is sakıncalımıdır?Yoksa boyle bir ticaret olamaz da hayal mi kuruyorum ?
Saygılar Gokhan Sarac
649
Öncelikle bu işi başarabileceğinizi umarım.Bu tür akreditif işlemleri hemen her bankada yapılır amadediğiniz gibi öncelikle çalıştığınız bankadan başlayıp, bu işlemleri yapacak,yani sizi kredilendirecek bankayı bulup anlaşmanız gerekir (tabii bulabilirseniz,yurt dışı bankalardan biri de olabilir). Bankanız uygun görürse ve krediyi tesis ederse,işiniz kolay. önce Alıcı firma akreditifi açacak ve bankanız bu akreditifin şartlarına uygun şekilde Satıcıya akreditif açacak .Bunun içinde alıcının akreditif şartlarını, satıcının şartlarına ve sevk süresine,vs, göre istemeniz lazım (yükleme ve akr ve ödeme vadeleri,vs). Konşimento konusuna gelince,bu konuda dikkatli olmanız yani alıcının satıcıyı bilmemesi önemli tabi.Bunun için de Gemi acentaları ile görüşüp,istediğiniz şekilde konşimento düzenleyebilecek bir acenta ile sevkiyatı gerşekleştirmeniz gerekir (Buna benzer bir iş için daha evvel Kuehne&Nagel sevkiyatın başka ülkede yapıldıktan sonra, Istanbul'da B/L düzenleyebiliyorlar ve yükleyici de sizi gösterebiliyorlar).Tabii bu işin adı da Transit Ticaret oluyor , Trans.Tic ile ilgili beyanname de Bankalarda var. Şimdilik verebileceğim bilgiler bunlar,kolay gelsin .........Niyazi SOYDAN
Eğer alıcı firma Hindistanda ise firma hakkında ciddi bir araştırma yapmanızı tavsiye ederim.
selam,

back to back (karşılıklı akreditif)akreditif işleminde teminat göstermeniz gerekir. çünkü birbirinden bağımsız iki akreditif vardır. Teminat göstermeden sadece aracılık yapmak istiyorsanız Transferable (devredilebilir) akreditif kullanmanız gerekir. malı satacağınız taraf size bir akreditif açsın, sizde akreditifi mal alacağınız tarafa devredin olay bitsin. Böylece nihai alıcının teminatını kullanmış olursunuz. yani bir tek akreditifi kullanarak ve aracılık ederek arada kar etmiş olurusunuz. Bu durumda amir banka konişmentoyu kendi emrine isteyeceğinden dolayı sizi ilgilendirmez. konişmento amir bankanın sorunudur. Bu konunun detaylarını bankanızdan alabilirsiniz. UCP 500'in 48.maddesine bakınız. her banka bu işi yapar. bende bankacıyım ancak reklam olmasın diye kendi bankamın ismini vermiyorum. amacım teknik bilgi ile gruba katkıda bulunmaktan ibarettir.
saygılarımla,
abdurrahman özalp
Arkadaşlar merhaba,

bizim patron benden door-do-door teslimatın maliyetini araştırmamı istedi. tabi ki bu rakam gidilen ülkeye, ihrac edilen mala göre değişir, ama kabaca söylemek gerekirse normal navluna % kaç gibi bir ekleme oluyor? diyelim ki X ülkesine 2200 Euro'ya tır gidiyor. gümrükten geçirip depoya teslim halinde (şirket adına ödenenen vergi vs hariç) ne kadar ekstra hizmet bedeli ödenir?
teşekkür ediyorum
Rahim Bey,Sanırım size en dogru cevabı - anlaşma yapacagınız nakliyeci verir. Saygılarımla,
Merhaba,DİİB için kullandığımız teminatların %90'ını çözdürme hakkı aldık. Bu aşamada izlememiz gereken prosedür ve yapmamız gerekenler nedir,......Teşekkürler,
Merhabalar; Orjinal gümrük giris beyannameleri, Dahilde isleme izin belgesi orjinali ( % 10) teminatlilik hakkindan yararlandiginizi gösterir orjinal yazi), makbuz orjinalleri ve doldurulmasi gereken matbu evraklar ile birlikte ilgili giris gümrüklerine müracaat etmeniz gerekmektedir.Gümrük masaviriniz vasitasi ile müracaatiniz yapilir ise daha kisa süre içiresinde sonuç alirsiniz.
Rahim Bey,
Door-to-door teslimatın navluna gore kesin bir orani yoktur. Her ulke ve hatta her musteriye gore hesaplanmasi gerekir. Kaldi ki, ulasim maliyetlerini etkileyen bircok faktore (petrol fiyatlari, belli bir destinasyona calisan arac bulma konusunda yasanan donemsel sikintilar, savas veya ic karisiklik sebebiyle rota degistirmek zorunda kalinmasi vb.) bagli olarak standart kabul ettiginiz birtakim yol masraflari bile degisebilirken boyle bir cabaya girismenizin elle tutulur bir sonuc verecegini sanmiyorum.
Ali Bey,Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Makbuz orjinaleri ve doldurulması gereken matbu evraklar hakkında daha açık bilgi verebilirmisiniz, %100'lük verdiğimiz teminat mektuplarını geri alıp yerine %10'luk teminat mı veriyoruz yoksateminatlardan düşüm mü yapılıyor? Bu kouda banka ve gümrükte yapılması gereken işlemler nelerdir? Teşekkürler, İyi çalışmalar, Gülay
Merhabalar;Gümrüge teminat mektubu vermiyorsunuz. Mevcut teminat tutarlariniz üzerinden %90 bloke kaldiriliyor. Bu durum Bankalara yazi ile birlikte bildiriliyor. Daha sonra kalan tutarlar için gümrük ile müsaviriniz görüsür olumlu sonuç alir ise Kalan tutarlar için yeniden teminat mektubu veyahutnakit olarak islem yapabilirsiniz. Direkt olarak müracaatiniz sonucunda teminat degisimi yapmazlar. iyi çalismalar dilerim
Merhabalar ;Firma olarak ,Kanada 5A kategorisinde kotaya ihtiyacımız vardır. Konuyla ilgili yardımcı olursanız Sevinirim.
Rahim Bey,Avrupa ulkelerine(EC) TIR ile yapilacak Komple ve/veya enazindan yarim TIRlik yuklemelerde navlun farketmiyor.Ornegin FOB Hamburg konusuyorsunuz, ama hamburg ta sehrin merkezi diye birsey yok bizdeki gibi.Gumrukleme sinira giriste yapiliyor sonra Firmanın deposuna kadar gidiyor Kamyonlar. Bizdeki gibi Istanbul Gumrugu gibi bir yer olup ta oraya inmiyor mallar. (gemi ile gonderecekseniz o zaman baska ama oyle ise onuda acentalarınız ile gorusup fiyatlamanız lazim).Yalnız alıcın adresini tam verin Nakliyeciye o kadar.Diger arkadaslarin dedigi gibi Nakliyeciniz ,mumkunse birden fazlasi ilegorusup pazarligi bitirin. verdiginiz ornek biraz yanıltıcı cunki EUR.2.200 olarak ulke degil o ulkedekibelli bir sehri veriyorlardir.yani o ulkenin sınırına kadar ki fiat degildir verilen. ancak soyle bir ornekleme yapalim.Diyelim Romanya da Bukres fiatı verdiler ve siz oradan 200 km uzaktaki bir sehre gondermek istiyorsunuz,o zaman farkeder cunki onların da gumruk sistemleri bizimki gibi.Sanırım malısizden DDP istiyorlar.Cok fazla degil fark ama yine de bir yekun eder oradaki islemler.Yani sonuc olarak,Nakliyecilerden teklif alıp sonuclandırabilirsiniz işleminizi. Kolay gelsin Niyazi SOYDAN
Rahim Bey ,
Genel olarak nakliyede kapı teslimi olmasını belirleyen en önemli miktar nakliyeci açısından mal miktarıdır.Niyazi Beyinde dediği teslim edilecek olan yerde önemlidir kuşkusuz.Nakliyecinizin göndereceğiniz ülkedeki depolarının yerlerini öğrenerek bu mesafeyi yakın olan depoya götürülmesini söyleyerek kısaltabilirsiniz.Ama dediğim gibi genelde malın 15 m3 ün altında ise (karayolu için konuşuyorum) kapı teslim için başka bir araca aktarılır bu da size ekstra maliyet olarak yansır.Eğer komple araç yada daha yüklü gönderecekseniz Nakliyeci malı Tırdan indirmeden Tırı alıcınızın adresine gönderdiği için ayrıca bir maliyet olmayacktır.Ama bu çalıştığınız nakliye firmasının politikasına da bağlı büyük oranda..En sağlıklısı sizin malı gönderceğiniz ülkeye çalışma yapan ve dağıtım ağı depoları iyi olan firmalardan bu konuda bilgi ve fiyat almanız.
Sayın Grup Üyeleri,Firmamızı ihracatla ilgili sitelere kayıt etmek ve buralardan gelen talepleri değerlendirip ihracat potansiyelimizi daha da arttırmak istiyoruz. Ücretli veya ücretsiz sitelerin hepsi gerekli bizim için. Konuyla ilgili bildiğiniz internet siteleri varsa lütfen yazarmısınız. Eğer başka tavsiyeleriniz de varsa ihracatla ilgili lütfen yazın. İlginize şimdiden teşekkür ederim. Diğer arkadaşların da faydalanması açısından gruba yazabilirsiniz veya kendi emailime de gönderebilirsiniz.Sergin Zeynep URFALILAR İnşaat Mühendisi
'' Landing Certificate '' belgesinin tam olarak Türkçe karşılığı nedir acaba ? veya bizim gümrük mevzuatındaki evrak tanımı nasıldır ?
Tahliye belgesi .......
Kozmetik ithalatında gerekli olan belgeler nelerdir. (parfüm) (mail 705)
Endonezya'dan termal kağıt ( fax kağıdı ) ithal etmek istiyoruz. Vergi indirimi/muafiyeti olup olmadığını ve diğer teknik detayları nereden öğrenebilirim?
PARFÜM

3303.00.10.00.00 (Aşağıdaki bilgiler bu tarife içindir. Siz de kontrol ediniz.) Parfüm ithalinde ürünün ithalinden önce Sağlık Bakanlığından kontrol belgesi alınıyor. Bu belge 12 ay geçerli. 12 aylık yüksek bir değer için belge alınıp münferit ithalatlarda düşüm yapılabilir. Ayrıca ürün kolonya bazlı ve dökme ise Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurulundan da izin almak gerekiyor. (İthalata Uygunluk Belgesi) Hayvsansal bazlı ürünleri ihtiva ediyorsa, İngiltere, K.İrlanda, İskoçya, İrlanda, Portekiz, İsviçre, Fransa, Hollanda, Belçika, Danimarka, Almanya, İspanya, Liechstanstein, Lüksemburg ve İtalya menşelilerin ithali yasak.Ürün gümrüğe girişte kimyahaneye tahlile gidiyor. Basitleştirilmiş usülden yararlanıyorsanız gönderilmiyor. Gümrük vergisi yok. KDV % 18. ÖTV %6,7.
TERMAL FAKS KAĞIDI
4823.90.40.10.00 Yazı makinaları için kağıt ve pelür kağıdı (Aşağıdaki bilgiler bu GTİP içindir. Siz de kontrol ediniz.) Özel bir belge gerekmiyor.
Gümrük vergisi yok (Sadece Bosna Hersek için % 1,2). KDV % 18
....europa da bir müşterimizin talebi : ödeme şekli 90 gün ve ödemeleri üç'e bölüp ödeme günlerinde çek vermek istiyor.L/C veya draft (factoring) istemiyor ... bu ihracat şekli nedir ? ve verilen çeklere ne kadar güvenilir ...banka arada varmı ??
dış ticarette çek ile ödeme şekline dair bir bilgim yok.Vadeli akreditifi önerebilirsiniz çek yerine.Yurtiçi alımsatımlarda bile çek tam güvenli değilken yurtdışı satışlar için ne derece güvenli olabilir bilemiyorum.
....bilgi ve cevabınız için tşk.ler, bildiğiniz gibi AB topluluğunda kendi aralarındaki mevzuatlar farklıdır ... sorunumun çözümü böyle olabilirmi ?? vesaik mukabili - vadeli ihracat !!! invoice da ödeme tarihlerini bildirsem sanırım yurtdışı banaka o na göre evrakları teslim eder veya etmez ??
öncelikle çek müşteri ceki mi yoksa banka çeki mi acaba? eger müşteri çekinden bahsediliyorsa tamamen güvene dayalı düşünün, Avrupanın hangi ülkesi ? (yapmayın derim) banka çekinden bahsediliyorsa kendi bankanızın kambiyo servisi güvenilirliğini araştırabilir. çok tercih edilen bir yol olmamalı bence 1- çeklerin tahsilatı oldukça uzun zaman alır 1 haftadan 1 aya varabilir2- banka komisyonları diğer ödeme şekillerine kıyasla (L/C hariç) fazladır.
Bir sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim.Y.Dışındaki bir müşterimiz Yıkama talimatlarına Made İn Turkey yazılmasını istemiyor.Bu gümrük açısından bir problem yaratırmı? Veya üşterimizin talebi doğrultusunda Made in U.S.A diye belirtebilirmiyiz.
Biz müşterilerimizden çeki teminat olarak alıyoruz. Çek vadesinde müşteri ödemeyi yapıyor ve biz de çeki geri gönderiyoruz. Çekin firma çeki olduğundan mutlaka emin olmanızı tavsiye derim. Bu şekilde çalışmanın ihracatçı açısından hiç bir masrafı olmuyor. Bu işlemi belli süre çalıştığımız firmalara uyguluyoruz. Başlangıçta mutlaka L/C isteyin derim. 1-2 kez çalıştıktan sonra bu sisteme geçebilirsiniz.
Bülent Bey Kolay gelsin,Sorduğunuz soru ile ilgili olarak yeni bir tebliğ yayınlanıp Made in Turkey yazma sorunluluğu değiştirildi.Size göndermek için tebliği aradım bulamadım kusura bakmayın ama gümrükçünüze sorarsanız o size tebliğ hakkında detaylı bilgi verecektir.
Bilindiği üzere, 4458 sayılı Gümrük Kanununun 56 ncı maddesi;" 1- Gerek üzerlerinde, gerek iç ve dış ambalajlarında üretildiği ülkeden başka bir ülke ürünü olduğunu gösteren veya böyle bir izlenim uyandıran isim ya da simgeler taşıyan eşyanın Türkiye'ye ithaline izin verilmez. Bu gibi eşyanın Türkiye'den transit geçişine veya antrepo ve benzeri yerlere konulmasına ya da yeniden ihracına Müsteşarlıkça izin verilebilir.2- Türk menşeli eşyada kullanılmak üzere ve bunların başka ülke menşeli olduğunu gösterecek veya böyle bir izlenim uyandıracak nitelikte, üzerleri yabancı dille yazılı veya basılı her türlü boş zarf, şerit, etiket, damga ve benzeri eşya ile Türkiye'de düzenlenebilecek belgeleri başka ülkelerde düzenlenmiş gibi gösterebilecek nitelikte, üzerleri imzalı veya imzasız olsun, Türkiye'de yerleşik olmayan yabancı firmalara ait proforma faturalar hariç boş faturaların Türkiye'ye ithaline izin verilmez. Türkiye'de yerleşik firmalarla, lisans, royalti veya patent anlaşmasıimzalamış yabancı firmaların bu tür eşyası bu hükmün dışındadır." Hükümlerini amirdir.Görüldüğü üzere gerek bu maddede ve gerekse yürürlükteki gümrük mevzuatında, bir eşyanın üretildiği ülkeden başka bir ülkede veya bölgede üretilmiş olduğunu gösteren veya böyle bir izlenim uyandıran ibarelerin konulması halinde, bu eşyanın ihracına izin verilmeyeceğine dair bir düzenlemeyer almamaktadır.Bu itibarla, ülkemiz ekonomisi açısından ihracatın taşıdığı önem dikkate alınarak Gümrük Kanunun 150/4 üncü maddesinin; gerektiğinde ihraç eşyasının cinsine, niteliklerine ve ihracatın özelliğine göre ihracatın daha kolay yapılmasını sağlayacak usul ve esasları belirleme konusunda Müsteşarlığımıza verdiği yetki doğrultusunda, tamamen veya kısmen yerli girdi kullanmak suretiyle Türkiye'de üretilen ancak alıcısının talebi doğrultusunda üzerinde Türkiye'den başka bir ülkede üretildiğini belirten ifade yer alan eşyanın ihracına izin verilmesi Müsteşarlık Makamı'nın 06.12.2001 gün ve 2001/289 sayılı Onayı ile uygun bulunmuştur.
Bülent Bey Merhabalar1-Müşteriniz hangi ülkede? 2-Neden böyle birşey istiyor 3-Hiç birşey yazmasanızda, usd yazsanızda ihracat esnasında problem yaşamazsınız. İlgili tasarruflu yazısı var. Ama bu yazıdan haberi olmayan muayene memurları muayene esnasında durumu fark ederse durumu büyütebilir. Bu tasarruflu yazıyı bulun okuyun sonra hareket edin derim.yazıya ulaşamazsanız ben yardımcı olurum 4-Olay çift taraflı gelişecektir. ithalat ülkesi gümrükleri durumu fark edip kendi kanunları çerçevesinde müdahale eder.
merhabalararkadaşlar yurtdışından müşteri isteğine uygun olarak malzemenin üzerine etiket vurulmayabilir.ancak eşyaların üzerine madi in U.S.A. yazılması uygun değildir gümrükte sorunla karşılaşılır şöyleki;eşyaların üzerinde made in usa yazılı bir etiket görüldüğü taktirde eşyaların yurt dışından geldiği düşünülecek ve gümrük giriş beyannameleri istenecektir
İngiltere den bir müşterimiz için erkek ceketi dikimi yaptıracağız. Ancak istenilen yünlü kumaşı bir türlü Türkiye de yaptıramadık.Bunun üzerine müşterimiz, kesimi yapılan kumaşları bize gönderecek, bizde Türkiye de sadece konfeksiyonu yapıp sonra geri ihracını yapacağız. Ancak biz mümessil bir firmayız.
Yasal prosedürün nasıl işleyeceği konusunda bilgisi olanların yardımını bekliyoruz.
Kumaşların Türkiye'ye vergi ödemeden girişini ve tekrar mamül olarak ihracını istiyorsanız. Dahilde işleme İzin belgesi almanızı öneririm. Malların bedelli veya bedelsiz geliyor olması önem taşıyor bu nedenle bizimle Tel:0.212.212 5980'den Kemal Akosman(DİİB Sorumlusu) irtibata geçerseniz yardımcı olabiliriz.
Sayın Alı bey
Oncelıkle bır Dıs tıcaret fırması oldugunuz ıcın bu ıthalatı ve akabınde yapacagınız ıhracatı kendı fırmanız uzerınden mı yapacaksınız yoksa baska bır fırma uzerınden mı yapacaksınız buna karar vermenız gerekıyor dolayısıyla bu ıthalatı bedellı yapacaksanız DIIB almanız gerekıyor kı DIIB belgesı sanayıcı yada yan sanayıcı fırmalara verılır yanı kapasıte raporu sahıbı bır fırma olmalı eger bedelsız yapacaksanız bu ıthalatı gecıcı kabul 2001/7 tebgılıne ıstınaden yapmanız gerekmektedır bılgınıze
yurddisindan gelen cek konusunda belki bilmediginiz bir konuyu aciklamak istiyorum:Almanya'da yazdiginiz ve müsteriye verdiginiz cekin ödenmesini -isterseniz-neden belirtmeden durdurabilirsiniz. Acilan akreditifler de de su durum olabilir:Akreditifler de ancak acan müsteri öderse ihracati yapana ödenir. Mesela Almanya'daki ithalatcinin mali durumu bozulmus ve akreditifin bedeliniödeyemiyorsa (veya ödemek istemiyorsa)akreditifi akreditifin acildigi yabanci banka ödemek zorunda degil. Akreditiflerde bazen "confirmed" yazili da olabilir. Ama bu da cok kere yanlis anlasiliyor. Confirmed olmasi akreditifi acan banka ödemeyi garanti ediyor demek degildir. Müsteri tarafindan ihracatciya verilecek olan banka garantileri de metne göre ödenmeleri zorunlu olabilir veya ödenmeleri zrounlu olmayabilir. Söylemek istedigim bu gibi konularda yurd disinda tanimadiginiz veya yeni is yapmaga basladiginiz firmalr olursa cok dikkatli olun. Basna sorarsaniz baslarda factoring yapin. Biraz masraf olur ama hem hemen elinize nakit gecer hem de riski factoring firmasi aliyor. DIKKAT: Bir email'de factoring (draft) yaziyor. Factoring ile draft ayni sey degil
Sayin Grup uyeleri,Iki gundur yazamadigim cevabi Mesut Bey yazmis ama öncelikle konuyu ikiye bölüp aciklik getirmek isterim. a)Gayrikabilirucu_Teyitli akreditifler,dunyanin kabul ettigi ve uyguladigi,alici ile saticinin birlerini tanimadigi ve/veya guvenmedigi durumlarda ,Bankalarin yani guven muesseselerinin,devreye girip ticaretin guvenli bir sekilde yapilamsini sagladiklari enstrumanlardir.Akreditifler,teminat mektuplari gibi Gayri Nakdi Kredi turu olup,teminat mektuplarindan tek farki,sartli ,olmalaridir. Bir Banka mudisine G.Kabilirucu-Teyitli akreditif acmissa ,bu, evet biz alicinin bankasi olarak bu bedeli, akreditif sartlarina 100% uyuldugu takdirde, aliciya banka olarak odemeyi taahhut ediyoruz demektir. Ayrica bu garanti sadece alicinin bankasi degil size ihracat akreditifini ihbar edip teyidini ekleyen vede teyitkomisyonu alan Turk bankasinin da muteselsil kefaletidir. Teyitli akreditiflerden korkmayin,kesinlikle odenecektir ancak dedigim gibi harfiyen uymalisiniz.ancak akfreditif olmasina ragmen,alici,kendine garantiye almak icin gumruktemali kontrol ettirir ve evsafa uygun olmadigini tespit ederse(Gozetimsirketleri vasitasi ile) ,mal bedeli odenmis dahi olsa bu parayi sizden ihbar/teyit eden Turk bankasi araciligi ile geri alir (bunu da bilelim). Mesut Bey cek konusunda hakli.Odenmeme ihtimali cok. Odenmezse de nasil tahsil edersiniz? Orada bir avukat vasitasiyle tahsil edebilirmisiniz bilemem ama mal mukabili ihracattan bir nebze olsun daha iyidir.Tabii bu Cek ile ihracat yapin demek degil.Simdi su soruyu kendinize vede aliciniza sorun lutfen: Bu alici yada siz,borcunuzu odemeyi dusunuyorsaniz,neden sizi hic tanimayan birisine "ben durust adamim,borcumu oderim" diye sadece "soz" vererek ticaret yapmaya calisiyor? Siz kendisinden "biz de durust insanlariz,siz bize su kadar para verin,biz size 3 ay sonra oderiz" diye para isteyin bakalim verecek mi? O zaman ya bu alici "iyi niyetli" ancak parasiz yada kotu niyetlidir. Lutfen ithalatci arkadaslarla konusun bakalim,Avrupa da hangi imalatci/satici )hele ki 15-20.000 USD/EUR nun altinda vadeli mal veriyor,emin olun akreditif dahi kabul etmeden pesin odeme ile calisiyorlar. Rekabet,piyasa vs gibi nedenleri unutup lutfen insanlari ikna etmeye calisalim.Belli bir pesinat alalim ve mal yuklenmeye hazir oldugunda kendilerini gelip mallari kontrol etmeye davet edelim.Ozellikle Almanya-Istanbul oarasi 200-300 EUR ya gelebiliyorlar hadi sizde oteli odeyin,onlar da rahat etsin,siz de?? Artik su ezikligi birakalim ama durust ve sozunun eri oldugumuzu yavas yavas dunyaya gosterelim. b) evet,tum bunlara ragmen,yine Avrupa da,adi sani bilinen,iyi alici firmalar da mal mukabili(acik hesap) mal aliyorlar (buradakilerde ayni degilmi?).Iste bunlari da kacirmamak lazim. Peki o halde,ne yapmaliyiz?Tabii ki isimizi saglama baglayip rahat uyumak icin FACTORING yaptirmaliyiz. Tabii ihracat factoringi ,ulkemizde dejenere edilen cek karsiligi kredi alinmasi seklinde degildir.Factoring,saticilarin fatura disinde herhangi bir kambiyo evraki (cek,senet,vb) olmayan acik hesap faturali alacaklarinin Sigorta edilmesi vede kredi verilmesini saglar. Factoring'in ilk ve en onemli islevi de ,sizden acik hesap mal isteyen alicinizin Ticari itibarinin resmi ve dogru sekilde size bildirilmesi,dolayisi ile olasi bir kaybinizin bastan onlenmesi,yadakredibilitesi iyi bir firma ise de ticaret yapmanizin saglanmasidir. hemen hemen tum bankalarin factoring sirketleri var.Lutfen bunlarla temasa gecip,sartlarini (minimum islem tutarini,komisyon ve masraflari,vs) ogrenin ve sartlar uyuyor ise Factoring yolu ile ihracatinizi gerceklestirin.Factoring sirketleri,birden fazla aliciniz icin de islem yapr.Bugune kadar dogru gidiyor,paramizi duzgun aliyoruzdediginiz alicilariniza da lutfen Factoring kapsamina aliniz.Malum kotu seyler olmadan her sey iyi gidiyor.Ama isler iyi giderken onlem alinmazsa ,kotu birsey oldugunda yapacak birsey kalmiyor,degil mi? sizlere bol kazanclar. Saygilarimla, Niyazi SOYDAN
açıklayıcı bilgileriniz için teşekkür ederim.Ancak, iyi veya kötü niyetli,müşterimiz L/C veya Factoring işleme yanaşmıyor. Toplan tutarın % sini peşin ödedi.Bakiyeyi de vadeli ve 3 bölündüğünden"Letter of Guarantee" yolu ile ödmek istiyor.Yani ihracat şekli "mal mukabili" olup ödeme güvencesi müşteri bankasından "Letter of Guarantee" ile sağlanacaktır.Sizce bu durumda herhangi sakınca varmı ??
Sayın Mesut Bey,Bilgileriniz için tşl.ler .. Factoring ile Draft arasındaki fark nedir ? Bu konuyu açıklamanızı rica eder iyi çalışmalar dilerim.
factoring :Factoring sirketi saticinin (yani sizin) alacaklidan tahsil etmeniz gereken mal bedelini sizden "satin" alir ve bedeli size HEMEN nakit olarak öder. Söz konusu bedelin ödenmesinin riski böylece factoring firmasina gecmis olur. Bu bakimdan factoring sirketi bu islem icin bir komisyon alir. Türkiye'de bunekadr bilmiyorum. Buralarda %1-4 arasi degisiyor.Bu size izah icin genel tanimlama. Factoringin muhtelif sekilleri de olabilir.Factoring'in diger bir avantaji ise factoring sirketi tabiiki sizden satin aldigi(alicinizin ödeyecegi) borcu tahsil etmek isteyecektir. O bakimdan sizle factoring anlasmasi yaptigi zaman hangi firmanin (yani sizden mal almak isteyen firmanin) kredibilitesini yani kac paralik mali risksiz ödeyebilecegini öncedenkontrol eder ve size bildirir.Mesela a firmasina 5 milyarlik maksimum mal bedelini size factoring yapariz b firmasi icin 35 milyar gibi de ön bilgi verir. Bu suretle siz nerede ise bütün risklerden kurtulmus olursunuz. (Ben henüz trilyonlara alisamadigim icin hala milyarlarda kaliyorum!!!!!!!)Draft ise senettir. Yurddisinda senedin ödenmemesi amme sucuna girer. Banka itibari zedelenir. Ödenmeyince protesto ile baslayan hukuki sürecin belirli bir süre icinde baslamasi gerekir aksi takdirde hak iddia etmek güclesir.
Merhaba Veysi Bey.Oncelikle pesin odeme yapidigini bilmiordum(gormedim mesajinizda herhalde).E tabi simdi durum daha farkli.Alici elini az da olsa atese atiyor(oarnini yazmamissiniz). Ama yinede kalan bakiye odenmezse caniniz yanabilir.(Aman arkadaslar,sattim dediginiz malin parasi tahsil edilmezse,ona satisdegil,dagitmak diyorum ben). Ama letter quarantee var ise is degisir,tabii ki adi ustunda garantimektubu.Ancaak,oncelikle verecegi garanti mektubunun ornegini(metnini) isteyin ve bankaniza kontrol ettirin(mumkun olursa buraya da gonderin hep beraber inceleyelim). Birde bu harici garantiyi ne zaman,hangi asamada verecek buda onemli? Sen mali gonder ben burada kontrol edip alayim sonra gonderecegim mi diyor? yoksa bankaniza "isbu garanti xxxx euro'luk mallarin su firmasina ihracinigosterir beyannamenin bankaniza ibrazli ile gecerli olacaktir" veya buna benzer bir ifade ile siz gumruk islemlerine baslamadan mi gonderecek.Bu da cok onemli? ayrica meblagi bilemiyoruz ama gerekirse beyannameleri birden fazla yaptirinve her biri usd.50.000.- in altinda olsun.Pesin odemeyi,ne sakeilde TL ye cevirdiniz? ihracat bedeli mi yoksa efektif alip disarda mi bozdurdunuz? DTH tan bir kere efektif olarak cektiyseniz veya baska bie seyde kullandiysaniz,Ihracat bedeli olarak bozamazsiniz birdaha. Ozetle,Garanti mektubu/harici garanti) tabii ki sizin icin garantidir ama oncelikle bankanizdan teyit almaniz ve ve ne zaman size gonderilecegi cok onemli. Gelismeleri bekliyoruz SelamlarNiyazi SOYDAN
mERHABALAR mESUT bEY,Hemen hemen ani zamanlarda dis ticaret islemleine baslamisiz.Ancak Teyitsiz akreditiflerde soylerler",teyitli akreditifler de is "odeyecegiz" derler ve oderler. Irrevocable-Confirmed akreditif seklinde bu boyledir.Confirming bank'in, uygun vesaiki aldim size gonderdim,lutfen su tarihte mal bedelini hesabimiza alacak kaydedin dedigi swift mesajini aldilar mi,issuing (biz akreditifi acan banka diyoruz) bank ne vesaikin gelmesini nede kontrol edilmesini beklemeden bu tarihte mal bedelini hesaba alacak kaydederler.Bu tarihi de akreditifi acan banka,akrediitf metninde Reimbursement (53 olmasi lazim) bolumunde acikca yazar.Conform dokumanlari aldiktan sonra 2 yada 3 is gunusonra hesabiniza alacak kaydedilecektir der. yok bizim bankanin akreditifi acan bankada hesabi yoksa ikisinin de hesabi olan bir bankaya,akreditifi acan banka reimrursement(yani virman) talimatini akreditif acarken ayni anda verir ve yine teyit eden bankaya "uygun vesaiki alip bizee postaladiginiz bildirirswift mesajinizdan 2 yada 3 is gunu icinde reimbure olabilirsiniz der .Bahane bulmak ayri bir konu ancaak akreditifler yani Letter of Credit ler,sartli teminat mektuplaridir ve bankalararasi islemlersifreli olurlar ve bunlar bir iyi niyet mektubu degil,odeme enstrumanlaridirlar.Evet,bzim sizden istedigimiz sartlara uyuldugu takdirde "odemeyİ garanti" ediyoruz derler ve ederler. Ayrica Akreditifi acan banka aliciya teminati ne olursa olsun,kredi tesis ederler ve Bankalarda birbirlerine Kredi line'iacarlar. Diger konularda ,hemfikirim diyebilirim.Ancak ceklerin bankaca teyit edilmesi de yine kredi turu islemler olsa gerek.Bizde banka ceki verirdi ama artik kullaniliyormu bilemem.Cekini teyit ettirecek firma zaten akreditif de acabilir,yani bankada kredisi vardir.Ama sizin zamaninda maalesef Turk saticilardan cektiginiz burada simdi bircok ihracatci (ozellikle de tekstilciler) Avrupali alicilardan cekiyor.yani onlar da bozuldu.Onun icin kimsenin kimseye laf soyleyecek hali kalmadi. Alici parasini garantiye almak istiyorsa,satici da malinin bedelini garantiye almak istiyor ve bunun icin en gecerli ve pratik yol hala daha Teyili Akreditiflerdir.Ihracatcilar sartlara uydugu zaman MAL BEDELLERI garanti odenecektir. Illa da akreditif istemiyorum diyen alicilara da Factoring yapacaginizi soyleyin arkadaslar ,hayir olmaz derse pardon deyin bence veya Ok derse demek adam kendine guveniyordur (ama blof de olabilir) ,muhakkak yaptirin ve lutfen su Factoring sirketleri ile (bankalarin factoringleri tabii ki)Factoring konusunda vede ozellikle masraflar ve diger sartlar konusunda bilgi edinip hayata gecirin ve patronlarinizi da rahat uyumalari konusunda ikna edin derim.Ister akreditif olsun,ister mal mukabili (factoring de olsa),kontrata/akreditife alicinin istedigi gozetim sirketi raporu veya alicinin istedigi bir ozel/tuzel kisinin kontrol/ok sartini koydurmayi teklif edin ki alici da rahat etsin.Tabii gozetim sirketi olmasi (akreditif haricindeki odeme sekillerinde) bilahare olusabilecek anlasmazliklarda "bilirkisi" raporu olacagindan sizin icin gecerli olacaktir.Herkese kolay gelsin Niyazi SOYDAN
Merhabalar,
her iki konu da da destekliyorum sizleri.Kesinlikle Turkiye'den ve/veya baska ulkelerden(transit ticaret icin) mal almak isteyenlerin mesajlarina acik oldugunuzu bildirin ltf. Ulkemizdeki ithalatci firmalara acmayalim.Ana fikrimiz ihracatimizi gelistirmek. Ancak bu siteyi,kategorilere ayirip (orn.tekstil,gida,metal ve metal isleri gibi),suan uye olan ve bilahare de uye olabilecek sirketlerimizi dusunerek,bu firmalarin urun cesitlerinin neler oldugunu,hatta kucuk birer resim de eklemelerine meydan verecek gibi hazirlamanizi tavsite etmek isterim. Bir de sadece ithalatcilara degilde yalniz ihracatci firmalara da ancak bir iki konuda olmasi sarti ile izin verin ,yada vermeyin derim.
Kolay gelsin,elinize saglik simdiden. Niyazi SOYDAN
Yurtdışına numune gönderimlerinizi (özellikle hazır giyim) kimlerle ve nasıl yapıyorsunuz?
Numune ebatlarınız ne eğer 3, 5 kilo kadar ufak paketlerse TNT DHL UPS numuneyi koy faturasını ve çekilidtesini kolinin üstüne yapıştır.kargo şirketi direk kapıdan alıp ucuruyor Daha büyük ebetlı kargonuz olursa yine yazarım
Merhabalar, Rusya'dan bir ithalatımız olacak. Ancak şöyle bir sorunum var. Yapılacak sözleşmede ihracatçının yasal adresi Güney Kıbrıs gözükmekte. Mallar Rus menşeili ve yükleme Rusya'dan yapılacak. Bu ithalatın handikapları ne olabilir? Özellikle Güney Kıbrıs durumu?
Nevsen Hanim
G.K,bris Gumruk Birligine dahil oldugu icin bu ulkeden yapilacak ithalatta kisitlama kalkti.Ama bizimkiler bir yeri duzeltirken birini unutabilirler. Bankaniza danisip islemi yapabilirsiniz. Bankanizin hayir deme şansi yok ama birkac gun gecikme olmasin diye garantiye alin işinizi derim. bu mailin ardindan kisitlama kalktigina dair yaziyi da TARİH SAYİSİ İLE KENDİLERİNE BİLDİRİN.
İthalatta TSE uygunluk belgesi alınması gereken ürünler hakkında bilgi verebilirseniz sevinirim
sayin A .Kutlu,
O kadar cok mala TSE ve/veya CE belgesi isteniyorki tahmin edemzsiniz.Burada hep vurguluyorum,ilk defa (yada uzun zamandir ithal etmediğiniz) ithal etmek istediğiniz herhangi bir mal tütü için öncelikle gümrük müşavirinize başvurun.Onlar size tarife no su ile ne gibi belgeler gerekir söyleyecektir.
Firmamızın yurtdışı mobilya fuarlarına katılması için araştırmalar yapıyoruz. Belli başlı yurtdışı fuarlar ve bunlara katılımdaki devlet desteği hakkında bilgi verirseniz sevinirim.
www.turkishfurniture.org adresiniz ziyaret ederseniz faydali olabilir
merhaba arkadaslar,poliuretan vernik ve poliuretan boyalarin g.t.i.p. nolarini bilen varsa yollayabilirmi acaba? İyi calismalar
Cin 'den havali zimpara makinesi ithal ediliyor. Geldigi gumruk Ambarli. Beyanname aciliyor, tum odemeler yapiliyor ancak gumrukte yapilan tespitte kullanim klavuzlarinda CE isareti olmasina ragmen,urunlerin uzerinde olmadigi icin mallarin fiili cekimi gerceklestirilemiyor. Bu durumda bundan sonraki asamalar ne olacak.Odenen KDV vs gibi vergiler geri alinabilecek mi , urunler icinihracatciya pesin odeme yapilmis. Geri almalari yani mahrece iade imkansiz gozukuyor. Bu durumda mallara ne olacak ? Bu mallar Turkiye 'ye giremiyor ama baska bir ulkeye ihrac edilebilir mi ?Ornegin bu tanidigin Bulgaristan 'da da is yeri var.
Sinem Hanım merhaba,

www.aib.org.tr adresinde GTİP arama motoru var. Oradan elde ettiğim sonuçlar. 3208, 3209, 3210 pozisyonlarını iyice incelemek gerek.
CE işareti bilindiği gibi malzeme üzerinde olmalıdır. Bu yüzden Girişine izin verilmemiş. Yanlız anlamadığım nokta malzemenin KDV'sinin gümrüğe nasıl yatırıldığı. Rejim yönünden işlem sonlandırılmadığı taktirde KDV ve diğer Vergilerin yatırılmaması gerekir. Bu konuda eminmisiniz ?
CE konusunda şu soruların cevapları önemli

1) Sözkonusu ürün "ithalatında CE aranan ürün" listelerinde var mı?
2) Eğer varsa, ürünün uluslararası onaylanmış kuruluşlardan alınmış resmi CE sertifikası var mı?
İki sorunun da yanıtı EVETse, CE işareti sticker olarak hazırlanarak ürünlerin üzerine yapıştırılabilir.
Birinci soru EVET, ikinci soru HAYIRsa bu durumda malı özel antrepoya çekip 2 aylık bir süreçte CE sertifikasını kendisi almayı deneyebilir. Ya da sizin de düşündüğünüz gibi üçüncü bir ülkeye gönderebilir. http://www.ita.doc.gov/td/tic/ce_mark/CECountries.htm adresinden aşağıdaki alıntıya göre Bulgaristan olabilir görünüyor. Ama Bulgaristan'da işyeri varsa oradan araştırsın arkadaşınız.
"Credit Insuarance" ödeme şekli ile ilgili bilgisi olan var mı?
Merhaba Arkadaşlar, Uzakdoğudan ithal ettiğim bir ürünü (hazır mamül olarak ithal ettiğim bir ürünü)Avrupa ya ihraç ederken ATR almam da bir sorun çıkar mı? Malın menşeinden dolayı. İlgili ürüne ilişkin bazı test sonuçları vb. raporlarTürkiyeden değilde uzakdoğudaki ithal edilmiş ülkedentemin edilmiş olacağı için,bu mala ilişkin ihracatı nasıl gerçekleştirebilirim? Yardımlarınız için teşekkürler. irfan gürel
Değerli üyeler,
AB ve EFTA ülkelerinden ithal edilen mallarda hanig ürün için ATR veya EUR.1 serbest dolaşım belgeleri düzenlenmesi gerekir ? Bunu nasıl tespit edebiliriz.
Credit insurance'dan maksat kredi sigortası ya da ihracat kredi sigortasıdır sanırım.
http://www.eximbank.gov.tr/html_files/ihkrdsig.htm adresinden bir inceleyin.
Sizlerden ülkelere Türkiye'den yapılan ihracat'ta uygulanan gümrük vergileri konusunda yardım istiyorum.Gtip Noları : Kalıp : 730840900000 İskele : 730890990019 Bu ürünlerin ülkelere çevre ülkelere özellikle polonya,rusya,ukrayna ve türki cumhuriyetlere çıkışlarında uygulanan gümrük vergilerini öğrenmek istiyorum.
Sergin Hanım merhaba, bunu tespit etmek kolay değil. Her ülkenin gümrük vergilerini ya o ülkedeki ithalatçıya sormak gerekir ya da varsa web sitelerini incelemek gerekir. Polonya AB üyesi olduğu için GB kapsamında sanayi ürünlerinde gümrük tarifelerini sıfırlamış durumda. Rusya'daki gümrük vergisi oranı tesbit edebildiğim kadarıyla % 15. Diğer ülkeler için http://www.trade.gov/td/tic/tariff/country_tariff_info.htm sayfasını inceleyin.
AB ile sanayi ürünleri ticaretinde A.TR, tarım ürünleri ve AKÇT kapsamındaki demir-çelik ticaretinde EUR.1 dolaşım belgesi düzenlenir. EFTA ülkeleri ve STA imzaladığımız ülkelerle ticarette EUR.1 düzenlenir.
Sayin Urfalilar;Asagida Rusya ve diger Turki cumhuriyetlerinde urununuze ait gecerli olan gumruk vergi oranlarini ve urun gumruk bilgilerini gorebilirsiniz.Ayrica urunlerin ihracatini yapabilmeniz ve uygulamalarda kullanabilmeniz icin Rusya insaat Bakanligi Kalite Sertifikasina ihtiyaciniz var.Gerek duyarsanizo konuda da yardimci olabilirim. 730840900000:Other racks and other equipment for metal building woods, timberings, retaining walls or mine, from ferrous metals 730890990019:Other metal construction from ferrous metalsThe import duty:%15THE VAT(kdv) :%18 Raw material and materials for manufacturing artificial limbs (including artificial limbs of the top and bottom finitenesses, eye, ear, nous, the sky, dental, a mammary gland, the genitals combined and medical - cosmetic) and semifinished items to them .Clearing of taxation on the added cost ofthe given goods to give at presence of the corresponding decision of the State Customs Committee of Russia directed to customs body, making the customs registration, the Ministry of work accepted on the basis of acknowledgement and social development of the Russian Federation of their special-purpose designation; the Order of the State Customs Committee of Russian Federation N 1031-? from 06.11.01. Governmental order N 998 from 21.12.01.
İrfan Bey merhaba,İthalat sorumlumuz Mahmut Bey'den öğrendiğime göre Türkiye'ye kati ithalatını yapıp vergilerini ödediyseniz A.TR almakta sorun olmaz. Ama menşe olarak yine Uzakdoğu menşeli görünür.
Sn. İrfan bey konuyu şu şekilde açalım III.Ülkeden kati ithalatını yapmış olduğumuz malzeme ortaklık konseyi kararı ile serbest dolaşıma girmiş sayılır, Malzemenin menşei değişmez eğer ürün üzerine farklı bir işlem yapılacaksa o zaman menşei kavramını tartışırız.
Bu sebeple serbest dolaşıma girmiş olan eşya herhangi bir şekilde AB. üyesi ülkeye ihracat yapılmak istendiği taktirde malzeme ile alakalı ATR belgesi ülkemizce düzenlenir. İyi çalışmalar
Antrepoların günlük ücret tarifeleri var mıdır? ne kadardır? Bu ücret sabit midir veya neye göre değişir.?
Alparslan bey aşağıda antrepo telefonları bulunmaktadır antrepolara ulaşarak teklif alabilirsiniz ayrıca pazarlık şansınızda bulunmaktadır
Teksim - 2 :656 68 68
Sırnak : 696 34 30
Kıta : 440 10 00
Mars: 592 97 80
Mas : 858 05 11
Piramit : 446 37 50
Gökbora : 690 12 00

3 Comments:

At 1:25 AM, Blogger Unknown said...

igein_h_yizevbekhai@admin.in.th: Eger ilgileniyorsaniz, bu e-posta adresinden bizimle irtibata iseniz merhaba sizin tüm kisisel is için kredi ararken, biz,% 3 faiz oraniyla kredi vermek. Belgeniz ok cevap veren herhangi bir gecikme olmaksizin derhal sizden aldigimiz be kez kredi biz bir hafta önce size transfer edilecek. Artik kredi basvurusunda, acil promosyon ok var.

 
At 4:08 PM, Anonymous Anonymous said...

Kredi arıyor herkes bu e-postayı stone.b.f.ltd@gmail.com Sky Finans Şirketi başvurmalısınız
Eğer bir iş başlatmak için bir kredi gerekiyor mu?
Eğer faturalarınızı ödemek için bir kredi gerekiyor mu?
Tıbbi kredi ihtiyacınız var mı?
Eğer kişisel kredi ihtiyacınız var mı?
Eğer kredi ile herhangi bir mali yardım ihtiyacınız var mı?

Cevabımız evet bugün onlarla temas edilirse stone.b.f.ltd@gmail.com
Onlar düşük faiz oranıyla size kredi verebilir.

 
At 8:05 PM, Blogger Dr Tyson said...

Zor durumda mısınız? Şu adresten e-posta: "<aihajimuhammadpowerfulspell@gmail.com}
Ve mali yardıma mı ihtiyacınız var?
Boş bir ATM kartı için başvurun.
Şu adresten e-posta: "<aihajimuhammadpowerfulspell@gmail.com}

 

Post a Comment

<< Home