ihracatklubusorulari

Friday, September 22, 2006

3

Sayın Grup üyeleri,CDCS sınavı hakkında bireysel bilgi talepleri olmaktadır. Bu konuda grubun diğer üyelerininde bilgi sahibi olması için kısaca bu sınav hakkında bilgi vermek istiyorum. CDCS uluslararası akreditifuzmanlık sınavıdır. IFS tarafından yılda bir kez dünyanın çeşitli merkezlerinde yapılan bu sınavı geçenlere ICC ve IFSA tarafından onaylı sertifika verilir. Bu sertifika 3 yıl geçerlidir. 3 yılınsonunda ya tekrar sınva girmek veya 3 içerisinde yapılan aktiviteler rapor edilerek tekrara alınır (re-certification) Uluslararası itibarı hayli yüksek bir belgedir. Bu yıl ülkemizdede yapıldı. Heryıl nisan ayında yapılır. Ülkemizde en fazla 5 veya 6 kişide vardır. Bu konuda detaylı bilgiler www.cdcs.org web sitesinde vardır. Bu yıl sınava girecekler için ICC Türkiye Milli Komitesi olarak 2 kurs düzenledik. Yeni yıldada bu sınav için kurslarımız olacaktır. Kursa katılmak için kurumsal veya bireysel olarak ICC Türkiye’ye müracaat edilebilir. Adresi aşağıda vereceğim. Bu sınav için en iyi kaynak IFS tarafından katılımcılara gönderilen “The Complete Guide to Documentary Credits” isimli kitaptır. Benim kitabımada kaynaklık eden bu eser sınav hakkında detaylı bilgiler, örnek olaylar veakreditifler ile standby’lar konusunda teknik bilgiler içermektedir. CDCS belgesinin önemi bankalarımız tarafından yeni anlaılmaya başlandığından dolayı bu yıl çok sayıda katılım olması beklenmektedir. Sınava girmek isteyenlerin öncelikle www.cdcs.org itesini ziyaret etmelerini tavsiye ediyor ve şimdiden başarılar diliyorum. Saygılarımla, Abdurrahman özalp CDCS ICC Türkiye Milli Komite Üyesi http://letterofcredit.dostweb.com
Herkese Selam,
Zamanim olmadiğindan ithalatçıdan Akreditif yerine Banka Avalli Police talep ediyorum.
1- Sizce guvenlik açısından bir sorun olurmu?
2- 150 Gün vadeli Banka Avalli Poliçe ingilizce tam olarak nasil yazmaliyım?
Saygilarimla,Volkan
Volkan Bey merhaba,

Bir hatırlatma yapmak istiyorum. Siz ithalatçıdan vadeli poliçe talep etmiyorsunuz, poliçeyi siz kesip banka aracılığıyla gönderiyorsunuz, ithalatçı ve/veya bankası da onaylayıp ("ACCEPTED" damgası + kaşe/imza + tarih) geri gönderiyor. Yani poliçeyi siz hazırlayıp göndereceksiniz.
(Eğer ithalatçıdan ödeme taahhüdüne dair bir belge isteyecekseniz bunun adı "promissory note," yani bono. Bankaların dış ticaret departmanlarından her ikisi hakkında da ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.)
Bir de sözkonusu 150 gün vade, poliçenin görülme tarihinden mi (at 150 days after sight), konşimento tarihinden mi (at 150 days B/L date) veya poliçenin düzenlenme tarihinden mi (at 150 days after date) itibaren olacak, poliçe kesilirken üzerinde belirtilmelidir.
150 gün vadeli banka avalli poliçe: bank avalised bill of exchange (to be paid) at 150 days after sight/date/BL date (ithalatçıya bu şekilde ifade edilebilir)
Güvenlik noktasında çalıştığınız bir bankayla görüşmenizde fayda var. Çünkü poliçeyi doğrudan ithalatçının bildireceği bankaya kesmeniz, banka kabulü (banker's acceptance) vs bir çok kavram var.
İyi çalışmalar dileğiyle,Şükrü Kaya inanç Dış Ticaret Hizmetleri Grubu
Merhaba,
şükrü bey'in yazdıkları doğru. bende güvenlik açısından birkaç ekleme yapmak istiyorum. banka avali herzaman çok güvenceli değildir. yani teyitli bir akreditif gibi değildir.
aval veren banka yurtdışında ise ve itibarlı değilse ödemediği zaman birşey yapamazsınız. ayrıca uygulamada bazen aval talimatı olduğu halde aval ilave etmedende vesaiki teslim ediyorlar. bu durumda yasal yollara başvurmanız gerekirki bu çok masraflı ve zahmetli bir iştir. en iyisi teyitli akreditif veya teyitli standby veya kontrgarantiye istinaden ülkemizdeki bir bankadan alıncak banka garantisi(teminat mektubu). yinede avalli poliçe konusunda ısrar ederseniz kabul edilen ve aval verilen poliçeyi mutlaka geri isteyin ve tahsile gönderirken güvenilir bir banka aracılığıyla gönderin. saygılarımla, abdurrahman özalp, 0532 207 33 30 gerekirse arayabilirsiniz.
Merhaba , çalıştıgım firmada bi marka etiketi yurtdısından getirtmek istiyorum .burada hiçbir firmada okeyli değil istediğim etiket.ama etiketi yurtdısından getirtmek yasal değil denmiş ilgili arkadaslarabu konu hakkında bilginiz var mı?..İpek NARİN...TİTA GRUP TEKSTİL.
Herkese selam,Uzun uğraşlardan sonra, ilk müşterimizi bulduk. Fransaya mobilya yollayacaz. Müşterimiz ile aramızda bir satış sözleşmesi yaptık. Bu sözleşmeye göre toplam ücretin yarısını peşin bankamıza yollanacak, geri kalan ücret mal tesliminde ödenecek şeklinde anlaştık. Peşinatı yatırdılar ve üretime başladık. Yalnız acemiliğimizden şimdi geri kalan kısmı alabilecekmiyiz korkusuna kapıldık.Evraklarımızı banka'ya teslim edebilir ve onların'da malı almadan önce kendi bankalarına paranın kalanını yatırmalarını ve ancak ondan sonra malı çekmelerini sağlayabiliriz.Ancak bu müşteri ile uzun vadede çalışmayı planlıyoruz ve onları rencide etmek de istemiyoruz. Ne de olsa onlar bizi görmeden ve tanımadan paranın yarısını yatırdılar.Buna bir çare bilen ve bize tavsiye edebilen olursa minnettar olacam.Semih Yurtsever
semih bey, merhababu işlem için en uygun olanı red clause akreditif açtırmaktı. bu durumda akreditif altında paranın bir kısmı peşin geriye kalan kısmıda banka garantisi altında vesaik ibrazında tarafınıza ödenirdi. şu anda geri dönemeyeceğimize göre ve firmada sizden herhangi bir garanti istemeden avans ödediğine göre aranızda birazgüven var. işlemin bundan sonraki kısmı vesaik mukabili ödenecektir. yani siz malı sevketikten sonra malı temsil eden belgeleri(taşıma belgesi, fatura ve diğer belgleri) güvendiğiniz bir bankaya vereceksiniz. bankanız bu belgeleri "ödeme karşılığı teslim "şartı ile müşterinizin bankasına göndrecektir. müşteriniz parayı yatırdıktan sonra belgeleri bankadan alacak ve malı çekecektir. sağlam olması için tüm orjinal belgeleri mutlaka bankaya veriniz. özellikle taşıma belgesininorjinalini müşterinize göndermeyiniz. önceden yurt dışındaki bankanın durumunu kontrol ediniz. itibarlı bir banka olsun. mümkünse bu bankanın ön iznini alıp malı bu banka adına gönderiniz. bu durumda müşteriniz parayı ödemeden ve bankada taşıma belgesini kendisine ciro etmeden mala sahip olmaz. bu banka iznini alma vs.'yi kendi bankanız muhabirlik ilişkisini kullanarak halledebilir. bu durumda müşterinize yansıyan hiç bir şey olmadan güvenli bir iş yapmış olursunuz. Riskler ve diğer dış ticaret işlemleri konusunda kitabımın sizlere faydalı olacağını düşünüyorum. Aşağıdaki linkte inceleyebilirsiniz. A.özalp, saygılarımla. http://letterofcredit.dostweb.com.
cep. 0532 2073330 gerekirse arayabilirsiniz.
Merhaba İpek Hn.,

Biz yurtdışına ihracatını yaptığımız mallar için yurtdışındaki müşterimizden markalı etiketi buraya getirerek kullanıp tekrar geri gönderiyoruz. Gümrük işlemleri yapıldığı takdirde herhangi bir problem çıkmıyor. Bilmiyorum bu bilgiler probleminizi çözer mi ve size örnek olur mu?İyi çalışmalar.
Tesekkür ederim Fırat Bey.
Sabah aradığım bir kaç etiket firmasından da aldıgım bilgilere göre, eger ithal ettiğim etiketi ihraç etmek üzere kullanırsam bir problem olmazmış.sadace sizin de dediğiniz gibi bir kaç gümrük prosedürünün halledilmesi kalıyor geriye..iyi çalışmalar
ipek hanım merhaba
eğer etiketleri geçici kabul 2001/7 kapsamında çekerseniz her ihracat çıkınızda beyan edip düşümlerini yapmak zorundasınız ama kati etiket ithalatlarda problem genelde çıkıyor eğer sürekli iharacatınız var ise geçici kabul çekmenizde fayda var Serdar Dinçer....ASKON TEKSTİL
İpek Hanım Merhaba,

Etiket ithalatınsa özel bri gümrük prosedürü var.Bu konuda grup moderatörümüz şükrü bey bilgi aktarır sanırım.Ama bildiğim kadarıyla 2001/7 aksesuar malzemelri kapsamında yapılıyor ve her ihracatta gönderdiğiniz malla beraber giden etiket için ayniyat kaydından düşülüyor.Gümrükçünüz bu konuda size tüm detayları verecektir.

İyi çalışmalar

Feride Gür
Selam Arkadaşlar,
Aşağıdaki bi arkadaşımın soruları hakkında bilgi verebilecek birisi olursa çok sevinirim.
İyi çalışmalar...
1. adrese teslim, yani karşı ülke gümrüğü tarafından ithalatı da yapılmış olarak (clear edilmiş olarak) mal teslimi mümkündü değil mi? bunun adı neydi?
2. adrese teslim yüklemede, 100 liralık bir toplu ihracat yapıp, karşıda da tek beyan+konşimento ile 100 liralık tek ithalat gerçekleştirip, sonra bu malları farklı farklı (10'ar liralık) faturalarla 10 farklı şirkete teslim edebilir miyim?
3. avrupa birliğine ihracat yaparken, ab ülkelerinden birisinde şirket açsam ve bir malı buna satsam, bu firma diğer ab ülkelerine bu malı istediğiö gibi dağıtabilir mi/? yoksa her ülkeye girişte yine ihracat/ithalat gerekir mi? ingiltere için özel durum söz konusu mu?
Sayın İpek Hn.

Marka tescil kanununa ve İlgili yönetmelik gereğince marklalı olan malzemenin ithalatı şarta bağlanmıştır. İş bu sebeple Marka tescil sözleşmesi olmayan malzemelerin ithalatı yasaktır. Etiket isimli malzemenizde bu kapsamdadır Ancak İhracat 2001/7 sayılı teb 4/a maddesi gereğince getirilecek olan etiket isimli malzemenizi ihracatta kullanılacağını beyan etmek şartı ile geçici ithali mümkündür.Saygılarımızla,Mahmut BAŞ
1 - exwork kapıya teslim şekli olarak uygulanır alıcının belirtiği adrese teslim edilir bunda teslim edilene kadar tüm risk size aittir
2 - malın gideceği yere kadar yapılan işlem burayı bağlar türkiyeden çıktıkdan sonra yapılacak olan işlemler o ülkenin rejimine tabi olur eğer gönderdiğiniz ülkede bizim ülkemiz için bir kısıtlama yok ise rahatlıkla oradaki alıcınız dağıtımını yapabilir
3- bir ab ülkesinde açaçagınız iş yeri bu şekilde çok işinize yarayabilir ama unutmayınki türkiyedeki tüm risk gene sizde oluyor yani alıcı da siz satıcıda siz bunları ödemelerle ilgili doğacak sorunlar için belirtiyorum mal bedeli tarnsferi sorumluluğu sizde olacak ingiltere bu konuda daha zor iyi araştırmanızı isterim
serdar dinçer
Serdar Bey,
Sanıyorum ex-works tanımlamasında bir hata var.Siz ihracatçı iseniz ve malı satıyorsanız ex-works ifadesi malı kendi fabrikanızda teslim ediyorsunuz demektir.Yani sizin deponuzun önünden karşı müşteriye kadar olan bütün masraflar alıcıya(ithalatçı) ait demektir.Karşı Gümrük ödemesi yapılmış olarak sevkiyat yapmak mümkün.Bunun adı da Duty Delivered Paid olarak geçiyor.Gümrük ödemeden yapılan sevkiyat şekline de Duty Delivered Unpaid deniyor.Saygılar......Ümit Atilla
Merhaba Fırat Bey,

1) DDP (Delivered Duty Paid) yani gümrük vergisi ödenmiş olarak teslim demek. (Exworks ihracatçının kendi mahallinde teslim demek iken, DDP ithalatçının istediği mahalde teslim demek. İkisi arasında böyle bir fark var. Birbirinin tam tersi.)
2) Bu soruda ithalatı kendiniz gerçekleştirmekten bahsediyorsunuz, yani karşı ülkede kuracağınız şirket ithalatçı gözükecek zannederim. Bu durumda oraya ithal ettiğiniz malı, yani aslında hala sizin olan malı, istediğiniz gibi elden çıkarabilirsiniz. Ama durum bu değilse, ihracatınızı tek bir yabancı firmaya yapıp birden fazla şirkete mal vermek bana pek mümkün görünmedi. Bir firmayla anlaşabilirsiniz belki ama güvenebilir misiniz bilmiyorum. Sonuçta malın sahipliği o şirkete geçecek.
3) Gümrük Birliği de olsa AB ülkeleri arasında gümrük prosedürleri mevcut.
ümit bey
haklısınız ben ithalatçı gibi düşündüm ama tam açılımı aşağıda belirtidiği gibi sanırım
"Ex works" satıcının malları işletmesinde (fabrika,depo v.s.) alıcı emrine hazır tutmakla teslim yükümlülüğünü yerine getirdiği anlamındadır. Satıcı, aksi kararlaştırılmadıkça malın alıcı tarafından sağlanan bir araca yüklenmesinden yada malların ihraç gümrüğünden geçirilmesinden sorumlu değildir. Alıcı bu noktadan itibaren varış yerine değin , malın taşınması ile ilgili tüm gider ve risklerin yükümlülüğünü taşır. Bu terim tüm satış şekilleri içinde satıcı için en az yükümlülüğü ihtiva eden bir satış şeklidir. Bu teslim şeklinde sözleşmede belirtilen satış bedeline yalnızca ambalajlanmış mal bedeli dahildir. Yani teslim tarihinden itibaren her türlü nakliye, yükleme, boşaltma ve sigorta masrafları alıcı tarafından ödenmektedir.
Arkadaşlar aşağıdaki konu hakkında kısa bilgi alabirlimiyim
Saygılar
Rusya GOST Kalite Belgesi ?????
Merhaba Can Bey,

GOST-R sertifikası Rusya'ya ihracatı yapılan bazı mallarda bu ülke tarafından aranan bir kalite veya uygunluk belgesidir. Rusya'daki ithalatçı da bu belgeyi alabilmekte fakat önceden sizin almanızın avantajlı olacağı söylenmektedir. Türkiye'deki bazı kuruluşlar bu belgeyi almada danışmanlık yapmaktadır. Uyarılar içeren birinci linkten başlayarak okumanızda fayda var.
http://www.rusyaofisi.com/sertifika.htm
http://www.e-marketci.com/Danisma/Aciklamalar/faq_gost.htm#1
http://www.gost-r.com/
Ayrıca ekte de hangi ürünlerde sertifika zorunluluğu olduğuna dair İngilizce tam liste var. GTİP numarasına göre de takip edilebilir.
İyi çalışmalar dileğiyle,
mrblar herkese..
Nijeryadan bir firma bize sizin acenteniz olmayı istiyoruz şeklinde bir teklif yollamış.Biz bu Nijeryalılara güvenmiyoruz bildiğiniz gibi bir çoğu vize alabilmek ve ülkelerinden başka ülkelere gitmek için çabalamaktadırlar.
Ama bu firma da ciddi bir firmaya benziyor.Bir acentelik sözleşmesi hazırlayıp yollamamızı istiyor.Bu firma ile ilgili olarak nasıl araştırma yapabilir ve firma hakkında ticaret müsteşarlığı dışında -çünkü nijerya da ticaret müşavirliğimiz yok galiba-nasıl bilgi alırız?Ayrıca elinde bir acentelik sözleşmesinde dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir,nelere dikkat etmeliyiz?
Teşekkürler.....Ömer Uludağ....
Ömer Bey, bence fiili ithalat yapmalarını, ilk ithalatın ardından sözleşmeyi imzalayacağınızı söyleyin. Böylece ciddi olup olmadıklarını anlamış olursunuz. Sonuçta acentalık ithalat için ön şart değil.

Bu arada, Nijerya'da birkaç çevre ülkeden de sorumlu bir ticaret müşavirliğimiz olması lazım. www.dtm.gov.tr 'ye bir bakın isterseniz.iyi çalışmalar,Şükrü Kaya
Merhaba,Çin'den yarı mamul aydınlatma ürünlerini serbest bölgedeki şubemize ithal edeceğiz ve lazım oldukça Türkiye şubemize ihraç edecek ve balast, duy gibi parçaları ekleyerek tam mamul yanar hale getireceğiz. Bu ürünler hem Türkiye'de satılacak , hem de özellikle Türki cumhuriyetler olmak üzere yurtdışına ihraç edilecek. Bu durumda bu ürünlerin menşei Türk mü olur ?? Ayrıca , CE belgesi olmayan yarı ya da tam mamuller serbest bölgeye ithal edilebilir mi? Teşekkür ederim Canan
Merhaba,İthalatçı bir firmayız, senede ancak 1-2 kez ihracatımız oluyor.Aşağıdaki şekilde bir ihracat gerçekleştireceğiz..Alıcı bir İngiliz firması ve İngilere de yerleşik, teslim yeri Astana/Kazakistanİlk başta ihracatın serbest bölge şirketimizden gerçekleştirileceği planlandığından 19.000Eur avans , İngiliz firmasından serbest bölgedeki hesabımıza havale edildi. Ancak, finans departmanımız D.A.Balmadan bu parayı Türkiye deki hesabımıza havale yaptırmış.(1 ay önce ) Şu an mallar hazır ve ihracatın Erenköy den ve Türkiye deki şirketimizce gerçekleştirilmesinde mutabık kalındı. Bunun üzerine kalan 19.000Eur bakiyenin Türkiye deki hesabımıza havale edilmesini talep ettim .Sorularım şunlar:1) Paranın yarısının serbest bölge diğer yarısının Türkiye hesabımıza gelmesi sorun yaratır mı ?(faturada ödeme şeklini peşin olarak göstermek zorundayız )2) D.A.B almadan serbest bölgeden Türkiye hesabımıza havale ettirdiğimiz ihracat avansı için şu an D.A.B alabilir miyiz?Teşekkür ederim....Canan Eser
GÜNAYDIN,Türk menşeili olur.CE Belgesi olmayan mamüller Serbest Bölgeye ithalatı yapılabilir.Üretim sonucunda mamül malzemelerinizi Bir başka ülkeye (Türki = 3.ülke)veyahut AB, PAN-AVRUPA MENŞE KÜMÜLASYONU, SERBEST TİCARET ANLAŞMASIÜLKELERİNE ihracatını yapacağınız zaman Serbest Bölgeden (veya diğer ülkelerden) yapcağınız ithalatlarınız için DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ ALMANIZI öneririm.İhracatçı iseniz mutlaka Dahilde işleme izin belgesi almalısınız.İyi çalışmalar dilerim.Ali GÜVENİN İNANÇ DIŞ TİCARET HİZMETLER GRUBU
Merhaba Recep Bey,Elektronik esyanin ithalatini yapabilmeniz için Sanayi ve Ticaret Bakanligindan bakim onarim ve servis garanti belgesine sahip olmaniz gerek.Ayrica Türkiye'de de yersik markali bir ürün getiriyorsaniz marka tescil belgesine sahip olmalisiniz. Bu taklit ve sahte ürünlerin ithalatini önlemekiçindir. Türkiye'ye ithal edeceginiz bütün elektronik ürünler TSE belgesine sahip olmali. Ayrica, 2. el elektronik esyanin ithalati yasak. Ülke olarak bu ürünlerin imalatini yapamadigimiz için, bu ürünler gümrük vergisinden ya muaf ya da çok düsük oranlarda. % 18 KDV uygulanir.
KOSGEB,DEVLET VE AVRUPA BİRLİĞİ DESTEKLERİ/TEŞVİKLERİ KONUSUNDA DANIŞMANLIK HİZMETİ VEREBİLECEK-TECRÜBELİ, CİDDİ ÇALIŞAN-FİRMALARIN BİLGİLERİNİ VARSA TANITIM DUYURULARIYLA BİRLİKTE mahmut@... veya mahmutozgun@... adresine göndermelerini rica ederim.Saygılarımla,
ARKADASLAR, SERBEST BOLGEDEN MAL IHRAC ETMEKLE, NORMAL TURKIYEDEN MAL IHRAC ETMENINARASINDAKI FARKLAR TAM OLARAK NELERDIR?
Ali Bey,Cevabınız için teşekkür ederim. Yalnız bir konuyu yanlış anlatmış olabilirim. Biz CE si olmayan yarı mamulü serbest bölgeye ithal edeceğiz. Ancak, gereklli aksamlar serbest bölgede takılıp tam mamulhaline getirilmeyecek. Bu işlemi Türkiye'de yapacağız. Bu durumda CE si olmayan yarı mamul önce serbest böle şirketimize şthal edilecek, oradan da Türkiye şirketimize ihraç edilecek. Bu akışta problem olur mu?Teşekkür ederim Canan Eser
merhabalar,
uzakdoğudan mal getirdiğimiz bir firma ile aramızda stand by akreditif açtırmayı planlıyoruz. incelikleri hakkında yardımcı olabilecek var mı?******************ikinci olarak ithalatta gümrüğün yaptığı kimyahane analiz raporlarını elde edebilir miyiz. Gümrüğün resmi belgeleri olduğu için firmaya verilmediği söylendi. dogru mudur? Teşekkurler
Günaydın Canan Hanım,CE'si olan bir mamülü SERBEST BÖLGE'den Türkiye'ye KAT'İ ithalatını yaptığınızda mutlaka tedarik edilmesi gereken tüm kısıtlayıcı belgeler alınmak zorundadır. Dahilde işleme izin belgeniz olur ise bu zorunluluklardan kurtulacaksınız.Aksi halde mutlaka CE veya diğer belgeleri mutlaka tedarik etmenizgerekiyor.İhracat safhasında herhangi bir problem yok. (İhracatta;D.İ.İ.B.'si kuralları gerçerli)
Günaydın Fatih Bey;Bahsettiğiniz durum Hindistan'daki bir firmanın Amerika'ya veyahut AB v.s.. ülkelerine ihracat yapması gibidir.Türkiye'den ihracat yapmak ise Tüm Dış Ticaret Kurallarına uygun haraket etmeyi gerektirir.Diğer Bir anlamda; Serbest Bölgeler üçüncü ülke statüsündedir. Serbest Bölgeler Türkiye Siyasi sınırları içerisinde olmasına rağmen GÜMRÜK HATTI Dışı sayılır, Dolayısı ile Dış Ticaret Kurallarımız uygulanmaz.Lütfen Diğer ülkelerden ithalat ve ihracat yapar gibi düşünün.İyi çalışmalar dilerim.Ali GÜVENİN
Sn Dincer,
eger mevzuat degismediyse serbest bolgelerle ilgili soyleyebileceklerim sunlar:
· Serbest bolgeler gumruk hattı dısı sayildigindan, serbest bolgeler ile Turkiye'nin diger yerleri arasinda yapilan ticarette dis ticaret rejimi hukumleri uygulanir. Ote yandan serbest bolge ile diger ulkeler ve diger serbest bolgeler arasinda dis ticaret rejimi hukumleri uygulanmaz.
· Serbest bolgeler "Turkiye-AB Gumruk Birligi Gumruk Bolgesi " icerisinde sayildigindan ; serbest bolgelerden Turkiye veya AB menseili urunler ile Turkiye'de serbest dolasim durumunda bulunan urunler ATR belgesi duzenlenerek AB'ye gonderilebilir. 3. ulke menseili urunler ise OGT'de belirtilen oran uzerinden setrbest bolge gumruk mudurlugune gumruk vergisi odenerek serbest dolasima gecirildikten sonra ATR belgesi duzenlenerek AB'ye gonderilebilir.
· Serbest bolgeye getirilenTurkiye veya AB menseili yada buralarda serbest dolasimda bulunan mallarin, serbest durumda bulunma statusu degismediginden , Turkiye'ye veya AB ulkelerine girisinde gumruk vergisi odenmez.
· ve isin en guzel yanlarindan biri :)) : serbest bogelerde vergi, harc, gumruk ve kambiyo mukellefiyetlerine dair mevzuat uygulanmaz, yani turkcesi, firmalar bolgedeki elde ettikleri gelirle ilgili olrak kurumlar ve KDV dahil tum vergilerden muaftir.
· Turkiyedeki gercek yada tuzel kisilerin serbest bolgeden elde ettikleri kazanclar, kambiyo mevzuatina uygun olarak Turkiye2ye gelmesi halinde de gelir ve kurumlar vergisinden muaftir.
· isci ucretleri uzerinden gelir vergisi odenmedigi icin iscilik maliyeti de dusuktur.
· Mallar serbest bolgede sure sinirlamasi olmaksizin kalabilir.
· Serbest bolgede faailyette bulunan firmalar yatirim ve uretim asamasinda Bakanlar Kurulunca belirlenen yatirim tesviklerinden yararlanabilir.
· dolayisiyla serbest bolgeler;
· Ulke icindeki vergisel nitelikli mali yuklerden ve burokrasiden kurtulmak isteyenler
· ithal girdi kullanarak urettigi urunleri dis pazara satanlar re-export, transit ticaret yapanlar vs. icin oldukca avantajli oldugu soylenebilir.
Ms. Ozlem TOKGOZ industrial Kitchen & Laundry Export Dept.
Herkese merhaba,

Bir konuyla ilgili yardıma ihtiyacım olacak,
Firmamız bir hafta önce Cezayire bir ihracat gerçekleştirdi.Ödemenin bir kısmı peşin yapıldı.Kalan kısmı için bir ay vade verildi.Biz Commercial invoice u CASH IN ADVANCE olarak kestik.Fakat müşterimiz faturaya FREE OF PAYMENT yazılmasını istiyor.Cezayir kanunlarına göre mal gelmeden peşin ödeme yapılamazmış.Vesaik mukabili gönderemiyoruz çünkü kalan bakiye bir ay sonra ödenecek.Şimdi sizden öğrenmek istediğim şu,Faturayı free of payment olarak kesersek bir sorunla karşılaşırmıyız.Bildiğim kadarıyla bu ibare bedelsiz anlamına geliyor.Bana bu konuda yardımcı olursanız çok memnun kalacağım, İyi çalışmalar,Yeşim
Betül Hanım, biliyorsunuzdur muhtemelen ama yine de söyleyeyim, stand by akreditif bir geri ödeme aracından ziyade teminat verme gibi bir işleve sahip.
İhtiyat Akreditifi (Stand-By L/C)
Bir ödeme garantisine benzer işleve sahip olup, üçüncü bir şahıs ile yapılmış bulunan sözleşmenin yerine getirilmemesi halinde ödemede bulunulacağını teyit eden akreditiflerdir. Bu tür akreditiflerde akreditifi açan banka akreditif lehdarına karşı bir üçüncü şahıs namına garanti vermektedir. ihtiyat akreditiflerinde ödeme belirli bir işlemin yerine getirilmediği zaman gerçekleştirilmektedir. Genellikle büyük inşaat taahhüt işleri uzun vadeli satışlarda bir teminat olarak kullanılmaktadır (www.mevzuat.net/fayda/odemesekilleri.htm)Akreditif açtıracağınız banka sizi kollayıcı davranacaktır. Nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda size yardımcı olacaklardır.İyi çalışmalar,
Betul Hanim,Turkiye'deki bankalar stand by akreditif acıyorlar mı?stand by akreditifin icerigi,kapsamı size uyacakmı?cunkı bu tur akreditifler daha cok "yapilacak bir hizmet"karsiligi ,bir nevi teminat mektubu gibi,acilan akreditiflerdir.yapacaginiz is ve akreditifin icerigi hakkinda bilgi verebilirmisiniz? ayricave de en onemlisi bankaniz ile konustunuzmu?*****gumruk-kimyahane konusuna gelince.oncelikle ithal edeceginiz malın GTIP ve diger konularının tespiti icin gumrukcunuz ile konusun.Ihracatcidan/imalatcıdan istenecek herhangi bir analiz yada baska belgeler varmıdır? ayrıca,eger maliniz kimyahaneye sevk edilecekse zaten baskasının belgesi size yaramaz.Eger malinizkimyasal analiz gerektiriyorsa,sanırım yurt dısında da yapılması ve bunun analizi yapacak kuruluşaibraz edilmesi istenebilir.dediğim gibi önce gumrukcunuz ile gorusun ltf.saygılar...Niyazi SOYDAN
MERHABA YEŞİM HANIM,Oncelikle Free of Payment yazmayin kesinlikle,cunki "bedelsiz" anlamına gelir ve bakiye icin herhangi bir hak talep edemezsiniz.gumruge ibraz edilen faturada ne yazdıgı onemli degil (tabii pesin odemeyazılırsa DAB ibrazı gerekir),ister vesaik mukabili,ister mal mukabili yazın ama Alıcıya gondereceginiz faturaya; a)cash against documents (yani vesaik mukabili) yazın. 1 ay sonra parasını almanız bir şey değiştirmez.çünki nasılsa sevk evrakını alıcı adına tanzim etmişsinizdir. alıcı malını ceker sonra parasını gönderir(tabi gonderirse) b)yada "payment 30 days after Invoice date" yazın.bu faturaları gumruge ibraz etmeyin ve dogrudan alıcınıza gonderin. ama aslını postalamadan önce mutabik kalin ki tekrar tekrar iş yapmayın bence ... selamlar ....Niyazi SOYDAN
Betül Hanım, Merhaba

Bu konuda Şükrü beyin yazdıklarına bende birkaç ilave yapmak istiyorum. standby letter of credit'ler yani teminat akreditifleri bu iş için kullanılabilir. Standby L/C'lerin çok geniş bir kullanım alanı vardır. Ancak siz ithalatçı olduğunuz için bence standby yerine ticari Akreditif yani Commercial Letter of credit tercih ediniz. Ticari akreditif her ki tarafıda korur. Gerçi müşterinizin sizden nasıl bir standby isteyeceğini bilmiyorum, metni görmedim, ancak muhtemelen sizden ilk talepte ödemeli bir standby talep edecektir ve belge olarakta sadece fatura sureti ve taşıma belgesi sureti (copy invoice and copy B/L) olsun diyecektir. Genelde standby'lar bu şekilde isteniyor. Bu şekilde bir standby ihracatçı için çok güvenceli olduğu halde ithalatçı için güvenceli değildir. ithalatçı olarak size istediğiniz orjinal belgeleri sağlamadan bile bankadan talepte bulunup kopya belgeler ile para alabilir. ithalatçı olarak malın gerçekten yüklendiğinden emin olmak ve ihtiyaç duyduğunuz orjinal belgelere sahip olmak istiyorsanız bence ticari akreditifi tercih ediniz. malın kalitesi ve tam yüklenmesinden emin olmak için ayrıca saygın bir kuruluşun düzenleyeceği kalite ve gözetim belgesi isteyiniz. Saygılarımla, a.özalp
merhabailk kez çalışacağımız bir müşteri için en güvenilir ihracat şekli hangisidir yardımcı olursanız sevinirimiyi çalışmalar
Herkese iyi günler ve iyi çalımalar.
Şöyle bir sorum olacak. Biz üretici bir firma değiliz. Rusyaya göndermek üzere belli bir miktar plaketi yurt içinden temin edeceğiz. Plaketi temin ederken kutu ve içindeki kristal olarak 2 ayrı parça halinde satın alacağız. bunlara ayrı ayrı ihracat kaydı ile fatura kestirmek istemiyoruz. Biz bu malları satın aldıktan sonra kendimiz tek bir fatura kesersek yine bir kdv ödemek zorunda kalırmıyız. biraz karışık ama ihracatı biz yapmak istiyoruz faturayıda biz kesmek istiyoruz . bu işlemi nasıl halledebiliriz.
İkinci bir soru olarakta plaketler yaklaşık 2 ton hacim olarakta 4 m3 tutuyor. kargo ağırlığa göre para alıyor ama oda epey bi masraflı oluyor. buna nasıl bir çözüm bulabiliriz.
Herkese selamlar ve iyi işler
mERHABA,SORUNUZUN İÇİNDE CEVABINIZ DA VAR ZATEN. BU MALLARI KDV Lİ ALIRSANIZ,ZATEN İHRAC EDERKEN KDV SİZ FATURA KESİYORSUNUZ(GUMRUGE VERİLEN TRL FATURANIZ) VE KDV Yİ O ÖDENECEKLERDEN MAHSUP EDİYORSUNUZ.ORNEK HAZİRANDA ALDIYSANIZ VE İHRACATI HAZİRANDA GERÇEKLEŞTİRİSENİZ HAZİRAN BEYANNEMSİNDE MAHSUP EDERSİNİZ.AMA NEDEN AYRI AYRI İMALATÇILARDAN İHRAÇ KAYITLI FATURA ALMIYORSUNUZ? NE ZARARI VAR,İHRAÇ BEYANNAMESİNDE BU FİRMALARI "İMALATÇI FİRMA" OLARAK GÖSTERMEKTEN VEDE GB NİN FİRMA NÜSHASI GELDİKTEN SONRA 2 ADET NOTER TASDİKLİ NÜSHASINI YAPTIRIP FİRMALARA AYRI AYRI GÖNDERMEKTEN BAŞKA. TABİİ KDV RAKAMI AZ İSE UĞRAŞMAYA DEĞMEZ. NAKLİYE İÇİN YAPACAĞINIZ BİR ŞEY YOK. NAKLİYECİYE HEM HACMİ HEM AĞIRLIĞI BİLDİRECEKSİNİZ VE HANGİ DEĞER BÜYÜK İSE ONUN ÜZERİNDEN PARA ALACAKLAR.BUNUN BAŞKA ÇARESİ YOK. 1 M3=333.33KG SİZİN YUKUNUZ 4 M3 İSE AĞIRLIĞI 1.3 TONA TEKABUL EDER. AMA MALINIZ 2 TON OLDUGUNDAN 333.33'E BOLUP NAKLIYECININ HESAP YAPACAĞI VOLUMÜ (M3) BULABİLİRSİNİZ.YANİ SİNİZKİ 6M3 E EŞİT OLUR. sELAMLAR nİYAZİ soydan
merhaba,eger ihracatçiysaniz en güvenilir ödeme sekli Teyitli Akreditiftir. akreditif sartlarina uygun belgeleri ibraz ettiginizde ve akreditif sartlarina uygun hareket ettiginiz taktirde ihraç etmis oldugunuz malbedelini kendi ülkenizdeki bankadan (teyit bankasi) alirsiniz. ancak gelen ihracat akreditifinin sartlarinin dikkatlice kontrol edilmesi gerekir. akreditif te yerine getiremeyeceginiz sartlar varsa mutlaka degisiklik talep ediniz. bankanizdan mutlaka akreditife teyit ilave edildigine iliskin yazi aliniz. merak ettiginiz bir husus varsa lütfen bildiriniz. saygilarimla, a.özalp http://letterofcredit.dostweb.com 0532 2073330
Merhaba,Dahilde işleme izin belgesi alınmasıyla ilgili prosedürler nedir? Firma olarak bizim yükümlülüklerimiz, haiz olmamız gereken özellikler Gereken belgeler Başvuru merci Maliyeti Teşekkür ederimİyi çalışmalar Canan
Merhabalar Canan Hanım,
Dahilde işleme izin belgesi alabilmek için ;
İmalatçı - ihracatçı olmanız İmalatçı olmanız Dış ticaret Sermaye veyahut Sektörel Dış Ticaret firması olmanız gerekmektedir. Proje hazırlığında miktar ve değerler üretim ihtiyaçlarına, teori ve pratik mevzuat kurallarına göre değişir. Belge alabilmeniz için Sahip Olmanız gereken EVRAKLAR;
Kapasite raporu ....İmza sirküleri.......Ticaret Sicil gazetesi.......Elektirik faturaları (4 aylık)
S.S.K. Bildirimleri (4 aylık)
Maliyet Konusunda yada diğer konularda bilgi talebinizi telefon veyahut mail ile irtibata gerçerseniz daha detaylı bilgi veririm.
Saygılarımla Ali GÜVENİN
Merhaba arkadaşlar, (mail 462)
Romanya'dan bir müşteri bizden 3 parça ile ilgili fiyat teklifi istedi.Teslim şeklini Romanya olarak vermemiz gerekiyor. Zannediyorum DDU olarak ifade edebiliriz. Aceba arkadaşlardan bana fiyat teklifi verecek olan var mıdır? Yardımlarınızı bekliyorum. Navlun ve sigorta dahil olacak . iletişim bilgilerim aşağıdadır.alparslan@...tel: 0212 875 12 70 Fax: 0212 875 32 69
DİİB KAPAMASI Merhabalar,Çelik ithalatı ve ihracatlarımız için aldığımız DİİB'ni kapayacağız. DİİB Kapaması hakkında bilgiverir misiniz, ihracat taahhüdümüz ve ithalat taahhüdümüz için beyannameler üzerindeki istatistikikıymeti baz almamız doğru mu, kapama için Bursa İhracatçılar Birliğine beyanname ve faturalarımızınorjinallerini mi, fotokopilerini mi göndermeliyiz, izlememiz gereken presedür nedir?Teşekkürler, Herkese iyi çalışmalar ........Gülay-
D.İ.İ.B.'sini kapatabilmeniz ;
1. İthalatını yapmış olduğunuz eşyalarınızın ihracatlarını gerçekleştirmiş olmanız gerekmektedir.
2. döviz değeri olarak gerçekleşen ithalatınızın ihracat oranına bölümü %80 ' İ aşamaz. (Gerçekleşen ihracatlarınız bu rakamın altında olacak. ) İHRACATÇI BİRLİĞİNE vereceğiniz evraklar;
Dahilde işleme izin belesi orjinali + fotokopileri
Kapasite Raporuzunuz fotokopi
Gümrük giriş beyannameleri orjinal + fotokopileri
Gümrük çıkış beyannameleri orjinal + fotokopileri
İthalat ve ihracat faturalarının fotokopileri
Hazırlamanız gereken listeler olucak. Bu listeler Reel ithalat ve ihracatlarınızı ve üretim detaylarını gösterecek. Saygılarımla Ali GÜVENİN
Günaydın Ali Bey,Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.Gerçekleştirdiğimiz ithalat ve ihracat taahhütlerimizihesaplarken GGB ve GÇB üzerinde bulunan İSTATİSTİKİ KIYMETİ baz almamız doğru olur mu, gerçekleşen ithalat ve ihracat taahhütlerimizi hangi değerler üzerinden hesaplamalıyız? Teşekkürler,
Günaydın Gülay Hanım,

Taahhütlerinizi kapatırken baz almanız gereken değerler zaten istatistiki rakamlardır. Dahilde işleme izin belgesi ithalat ve ihracat taahhütlerinde bulunmak başka bir konu fiili gerçekleşen ithalat ve ihracat rakamları başka bir konudur. (Proje hazırlı önemli bir safhadır. İşletmenin gelecekteki alacağı Dahilde işleme izin belgelerini de etkiler...) Bütün hesaplamalar fiili gerçekleşen değerler üzerinden yapılır. Tüm hesaplamalar gerçekleşen ithalat ve ihracat değerleri üzerinden olur. (Teori bilgilerinizi (D.İ.R. ) kullanmanız gerekiyor.
Değerli üyeler,Bir konuda araştırma yapmak istiyorum. Dünyada faaliyet gösteren en büyük 10 şirketin ( genelde Japon ve ABD li firmalar, Sony, Toyota, Panasonic, Nissan, Microsoft, IBM, Ford, gibi....) başarı stratejileri hakkında bilgi toplama istiyorum. Özellikle Satış, pazarlama, ihracat, satınalma, büyümestratejileri, başarı hikayeleri konularında bilgiler edinmek istiyorum. Acaba özellikle Internet üzerinden ( İngilizce-Türkçe) yapılması gerekn bu araştırma hakkında bana yardımcı olmanızı rica ederim.
Nazım Bey, yıllardır takip ettiğim bir site var, www.strategy-business.com Tam bir hazine, yönetim dünyasında ne olup bitiyorsa hepsi var. Ücretsiz abonelik gerekiyor. 3 aylık bir dergisi ve eski sayılar arşivi var. Tavsiye ederim.
gülay hanım,diib kapamasında gçb üzerindeki 38 nolu hane net kg ve 46 nolu istatistiki değer üzerinden taahhütlistelerinizi hazırlamanız gerekmektedir.kapatma için de beyannamelertin orjinali istenmektedir.
Selam arkadaslar,Biz yeni bir dis ticaret sirketiyiz. Bir is planı hazırlamak istiyoruz. Bazı formatlara ulastik ama dis ticaret sirketi olarak daha spesifik format (DIŞ TİCARET ŞİRKETİNİE AİT ÖRNEK BUSINESSPLAN) yada yonlendirici bilgiye ulasamadık. Lutfen yardım eder misiniz?
Nazım bey, Bu konuda "Prof Dr. İsmet Mucuk - Pazarlama" kitabının size çok faydalı olacağını düşünüyorum. Kitabın son bölümünde IBM , P&G gibi büyük firmaların pazarlama ve başarı stratejilerinin anlatıldığı bir bölüm var. Saygılarımla,
Merhaba Murat Bey,

2004/375 sayılı sirkülerimizden sonra bu konuda yeni mevzuat yayınlanmadı. Daha fazla bilgi için, önce de verdiğim bir link var http://www.gumruk.gov.tr/brochures/bedelsiz.htm. Ayrıca Gümrükler Genel Müdürlüğünün uygulama genelgesi de aşağıda.

İyi çalışmalar,
Şükrü Kaya
İnanç Dış Ticaret Hizmetleri Grubu

T.C
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı : B.02.1.GÜM.0.06.00.28.1355-5 08.10.2001
Konu : Bedelsiz İthalat Tebliği’nin
Uygulaması

G E N E L G E
2001/25

Bilindiği üzere, 4458 sayılı Gümrük Kanununa istinaden 05.02.2000 tarihli 23955 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2000/53 sayılı Karar ile söz konusu Kararın uygulanmasına ilişkin olarak 20.02.2000 tarihli 23970 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Bazı Şahsi Mahiyette Eşyanın Bedelsiz İthaline İlişkin Tebliğ (Bedelsiz İthalat Seri No:1)” gereğince Genel Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde yetkili gümrük idarelerince sonuçlandırılacak olan işlemler aşağıda belirtilen şekilde yürütülecektir.
Bedelsiz ithal işlemleri aşağıda belirtilen, 5 ana grup altında toplanmaktadır.
-Yurt dışında en az 24 ay ikamet ettikten sonra ikametgahlarını Türkiye’ye nakledenler tarafından yapılacak bedelsiz ithalat,
-Yurt dışındaki milli veya milletlerarası kadrolara atanıp da bu görevlerinden dönen kamu görevlileri tarafından yapılacak bedelsiz ithalat, -Türk vatandaşlığına geçmek suretiyle ikametgahlarını Türkiye’ye nakledenler tarafından yapılacak bedelsiz ithalat,
-Türkiye’de yerleşik gerçek veya ticari amaç gütmeyen tüzel kişiler tarafından veraset yoluyla yapılacak bedelsiz ithalat,
-İşyeri nakli,
İşyeri nakli hariç bütün işlemlerde doğrudan gümrük idarelerine başvurularak işlemler tamamlanacak, işyeri nakli hususunda ise müracaat ve inceleme Genel Müdürlükçe sonuçlandırılacaktır.
İşlemler, bizzat mükellefin “Bedelsiz İthalat Müracaat ve İzin Formu”nun (EK-1) “Müracaat Bölümü”nü doldurup imzalaması ve gerekli belgelerle birlikte ilgili gümrük idaresine müracaatı ile başlayacaktır.
İbraz edilen belgelerde eksiklik olması durumunda belgelerin tamamlanması için mükellefe iadesi, belgelerin muteberliğinden şüphe edilmesi durumunda mükellefe iade edilmeyip gerekçeleriyle birlikte en kısa sürede Genel Müdürlüğümüze ulaştırılması gerekmektedir. Eksiklik bulunmayan ve geçerli olan belgelerle başvurulması halinde, mükellefin, Bedelsiz İthalat Seri No:1 Tebliğ uyarınca, belgelerdeki bilgilerden hareketle bedelsiz ithal hakkının bulunup bulunmadığının tespitinin yapılması, söz konusu formun Müracaat Bölümünde beyan edilen bilgilerin ibraz edilen belgelerle ayniyetinin kontrol edilmesi ve ithal edilmek istenen aracın muayene memurunca muayene ve tespitinin yapılması suretiyle Müracaat Bölümündeki araca ait bilgilerin doğruluklarının tespit edilmesinin ardından adı geçen formun Müracaat Bölümünün ilgili gümrük yetkilisince “bilgilerin doğruluğu onanmıştır” şerhiyle imzalanarak Genel Müdürlüğümüze fakslanması gerekmektedir.
Başvuru sırasında Müracaat ve İzin Formu’nun arka kısmına mükellefin Türkiye’deki ikamet adresi yazılacaktır. Ancak, bu sayfanın Genel Müdürlüğümüze fakslanmasına gerek bulunmamaktadır.
Genel Müdürlüğümüz Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlar Şube Müdürlüğü tarafından, ilgili gümrük idaresince fakslanan “Bedelsiz İthalat Müracaat ve İzin Formu” ndaki bilgiler esas alınarak bilgisayar kayıtlarından mükellefin son 5 (beş) yıl içinde bedelsiz ithal hakkını kullanıp kullanmadığının tespiti yapılacaktır. Anılan süre içinde bedelsiz ithal hakkını kullanmadığı tespit edilen mükellefin başvurusu uygun bulunarak, bilgisayardan alınacak izin numarası, söz konusu formun “İzin Bölümü”ne kaydedilip yetkili tarafından imzalanarak, ilgili gümrük idaresine fakslanacaktır. Mükellefin son 5 (beş) yıl içinde bedelsiz ithal hakkını kullanmış olduğunun tespit edilmesi veya bedelsiz ithalat yapmayacağına ilişkin başka geçerli bir nedenin bulunması halinde, söz konusu formun “İzin Bölümü”ne “İthalat Yapamaz” ibaresi ve nedeni yazılmak suretiyle yetkili tarafından imzalanarak, ilgili gümrük idaresine fakslanacaktır. Bu durumda, ilgili gümrük idaresi belgeleri mükellefe iade edecektir. Faksların teyitleri yazı ekinde ilgili gümrük idaresine gönderilecektir.
“Bedelsiz İthalat Müracaat ve İzin Formu”ndaki bilgiler Genel Müdürlüğümüzde bilgisayara girileceğinden, söz konusu formun okunaklı ve eksiksiz doldurulması hususu önem arz etmektedir.
Genel Müdürlüğümüzce üzerine ithal izin numarası yazılarak fakslanan forma istinaden, ilgili gümrükte gümrük beyannamesinin 44 No’lu “Ek Bilgi Belge ve İzinler” bölümüne izin numarası kaydedilip beyannamenin diğer bölümleri doldurularak ithalat işlemi tamamlanacaktır. Mükellefin ithalattan vazgeçmesi halinde, Genel Müdürlüğümüzce fakslanan form üzerine “İptal Edilmiştir” ibaresi yazılacak ve form merkeze iade edilecektir.
Bedelsiz ithal taleplerinin, eksik bilgi ve belge bulunmaması halinde aynı gün içinde sonuçlandırılması esas olacaktır. Bu bağlamda, işlemleri aynı gün tamamlanabilecek miktardaki taleplerin kabul edilmesi gerektiğinden bu hususun mükellef tarafından da bilinmesi yönünde gümrük idarelerince gerekli tedbirler alınacaktır. Bu durumda, ibraz edilen belgelerde eksiklik olması veya belgelerin doğruluğundan şüphe duyulması halleri dışında, araç geçici depolama yerine alınmayacak işlemleri sonuçlanana kadar gerekirse gümrük denetiminde tutulacaktır. Bu araçlardan, aynı gün içinde işlemi bitirilemeyenler ile yapılan muayene ve tespit sonucunda beyana uygun olmadığı tespit edilenler geçici depolama yerine alınacaktır. İşlem hacmini aşan miktarda müracaat olması halinde ise talep kabul edilecek, ancak işlemlerine ertesi gün başlanmak üzere araç geçici depolama yerine alınacaktır. Başvuru sırasında”Bedelsiz İthalat Müracaat ve İzin Formu”na ek olarak ibraz edilmesi gereken belgeler ve bunlarla ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda belirtilmektedir. Öncelikle, gerekli belge asıllarının ibrazı zorunlu olup, incelemeler mutlaka belge asılları üzerinde yapılacaktır.
I- YURT DIŞINDA EN AZ 24 AY İKAMET ETTİKTEN SONRA İKAMETGAHLARINI TÜRKİYE’YE NAKLEDENLER TARAFINDAN YAPILACAK BEDELSİZ İTHALAT

Yurtta bir takvim yılında (1Ocak-31 Aralık arası dönem) 6 (altı) aydan fazla kalmamış olmaları kaydıyla, yurt dışında en az 24 (yirmidört) ay (Türkiye’de bir takvim yılında 45 güne kadar kalışlar yurtdışındaki ikamet süresinden sayılır.) ikamet ettikten sonra ikametgahlarını Türkiye’ye nakledenler, ikametgahlarını naklettikleri son giriş tarihinden en az 6 (altı) ay öncesinden beri yurt dışında bulundukları ülkede adlarına kayıtlı, adlarına kaydının yapıldığı yıl itibariyle (kayıt ve model yılı dahil) 3 yıldan eski olmayan kullanılmış motorlu ve motorsuz özel kara nakil vasıtalarından bir adedi (karavan dahil) ile motosikletten bir adedini ithal edebileceklerdir.
Bedelsiz ithal başvurusunda bulunan kişilerin, 18 yaşını bitirmiş oldukları tarihten itibaren, yurtta bir takvim yılında toplam 6 (altı) aydan fazla kalmamış olmaları kaydıyla yurt dışında en az 24 (yirmidört) ay ikamet etmiş olmaları gerekmektedir.
Çifte vatandaş statüsünü haiz kişiler yurda kesin dönüş yapsalar dahi dönüş yaptıkları ülkedeki oturma izinlerini iptal etmeleri mümkün olmadığından kesin dönüş yoluyla bedelsiz otomobil ithal hakkına sahip bulunmamaktadır.
Yurda son giriş tarihinde geçerli oturma izni bulunmayan kişiler için, oturma izinlerinin bitim tarihinden geriye doğru 24 aylık net kalışlarının hesaplanması gerekir. Oturma izninin kontrolü, pasaporttaki vize tarihlerine veya oturma izni belgesine göre yapılacaktır. Vize ve oturma izni bulunmayanlar, yurtdışında 24 ay çalışıp kazanç elde ettiklerini belgeleyebilmeleri halinde bu haktan yararlandırılır.
Zayi veya değişme nedeniyle eski pasaportlarını ibraz edemedikleri için yurt dışında en az 24 (yirmidört) ay ikametlerini ispat edemeyenlerden en az son 24 aydır çalışıp ücret aldıklarına ilişkin belgeler aranacaktır. Yurt dışındaki ve yurt içindeki kalış sürelerinin hesaplanmasında ve ikamet naklinden önceki Türkiye’ye son giriş tarihinin tespitinde, ilgililerin pasaportlarındaki giriş çıkış kaşeleri esas alınacaktır, bu kaşelerin eksik olması halinde bunlar tamamlattırılacaktır.
Motorlu özel taşıt ve motosiklet ithalatında, aracın sahibi adına kaydının ve kullandığının tespiti için, mülkiyet belgesi ile birlikte trafik belgelerinin aslı veya 6 (altı) ay kullanıldığına dair sigorta belgesinin ibrazı istenecektir.
Motorlu özel taşıtların ithal başvuruları “aile ünitesi” esasına göre incelenecektir.”Aile ünitesi”nden, karı koca ve 18 yaşından küçük çocuklar anlaşılacaktır. Aile ünitesi esasının uygulandığı hallerde, Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneğinin ibrazı zorunludur.
Motorlu veya motorsuz özel kara nakil vasıtası ithali aile ünitesine tanınır. Verilen bedelsiz ithalat hakkı, şahsın taşıması gereken şartlara bağlı olduğundan otomobil ithal başvurusu hak sahibi tarafından bizzat yapılır ve eşlerden biri diğeri adına kayıtlı aracı ithal edemez.
Eşlerden biri adına bedelsiz ithal izninin tanzim edildiği tarihten itibaren 5 yıl geçmedikçe diğer eş bedelsiz ithal talebinde bulunamayacağı için, bedelsiz ithal talebinde bulunan kişinin eşi, örneği aşağıda gösterilen “Beyanname/Taahhütname” yi Türkiye’de Noterler, yurt dışında T.C. Konsoloslukları nezdinde düzenlettirecektir.
BEYANNAME/TAAHHÜTNAME

Gümrük Müsteşarlığınca eşim .........................................adına...............................için bedelsiz ithal izninin tanzimi tarihinden itibaren 5 (beş) yıl geçmedikçe bedelsiz ithal talebinde bulunmayacağımı beyan ve taahhüt ederim.
..../..../200..

Adı ve Soyadı

İmza

II- YURT DIŞINDAKİ MİLLİ VEYA MİLLETLERARASI KADROLARA ATANIP DA BU GÖREVLERİNDEN DÖNEN KAMU GÖREVLİLERİ TARAFINDAN YAPILACAK BEDELSİZ İTHALAT

Yurt dışındaki mili veya milletlerarası kadrolara atanıp da bu görevlerinden dönen kamu görevlileri (Bunlar için Türkiye’ye gümrük bölgesi dışında en az 24 ay ikamet şartı aranmaz) ikametlerinin naklinden önceki Türkiye’ye son giriş tarihinden en az 6 (altı) ay öncesinden beri adlarına kayıtlı ve kullandıkları motorlu ve motorsuz özel kara nakil vasıtalarından bir adedi (karavan dahil) ile motosikletten bir adedini ithal edebileceklerdir. Bu kişiler, Türkiye’ye son giriş tarihinden itibaren 6 (altı) ay içinde ithal konusu eşyanın teslim edildiği gümrük idaresine bizzat müracaat edeceklerdir. İrsaliye ile giren araçlar, bu belgede öngörülen süre içerisinde gümrük idaresinin denetimi altına alınmalıdır. İlgililerin ikametlerinin nakli, görev süresi, mahiyeti, kadrolu bir görev olup olmadığı ve görev süresinin bitiminden sonraki giriş tarihinin tespiti, ilgililerin bağlı oldukları kurumdan alacakları görev yazıları ve pasaport kayıtları ile belirlenecektir. Motorlu özel taşıt ve motosiklet ithalatında, aracın sahibi adına kaydının ve kullanıldığının tespiti için, mülkiyet belgesi ile birlikte trafik belgelerinin aslı veya 6 (altı) ay kullanıldığına dair sigorta belgesinin ibrazı istenecektir. Motorlu veya motorsuz özel kara nakil vasıtası ithali aile ünitesine tanınır. Eşlerden biri adına bedelsiz ithal izninin tanzim edildiği tarihten itibaren 5 yıl geçmedikçe diğer eş bedelsiz ithal talebinde bulunamayacağı için, bedelsiz ithal talebinde bulunan kişinin eşi, örneği ilk başlıkta gösterilen Beyanname /Taahhütname” yi Türkiye’de Noterler, yurt dışında T.C. Konsoloslukları nezdinde düzenlettireceklerdir.
III- TÜRK VATANDAŞLIĞINA GEÇMEK SURETİYLE İKAMETGAHLARINI TÜRKİYE’YE NAKLEDENLER TARAFINDAN YAPILACAK BEDELSİZ İTHALAT
Türk vatandaşlığına geçmek suretiyle kanuni ikametgahını yabancı bir ülkeden Türkiye gümrük bölgesine kesin olarak nakleden kişilerin (evlilik suretiyle Türk vatandaşlığına geçenler hariç) ikametgahlarnın naklinden önceki Türkiye’ye son giriş tarihinden en az 6 (altı) ay öncesinden beri yurt dışında bulundukları ülkede adlarına kayıtlı ve adlarına kaydının yapıldığı yıl itibariyle (Kayıt ve model yılı dahil) 3 (üç) yıldan eski olmayan kullanılmış motorlu veya motorsuz özel kara nakil vasıtalarının ithalinde gümrük vergileri aranmaz. Bunların Türkiye gümrük bölgesi dışında 24 (yirmidört) ay ikamet etmeleri şart değildir.
Göç tarihi ilgilinin Türk vatandaşlığına geçtiği tarihtir.
Göç suretiyle Türkiye’ye gelenlerin Türk vatandaşlığına geçtikleri tarih, Türk vatandaşlığına alınan kişiler adına nüfus kağıdının düzenlendiği tarihtir.
Bu kişiler, Türk vatandaşlığına geçtikleri tarihten itibaren 6 (altı) ay içinde ithal konusu malların teslim edildiği gümrük idaresine bizzat müracaat edeceklerdir. İrsaliye ile giren araçlar, bu belgede öngörülen süre içerisinde gümrük idaresinin denetimi altına alınmalıdır.
Göç eden kişinin göç tarihinden itibaren en az 6 (altı) ay önce ithal konusu taşıt aracına sahip olduğu hususunun tespitinde, mülkiyet belgesi ile birlikte trafik belgelerinin aslı veya 6 (altı) ay kullanıldığına dair sigorta belgesinin ibrazı istenecektir.
İthal başvuruları “aile ünitesi” esasına göre incelenecektir.”Aile ünitesi”nden, karı koca ve 18 yaşından küçük çocuklar anlaşılacaktır.
Eşlerden biri adına bedelsiz ithal izninin tanzim edildiği tarihten itibaren 5 yıl geçmedikçe diğer eş bedelsiz ithal talebinde bulunamayacağı için, bedelsiz ithal talebinde bulunan kişinin eşi, örneği ilk başlıkta gösterilen “Beyanname/Taahhütname” yi Türkiye’de Noterler, yurt dışında T.C. Konsoloslukları nezdinde düzenlettireceklerdir.
Türk vatandaşlığına geçmek suretiyle yerleşmek üzere Türkiye’ye göç eden kişilerden, müracaatlarında Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneğinin ve Türkiye’de ikamet tesis ettikleri ilçenin Kaymakamlığından alınacak ikamet belgesinin ibrazı istenecektir.
Bir Türk ile evlenerek Türkiye’ye yerleşmek üzere gelmiş bulunan yabancı uyruklu kadınlar, daha sonra Türk vatandaşlığına geçmeleri halinde göç hükümlerinden yararlanamazlar. Türk vatandaşlığına geçmek suretiyle yerleşmek üzere Türkiye’ye gelen yabancılardan, geldikleri ülkenin uyruğunu muhafaza edenlerin talepleri, çifte tabiyetli olduklarına bakılmaksızın incelenecektir.
IV- TÜRKİYE’DE YERLEŞİK GERÇEK VEYA TİCARİ AMAÇ GÜTMEYEN TÜZEL KİŞİLER TARAFINDAN VERASET YOLUYLA YAPILACAK BEDELSİZ İTHALAT
Türkiye gümrük bölgesi dışında yerleşik kişilerin ölümü ile Türkiye’de ikamet eden veya Türkiye’ye kesin olarak dönen Türk uyruklu mirasçılarına intikal eden kullanılmış bir adet motorlu veya motorsuz özel kara nakil vasıtası ithalinde gümrük vergileri aranmaz.
Muafiyet mücbir sebepler saklı kalmak kaydıyla ölene aidiyetinin ve namlarına gelenlere intikalinin kanaat verici resmi belgelerle ispatı şartıyla, veraset ilamı tarihinden itibaren 12 (oniki) ay içinde getirilen motorlu veya motorsuz özel kara nakil vasıtası için tanınır.
Mirasçılar bedelsiz ithal talepleri için, veraset ilamı tarihinden itibaren 12 (oniki) ay içinde ithal konusu malların teslim edildiği gümrük idaresine bizzat müracaat edeceklerdir.
Müracaat sırasında, ithal edilecek nakil vasıtası üzerindeki her türlü haklarından feragat ettiklerine dair, yurt dışında bulunan mirasçıların Türkiye’de bulunan mirasçı veya mirasçılar adına T.C. Konsolosluklarınca onaylı, Türkiye’de bulunan mirasçıların ise Noter tasdikli bir “Feragat Mukavelesi” vermeleri halinde, Türkiye’de bulunan mirasçılardan bir veya bir kaçının müracaatı üzerine işlem yapılacaktır.

Murisin ölümünden önce ithal konusu taşıt aracına sahip olduğu hususunun tespitinde, mülkiyet belgesinin ibrazı istenecektir. Veraset ilamı ve mülkiyet belgesi yanında mirasçılardan ayrıca murise ait pasaport veya resmi mercilerce verilecek kimliği belirleyen belge, mirasçılara ait nüfus hüviyet cüzdanı örnekleri istenecektir. Yabancı mahkemelerce verilen veraset ilamlarına istinaden yapılacak ithal taleplerinde müracaat süresinin başlangıç tarihi yabancı mahkeme kararlarının tenfiz tarihidir. Genel Müdürlükçe ithal izin numarası verilmesi sırasında Bedelsiz ithalat Müracaat ve İzin Formu’nun İzin Bölümündeki açıklama kısmına “İş bu bedelsiz ithal izni fiili ithali sırasında veraset ve intikal vergisinin Türkiye’de ödendiğini tevsik eden belgenin ibrazı kaydıyla geçerlidir.”şerhi verilecektir.
DİĞER HÜKÜMLER
Pasaport yerine geçen belgeler, Nato Seyahat Emri, Lasse Passe v.b. belgelerdir. Pasaportlarda giriş-çıkış kaşelerinin tam ve sayfalarının eksiksiz olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Pasaportun boş sayfaları da dahil olmak üzere tamamının fotokopisinin dosyasına takılması ve fotokopi ile aslının ayniyetinin kontrol edilmesi gerekmektedir. Formdaki pasaport no kutusuna pasaport üzerindeki altı haneli daktilo ile yazılmış olan numara yazılacaktır. (Örneğin: 8083/88 gibi) Seri No’lu matbu numaraya yer verilmeyecektir. İthal talebinde bulunan şahsın eşinden 5 yıl geçmedikçe araç ithal etmeyeceğine dair taahhütname alındığından ve verilen hakkın şahsın taşıması gereken şartlara bağlı olması nedeniyle bu durumdaki kişilerin eş ve çocuklarından kesin dönüş şartı aranmayacaktır. - Bedelsiz İthalat Müracaat ve İzin Formu üzerindeki pasaportun verildiği tarih ve no bölümüne, eski pasaportun numarasının yazılmasına gerek bulunmamaktadır. Yalnızca mevcut kullanılan pasaporta ait bilgilerin yazılması yeterlidir. - Bazı Şahsi Mahiyette Eşyanın Bedelsiz İthaline İlişkin Tebliğ (Bedelsiz İthalat Seri No:1)’in 21’inci maddesinde “Bu Tebliğ’de belirtilen müracaat sürelerini ve yurtta 6 aydan fazla kalmama kaydını mücbir sebepler dikkate alınarak 30 güne (30 gün dahil) kadar uzatmaya ilgili gümrük idareleri yetkilidir.” ibaresi yer almaktadır. Mücbir sebepler dahilinde 30 günden fazla uzatma gerektiren durumlarda mükellefçe Genel Müdürlüğe başvurulması gerekmektedir. Bu tür talepler Genel Müdürlükçe değerlendirilerek sonuca bağlanacaktır. - Eşlerin yurt dışında boşanmış olması halinde, boşanma kararının Türkiye resmi makamlarınca da onaylanmış olması gerekmektedir. Bu durum “aile ünitesi” uygulamasında önem arz etmektedir. Mahkemeye başvurulmuş olması veya mahkemenin devam ediyor olması halinde aile ünitesi uygulaması terk edilmeyecek, diğer eşten Beyanname/Taahhütname alınmadan işlem yapılmayacaktır. - Genel Müdürlükçe bilgisayar kayıtlarının kontrolü sonucu verilen ithal izninin geçerlik süresinin tespitinde, ilgili beyannamenin tescil tarihinden itibaren 4458 sayılı Gümrük Kanununun 46 ncı maddesiyle belirlenen süreler esas alınacaktır. - 2000/53 Sayılı Karar’ın 8/1 nci maddesinde yer alan “....ikametgahlarının naklinden önceki Türkiye’ye son giriş tarihinden en az 6 ay öncesinden......” ve Bazı Şahsi Mahiyette Eşyanın Bedelsiz İthaline İlişkin Tebliğ (Bedelsiz İthalat Seri No:1)’in 3 üncü maddesinde yer alan “....ikametgahlarını naklettikleri son giriş tarihinden en az 6 ay öncesinden.....” ifadelerinden, mükellefin yurt dışında ikamet ettiği ülkeden kesin dönüş yaparak, Türkiye’ye giriş yaptığı tarihten geriye doğru 6 aylık süre dikkate alınacaktır. -Mülkiyet ve sigorta belgelerinin asılları, ithalat işleminin tamamlanmasından sonra üzerine “görülmüştür” kaşesi basılarak ve birer fotokopisi dosyaya takılmak kaydıyla mükellefe iade edilebilecektir. -İthalat işleminin tamamlanmasından sonra, pasaportun mükellefe iadesinden önce pasaport üzerine”............ tarih ve .......... sayılı ithal izni ile otomobil ithali yapmıştır.” şerhi düşülecektir. -Bedelsiz otomobil ithal taleplerinde vekaletname ile yapılan başvuruların kabul edilmemesi, ithal işlemlerinin bizzat hak sahibi tarafından yapılması gerekmektedir. -Mükelleflerin, Bazı Şahsi ve Ticari Mahiyette Eşyanın Bedelsiz İthaline İlişkin Karar’ın hangi maddesi çerçevesinde ithal başvurusunda bulunduğu Bedelsiz İthalat Müracaat ve İzin Formunda, Müracaat Edenin başlığının karşısındaki boş kutuya yazılacaktır. (Örneğin Madde : 3/B gibi) Bilgi ve gereğini rica ederim.
H. Cahit SOYSAL
Gümrükler Genel Müdürü

E K L E R :
EK 1- 1Bed.İth. Mür. Ve İzin Formu
D A Ğ I T I M :
Merkez ve Taşra Teşkilatına
BEDELSİZ İTHALAT MÜRACAAT VE İZİN FORMU

Gümrük İdaresinin Adı: Tarih:

MÜRACAAT BÖLÜMÜ
(Gümrük İdaresi veya Müracaat Eden Tarafından Doldurulacaktır)
Müracaat Edenin

Adı

Soyadı
Kızlık Soyadı


Baba Adı

Ana Adı

Doğum Yeri

Doğum Tarihi (gün-ay-yıl)

Nüfusa Kayıtlı Olduğu Yer (ili ve ilçesi)


Hane No

Cilt ve sahife No


Pasaportun verildiği tarih ve no


Medeni Hali

Evli ise eşinin

Adı
Kızlık Soyadı


Pasaport No

Aracın

Türü
Marka


Model Yılı

Tip
Motor Hacmi


Şasi No

Geldiği Ülke


Yukarıdaki bilgiler ile ilişik belgelerin doğruluğunu beyan eder, ithalatın yapılmasını arz ederim.



Müracaat Eden Gümrük Yetkilisi
İmza İmza




İZİN BÖLÜMÜ Tarih : ...................
(Genel Müdürlükçe Doldurulacaktır)
İthal İzni No

Yetkili

Açıklama



İş bu izin formunun süresi ilgili beyannamenin tescil tarihinden itibaren 4458 sayılı Gümrük Kanununun 46 ncı maddesiyle belirlenen sürelerle sınırlıdır.

Herkese merhaba,Bir gıda Firmasında İthalat-İhracat bolumunde ise basladim. Fakat "Teminoloji"in tamamina hakim degilim.Sizlerden konuyu anlasilir bir sekilde aciklayan bir kitap bulma konusunda yardim istiyorum.Iyi calismalar Murat Aydin
Murat bey, Merhaba,Uluslarasi kurallarin yorumlanmasi ve uygulanmasi açisindan kendi kitabimi önerebilirim. asagidaki linkte inceleyebilirsiniz. Uluslararasi kurallardaki en son degisikliklere gore uygulamacilara yonelik olarak yazdim. ISBP (uluslarasi standart bankacilik uygulamalamasi) ve eUCP(elektronik ibrazailiskin UCP kurallari) kurallarinin yorum ve uygulamasini içermektedir. ayrica iç mevzuat açisindan uygulamada sayin Ali Dölek'in "Dis Ticaret Islemleri" isimli kitabini size yardimci olur. Benim kitabimin ismi ;"Uluslararasi Kurallar Isiginda Dis Ticarette Teslim ve Ödeme Sekilleri, Genel ve Bankalar Uygulamasi" inceleyebileceginiz ve satin alabileceginiz linkler;http://letterofcredit.dostweb.com www.ideefixe.com www.kitapyurdu.com www.kitap-net.com
Herkese iyi çalışmalar dilerim,Amerika'nın uyguladığı otomatik manifesto sistemi "AMS" hakkında ayrıntılı bilgiye ihtiyacım var. Bu konu hakkında bilgi verebilir ve ya yararlanabileceğim kaynakları önerebilirmisiniz? teşekkürler.. Can Başar
Merhaba arkadaslar,Misyon,vizyon, ilkeler, değerler, bu kavramlarin kalite sistemleri acisindan ne ifade ettiklerini. Misyon ile vizyon, ilkeler ile değerler arasindaki farkliliklar nelerdir. misyonumuzu, vizyonumuzu, ilkelerimizi ve degerlerimizi olustururken neleri ifade ettiklerine, yansittiklerine dikkat etmeliyiz. Tahmin ettiginiz gibi sistem kurma asamasindayiz. Dusunce ve bilgilerinize ihtiyacim var.Lutfen yardim ediniz.
http://www.dpt.gov.tr/sp/ adresinde Kamu Kurumlari Için Stratejik Yönetim Kilavuzunun içinde bu tanimlar ve örnekleri hakkinda bilgi edinebilirsiniz... Kamu Kurumlari için belirtilmis ama bir fikir verebilir..
İyi günler,
ABDye yorgan, yastık ihraç eden ABD'ye elyaf içeren yorgan, yastık vb. ürünler ihraç ederken belli bir prosedür var mı? Sınırlama, etiket vb. Bir arkadaşım bazı sınırlamalar olduğunu duymuş.Bilgi verirseniz çok sevinirim-
Merhaba Seren Hanım,
Bu konuda ben de biraz internette dolaştım. HS kodu bazında bilgiye ulaşamadım. Genel bilgiler var. Bir de yanıcı kumaşlarla ilgili bir mevzuat var ama sizin ürünler için ne kadar geçerli bilemiyorum.
Bu ülkede bağlantı kuracağınız ithalatçı size zaten gereken şeyleri söyleyecektir. Bu ürünleri ABD'ye ihraç eden başka firmalara da ulaşabilirseniz herhalde bilgi alabilirsiniz.
Bu arada bazı web adresleri vereyim.
http://www.taba.org.tr/Documents/TABA%20Amerikaya%20Acilma%20Rehberi.pdf
http://www.itds.treas.gov/Import2.html (ABD'ye ithalat prosedürleri)
http://dataweb.usitc.gov/scripts/tariff2004.asp (gümrük tarifeleri)
http://www.turkisadamlari.kosgeb.gov.tr/amerika.htm (amerika'daki Türk dernekleri)
İyi çalışmalar, sükrü Kaya İnanç Dış Ticaret Hizmetleri Grubu
Merhaba Arkadaşlar,
Bir tekstil firması olarak, (tekstilin içinde olanlar bilirler) ürün yüklemeye 1 hafta kala etiket ihtiyaçları hat safhaya yükselir:)) Etiket aldıgım firmamdan memnun değilim. Hem çok uzun terminlerle hem de yüksek fiyatlarla çalışmak zorunda kalıyorum.Beni yönlendirebileceğiniz etiket firmaları olabilir mi?
tesekkürler&iyi çalışmalar
Sirküler No : DTAM-2004/417
Konu : İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresine İlişkin Tebliğ (2004/1)
İlgi : Şirket Sahibi, Dış Ticaret Sorumlusu
Tarih : 19.07.2004

70.04 pozisyonunda yer alan çekme veya üfleme cam ile 70.05 pozisyonunda yer alan düz ve yüzeyi cilalanmış veya parlatılmış cam ithalatında Rusya, Ukrayna ve İran’a uygulanan kotalara ilişkin başvuru, dağıtım ve ithal lisanslarının kullanımı konusunda 17.07.2004 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan aşağıdaki tebliğde ayrıntılı bilgi yer almaktadır.

İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2004/1)

Kapsam

Madde 1- Bu Tebliğ, 28/06/2003 tarihli ve 25152 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İthalatta Gözetim ve Korunma Önlemlerine İlişkin 2003/7 sayılı Tebliğ uyarınca 70.04 Gümrük Tarife Pozisyonlu (G.T.P.) "çekme veya üfleme cam" ile 70.05 G.T.P.'lu "float cam ve yüzeyi cilalanmış veya parlatılmış cam" ithalatında, İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresi Mevzuatı çerçevesinde, Dış Ticaret Müsteşarlığı (Müsteşarlık) tarafından Rusya Federasyonu, Ukrayna ve İran İslam Cumhuriyeti'ne (İran) uygulanacak ikinci dönem kotalara ilişkin başvuru ve dağıtım ile ithal lisanslarının kullanım usul ve esaslarını içermektedir.

Başvuru Usul ve Esasları

Madde 2- Rusya Federasyonu, Ukrayna ve İran menşeli anılan maddelere yönelik kota başvurularının değerlendirmeye alınabilmesi için, EK I'de yer alan İthal Lisansı Başvuru Formunun usulüne uygun bir şekilde doldurularak ekinde istenen belgelerle birlikte tam ve eksiksiz bir şekilde 30/07/2004 tarihi mesai bitimine kadar Müsteşarlığa gönderilmesi gerekmektedir. Değerlendirmede genel evrak giriş tarihi esas olup, postadaki gecikmeler
dikkate alınmayacaktır.

Müsteşarlık, gerekli görmesi halinde, ek bilgi ve belge isteyebilir.

Bir kotaya, aynı firma tarafından bir kota dönemi içinde birden fazla başvuru yapılamaz. Bu maddenin uygulanmasında aynı unvan altında merkez ve şubeleri olan firmalar tek ve aynı firma sayılırlar.

Birinci kota döneminde almış olduğu kota miktarının en az %50'sini gerçekleştirmeyen, ithal lisansını süresi içerisinde iade etmeyen veya 2002 ve 2003 yıllarında kota konusu maddelerin yurtiçi (alım-satım) yada yurtdışı (ithalat-ihracat) ticaretiyle iştigal etmeyen firmaların başvuruları değerlendirmeye alınmayacaktır.

Firmalar tarafından yapılan kota başvurularında yer alan bilgilerin (firmanın adı-unvanı, vb.) bir özeti ve varsa bu başvurulardaki eksiklikler Müsteşarlığın internet sitesinde
(http://www.dtm.gov.tr/ITHALAT/gozkor/ithalat.htm) yayımlanacaktır. Firmalar, sitede yayımlanan bilgiler çerçevesinde başvuru süresinin bitimine kadar eksikliklerini tamamlamakla yükümlüdür. Belirtilen tarihe kadar eksikliklerini tamamlamayan firmalar kotadan yararlanamayacaktır.

Bu Tebliğ kapsamında yapılan beyanın doğruluğuyla ve ithal mallarla ilgili incelemeleri yapmaya veya yaptırmaya Müsteşarlık yetkilidir.

Kotanın Dağıtılması

Madde 3- İkinci dönem kota miktarları aşağıdaki tabloda belirtilmiştir. İran için kota miktarı ithalat istatistiklerinde yapılan güncellemeye göre yeniden belirlenmiştir.

Menşe Ülkeler Miktar (Ton/Kota Dönemi)
----------------- ------------------------
Rusya Fedarasyonu 36.000
Ukrayna 13.000
İran 8.750

Kota, İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresi Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin 3 üncü bendi çerçevesinde Müsteşarlıkça, ürünün yapısı, ekonomik miktarı, belirlenen kota miktarı ve yapılan başvurular dikkate alınarak dağıtılacaktır. Bu yöntemde firmaların geçmiş dönem ithalat performansları da değerlendirilecektir.
Yapılacak değerlendirme sonrasında firmaların almaya hak kazandıkları kota miktarları sadece evrak giriş numaraları belirtilmek suretiyle Müsteşarlığın internet sitesinde (http://www.dtm.gov.tr/ITHALAT/gozkor/ithalat.htm) ilgililere duyurulacak; ayrıca ithal lisansları adreslerine gönderilecektir.

İthal Lisansına ve İthal Lisansı Kullanımına Ait Bilgiler

Madde 4- Kota konusu maddeler ancak ithal lisansının geçerlilik süresi içerisinde serbest dolaşıma girebilir. İthal Lisansları devredilemez. İthal Lisansının geçerlilik süresinin bitiminden itibaren 10 (on) iş günü içerisinde Müsteşarlığa iadesi zorunludur.

İthal Lisansı gümrük beyannamesinin tescilinde ilgili gümrük idaresince aranır.

Gümrüklerce tespit ve kabul edilen kıymet veya miktarın, İthal Lisansında kayıtlı kıymet veya miktarı, toplam %5'ten (%5 dahil) daha az bir oranda aşması ithalatın yapılmasını engellemez. Ancak, ithalatı gerçekleştirilen fazla miktar ilgili ithalatçının bir sonraki izninden mahsup edilir.

Madde 5- Bu Tebliğ kapsamında ithal lisansına tabi malın ithalatıyla ilgili veriler (malın ticari tanımı, gümrük tarife istatistik pozisyonu, miktarı, fiyatı, menşe ve ihracatçı ülkesi) ithalatın gerçekleştiği ayı izleyen ayın ilk 10 (on) günü içinde Gümrük Müsteşarlığınca Müsteşarlığa bildirilir.

Yürürlük

Madde 6- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 7- Bu Tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu Bakan yürütür.

EK I
----
İTHAL LİSANSI BAŞVURU FORMU
T.C. BAŞBAKANLIK Tarih: ...../...../.....
DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞINA
(İthalat Genel Müdürlüğü)

İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresine İlişkin 2004/1 sayılı Tebliğ
kapsamında ithali kotaya tabi aşağıda belirtilen madde için firmamız adına
İthal Lisansı düzenlenmesi hususunda gereği izinlerine arz olunur.
İmza-Kaşe
Adı-Soyadı

1- İthalatçının;

a) Adı/Unvanı:
b) Adresi:
c) Telefon ve faks numaraları ile e-posta adresi:
d) Kayıtlı olduğu vergi dairesinin adı ve vergi numarası:
e) Malın depolanacağı depoya ait bilgiler (deponun kime ait olduğu ve
adresi):
2- Beyan Sahibinin;

a) Adı/Unvanı:
b) Adresi:
c) Telefon ve faks numaraları ile e-posta adresi:
d) Kayıtlı olduğu vergi dairesinin adı ve vergi numarası:

3- Kota tahsisi istenen maddenin;

a) Menşe ülkesi:
b) G.T.İ.P.'nu:
c) Ticari tanımı ve özellikleri:
d) Türkiye'ye ihracı amacıyla sevkiyatının (yüklemenin) yapılacağı ülke:
e) Miktarı (Ton ve m2 olarak):
f) Değeri (FOB ve CIF olarak):
g) İthalatının yapılacağı muhtemel gümrük kapısı ve tarihi:

4- Tedarikçi ülkedeki ihracatçının;

a) Adı:
b) Adresi:
c) Telefon ve faks numaraları:
d) Kayıtlı olduğu ticaret ve sanayi odasının adı ve adresi:
e) İhracatçı aynı zamanda maddenin üreticisi değil ise üreticinin adı,
adresi, telefon ve faks numaraları ile kayıtlı olduğu ticaret ve sanayi
odasının adı ve adresi:

EKLER:

EK-1) Beyan sahibinin imza yetkisini kanıtlayan imza sirkülerinin aslı
EK-2) Taahhütname
EK-3) İthal edilecek maddeye ait proforma fatura/faturanın aslı ya da
noter tasdikli sureti. (Proforma fatura ya da fatura ilgili ülkelerde yerleşik
T.C. Konsolosluklarının birinden tasdikli olacak ve 2 adet fotokopisi
eklenecek) (Proforma fatura ya da fatura üzerinde ithal edilecek maddelerin
tanımları açıkça belirtilmeli, malın miktarı her bir madde için m2 ve kg
olarak ayrı ayrı gösterilmeli, ödeme şekline ilişkin bilgi yer almalı ve malın
değeri her bir madde için FOB ve CIF olarak ayrı ayrı belirtilmelidir.)

EK-4) Kota konusu maddenin alım satımına ilişkin 2002 ve 2003 yıllarına
ait ticari faturaların (alım-satım) ayrıntılı dökümünün (Faturaların
kaydedildiği yevmiye defterinin tarih ve numarası, alıcı/satıcı firma adı,
alıcı/satıcı vergi no, fatura tarih ve no, miktar ve değer, vb.) yer aldığı
yeminli mali müşavir, mali müşavir yada serbest muhasebeci tarafından onaylı
bir liste.

EK-5) Başvuruda bulunan firmaların çalıştırdıkları işçi sayısını gösterir
2002 ve 2003 yıllarının Aralık ayına ait ilgili SSK müdürlüğünce onaylanan SSK
prim bordroları ile ilgili vergi dairesinden alınan 2002 ve 2003 yıllarına ait
tahakkuk eden vergi ile ödenen vergiyi gösterir yazı.
Taahhütname

Dış Ticaret Müsteşarlığına

İthal Lisansı almak için yaptığımız başvuruda yer alan bilgilerin doğru
olduğunu, firmamız tarafından ya da firmamız adına başka bir başvuru
yapılmadığını, ithal lisansını üçüncü kişilere devretmeyeceğimizi ve ithal
lisansını geçerlilik süresinin bitiminden itibaren 10 (on) iş günü içerisinde
Müsteşarlığa iade edeceğimizi; ayrıca, kota konusu ithalat işlemlerine esas
olan belgelerde tahrifat yapıldığının, sahte belge kullanıldığının veya ithal
lisansının üçüncü şahıslara devredildiğinin denetim birimlerince belirlenmesi
durumunda ithal lisansının iptal edileceğini ve uygulama yürürlükte olduğu
süre içerisinde bir daha ithal lisansı düzenlenmeyeceğini kabul ve taahhüt
ederiz.
İmza ve Kaşe
Damga Pulu
(5,900,000.- TL.)
Firmanın adı/unvanı :
Firmanın adresi :
Firmanın bağlı bulunduğu
vergi dairesinin adı :
Firmanın vergi numarası :
Sirküler No : DTAM-2004/417
Konu : İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğler
İlgi : Şirket Sahibi, Dış Ticaret Sorumlusu
Tarih : 19.07.2004

Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından bazı ürünlerini ithalinin izlenmesi için gözetim uygulaması başlatılmıştır. 18.07.2004 tarihli Resmi Gazete’de yer alan 7 tebliğ ile tebliğler kapsamındaki ürünlerin ithalatında gözetim fiilen başlamıştır. Bazı mallarda belirtilen CIF kıymetin altında kalan fiyatlar için, bazı mallarda ise fiyat gözetmeksizin uygulanacak olan gözetimde ülkeler arasında bir ayrım da söz konusu olmayacaktır.

İlgili tebliğler ve kapsadıkları mallar, CIF kıymeti belirtilip belirtilmediğine ilişkin bilgiler aşağıdadır:

İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2004/1)

GTİP
Madde Adı
CIF Kıymeti (ABD Doları/Ton)
6907.10.00.11.00
Tek renkli karolar
1.000
6907.10.00.19.00
Diğerleri
1.000
6907.10.00.90.00
Diğerleri
1.000
6907.90.10.00.00
Spaltplatten tipi çift karolar
500
6907.90.91.11.00
Tek renkli karolar
500
6907.90.91.19.00
Diğerleri
500
6907.90.91.90.00
Diğerleri
500
6907.90.93.11.00
Tek renkli karolar
500
6907.90.93.19.00
Diğerleri
1.000
6907.90.93.90.00
Diğerleri
1.000
6907.90.99.11.11
Adi topraktan olanlar
500
6907.90.99.11.19
Diğer seramik maddelerden olanlar
1.000
6907.90.99.19.11
Adi topraktan olanlar
500
6907.90.99.19.19
Diğer seramik maddelerden olanlar
500
6907.90.99.90.11
Adi topraktan olanlar
500
6907.90.99.90.19
Diğer seramik maddelerden olanlar
350
6908.10.10.11.00
Tek renkli karolar
1.000
6908.10.10.19.00
Diğerleri
1.000
6908.10.10.90.00
Diğerleri
1.000
6908.10.90.11.00
Tek renkli karolar
1.000
6908.10.90.19.00
Diğerleri
500
6908.10.90.90.00
Diğerleri
1.000
6908.90.11.00.00
Spaltplatten tipi çift karolar
1.000
6908.90.21.11.00
Tek renkli karolar
1.000
6908.90.21.19.00
Diğerleri
1.000
6908.90.21.90.00
Diğerleri
500
6908.90.29.11.00
Tek renkli karolar
1.000
6908.90.29.19.00
Diğerleri
1.000
6908.90.29.90.00
Diğerleri
500
6908.90.31.00.00
Spaltplatten tipi çift karolar
500
6908.90.51.11.00
Tek renkli karolar
500
6908.90.51.19.00
Diğerleri
1.000
6908.90.51.90.00
Diğerleri
1.000
6908.90.91.11.00
Tek renkli karolar
500
6908.90.91.19.00
Diğerleri
1.000
6908.90.91.90.00
Diğerleri
500
6908.90.93.11.00
Tek renkli karolar
350
6908.90.93.19.00
Diğerleri
350
6908.90.93.90.00
Diğerleri
500
6908.90.99.11.00
Tek renkli karolar
500
6908.90.99.19.00
Diğerleri
350
6908.90.99.90.00
Diğerleri
350
6910.10.00.00.00
Porselen veya çiniden olanlar
1.500
6910.90.00.00.00
Diğerleri
1.500


İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2004/2)

GTİP
Madde Adı
CIF Kıymeti (ABD Doları/Metrekare)
5701.10.10.00.11
El yapımı olanlar (TEXT 58)
100
5701.10.91.00.11
Orta halı (dm2. de 858-1600 düğüm olanlar) (TEXT 58)
100
5701.10.91.00.12
Kaba halı (dm2. de 858 den az düğüm olanlar) (TEXT 58)
100
5701.10.93.00.11
Orta halı (dm2. de 858-1600 düğüm olanlar) (TEXT 58)

(Message over 64k, truncated.)
Değerli Üyeler,http://www.canaktan.org/ekonomi/ihracat/anasayfa-ihracat-strateji.htminceleminizi tavsiye ederim.Saygılarımla,nazım çivi İzmir.
Nazım Bey,Şirket kurmak için gerekli belgeleri aşağıda bulabilirsiniz. Fakaten kısa yoldan ve en az maliyetli olarak kurulması konusunda umarımgrubumuzdan bir üye size yardımcı olabilir.ŞİRKET KURMA SÜRECİNDE İLGİLİ KURUMLAR TARAFINDAN İSTENENBELGELERTİCARET SİCİL MEMURLUĞU-YENİ KURULUŞ TESCİLİ İÇİN GEREKLİ BELGELER ve KURULUŞ İLANISanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından kuruluşu izne bağlı anonim şirketler kuruluş iznitarihinden itibaren 15 gün içinde Ticaret Sicil Memurluğu'na şirketin tescili için müracaatederler. Kuruluşu Bakanlık izni gerektirmeyen anonim ve limited şirketler sözleşmelerininotere tasdik ettirdikleri tarihten itibaren 15 gün içinde şirketi tescil ettirmelidirler.Anonim Şirket:Bakanlık İznine Tabi Olmayan Anonim Şirket Kuruluş Evrakı• Dilekçe (örneğe uygun olarak doldurulmuş olmalı, bağlı olduğu vergi dairesibelirtilmeli, yetkili tarafından veya vekaleten imzalanmalı vekaletin aslı eklenmelidir),• Kuruluş bildirim formu (ilgili yerler doldurulup yetkili tarafından imzalanmalıdır 3 adet),• Noter tasdikli ana sözleşme (3 adet),• Kurucuların ve yetkililerin nüfus sureti (noter veya muhtar onaylı 2 adet),• Yetkililerinin şirket unvanı altında imza beyannamesi (2 adet),• Banka dekontu aslı (sermayenin binde birinin tüketicinin korunması hesabına yatırıldığını gösteren ziraat veya merkez bankası dekontu,• Oda kayıt beyannamesi (resimli ve daktilo ile doldurulmuş olmalıdır),• Taahhütname (yetkili tarafından imzalanmalı damga pulu yapıştırılmalıdır),Not: gümrük müşavirliği şirketlerinde ortakların ve dışarıdan atanan gümrük işlemlerindeyetkili müdürlerin gümrük müşavirliği izin belgesi noter tasdikli olarak eklenmelidir.• Fuarcılık alanında faaliyet gösteren şirketlerin ortak ve yetkililerinin iflas dairelerinden iflas etmediklerine dair yazı ile sabıka kayıtları,• Aynı sermaye var ise tespitine ait bilirkişi raporu ve mahkemenin bilirkişi atama kararı,• Sermaye olarak menkul kıymetin konulması halinde bunun tespitine ilişkin bilirkişi raporu bilirkişi atanmasına ilişkin mahkeme kararı veya YMM raporu,• Ayni sermaye gayrimenkul ise üzerine takyidat olmadığına dair ilgili tapu dairesinden, nakil vasıtalarında ise mülkiyeti muhafaza kaydının olmadığına dair ilgili trafik müdürlüğünden alınacak yazı,• İç ticaret 95/1 nolu sirküler gereği kuruluş müracaatı sırasında ticaret sicil memurluğuna verilecek ana sözleşmenin düzenlenme tarihinin 3 aydan daha eski tarihli olmaması gerekir,• Ana sözleşmede kurucu ortak tüzel kişi ise temsilci- iştirak kararı. Bakanlık İznine Tabi Anonim Şirket Kuruluş Evrakı• Dilekçe (örneğe uygun olarak doldurulmuş olmalı, bağlı olduğu vergi dairesibelirtilmeli, yetkili tarafından veya vekaleten imzalanmalı vekaletin aslı eklenmelidir),• Kuruluş bildirim formu(ilgili yerler doldurulup yetkili tarafından imzalanmalıdır 3 adet),• Ana sözleşme (3 adet),• Kurucu ve yetkililerin nüfus sureti (noter veya muhtar onaylı)-2 adet,• Yetkililerin unvan altında imza beyannamesi (2 adet),• Bakanlık izin yazısı (asıl veya noter tasdikli sureti),• Banka dekontu(sermayenin binde birinin tüketicinin korunması hesabına yatırıldığını gösteren ziraat veya merkez bankası dekontu,• Oda kayıt beyannamesi (resimli ve daktilo ile doldurulmuş olmalıdır)• Taahhütname (yetkili tarafından imzalanmalı damga pulu yapıştırılmalıdır). Not: Gümrük müşavirliği şirketlerinde ortakların ve dışarıdan atanan gümrük işlemlerinde yetkili müdürlerin gümrük müşavirliği izin belgesi noter tasdikli olarak eklenmelidir. Limited Şirket:• Dilekçe (örneğe uygun olarak doldurulmuş olmalı, bağlı olduğu vergi dairesi belirtilmeli, yetkili tarafından veya vekaleten imzalanır, vekaletinaslı eklenmelidir) • Kuruluş bildirim formu(ilgili yerler doldurulup yetkili tarafından imzalanmalıdır (3adet),• Noter tasdikli ana sözleşme (3 adet),
• Kurucuların ve yetkililerin nüfus sureti (noter veya muhtar onaylı 2 adet),• Yetkililerinin şirket unvanı altında imza beyannamesi (2 adet),• Banka dekontu (sermayenin binde birinin tüketicinin korunması hesabına yatırıldığınıgösteren ziraat veya merkez bankası dekontu, • Oda kayıt beyannamesi (resimli ve daktilo ile doldurulmuş olmalıdır),• Taahhütname (yetkili tarafından imzalanmalı ve damga pulu yapıştırılmalıdır),Not: Gümrük müşavirliği şirketlerinde ortakların ve dışarıdan atanan gümrük işlemlerinde yetkili müdürlerin gümrük müşavirliği izin belgesi noter tasdikli olarak eklenmelidir,• Fuarcılık alanında faaliyet gösteren şirketlerde ortak ve yetkililerinin iflas dairelerinden iflas etmediklerine dair yazı ve sabıka kayıtları,• Ayni sermaye var ise tespitine ait bilirkişi raporu ve mahkemenin bilirkişi atama kararı,• Sermaye olarak menkul kıymetin konulması halinde bunun tespitine ilişkin bilirkişiraporu mahkemenin bilirkişi atama kararı veya YMM raporu,• Ayni sermaye gayrimenkul ise üzerine takyidat olmadığına dair ilgili tapu dairesinden, nakil vasıtalarında ise mülkiyeti muhafaza kaydının olmadığına dair ilgili trafik müdürlüğünden alınacak yazı,• İç ticaret 95/1 no'lu sirküler gereği kuruluş müracaatı sırasında ticaret sicil memurluğuna verilecek ana sözleşmenin düzenlenme tarihinin 3 aydan daha eski tarihli olmaması gerekir,• Ana sözleşmede kurucu ortak tüzel kişi ise temsilci- iştirak kararı. Kollektif-Komandit Şirketler:• Dilekçe (yetkililer tarafından imzalanır ve dilekçeye eklenen belge adları belirtilir),• Noter onaylı iki adet sözleşme,• Kollektif şirketlerde tüm ortakların, komandit şirketlerde komandite ortaklarınfotoğraflı nüfus cüzdanı suretleri ve ikametgah belgeleri (Muhtar ya da noter onaylı),
• Temsil ve imzaya yetkili kılınan kişinin unvan altında noter onaylı imza tescil beyannamesi,• Taahhütname (Ticaret Sicil Memurluğu, evrak bölümünden temin edilir). Hakiki Şahıs İşletmesi:• Dilekçe (işletme sahibi veya vekili tarafından imzalanır ve eklenen belgeler belirtilir),• Tescil talepnamesi (unvan, ticari ve kanuni ikametgah, işe başlama tarihi, uyruğu, yapacağı işler yer almalı ve noter tarafından düzenlenmelidir) (1 adet),• Nüfus sureti (muhtar veya noter onaylı) (1 adet),• Oda kayıt beyannamesi (fotoğraflı ve daktilo ile doldurulmuş olmalı),• Taahhütname (Ticaret Sicil Memurluğu, evrak bölümünden temin edilir).ESNAF ve SANATKARLAR SİCİL MEMURLUĞU- TESCİL ve İLAN İŞLEMLERİ Esnaf ve sanatkarlar siciline kayıt olmadan mesleki faaliyette bulunamazlar. Sicil kaydı veilan işlemleri Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Memurluğu'nda yaptırılır.Sicil kaydı, Sicil Gazetesi İlanı:• Halk Bankasının tüm şubelerinden, Bakanlıklar şubesindeki 19459 sayılı Konfederasyon hesabına yatırılan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Gazetesi ilan bedeli makbuzu
• Vakıflar Bankasının tüm şubelerinde (Banko önü F2-f-10) 06267 ve 9012 vergi kodlu hesaba veya Esnaf Sicili Maliye harç pulu veznesine yatırılan bedelinmakbuzu• Resimli ikametgah ilmühaberi (Muhtarlık)• Bağlı olduğu mesleki odadan üye belgesi• Vergi levhası fotokopisi• İş adresi olmayanların ev adresi (şoförler)• Evrak bedeli ücretinin yatırılmasıVERGİ DAİRESİ -VERGİ MÜKELLEFİYETİNİN TESCİLİ, VERGİ LEVHASI,YAZAR KASA LEVHASININ TASDİK ETTİRİLMESİ ve DAMGA VERGİSİNİNYATIRILMASITicaret Sicil Memurluğu tarafından verilen kasa makbuzu ile aynı gün iş yeri adresine görebağlı bulunulan Vergi Dairesine müracaat edilir. Girişimci alacağı hesap numarasını, faaliyete geçmeden önce, belgelerin basımı ve vergi levhasının alımısırasında da kullanacaktır. Vergi Mükellefiyetinin Tescili Kurumlar Vergisi Mükellefleri: Anonim, Limited Şirketler:• Matbu dilekçe (Yetkililer tarafından imzalanır ve dilekçeye eklenenbelge adları belirtilir)
• T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanmış noter tasdikli sözleşme (Kuruluşu Bakanlık iznine tabi anonim şirket ise)
• Ticaret Sicil Memurluğu tarafından verilen belge (kasa makbuzu)• Kurucu ortakların nüfus cüzdanı fotokopisi• Kurucu ortakların ikametgah ilmuhaberleri (Muhtarlık veya noter onaylı)• İşyerine ait tapu veya kira kontratının fotokopisi• Şirket yetkililerine ait imza sirküleri• Şirket Müdürü kurucu ortaklardan değil, dışarıdan atanmışsa nüfus cüzdanı fotokopisi,ikametgah ilmuhaberi ve imza sirküleriGelir Vergisi Mükellefleri:Şahıs Şirketi:• Matbu dilekçe (ekinde belge adları belirtilir.)• Nüfus cüzdanı fotokopisi• Muhtarlıktan onaylı ikametgah ilmuhaberi• Noter onaylı imza sirküleri• İşyerine ait tapu veya kira kontratının fotokopisiKollektif -Komandit Şirketler:• Ortaklık adına bir dilekçe ekinde Şahıs Şirketi kurulması sırasındaistenen belgelerin hepsi, her ortak adına ayrı ayrı hazırlanarak müracaat edilir.
Vergi Levhası• Matbu dilekçe• Vergi levhasıYazar Kasa Levhası Dilekçe ile Vergi Dairesine müracaat edilir. Vergi Dairesince verilen matbu yazı ile yazar kasa satın alınır. Fatura ve yazar kasa ruhsatının fotokopileri veilk kesilen fiş örnek olarak eklenerek dilekçe ekinde Vergi Dairesine verilir. Yazar Kasa Levhası alınır.Damga VergisiAnonim ve Limited şirketler tarafından Ticaret Sicil Gazetesi ilanı ile, ilan tarihinden itibaren 3 ay içinde bağlı bulundukları vergi dairesine yatırılır. Sözleşme yapılan şahıs şirketleri ise, damga vergisini sözleşmenin tasdik ettirilmesi sırasında Notere yatırır.Belgelerin Basımı Maliye Bakanlığının anlaşmalı olan matbaa işletmelerineŞahıs şirketi için:
• Vergi Dairesi tarafından verilen yoklama fişi• Vergi Levhası• Nüfus Cüzdanı fotokopisi
Sermaye şirketi için:• Ticaret Sicil Gazetesibelgeleri ile gidilir ve matbu dilekçe doldurulur. Basılan belgelerin tesliminde, ilgili vergi dairesine gönderilmek üzere matbaa işletmecisi tarafından doldurulan bilgi formu girişimci tarafından imzalanır. Az sayıda belge bastırmak isteyen girişimciler, nüfus cüzdanı ve vergi levhası fotokopisi ile belgelerini noterde tasdik ettirebilirler. Basit usulde vergilendirme kapsamında, esnaf ve sanatkarlar kullanacakları belgeleri bağlı oldukları oda veya birliklerden temin edebilirler.ODALAR Tüzel kişilik kazanmış olan şirketler ilgili oldukları odalara, şirketin tescilinden itibaren kayıt olmak zorundadır. Sanayici niteliğine sahip olan şirketler Sanayi Odasına, sanayici niteliğine sahip olmayan şirketler Ticaret Odasına kaydolur. Aynı şekilde, esnaf ve sanatkarlar siciline kayıtlı esnaf ve sanatkarlar, ilgili odaya en geç bir ay içinde kayıtolmak zorundadır.
Ticaret Odası :Matbu dilekçe ekine aşağıda belirtilen belgeler eklenerek müracaat edilir.Şahıslar:• Sicil Tasdiknamesi (Aslı)• Ticaret Sicili Gazetesi (Aslı)• İmza Sirküleri (Aslı)• Nüfus Cüzdanı• 2 adet FotoğrafŞirketler:• Ticaret Sicil Tasdiknamesi (Aslı)• Ticaret Sicili Gazetesi (Aslı)• İmza sirküleri (Aslı)• Ana Sözleşme• Ortaklar için nüfus cüzdanı sureti• Ortaklar için ikametgah ilmühaberiwww.atonet.org.trwww.ito.org.trSanayi OdasıMatbu dilekçe ekine aşağıda belirtilen belgeler dosya halinde eklenerek müracaat edilir ,
Şahıslar:• Hakiki Şahıslara ait Kayıt Beyannamesi• Ticaret Sicili Gazetesi aslı veya tasdikli fotokopileri• Firma sahibinin imza beyannamesi• Makine Listesi• Makinelerin faturaları ya da noterden tasdikli demirbaş kayıtlarının fotokopileri• Personel listesi• Bulunulan yılın son dönemine ait dört aylık sigorta primleri bordrosunun ya da S.S.K işe giriş bildirgelerinin fotokopileri• Son yıl bilançosu ile ayrıntılı gelir tablosu• İşyeri, firmanın mülkiyetinde ise tapu fotokopisi veya kira ise kira akdi fotokopisi• Firma sahibinin fotoğraflı nüfus suretiŞirketler:• Hükmi Şahıslara ait Kayıt Beyannamesi• Ticaret Sicili Gazetesi aslı veya tasdikli fotokopileri• Noterlikçe onaylanmış imza sirküleri• Makine Listesi• Makinelerin faturaları ya da noterden tasdikli demirbaşkayıtlarının fotokopileri• Personel listesi• Bulunulan yılın son dönemine ait dört aylık sigorta primleri bordrosunun ya da S.S.Kişe giriş bildirgelerinin fotokopileri
• Son yıl bilançosu ile ayrıntılı gelir tablosu• İşyeri firmanın mülkiyetinde ise, tapu fotokopisi kira ise, kira akdi fotokopisi• Koll.,Kom. veya Ltd. şirketlerde şirket ortaklarının ve müdurlerinin, A.Ş.'lerde ise yönetim kurulu üyeleri ve müdürlerinin fotoğraflı nüfus suretleriwww.aso.org.trwww.iso.org.trEsnaf ve Sanatkarlar Odası• Üye Kayıt Beyannamesi• 2 adet fotoğraf• İkametgah ilmühaberi (Muhtarlık)• Vergi Levhası fotokopisi• Nüfus Cüzdanı sureti (Muhtarlık) veya Nüfus Cüzdanı aslı ile beraber fotokopisi• Esnaf ve Sanatkar Sicil Memurluğundan alınan Sicil Tasdiknamesi• Diploma fotokopisi (Oda sorumlularınca diploma aslı görülüp,fotokopisi tasdik edilecektir.)• Kayıt ücreti• Müracaat sahibinin ustalık belgesi var ise belge fotokopisi veya sorumlu sanatkarmuvafakatnamesi (Noter)BELEDİYELER- İŞYERİ AÇMA ve ÇALIŞMA RUHSATI ALINMASIİş yeri veya işletme açmak isteyen girişimciler, işin özelliğine göre iş yerini veya işletmesini düzenledikten sonra ilgili Belediyenin Küşat Müdürlüğüne başvurur. Geçici ruhsat, belgeler eksiksiz olduğu durumda başvurudan sonra ilk işgünü içerisinde verilir.Bunu takip eden bir ay içinde Büyük şehir Belediyesi, İtfaiye Müdürlüğünden gelen yazı ve yapılacak kontrollerden sonra kesin ruhsat verilir. Gayri sıhhi müesseseler ve sıhhi işyerleri için şahıs ve şirket bazında istenen asgaribelgeler aşağıda belirtilmiştir. İşin özelliğine göre aşağıda belirtilen belgelere ilaveten işkonusu ile ilgili kurumlardan da ayrıca belgeler istenmektedir. İş konusuna göre, gayri sıhhi müesseselere ait işyeri açma, çalışma ruhsatı veya sıhhi müesseselere ait işyeri açma, çalışma ruhsatı başvuru formu doldurularak aşağıda belirtilen belgeler ile birlikte Belediye Küşat Müdürlüğü'ne müracaat edilir. Şahıslar:• Esnaf ve Sanatkarlar sicil kaydı• Çevre Temizlik Vergisi ile ilgili borcu olmadığına dair yazı (Belediyenin ilgili biriminden alınır)• İş yerine ait kira kontratı veya mal sahibi ise tapu fotokopisi veya iskan raporu• Vergi Levhası fotokopisi• Bir adet resim• İki adet damga pulu• Bağlı oldukları odadan alınan oda kayıt belgesi• Ustalık Belgesi kapsamında bulunan bir işyeri açılmasının istenmesi halinde, Milli Eğitim akanlığının vermiş olduğu ustalık Belgesinin noter tasdikli fotokopisi (Belge başkasının adına ise belge sahibinin işyerinde çalışacağına dair noter taahhüdü ile ustalık belgesinin fotokopisi
• İşyeri açılacak yer, kütükte mesken olarak kayıtlı ise, apartman karar defterinde tüm kat maliklerinin oybirliği ile noter onaylı muvafakatnamesi• Hesap İşleri Müdürlüğünden alınan İlan Reklam Kaydı (Vergi Levhası ile müracaat edilir ve İlan ve reklam vergisi beyannamesi doldurulur. Tabela TL/m2 ücreti belediyelere göre değişlik gösterebilir.)• Yarım kapaklı dosya• Bağ-Kur veya emeklilik belgesi• İşyeri devir ise Noterden devir senedi ve eski küşat• Nüfus cüzdanı örneği• İkametgah ilmühaberiŞirketler:• Ticaret Sicil Gazetesi• İmza sirküleri• Ticaret Odası kaydı• İş yerine ait tapu, kira kontratı veya iskan raporu• Yarım kapaklı dosya• Damga pulu• Vergi levhası• Şirket ikametgah ilmühaberi• İşyeri devir ise devir senedi ve eski küşat• Hesap İşleri Müdürlüğünden alınan İlan Reklam Kaydı• Çevre Temizlik Vergisi ile ilgili borcunun olmadığına dair yazı(belediyenin ilgili biriminden alınır)SOSYAL SİGORTALAR KURUMU İŞLEMLERİ- İŞYERİ SİCİL NUMARASININ ALINMASI VE İŞE GİRİŞ BİLDİRGELERİNİN VERİLMESİİşyerinde sigortalı işçi çalıştırılacaksa, önce işyeri sicil numarası alınır. Bunun için Girişimci tarafından tanzim edilen işyeri bildirgesi, işçi çalıştırmaya başlayacağı tarihten once, ekinde aşağıda belirtilen belgelerle birlikte Kuruma verilir. veya iadeli taahhütlü gönderilir. İşyeri Sicil Numarasının Alınması2 nüsha işyeri bildirgesi ile birlikte;• Nüfus cüzdanı örneği• İkametgah belgesi• Kayıtlı olunan meslek kuruluşlarından alınacak belge• Tüzel kişiler için Ticaret Sicil Gazetesi ile imza sirküleri• İş yeri açma ruhsatı örneği,• Bağlı bulunulan vergi dairesinin adını ve vergi hesap numarasını gösterir belge,• Adi ortaklıklarda tüm ortakların onaylı nüfus kayıt örnekleri ve ikametgah belgeleri
• Defter ve belgelerini düzenleyen ve 3568 sayılı "Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik" kanununa göre yetki almış bulunan serbest muhasebecilerinin veya serbest muhasebeci mali muşavirlerin adını, soyadını, hangi odaya bağlı olduğunu ve oda sicil numarasını gösteren ve ilgili mesleki kuruluş tarafından onaylanmış belge kuruma teslim edilir.İşe Giriş Bildirgelerinin Verilmesi Girişimci çalıştıracağı kişileri, işe başlatmadan önce işe girişbildirgeleri ile Kuruma bildirmek veya bu belgeleri iadeli taahhütlü olarak göndermek zorundadır. Kuruma ilk defa işyeri bildirgesi veren işyerlerinde, işe alınan işçiler için işe giriş bildirgesi, en geç bir ay içinde Kuruma verilir veya posta ile gönderilir.
• İşe giriş bildirgesi (üç nüsha)• Sigortalanacak işçiye ait üç adet fotoğraf• Nüfus cüzdanı fotokopisiwww.ssk.gov.trBAĞ-KUR İŞLEMLERİ- GİRİŞ BİLDİRGELERİNİN VERİLMESİSigortalı sayılanlar tarafından sigortalı sayıldıkları tarihten itibaren en geç üç ay içinde giriş bildirgeleri doldurulup ilgili mercilere onaylatılır. Giriş bildirgeleri;• Gelir Vergisi Mükellefi olanlar için bağlı bulundukları Vergi Dairesi tarafından,• Şirket ortakları için şirket yetkilileri ve Ticaret Sicil Memurluğutarafından,• Gelir Vergisinden Muaf olanlar ile vergi kaydı bulunmayanlar için Esnaf ve Sanatkar Sicil Memurluğu veya Kanunla Kurulu Meslek Kuruluşları tarafından onaylanan bildirgelere, şahıslar için nüfus cüzdanı fotokopisi, şirketler için ise Ticaret Sicil Gazetesi eklenerek Bağ Kur İl Müdürlüklerine teslim edilir.www.bagkur.gov.tr
Aşağıdaki konuda Uygulama Esasları ile ilgili görüşlerinizi rica edeceğim. Keza konu Gümrükler uhdesindedir. Teşvik kapsamında getirdiğimiz ve yaklaşık 2 yıldır işletmede üretimde olan Çoçuk Bezi Makinalarını YENİLERİ ile değiştirilmek kaydıyla MAHRECE ( satıcıya ) İade edeceğiz. Bu konuya Teşvik Uygulamanın aşağıda bir bölümünü dercettiğim ( 2002 /1 ) tebliğinde uygulama için Gümrüklere yetki ve görev verilmiş. 1) Uygulama Esas ve Prensipleri nasıl olacaktır ? 2) Yeni Makinaların Eskisinden önce gelmesi halinde ithalatında bir pürüz yaşarmıyız ?3) Yenilerinin getirilmesi için ilk önce eskilerinin yurtdışı edilmesi gereklimidir . İlginizi rica edeceğim sukru bey , Teşvik Tebliğ 2002/1 ...........................................
1- HERHANGİ BİR ŞEKİLDE TAMİR VE BAKIM VEYA DİĞER NEDENLERLE YURT DIŞINA GERİ GÖNDERİLECEK MAKİNE VE TEÇHİZATIN DURUMU ,
İÇİN DOĞRUDAN GÜMRÜK İDARESİNE MÜRACAAT EDİLİR. KAPATMA VİZESİ YAPILMAMIŞ TEŞVİK BELGESİ KAPSAMI MAKİNENİN YATIRIM SÜRESİ İÇERİSİNDE MAHRECE İADE İŞLEMİNE KONU MAKİNELERİN YURDA GETİRİLMESİ KAYDIYLA, YURT DIŞI EDİLMESİNDEN İTİBAREN BİR YIL İÇİNDE YERİNE YENİSİ GETİRİLEN VEYA GERİ GETİRİLEN MAKİNANIN YURDA GİRİŞ İŞLEMLERİ GÜMRÜK VERGİSİ VE TOPLU KONUT FONU İLE KDV İSTİSNASINDAN YARARLANDIRILMAK SURETİYLE DOĞRUDAN GÜMRÜK İDARELERİNCE SONUÇLANDIRILIR. YATIRIM İNDİRİMİ İSTİSNASI DEVAM EDER .
Bahsettiğiniz konuda Yatırım Teşvik kapsamında işlem yapabilmeniz için Hazine Müsteşarlığından izin alınması gerekmektedir.
1. Gerekli izin alındıktan sonra Makinalarınızı Mahrece iade edebilirsiniz. (Mahrece iade konusu eşya ile sizin bahsettiğiniz konu birbirlerinden farklıdır. Bu nedenle izin almak gerekir. Evsafına uygun olmaması durumu dirkt gümrüklerden işlem yapılmasını gerektirir.)
2. Makinalarınız Mahrece iade edildikten sonra (izin alımı sayesinde) yeni makinalarınızı getirebilirsiniz. Eğer Global listelerinizde İthalatını yapmış olduğunuz makinalarınız sayı itibari ile İthalat taahhüdünüzü doldurmuş iseniz Mahrece iade etmeden ithalat yapamazsınız. Sayı itibari ile fazlalık söz -konusu ise makinalarınızı getirebilirsiniz. (Kapasite aşımı olamayacağını zaten biliyorsunuz)
3. Bu tür bir işlem akışı; Yurt dışındaki işletme ile sözleşmeye bağlı olarak çalışmanızı gerekmektedir.
4. Belgenizin bir faksını gönderebilirseniz Piratikte sonuç olarak neler yapılıp yapılamaycağını gümrük veyahut mevzuat açısından neler ile karşılacağınızı 30 dk içerisinde yazılı olarak tarıfınıza bildiririm. Saygılarımla...Ali GÜVENİN...İNANC DIŞ TİCARET HİZMETLER GRUBUU
Sirküler No : DTAM-2004/420
Konu : İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (2004/15)
İlgi : Şirket Sahibi, Dış Ticaret Sorumlusu 2004

“Çocuk arabaları, pusetler ve çocuk taşımaya mahsus benzeri arabalar" için Dış Ticaret Müsteşarlığınca yürütülen Damping soruşturması sonuçlanmıştır. Buna göre, soruşturma sonucunda dampingin, yerli üretim dalında zararın ve her ikisi arasında illiyet bağının mevcut olduğu tespit edildiğinden çocuk arabaları ve pusetler için adet başına 8 ABD doları, yalnız şasileri için 5 ABD doları damping vergisi konulmuştur.

İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2004/15)

BİRİNCİ KISIM
Genel Bilgi ve İşlemler
Soruşturma
Madde 1- Uzay Çocuk Araç-Gereçleri Tekstil ve Turizm San. ve Tic.Ltd.Şti,Derya Bebe Çocuk Gereçleri İmalat Paz.San.Tic.Ltd.Şti., Aytaç Bebe Çocuk Gereçleri Sanayi ve Tic.Ltd.Şti. ve Ünal Çocuk Gereçleri İnşaat San. Ve Tic.Ltd.Şti. tarafından yapılan ve diğer yerli üreticiler Baybi Çocuk Arabaları ve Gereçleri San. ve Tic.Ltd.Şti., Yonca Puset Sanayii, Öztaçlı Bebe Gereçleri Çelik Eşya İmalatı San. ve Tic.Ltd.Şti., Kral Sayar Çocuk Gereçleri ve Plastik Eşya San. ve Tic.Ltd.Şti. tarafından desteklenen başvuru üzerine, Çin Halk Cumhuriyeti (ÇHC) menşeli "çocuk arabaları, pusetler ve çocuk taşımaya mahsus benzeri arabalar" için 20/12/2003 tarih ve 25322 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2003/24 sayılı Tebliğ ile başlatılan damping soruşturması Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmüş ve tamamlanmıştır. Halen, 28/02/2004 tarih ve 25387 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin 2004/5 sayılı Tebliğ ile alınmış geçici önlem yürürlükte bulunmaktadır.

Kapsam
Madde 2- Bu tebliğ, 4412 sayılı Kanunla Değişik 3577 Sayılı İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Kanun (Kanun), 30/10/1999 tarihli ve 23861 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Karar (Karar) ve İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik (Yönetmelik) hükümleri ile 02/05/2002 tarihli ve 24743 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmeliğe Ek Madde Eklenmesine Dair Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yürütülen damping soruşturması sonucunda alınan kesin karara esas teşkil eden bilgi ve bulguları içermektedir.
Bilgilerin toplanması ve değerlendirilmesi
Madde 3- Soruşturma açılmasını müteakip, söz konusu ürünün bilinen yerli üreticilerine, Müsteşarlıkça tespit edilen ithalatçılarına, ÇHC'de yerleşik bilinen ihracatçılarına ve anılan ülkede yerleşik diğer ihracatçılara erişilebilmesini teminen soruşturmaya taraf ülkenin Ankara Büyükelçiliğine soru formları gönderilmiştir. Tarafların soru formunu yanıtlamaları için posta süresi dahil 37 gün süre tanınmıştır.
Soru formu gönderilen ÇHC'de yerleşik firmalardan verilen süre içinde cevap alınamamıştır. Şikayet sahibi üreticiler, soru formuna usulüne uygun şekilde yanıt vermiştir. Ayrıca, soruşturma süresi boyunca Müsteşarlık ile işbirliği içinde olmuş ve gerektiğinde talep edilen ilave bilgi ve belgeleri temin etmiştir. Soruşturma konusu maddenin ithalatını yaptığı tespit edilen ve kendilerine soru formu gönderilen firmalardan 14 tanesi ithalatçı soru formuna cevap vermiştir. Ayrıca, geçici önlem alındıktan sonra soru formlarına usulüne uygun bir şekilde cevap veren ithalatçılara geçici ve kesin önlem bildirimi yapılmış, 5 firmadan geçici önlem bildirimine, 4 firmadan da kesin önlem bildirimine cevap alınmıştır. Soru formuna, geçici ve kesin önlem bildirimine cevap veren firmalardan alınan görüşler değerlendirilmiştir. Tarafların soruşturma sırasında ortaya koyduğu ve mevzuat çerçevesinde dikkate alınabilecek nesnel görüşler nihai karar aşamasında dikkate alınmıştır. Bu görüşler çerçevesinde ithalatçı firmalar, ithal ürünün tercih edilme sebeplerinin tüketici tarafından istenilen renk ve desende çeşit bulundurulması, işlevsel olması, ithalatçıların ellerinde bol yedek parça bulundurmaları, kumaş, metal, ve plastik aksamın kaliteli oluşu, yaygın dağıtım ağı sayesinde kısa sürede dağıtım ve hizmet verilebilmesi olduğunu ifade etmişlerdir.
Yerinde doğrulama soruşturması
Madde 4- Yönetmelik'in 21 inci maddesi çerçevesinde İstanbul'da yerleşik Türkiye üretiminin önemli bölümünü gerçekleştiren yerli üretici firmalar nezdinde yerinde doğrulama soruşturmaları gerçekleştirilmiştir.
İlgili tarafların bilgilendirilmesi
Madde 5- Soruşturma açılmasını müteakip, soruşturma konusu ülkenin Ankara'daki Büyükelçiliğine ve bilinen üretici/ihracatçı firmalara şikayetin gizli olmayan metni ve soruşturma açılış Tebliği gönderilmiştir. Geçici önlem yürürlüğe girdikten sonra da ÇHC'nin Ankara Büyükelçiliğine ve yerli üreticilere geçici ve kesin bildirim ile geçici önlem Tebliği gönderilmiştir. Ayrıca, işbirliğinde bulunan ithalatçı firmalar da geçici önlem hakkında bilgilendirilmiş, geçici ve nihai bildirim yapılmıştır.
Soruşturma dönemi
Madde 6- Damping belirlemesi için 01/01/2003-30/06/2003 tarihleri arası soruşturma dönemi (SD) olarak kabul edilmiştir. Zarar belirlemesi için ise veri toplama ve analiz için 01/01/2000-30/06/2003 arasındaki dönem esas alınmıştır. Bazı ithalatçılar, Ocak - Haziran 2003 döneminin zarar belirleme dönemi olarak oldukça kısa bir dönem olduğunu ifade etmişlerdir. Ancak, zarar belirleme dönemi iddia edildiği gibi 6 ay değil, 3 yıl 6 aylık süreyi kapsamaktadır.
İKİNCİ KISIM
Soruşturma Konusu Ürün ve Benzer Ürün
Madde 7- 8715.00.10.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyonu (GTİP) altında sınıflandırılan soruşturma konusu ürün, çocuk arabaları, pusetler ve çocuk taşımaya mahsus benzeri arabalardır. Çocuk arabaları, doğum anından üç yaşına kadar çocuklar için kullanılan motorsuz ve insan gücüyle hareket eden bir taşıma aracıdır.
Söz konusu ürün, başlıca üç üretim aşamadan geçmektedir. Metal aksam hazırlama safhasında ilk madde olarak gelen çeşitli evsafta borular ve saçların ilgili kesim, büküm ve delme işlemleri tamamlandıktan sonra kaynak işlemine ve ardından boyama işlemlerine geçilmekte; döşeme safhasında ise, belirli evsafta gelen kumaşların kesim, dikim ve baskı işlemleri tamamlanmakta ve plastik aksam yerleştirilmektedir. Son aşama olan genel montaj ve kontrol safhasında, tüm metal aksam ve kumaş döşeme malzemeleri birleştirilmekte,tekerlekler takılıp kalite kontrolden geçirildikten sonra paketlenerek satışa sunulmaktadır. Soruşturma konusu çocuk arabaları, şasi üzerine monte edilmeye mahsus karoser, şasi ve tekerlekler olmak üzere üç temel parçadan oluşmaktadır. Diğer taraftan, söz konusu ürünün şasisinin ihmal edilebilir bir işçilik ile kolaylıkla diğer parçalar ile birleştirilerek mamul ürünü oluşturabildiği anlaşılmıştır. Bu nedenle, 8715.00.90.00.00 gümrük tarife istatistik pozisyonunda yer alan, çocuk arabaları, pusetler ve çocuk taşımaya mahsus benzeri arabaların şasilerinin de bu soruşturma kapsamında değerlendirilmesi uygun görülmüştür.
Yönetmelik'in 4 üncü maddesi çerçevesinde soruşturma konusu ülkeden ithal edilen ürün ile yerli üretici tarafından üretilen ürünün benzer ürün olup olmadığı incelenmiştir. Anılan madde uyarınca benzer ürün, dampinge veya sübvansiyona konu mal ile aynı özellikleri taşıyan bir mal, böyle bir malın bulunmaması halinde ise benzer özellikleri taşıyan başka bir mal şeklinde tanımlanmaktadır. Bu bağlamda, yerli ve ithal ürünlerin "benzer ürün" olup olmadığı hususu tespit edilirken, öncelikle aynı özelliklerin olup olmadığı, daha sonra da kullanım alanları ve özellikleri itibariyle benzer olup olmadığı hususu incelenmiştir.
İthalatçı soru formlarına, geçici ve kesin bildirime bazı ithalatçılar tarafından verilen cevaplardan, ithal ürün ile yerli ürünün tamamen aynı kalite ve özellikte olmamasına karşın, temelde aynı kullanım alanlarına sahip olduğu ve bu nedenle, ithal ile yerli ürünlerin birbirlerinin yerine geçebilme özelliğine sahip olduğu anlaşılmıştır. Sonuç olarak, yerli üretim dalı tarafından üretilen ürün ile soruşturma konusu ülkeden ithal edilenlerin, teknik özellikleri, çeşitleri, dağıtım kanalları ve kullanım alanları itibariyle benzer özelliklere sahip olduğu ve soruşturmaya konu ülkeden ithal edilen ürünlerin yerli üretim dalının ürünüyle doğrudan rekabet içinde olduğu, bu nedenle de benzer ürün olarak kabul edilebileceği anlaşılmıştır.
Soruşturma konusu ürünle ilgili bu maddede belirtilen açıklamalar genel içerikli olup, uygulamaya esas olan GTİP ve karşılığı eşya tanımıdır. ÜÇÜNCÜ KISIM
Dampinge İlişkin Belirlemeler
Genel
Madde 8- Soruşturmanın özellikle damping belirlemesi açısından muhatabı olan ÇHC'de yerleşik üretici/ihracatçıların işbirliğinde bulunmaması nedeniyle, normal değer ve ihraç fiyatının tespitinde Yönetmelik'in 26 ncı maddesi hükümleri uyarınca, başvuruda yer alan bilgiler de dahil olmak üzere eldeki mevcut veriler kullanılmıştır.
Normal değerin belirlenmesi
Madde 9- Temel olarak soruşturmaya konu ülkeden işbirliğine gelen üretici/ihracatçı bulunmamaktadır. Bu itibarla, normal değer belirlemeleriiçin Yönetmelik'in 26 ncı maddesi hükmü uyarınca mevcut veriler kullanılmıştır. Ayrıca, ÇHC piyasa ekonomisi uygulayan ülke olarak kabul edilmemektedir.
Normal değer belirlemesinde ticarete en çok konu olan puset tipleri dikkate alınmıştır. Bu bağlamda, soruşturma konusu ürünün maliyetine makul bir kar miktarı eklenmek suretiyle hesaplanan oluşturulmuş değer, normal değer olarak alınmıştır.
İhraç fiyatı
Madde 10- İhraç fiyatı, ithalatçılardan elde edilen ihraç faturalarında yer alan fiyatlar üzerinden belirlenmiştir. İhraç fiyatı hesabında, normal değerde kullanılan ürün tipleri ile aynı tipte yer alan ürünler dikkate alınmış, satış fiyatları üzerinden gerekli ayarlamalar yapılarak ihraç fiyatına ulaşılmıştır. Hesaplanan FOB ihraç fiyatı fabrika çıkış aşaması fiyatı olarak kabul edilmiş ve başka bir ayarlama yapılmamıştır.
Fiyat karşılaştırması ve damping marjı
Madde 11- Damping marjı hesabında aynı tipte yer alan ürünler dikkate alınmış ve aynı ticari aşamada karşılaştırılmayı teminen, fabrika çıkış aşaması ihraç fiyatı ile fabrika çıkış aşamasında oluşan normal değer karşılaştırılmıştır.
Hesaplamalar sırasında, Yönetmelik'in 11 inci maddesi hükmü çerçevesinde, ihraç fiyatlarının farklı alıcı veya dönemler arasında önemli ölçüde değişkenlik gösterdiği tespit edildiğinden, dampingin büyüklüğünün tam olarak belirlenebilmesi amacıyla, damping marjı ağırlıklı ortalama normal değer ile işlem bazında ihraç fiyatlarının karşılaştırılması suretiyle belirlenmiştir.
Buna göre, damping marjı nispi olarak CIF bedelin %55,00'i oranında ve mutlak olarak 10,58 ABD Doları/Adet olarak tespit edilmiştir. Bazı ithalatçılar, dampingin varlığına dair belirlemelerin sadece şikayetçi firmaların bilgileri üzerinden yapıldığını, ÇHC'de yerleşik üretici/ihracatçı firma bilgilerinin dikkate alınmadığını iddia etmişlerdir.Ancak, soruşturma açılmasını müteakip, ÇHC'de yerleşik soruşturma konusu maddenin bilinen ihracatçılarına, diğer ihracatçılara erişilebilmesini teminen soruşturmaya taraf ülkenin Ankara Büyükelçiliğine şikayetin gizli olmayan metni ve soruşturma açılış Tebliği ile birlikte üretici/ihracatçı soru formları gönderilmiştir. Geçici önlem yürürlüğe girdikten sonra da ÇHC'nin Ankara Büyükelçiliğine geçici ve kesin önlem bildirimi ile geçici önlem
Tebliği iletilmiş, buna rağmen gerek soru formlarına gerekse ilgili bildirimlere yönelik olarak herhangi bir yanıt alınamamış, dolayısıyla İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik'in 26 ncı maddesi gereğince belirlemeler eldeki mevcut verilere göre yapılmıştır.
DÖRDÜNCÜ KISIM
Zarar ve Nedenselliğe İlişkin Belirlemeler
BİRİNCİ BÖLÜM
Dampingli İthalatın Gelişimi
Genel açıklama
Madde 12- Yönetmeliğin 17 nci maddesi çerçevesinde, soruşturma konusu ülke menşeli ithalatın hacminde mutlak anlamda ya da Türkiye tüketimine oranla önemli ölçüde bir artış olup olmadığı ile bu ithalatın iç piyasadaki benzer mal fiyatları üzerindeki etkisi incelenmiştir.
Maddenin genel ithalatı
Madde 13- 2000 yılında yıllık 132.480 adet olan soruşturma konusu çocuk arabaları genel ithalatı 2001 yılında 116.930 adet olarak gerçekleşmiş, 2002 yılında 142.531 adete çıkmış ve soruşturma dönemi (SD) olan 2003 yılı ilk altı ayı içerisinde de 227.870 adet olmuştur.
Dampingli ithalat
Madde 14- Soruşturma konusu çocuk arabalarının ÇHC'den ithalatı 2000 yılında 99.623 adet iken, 2001 yılında 84.920 adet olmuş, 2002'de 114.582 veSD'de de 200.011 adet olarak gerçekleşmiştir.
Dampingli ithalatın tüketime göre artışı Madde 15- Soruşturma konusu ürünün yurtiçi tüketimi, 4 yerli üreticinin yurtiçi satışları ile genel ithalatın toplanması suretiyle hesaplanmıştır.
Bu çerçevede belirlenen toplam tüketim endeksi 2000 yılında 100 iken, 2001 yılında 94, 2002'de 120 ve SD'de 156 olarak gerçekleşmiştir. Dampingli ithalatın tüketim içindeki payı ise 2000 yılında %62,7 iken SD'de %80,6 olmuştur.
Dampingli ithalatın fiyatlarının gelişimi
Madde 16- ÇHC menşeli çocuk arabaları ithalatının ağırlıklı ortalama birim fiyatı CIF bazda 2000 yılında 21,9 ABD Doları/Adet iken, 2001, 2002 yıllarında ve SD'de sırasıyla 18,9 ABD Doları/Adet, 21,6 ABD Doları/Adet ve 16,8 ABD Doları/Adet olmuştur.
Fiyat kırılması
Madde 17- Fiyat kırılması, ithal ürün fiyatlarının Türkiye piyasasında yerli üreticinin yurt içi satış fiyatlarının yüzde olarak ne kadar altında kaldığını göstermektedir. ÇHC menşeli ithalatın gümrük vergisi ve masrafları dahil Türkiye piyasasına giriş fiyatları, yerli üretim dalının fabrika çıkış aşamasındaki satış fiyatları ile mukayese edilmiş ve dampingli ithalatın fiyatının yerli üretim dalının fiyatının önemli ölçüde altında kaldığı tespit edilmiştir. Buna göre, ÇHC menşeli çocuk arabaları için SD'de fiyat kırılması CIF bedelinin %46,66'sı oranında hesaplanmıştır.

İKİNCİ BÖLÜM
Yerli Üretim Dalının Durumu
Yerli üretim dalının ekonomik göstergeleri
Madde 18- Dampingli ithalatın yerli üretim dalı üzerindeki etkisinin belirlenmesinde, işbirliğinde bulunan diğer yerli üreticilerin ayrıntılı bazda yeterli bilgileri sağlayamamaları nedeniyle, Türkiye üretiminin önemli bölümünü gerçekleştiren Uzay Çocuk Araç-Gereçleri Tekstil ve Turizm San. veTic.Ltd.Şti. ile Derya Bebe Çocuk Gereçleri İmalat Paz.San.Tic.Ltd.Şti. firmalarının çocuk arabalarına ilişkin verileri esas alınmıştır.
Bir ithalatçı firma tarafından dile getirilen bir başka itiraz ise az sayıda firmanın üretim dalını teşkil etmesinin mümkün olamayacağı yönünde olmuştur. Ancak, İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesi Hakkında Yönetmelik 20nci maddesi hükmü gereği, şikayetin üretim dalı tarafından veya üretim dalı adına yapılmış sayılabilmesi için; şikayeti destekleyen üreticilerin toplam benzer mal üretiminin, şikayeti destekleyen üreticiler ile şikayete karşı çıkan üreticilerin toplam benzer mal üretiminin %50'sinden fazla olması ve toplam Türkiye benzer mal üretiminin %25'inden az olmaması gerekmekte olup, soruşturma açılışı için gerekli şartlar şikayet sahibi firmalar tarafından sağlanmıştır.
Öte yandan, eğilimin sağlıklı bir şekilde incelenmesi amacıyla TL. bazındaki veriler için yıllık ortalama Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) kullanılarak enflasyondan arındırılmış reel değerler kullanılmıştır. Ayrıca, soruşturma dönemine ait verilerden dönemle alakalı faaliyetler eğilimin tespiti amacıyla yıllık olarak da endekslenmiştir. Ancak, karşılaştırma yaparken önceki yıllara ait 12 aylık veriler ile SD'ye ait 6 aylık gerçekleşmiş veriler kullanılmıştır.
a) Üretim
Yerli üretim dalının çocuk arabaları için 2000 yılında 100 olan üretim miktar endeksi, 2001 yılında 118, 2002'de 138, SD'de ise 57 olarak gerçekleşmiştir.
b) Satışlar
Yerli üretim dalının 2000 yılında 100 olan yurtiçi satış miktar endeksi, 2001'de 115, 2002'de 130 ve SD'de 53 olmuştur. Ayrıca, 2000 yılında 100 olan yerli üretim dalının satış hasılası müteakip yıllarda sırasıyla 76, 87 ve 50 olarak gerçekleşmiştir.
c) Piyasa Payı
Piyasa payında şikayetçi 4 yerli üretici verileri dikkate alınmıştır. Yerli üretim dalının yurtiçi pazar payı 2000 yılında %16,6 iken SD'de %8,2 olmuştur.
d) Kapasite Kullanımı
Yerli üretim dalının 2000 yılında %73 olan kapasite kullanım oranı, 2001 yılında %78, 2002'de %67 ve SD'de %56 olarak gerçekleşmiştir. e) Yurtiçi Fiyatlar
Yerli üreticilerin ortalama yurtiçi satış fiyatı 2000 yılında reel bazda 100 iken, 2001 yılında 65 olarak gerçekleşmiş, 2002'de 66 ve SD'de ise 92 olmuştur.
f ) Stoklar
Yerli üretim dalının 2000 yılında 100 olan stok değer endeksi, 2001 yılında 159, 2002'de 209 olarak gerçekleşmiş, SD'de ise 221 olmuştur.
g) İstihdam
Yerli üretim dalının çocuk arabalarında 2000 yılında 100 olan toplam idari personel ve işçi sayısı endeksi, 2001 yılında 103, 2002'de 144 ve SD'de 141 olmuştur.
h) Ücretler
Üretimde çalışan işçilerin aylık ücretleri 2000'de 100 iken, 2001, 2002 ve SD arasında sırasıyla 94, 89,107 olmuştur.
i) Verimlilik
Üretimde çalışan işçi başına verimlilik endeksi 2000 yılında 100 iken, 2001'de 115, 2002'de 96 ve SD'de 81 olarak gerçekleşmiştir.
j) Büyüme
Yerli üretim dalının aktif büyüklüğü reel olarak 2000 yılında 100 iken 2001 yılında 94 olmuş, 2002'de 149 ve 2003'te 299 olarak gerçekleşmiştir.
k) Sermaye Artışı
Yerli üretim dalının 2000 yılında 100 olan öz sermayesi, 2001 yılında 119 olmuş, 2002'de 150 ve 2003'te de 225 olarak gerçekleşmiştir.
l) Nakit Akışı
Yerli üretim dalının faaliyetleri dolayısıyla yarattığı reel nakit akışı (kar+amortisman) 2000 yılında 100 iken 2001 yılında 191, 2002'de 169 olmuş, 2003'te ise (-)43 olarak gerçekleşmiştir.
m) Yatırımlardaki Artış
Yerli üretim dalının tevsi ve yenileme yatırımları olmamıştır.
n) Karlılık
Yerli üretim dalının 2000 yılında karlılık seviyesi 100 alındığında, 2001yılında 301, 2002'de 270, 2003'te (-)440 ve SD'de 60 olmuştur.
o) Maliyetler
Yerli üretim dalının 2000 yılında reel olarak 100 olan ağırlıklı ortalama birim sınai maliyetinin, 2001 yılında 82, 2002'de 73 ve SD'de de 102 olduğu tespit edilmiştir.
p) Yatırımların Geri Dönüş Oranı
Yerli üretim dalının yatırım hasılatı (Kar/Öz kaynak) oranı 2000 yılında %19,2 iken 2001 yılında %48,4, 2002'de %34,6, 2003'te (-) %48,4 olmuş, SD'de ise %5,1 olarak gerçekleşmiştir. r) Damping Marjının Büyüklüğü
Damping marjı, nispi olarak CIF bedelinin %55,00'i oranında ve mutlak olarak 10,58 ABD Doları/adet olarak bulunmuştur.
s) Ekonomik Göstergelerin Değerlendirilmesi
Yerli üretim dalının, 2000-SD arasında ekonomik göstergelerinin incelenmesi sonucunda; yurtiçi satış fiyatlarının reel olarak düştüğü, yerli üretim pazar payının azaldığı, kapasite kullanım oranının düştüğü, satılan mallar sınai maliyetinin ve stoklarının arttığı, karlılığının büyük oranda azaldığı, işgücü verimliliğinin düştüğü ve yatırım hasılatının gerilediği tespit edilmiştir. Ekonomik göstergelerinde yaşanan söz konusu olumsuz gelişmeler ışığında, yerli üretim dalının soruşturmaya konu ürün ile ilgili faaliyetlerinde ciddi sorunlar ile karşı karşıya olduğu anlaşılmaktadır. Dampingli ithalatın yerli üretim dalı üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi
Madde 19- Soruşturmaya konu ÇHC'nin önemli oranda damping yaptığı ve söz konusu üründe toplam ithalat hacminin %87,8'inin ÇHC'den gerçekleştiği belirlenmiştir. ÇHC'den yapılan dampingli ithalatın artışı ve bu ithalat fiyatlarındaki düşüşün yarattığı fiyat baskısının, özellikle soruşturma döneminde, yerli üretim dalı üzerindeki ekonomik etkisi incelendiğinde; yurtiçi satışlar, yurtiçi satış fiyatları, stoklar, kapasite kullanım oranı, pazar payı, verimlilik, yatırımların geri dönüş oranı, nakit akışı ve karlılığa ilişkin göstergelerin olumsuz etkilendiği tespit edilmiştir. Fiyat kırılmalarının yüksek oranlarda olduğu dikkate alındığında, yerli üretim dalının dampingli ithalat ile fiyat rekabetine girmesinin mümkün bulunmadığı ortadadır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Dampingli İthalat ile Zarar Arasındaki Nedensellik Bağı
Dampingli ithalatın etkisi
Madde 20- Zarar inceleme döneminde soruşturma konusu ürün ithalatının,ÇHC'den mutlak ve nispi olarak arttığı, dampingli ithalatın fiyatlarının giderek daha da düştüğü ve yerli üretim dalının fiyatlarının önemli ölçüde altında kaldığı tespit edilmiştir. Dampingli ithalatın fiyatlarının yerli üretim dalının fiyatlarını kırması ve dampingli ithalattaki artış eğilimi ileyerli üretim dalında görülen olumsuz gelişmelerin eş zamanlı olarak ortaya çıkması nedeniyle dampingli ithalat ile yerli üretim dalı üzerinde oluşan zarar arasında illiyet bağı olduğu sonucuna varılmıştır.
Üçüncü ülkelerden ithalat
Madde 21- Üçüncü ülkelerden yapılan ithalatın 2000 yılı-SD arasındaki dönemde nispi olarak %15,2 oranında azaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca, üçüncüülkelerin pazar payının aynı dönemde %20,7'den %11,2'ye düştüğü belirlenmiştir. Sonuç olarak, diğer ülkeler kaynaklı soruşturma konusu ithalat, gerek miktarı ve piyasa payındaki eğilim, gerekse fiyatları itibariyle bu aşamada yerli üretime zarar verebilecek boyutta görülmemektedir. Diğer unsurların etkisi
Madde 22- 2001 yılında yaşanan talep daralması genel ithalat miktarında azalmaya yol açmıştır. Buna karşılık dampingli ithalatın daralmanın olduğu 2001 yılı sonrası önemli oranlarda artış gösterdiği, pazar payını sürekli artırdığı ve yerli sanayi ve üçüncü ülkeler pazar payı aleyhine genişlediği görülmüştür. Dampingli ithalatın fiyatlarının düşmesi ve ithalatın da buna bağlı olarak artması ve pazar payının genişlemesi dikkate alındığında, 2001 yılında yaşanan talep daralmasının, dampingli ithalatın yerli üretim dalına zarar verdiği ve aralarında nedensellik bağı olduğu gerçeğini değiştirmediği tespit edilmiştir.



BEŞİNCİ KISIM
Sonuç
Karar

Madde 23- Soruşturma sonucunda dampingin, yerli üretim dalında zararın ve her ikisi arasında illiyet bağının mevcut olduğu tespit edildiğinden, aşağıda tanımı ve menşei verilen eşyanın Türkiye'ye ithalatında karşısında belirtilen tutarda dampinge karşı verginin yürürlüğe konulmasına İthalatta Haksız Rekabeti Değerlendirme Kurulu tarafından karar verilmiştir.
Menşe
GTİP
Eşyanın Tanımı
Dampinge Karşı Vergi (ABD Doları/adet)
ÇHC
8715.00.10.00.00
Çocuk arabaları, pusetler ve çocuk taşımaya mahsus benzeri arabalar
8,00
ÇHC
8715.00.90.00.00
Yalnızca şasiler
5,00

Geçici önlemlerin kesin olarak tahsili
Madde 24- Bu Tebliğ'in yürürlüğe girdiği tarihe kadar 2004/5 sayılı Tebliğ hükümlerine istinaden alınmış olan teminat şeklindeki geçici önlem kesin önleme dönüştürülmüş olup, kesinleşen dampinge karşı vergi Kanun'un 14 ve 15 inci maddeleri çerçevesinde tahsil edilir. Kesinleşen dampinge karşı verginin daha önce alınan geçici önlemden yüksek olduğu haller için fark tahsil edilmez, düşük olduğu haller için ise fark geri ödenir.
Daha düşük oranda vergi uygulama imkanının incelenmesi
Madde 25- Damping soruşturması sırasında, zararın önlenmesi için damping marjından daha düşük oranda bir kesin önlemin yeterli olup olmadığı incelenmiş, daha düşük oranda vergi uygulanmasına imkan bulunduğu sonucuna varılmıştır.
Uygulama
Madde 26- Gümrük idareleri, karar maddesinde gümrük tarife istatistik pozisyon numarası, ismi ve menşe ülkesi belirtilen maddelerin ithalatında, İthalatta Haksız Rekabeti eğerlendirme Kurulu'nca kararlaştırılan dampinge karşı vergiyi tahsil ederler.
Yürürlük
Madde 27- Bu tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
Madde 28- Bu tebliğ hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın bağlı olduğu Bakan yürütür.
İNANÇ DIŞ TİCARET ARAŞTIRMALARI MERKEZİ
KONU İLE İLGİLİ DETAYLI BİLGİ İÇİN : Şükrü KAYA (D:199)


Merhaba Arkadaşlar,

7323 99 99 00 00 nolu GTIP ile getırılen urunlerımizde FORM A belgesi düzenlenmektedir.bu ürünleri biz Hindistan'dan getirmekteyiz .Acaba bizim Hindistan'la aramızda Form A Menşee Şahadetnamesi Genelleştirilmiş Tercihler /Prefinannsmanlar Sistemi öçerçevesinde vergi indirimi sağlayan bir belge olma ihtimali var mıdır?
Saygılarımla
Sayın ESRA Hn

Söz konusu ülke ile aramızda GTS anlaşması bulunmakta olup vermiş olduğunuz GTİP pozisyonunda FORM-A belgesinin orjinali ile G.V. oranı %0 olmaktadır Hindistana ait vergi alınması gereken Fasıl başlıkları aşağıdaır.
HİNDİSTAN
50;53;59
MAHMUT BAŞ - İNANÇ ŞİRKETLER GRUBU
ESRA Hanım,
Form A belgesi eşliğinde Hindistandan getireceğiniz ürünler için GSP kapsamında Gümrük Vergisi muafiyeti vardır
Getirdiğiniz malların ihracat yapacaksanız hiç vergi ödemeden getirmenin yolu DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ ALMAKTIR.
Merhaba,
Ayrıca bir sorum daha olacaktı.Şimdi bilindiği gibi ATR belgesinde geriye dönük işlem yapılmaktadır. Form A belgesinde geriye dönük işlem yaptırabilirmiyiz? Saygılarımla
Form-A belgesinin süresi 4 aydır dolayısı ile geriye dönük olarak söz konusu tarihler arası işlem yaptırabilirsiniz. Şu unutulmamalıdır ki form-a belgesi üzerindeki yazılı fatura tarih ve numarası mutlaka beyannamenize ekli fatura ile beyannamenizin 44. hanesindeki fatura tarih ve numaraları ile uyum sağlamalıdır.
Esra hanım,
İthalatı anında teminata bağlamışsanız o teminat çözülebilir ancak GSP kapsamında vergilerin geri verilmesi durumu için bizim bir başvurumuz var ancak Güm.Gen Müd'den görüş bekliyoruz.Büyük ihtimalle İkli protokolün kabulünden sonraki ithalatlarda la mümkün olmaycaktır kanaatindeyiz.
Mahmut Bey,
Form A Belgesi ile ilgili olarak geriye dönük işlemin yapılabilirliği konusunda hiç reel işlem yaptınız mı acaba bilmiyorum. Ayrıca Form A'nın geçerlilik süresi 4 ay değil 10 ay olması gerekir + aylık süre ATR 'de var. Vergilerin geri verilmesi durumu biraz tartışmalı çünkü ilgili mevzuatta açık bir hüküm yok gördüğümüz kadarıyla ayrıca ilgili ülke ile yapılan protokollerin geçerlilik tarihle ri vs. konuları devreye giriyor. Konu önemli bir konu paylaşalım karşılıklı gelişmeleri.
Sayın Kemal Bey
Sizinde bileceğiniz üzere FORM-A kapsamında yapılan ithalatlarda Özellikle RUSYA' da problem çıkmakta idi Gümrük uygulama olarak Beyannamenin GYÜ kodundan açılmasını ve beyannamenin arkasına Gümrük Vergisinin hesaplanması üzerine vergileri depo'ya alarak işlem sonlandırmakta idi.
Daha sonra Gümrükler genel müdürlüğünden gelen yazı ile Form-a belgesinin ilk başta ibraz edilememesi üzerine yapılan bu uygulama kaldırıdı. Yerine Beyanname Form-a belgesi yokmuş gibi açılıp süresi içerisinde belgenin ibrazı ile vergilerin iadesinin yapılacağı beyan edilmiştir. Şu anda elimde bu şekilde işlemler bulunmaktadır. Çözüm işlemleri devam etmektedir.
Benim daha çok merak ettiğim Mahmut bey, bu konu hakkında bizim hiç bir bilgimiz yoktu . Bu yüzden 44. sütuna Form A ile ilgili herhangi bir şey ekletilmemiştir. Beyanname de kapatıldı.Benim bildiğim kadarıyla beyan esastır diyerek , geriye dönük işlem yapılamamaktadır. bu konuda bir bilginiz varsa çok sevinirim.
Mahmut Bey/Esra Hanım,
Sanırım bir konuda tam anlaşamadık. Bildiğiniz gibi, Protokolün ilgili ülkeler ile onayı sürecinde vergilerin depoya alınması ve daha sonra protokol onayından sonra depoya alına vergilerinin çözülmesi ve iadesi ayrı bir konudur. Ancak hiç FormA belgesi ibraz etmeden ithalatı bitirilmiş ve daha sonra Forma A belgesi gelmiş bir ithalat işlemine ait vergilerin geri verilmesi süreci konusu ayrı bir konudur. Benim bahsettiğim ve esra Hanımın sorusu sanırım ikinci durum ile ilgili. Bu nedenle bizim de başvurumuza konu olan hiç beyan edilmemiş ve sonradan gelmiş olan ve vergileri ödenmiş olan ithalatın vergilerinin adesi hakkında sanırım bir yazı mevcut değildir. Daha önce söylediğim gibi Esra hanımın sorusu ile ilgili bizim de elimizde başvurularımız var ve henüz GGM cevap veremedi.Sizin bahsettiğiniz konu ile ilgili GGM yazının tarih no.su varsa onu inceleyelim.
iyi çalışmalar.
Mahmut Bey,

Bahsettiğiniz yazı aşağıdaki yazı mı acaba?
MUSTAFA KEMAL BULUT
Gümrük&Dış Ticaret Hukuku Danışmanı
Yönetici Ortak-Partner
OLUŞUM CONSULTING
FİNAL GÜMRÜK MÜŞAVİRLİĞİ LTD
Tel :0.212. 212 5980
Fax :0.212. 212 5979
E.mail: kemal@...
Web Site: www.finaldis.com.tr

T.C.
BAŞBAKANLIK
GÜMRÜK MÜSTEŞARLIĞI
Gümrükler Genel Müdürlüğü

Sayı : B.02.1.GÜM.0.06.00.49.1568-2
Konu : Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi

GÜMRÜKLER BAŞMÜDÜRLÜĞÜNE

İLGİ: a) 16.04.2002 tarih ve 08123 sayılı yazımız.
b) 01.10.2002 tarih ve 22123 sayılı yazımız.

İlgi (a)’da kayıtlı yazımızda, GTS (Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi) kapsamında Türkiye tarafından tanınan tavizlere ilişkin bildirimin UNCTAD (Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı) Sekreteryası tarafından GTS’den yararlanacak ülkelere yapılması ve müteakiben yetkili resmi idareler, mühür örnekleri gibi konularda Müsteşarlığımıza bildirimde bulunulması sürecinin tamamlanmasına kadar sistemin işlerlik kazanabilmesini teminen, geçici bir uygulama olarak “Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Kapsamında Tercihli Rejimden Yararlanacak Eşyanın Menşeinin Tespitine İlişkin Karar” çerçevesinde GTS ülkelerinden yapılan bu ülkeler menşeli eşyanın ithalatında, ithalatçının eşyanın GTS’den faydalanan ülkeler menşeli olduğunu ve GTS ülkelerine bildirim yapılması prosedürünün tamamlanmasını takiben belirlenecek süre içerisinde “sonradan verilmiştir” kaşeli Form A Menşe Belgesi ibraz edileceğini beyan eden bir dilekçe ile ilgili gümrük idaresine başvuruda bulunması şartıyla, 31.12.2001 tarihli ve 24627 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2001/3479 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki İthalat Rejimi Kararına Ek Karar’da GTS ülkeleri için belirtilen verginin tahsil edilmesi, diğer ülkeler için uygulanan vergi ile GTS ülkeleri için uygulanan vergi arasındaki farkın da nakdi teminata bağlanarak ithalat işleminin tamamlanması şeklinde uygulama yapılmasının uygun bulunduğu belirtilmiş, ilgi (b)’de kayıtlı yazımızda ise nakdi teminatın yanı sıra Gümrük Yönetmeliği’nin 653 üncü maddesinde belirtilen teminatlardan herhangi birinin ibrazının da mümkün olduğu bildirilmiştir.

Yukarıda bahsi geçen bildirim süreci ve uluslararası prosedür Özbekistan, Mauritius, Samoa, Katar, Lübnan, Türkmenistan, Moğolistan, Hindistan, Paraguay, Vietnam, Çin, Kuveyt, Kırgızistan ve Arjantin için tamamlanmış olup söz konusu ülkeler için yine yukarıda bahsi geçen geçici uygulamanın terk edilip 30.12.2001 tarih ve 24626 sayılı Resmi Gazetede (Mükerrer) yayımlanan “Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi Kapsamında Tercihli Rejimden Yararlanacak Eşyanın Menşeinin Tespitine İlişkin Karar” çerçevesinde olağan uygulamaya geçilmesi gerekmektedir.

Bu itibarla;

a) Bu ülkelerden işbu talimattan önceki tarihlerde yapılan ve teminata bağlanmış olan ithalat işlemlerinde, eşyanın GTS’den faydalanan ülkeler menşeli olduğunu ve GTS ülkelerine bildirim yapılması prosedürünün tamamlanmasını müteakiben “sonradan verilmiştir” kaşeli Form A Menşe Belgesi ibraz edileceğini beyan eden bir dilekçe ile ilgili gümrük idaresine başvuruda bulunmuş olan ithalatçılara, söz konusu Form A Menşe Belgesini ilgili gümrük idaresine 4 ay içerisinde ibraz etmeleri gerektiği yönünde gerekli tebligatın yapılması ve tebligatı müteakip belge muhteviyatı eşya ile ithali yapılan eşyanın aynı olduğunun söz konusu idarece tespiti halinde, adı geçen ithalatçılardan diğer ülkeler için uygulanan vergi ile GTS ülkeleri için uygulanan vergi arasındaki fark için alınan teminatların çözülmesi, ibraz edilen “sonradan verilmiştir” kaşeli Form A Menşe Belgelerinin doğruluğu hakkında tereddüt hasıl olması halinde söz konusu belgelerin sonradan kontrolünün yapılmasını teminen Genel Müdürlüğümüze gönderilmesi ve bu durumda teminatın ilgili ülke nezdinde yapılan sonradan kontrol sonucunun olumlu olması halinde çözülmesi, tebligatı müteakip 4 ay içerisinde Form A Menşe Belgesi ibraz edilmeyen ithalat işlemlerine ilişkin teminatların çözülmemesi ve ilgili beyanname ve eklerinin birer örneğinin menşe araştırması yapılmasını teminen düzenlenecek “Yurtdışından Bilgi Talep Formu” ile birlikte Genel Müdürlüğümüze gönderilmesi,

b) Bu ülkelerden işbu talimattan sonraki tarihlerde yapılacak ithalat işlemlerinde, usulüne uygun olarak düzenlemiş Form A Menşe Belgesi ibrazı halinde GTS ülkeleri için uygulanan tercihli tarifeye göre işlem yapılması, ancak ibraz edilen Form A Menşe Belgelerinin doğruluğu hakkında tereddüt hasıl olması halinde söz konusu belgelerin sonradan kontrolünün yapılmasını teminen Genel Müdürlüğümüze gönderilmesi gerekmektedir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Müsteşar a.

DAĞITIM:
Tüm Gümrük Başmüdürlükleri
Kemal bey bende o yazıyı size fakslayacaktım. Yalnız FORM-A belgesi ile alakalı çözüm işlemlerini sürekli olarak yapmaktayım. Ellimde iade aldıklarımda var reddedilendlerde var.
Firma olarak Çin'den elektronik cihaz ihraç etmeyi düşünüyoruz.Bu cihazı kullanıma hazır halde veya demonte olarak getirmek arasında gümrük uygulamaları açısından ne gibi farklılıklar,avantajlar,dezavantajlar vardır?
Merhabalar Anjel Hanim,İster Cin'den ister herhangi bir ulkeden olsun,ithal ve/veya ihrac etmek istediginiz mal/mallar icin ONCELIKLE gumrukcunuz ile gorusmelisiniz.Ancak onlar size isteginiz konusu mal ile ilgili dogru vegerekli bilgiyi vede monte ve/veya demonte ithali arasindaki farklari,CE ve veya baska ne tur belgeler istendigi,TSE ye tabi olup olmadıgı bigi GEREKLI tum bilgiyi verirler ve sizde dogru karar verebilirsiniz.Saygilar Niyazi SOYDAN
Herkese Günaydın...

Bir konu hakkında daha bilgilerinizi ve/veya fikrinizi rica edeceğim.Şimdi ise firmamız Çin'den elektronik cihaz ithal etmek fikri üzerinde durmaktadır.Piyasadaki Çin imajının farkındayız ama sektörel tercihimiz durumu farklı kılmaktadır.Peki ülkemiz şartlarında bu cihazı k u l l a n ı m a h a z ı r h a l d e v e y a d e m o n t e o l a r a k getirmek arasında gümrük uygulamaları açısından ne gibi avantajlar-dezavantajlar vardır?
Aydınlık günler diliyorum... İyi çalışmalar.
Herkese Merhaba ,
Bulgaristan'dan gelip Amerikaya gidecek olan bir Transit yüklememiz icin koli üstü yapıstırmak istiyoruz.Fakat Antrepo Memuru izin vermedi. Bu durumda ne yapmalıyız?saygılarımla
Murat bey, koli üstü işlemden kastınız nedir biraz açarsanız yardımcı olabiliriz.
mumesıller tarafından yapılan kolı ıcı adedı musterı adı p.o no style no gıbı bılgılerı ıceren yapıstırıcı stıker
Gümrükten elleçleme müsaadesi istediniz mi ?
3.dünya ülkelerinin tam listesini nerden bulabilirim?
human development index birlesmis milletler gelisim programı (www.undp.org )tarafından duzenlenir.
bu index "yasam beklentisi,egitim durumu ve net gelir" trio'su (sac ayagı) uzerine oturur.


asgıdaki index'te bu yıla ait
http://hdr.undp.org/reports/global/2004/pdf/presskit/HDR04_PKE_HDI.pdf
eger gayri safi milli hasılaya gore ( gross domestic product = GDP) arıyorsan http://hdr.undp.org/reports/global/2004/pdf/hdr04_HDI.pdf bulabilirsin
baska olcutlere gore mesela imf nasıl sıralamıs dersen www.imf.org bakabilirsin
Yurtdışından (Kore’den) otomobil ithal etmek istiyoruz. Bildiğim kadarıyla otomobil ithalatı için bakım onarım izni almak gerekiyor. Bakım onarım izni almak için de belli sayıda servis anlaşması yapmak gerekiyor. Fakat detayları bilmiyorum. Bakım onarım izni nasıl alınır, nereye başvurmam gerekiyor? Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi alabileceğim arkadaşların yardımlarını bekliyorum. .........Herkese hayırlı işler.
Osman Bey merhaba,

Ürüne garanti belgesi verebilmeniz için Bakanlıktan Bakım Onarım ve Servis Garantisi Belgesi alınması gerekiyor. Onun için de öncelikle yine Bakanlıktan Satış Sonrası Hizmetleri Yeterlilik Belgesi alınmalı. Servislerle anlaşma bu aşamada geçerli. İki belgenin de başvurusu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğüne yapılıyor.
Aşağıdaki linklerin ilki Garanti Belgesi Uygulama Yönetmeliği. İkincisi bu yönetmelikte yapılan önemli bir değişiklik. 1 linkin sonundaki zipli listede her bir çeşit ürün için minimum garanti süreleri var. Otomobiller için 2 yıl veya 60 bin km'den önce hangisi dolarsa garanti bitiyor.
http://www.alomaliye.com/garanti_belgesi_uyg_yonetmelik.htm
http://www.alomaliye.com/san_bak_garanti_bel_yon_degis.htm
Satış Sonrası Hizmetleri Yönetmeliği aşağıdaki 1. linkte. Ayrıca, 2. linkte önemli bir değişiklik var. 1. linkin sonundaki ekli listede servis istasyonları sayısı ve ürüne göre ne kadar süre servis ve yedek parça hizmeti verilmesi gerektiği var. Otomobiller için 7 bölgede tam donanımlı toplamda en az 20 servis satılan ürüne en az 10 yıl süreyle hizmet vermeli.
http://www.alomaliye.com/sanayi_mal_satis_sonra_yonetmelik.htm
http://www.alomaliye.com/san_bak_sanayi_mal_yon_degis.htm
Başvuru koşulları ve belgeler yönetmeliklerde açık bir şekilde var.
İyi çalışmalar,
Şükrü Kaya
İnanç Dış Ticaret Hizmetleri Grubu
Geçen hafta araba ithalatı ile ilgili sizden bilgi almıştım. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile yaptığım görüşme sonrasında sizin söylediklerinize ek olarak TSE’den Hizmet ve Yeterlik belgesi almam gerektiğini öğrendim. TSE internet sitesinden bakmama rağmen ürün hizmet sınıfını bulamadım. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
Osman Bey merhaba, TSE'de alınan Hizmet Yeterlilik Belgesi benim bildiğim kadarıyla anlaşma yapacağınız servislerin sahip olması gereken belge. Yani rastgele servislerle (tamircilerle) anlaşma yapılmaması için bir önlem olsa gerek. Tanıdığınız servisler varsa sorun isterseniz.
Inward Processing Relief - Dahilde İşleme Muafiyet (Belgesi) ingilizcesi budur
Değerli üyeler,
bir sorum olacak. Mal ithalatı yaptığımız bir yabancı firma bizden gümrük giriş beyannamesinin fotokopi nüshasına ilgili gümrük müdürlüğünün ıslak kaşe - imza yapılarak kendisine gönderilmesini ve söz konusu ülkeden ihracat teşviği alacağını söylüyor. Böyle bir uygulama olabilir mi ?
Nazmi Bey selam.
Bu tür bir uygulamalar teşvik ile de ilgili olabileceği gibi Gümrük Kıymetinin ülkeler arası kontrolü veya denetlenmesi ile de ilgili olabilir. Fatura kıymetleri çıkış ülkesi ile aynı olmalı göndercekseniz dikkatli olmak lazım. Bazı ülkelerde ihracat yapılan ülkeye göre teşvikler verilebiliyor. Ülkenin Türkiyedeki ilgili ticaret ataşesinden bu uygulamanın teyidini alabilirsiniz
Almanya'ya yaprak kırıntısı (nane gibi ama baska bir bitkinin kırntısı/ezilmisi) ihrac edilecek malın ticari degeri 1000-1500 euro civarı. Bu kadar kucuk bir miktar icin ihracatcılar birliginee uye olmama gerek var mı ? Daha dogrusu zorunlu mudur ? Birde ihracat yaparaken duzenlenen evraklardan ticari fatura ve paketleme listesi harici hangi belgeler zorunludur ? ( ATR ,Euro 1 ve Certificate of Origin 'lerden hangisi zorunlu evraklardır?( minumum maliyet ve caba ile ihracatı gerceklestirmek icin ) Bilgi verirseniz memnun olurum.
27.8.2004 tarih, 25566 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ve 32 Sayılı Karar’ın İhracat ile ilgili 8.maddesinin c fıkasını (aşağıdadır) yürürlükten kaldıran 2004/7757 sayılı Karar metni aşağıdadır.
Görüleceği üzere; SÜRESİ DIŞINDA YURDA GETİRİLEN İHRACAT BEDELİ DÖVİZLERİN ALIŞINDA SÜRE SONU KURU İLE DAB’NİN DÜZENLENDİĞİ GÜNÜN KURU ARASINDA OLUŞAN VE DESTEKLEME VE FİYAT İSTİKRAR FONUNA AKTARILAN LEHTE FARK DA İHRACATÇIYA ÖDENECEKTİR.
“”c) Yurda getirilmesi zorunlu ihracat bedeli, dövizlerin, bu maddede öngörülen sürelerden sonra yurda getirilmesi halinde, ek süreler içinde olsa dahi, sürenin sonuncu gününde geçerli kur ile dövizin satıldığı günün kuru arasında meydana gelen olumlu fark, ilgililere ödenmeyip Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’na aktarılır.””
Fitch, 15 Türk bankasının görünümünü pozitife çevirdi; kredi notları için iyiye işaret
Uluslararası Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, bazı Türk Bankaları ve finans kurumlarının kredi notlarını aynen teyit ederken, görümünümlerini durağandan 'pozitife' çevirdi.
Fitch'den yapılan açıklamada, görünümün değiştirilmesine neden olarak, önceki gün Türkiye'nin, B(+) olan kredi notuna bağlı görünümünün, durağandan ''pozitife'' çevirilmesi gösterildi. Görünümleri pozitif'e çevrilen bankalar şöyle:
''Akbank, Garanti Factoring, Garanti Finansal Kiralama, HSBC Bank A.Ş., Koç Bank, KuveytTürk Evkaf Finans Kurumu, Pamukbank, T.C.Ziraat Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Türkiye Granti Bankası, Türkiye Halk Bankası, Türkiye İş Bankası, Türkiye Kalkınma Bankası, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası, Yapı ve Kredi Bankası.'' Görünümlerin ''pozitif''e çevrilmesinin, bu bankaların, bir ya da iki yıl içinde kredi notlarının da yükselebileceğinin işareti olduğu kaydedildi. 27/08/2004 11:13
Tüm arkadaşlara saygılar ,
Kamerun’dan firmamıza gelen bir sipariş için yapılan araştırma sonucunda aşağıdaki bilgilere ulaşılmıştır;
- Afrika ve özellikle Kamerun hakkında bilgi alınabilecek yer yok denecek kadar az,(Büyükelçilik sadece Nijerya-Abuja da ve ticaret ateşeliği daha açılmamış ve elçiliğimiz o bölgede 8 ayrı devlete bakmaya çalışıyor.)
- İgeme –DTM. Daha çok genel bilgiler verebiliyor çünkü firmaların expertizleri olan bir bilgi akışı yok.
- Exim bank ise bu bilgiyi sadece tüm ihracatları sigortalama karşılığında kullandırtıyor.
- Kamerun firması size istediğiniz ve gerekli belgeleri gönderiyor ama belgeleri gösterdiğiniz kişi ve kurumlar gerçeklerini hiç görmedikleri için sahte olduklarını anlayamıyorlar ve gayet ciddi belgeler gözüküyor(bakanlık antetli , kaşeli)
- Kamerun , Libya gibi zor ülkelerde bir akreditif hesap metni bankanıza tkariben 1,5 – 2 ay sürede ulaşıyor ki bu zamanlı işler için bu seçeneği zayıflatıyor. Genelde çalışan firmalar mal mukabili çalışıyorlar ama sipariş verilip hazırlanılan ürünlerde ön ödeme ve kalan kısım yüklemede yapılabiliyor.Böyle bir durum da bile satıcının riski yok gibi gözüküyor, Ama
- Gelişen ciddi dialoglar sonucu gönderilen 5-6 adet resmi ve ciddi belge ister istemez size güven telkin ediyor ve böyle düşünmenizi sağlıyor,
- Sipariş miktarları 500.000. USD ile 3.000.000. USD arasında ki rakamlar zikredilince insanın heyecanlanması ve zor hayır demesi sağlanıyor,
- Paranızın %70’ini T/T yani Posta havalesi ile(Bu tür transferler koşulsuz ve geri çekilemez) göndermeyi ve kalan %30’u da yüklemede ödeyeceğini söyleyerek güven veriyor,
LAKİN en son aşamada,
- Afrika ülkelerinde ülke dışına para kaçırmalarının çok olması sebebi ile devletin yapılacak transferin ticaret amaçlı ve kaşı tarafta bir gerçek firma olduğunu tespit için ülkeye yaptığınız ilk ihracatın %o1 oranında bir vergiyi (WESTERN UNION MONEY TRANSFER) ile yatırmanızı istiyor.Bunu da devlet sizden istiyormuş gibi lanse ediyor.EĞER, yukarıdaki gerçek gibi görünen sahte belgelere, ihracatın parasal büyüklüğüne konsantre olup %o 1 (Binde biri) önemsemeden gönderirseniz karşı tarafın İŞİ bitmiş sizin ise belki haftalarca yazışmanız, onlarca belge ve ödenen 500 veya 3000 USD para ise boşa gitmiş olacaktı.
Bizler Allah’a hamd olsun Vergiyi doğuran olayın cereyan etmeden herhangi bir vergi tahsilatının bizi iyice şüphelendirmesi neticesinde, Kamerunda zor da olsa bulduğumuz bir dost vasıtasıyla tüm belgeleri bizzat bakanlığa gönderip incelettik ve sahte olduklarını öğrenince devlet dolandırıcılar hakkında soruşturma başlattı.
İnsanlar çok uzun süreli ticaret yapabilirler ama yeni ufuklara açılma özlemi, istisnalar ve karşı tarafı hep kendimiz gibi görme mantığımızdan dolayı bu tip bir olay la sizler veya tanıdıklarınız karşılaşır ise iki kere dikkat etsin üç kere düşünsün. Saygılarımla,
H.Hulusi GÜLSEREN
+90 312 419 99 33
Merhabalar
Bir sorum olacak. Amerikadan 2715 $ tutarında AHL Serbest Bölgeye malım geldi. Buradanda yurtiçindeki bir firmaya cüzi bir karla sattık. Mal CIF olarak geldi. Fakat firma faturaya CIF yazmamış. Gümrük malın çıkışında emsal olarak %10 navlun ve % 3 sigorta kabul ederek malın çıkış değerini daha yüksek göstermemiz gerektiğini söylüyor. Gümrükçümde işleme başlamış yeni bir faturada isteyemiyorum. Yaptığım anlaşma gereği faturayıda değiştiremem. Ne yapmam lazım ?
Recep Heptaş
Recep Bey,
yurtdışındaki göndericiden malın teslim şeklinin cif olduğuna dair bir yazı alıp gümrüğe ibraz edebilirsiniz

5 Comments:

At 11:34 PM, Blogger Deja Vu said...

This comment has been removed by the author.

 
At 2:36 PM, Blogger Unknown said...

Sen Mali aşağı mı? Eğer faturaları ödemek ya da bir ev satın almak ya da işinizi artırmak için bir kredi ihtiyacım var mı? Bir kredi için hemen başvurun ve onaylanması. Biz% 2 azalmış faiz oranından kredi her türlü sunuyoruz. Bizim kredi programı doğrudan ve esnek ve mali amaç bizim başarımızdır. Eğer ilgileniyorsanız, daha fazla bilgi için e-posta yoluyla bize şimdi: creditconsultance890@outlook.com

 
At 2:36 PM, Blogger Unknown said...

Sen Mali aşağı mı? Eğer faturaları ödemek ya da bir ev satın almak ya da işinizi artırmak için bir kredi ihtiyacım var mı? Bir kredi için hemen başvurun ve onaylanması. Biz% 2 azalmış faiz oranından kredi her türlü sunuyoruz. Bizim kredi programı doğrudan ve esnek ve mali amaç bizim başarımızdır. Eğer ilgileniyorsanız, daha fazla bilgi için e-posta yoluyla bize şimdi: creditconsultance890@outlook.com

 
At 2:36 PM, Blogger Unknown said...

Sen Mali aşağı mı? Eğer faturaları ödemek ya da bir ev satın almak ya da işinizi artırmak için bir kredi ihtiyacım var mı? Bir kredi için hemen başvurun ve onaylanması. Biz% 2 azalmış faiz oranından kredi her türlü sunuyoruz. Bizim kredi programı doğrudan ve esnek ve mali amaç bizim başarımızdır. Eğer ilgileniyorsanız, daha fazla bilgi için e-posta yoluyla bize şimdi: creditconsultance890@outlook.com

 
At 11:00 PM, Blogger Unknown said...

Do not use all of these Private Money Lender here, there are not legitimate and if they have a free email account tag i.e. yahoo, gmail, hotmail, live etc then they are not legitimate. If they have telephone number with international dialing codes from Nigeria, India, UK, Singapore and France then you have to beware. A legitimate company would have a genuine website, personalized email address/account and based in the country they claim they are. I would recommend anyone looking a a serious/honest loan lender to visit: DAVID HERLEY FINANCE HOME BASED IN THE USA and their reputation speaks louder than others in the industry when it come to obtaining all kinds of loan, mortgage, debt consolidation and Real Estate Loans. Their full website information and contact details are tel no: +1 (321)-323-1809, Website: www.dherleyfinancehome.net or Email: loans@dherleyfinancehome.net located in Orlando, Florida. USA. Skype: dherleyfinance

 

Post a Comment

<< Home